anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

"Dacă te încrezi în Dumnezeu și El nu există, nu pierzi nimic. Dar dacă nu te încrezi în Dumnezeu și El există, pierzi tot."

Cum comentați?

31 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Pascal datea semne de ateism dar sa nu fie ars pe rug a bagat chestia asta pe care culmea nici macar nu prea credea
Este ilogic sa fii ateu, dupa cum demonstreaza pariul lui Pascal. Unul dintre cele mai des folosite argumente pentru a demonstra ca e bine sa crezi în dumnezeu. Un argument fals de tip utilitarist, ca multe altele. Din pacate pentru teisti, este probabil si cel mai prost dintre toate. În esenta, pariul sustine ca estemai întelept sa mizezi pe existenta lui dumnezeu, pentru ca nu ai nimic de pierdutdaca el nu exista, si ai totul de câstigat (dupa moarte) daca exista. În schimb, daca pariezi ca nu exista, nu câstigi nimic în timpul vietii, si dupa ce mori te-ai ars la propriu si la figurat. Exista vreo 10 contraargumente, amintesc doar cele mai importante. a) A crede ceva nu este un act volitional, nu poti sa-ti propui sa crezi ceva doar pentru ca te-ajuta. Fie crezi, fie nu. Chiar daca as stii ca necrezând în broscuta vorbitoare de greaca veche poate duce la infarct miocardic, totnu as putea sa cred în asa ceva, eventual as încerca sa ma prefac. cool.gif Daca dumnezeu exista, probabil ca nu este atât de prost încât sa nu realizeze ca doar ma prefac si de fapt nu cred. c) De unde stiu care varianta de dumnezeu e cea adevarata? Daca hindusii au dreptate, sau e vreunul dintre ceilalti 10.000 de zei? Daca eun tip la care nimeni nu s-a gândit pâna acum, si de-aia exista o infinitate? Probabilitatea sa-l nimeresti tocmai pe cel bun este infima, asa ca te obosesti degea
ba. d) Daca esti credincios sau te prefaci ca esti, iar dumnezeu nu exista, nu înseamna ca n-ai pierdut nimic. Ai pierdut o groaza de timp, bani, energie fizica si mentala, facând o multime de ritualuri caraghioase si irosindu-ti viata într-o forma de prostitutie intelectuala. e) De unde stim ca varianta reala de dumnezeu este un sadic stupid care trimite necredinciosii în iad sau ceva similar? Pare chiarfoarte putin probabil ca creatorul universului sa aiba apucaturi pe care nici cei mai penibili dictatori umani nu le-ar avea