Răspunsul e evident și din felul în care e pusă întrebarea. Ar fi nedrept să intre „în iad" un om care n-a cunoscut „religia corectă".
Îndrăznesc să afirm că acesta e și răspunsul corect, din punct de vedere biblic. Hai să vedem:
1. Plănuiește Dumnezeu să bage „în iad" cât mai mulți oameni? Cu și fără motiv? Nu.
„Căci Eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, gânduri de pace, și nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor și o nădejde." (Ieremia 29:11)
2. La judecată, ține seama Dumnezeu de timpul în care trăiam fără să avem cunoștință de „religia corectă"? Ni-l pune în cârcă să avem de plătit mai mult? Deloc.
„Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască;" (Fapte 17:30)
3. Poate un necreștin să trăiască moral fără să cunoască „religia corectă"? Da.
„Când Neamurile, măcar că n-au lege, fac din fire lucrurile Legii, prin aceasta ei, care n-au o lege, își sunt singuri lege;" (Romani 2:14)
4. Implică cunoașterea adevărului o responsabilitate? Da. Când devii vinovat în fața lui Dumnezeu pentru un lucru? Când știi că e greșit și totuși îl faci.
„Odinioară, fiindcă eram fără Lege, trăiam; dar, când a venit porunca, păcatul a înviat, și eu am murit." (Romani 7:9)
Sunt convins că un păgân care (după lumina / adevărul pe care-l cunoaște) trăiește iubindu-și semenii are prioritate în a fi mântuit decât un creștin care deși cunoaște mult de tot, dar nu seamănă lui Isus. Din punctul meu de vedere, creștin în esență înseamnă asemănarea cu Isus în caracter. Și categoric există păgâni mai creștini decât mulți creștini.
Era un soldat roman care a manifestat credință și Isus, după ce i-a vindecat robul, a concluzionat:
„Dar vă spun că vor veni mulți de la răsărit și de la apus și vor sta la masă cu Avraam, Isaac și Iacov în Împărăția cerurilor. Iar fiii Împărăției vor fi aruncați în întunericul de afară, unde va fi plânsul și scrâșnirea dinților." (Matei 8:11, 12)
Isus a promis, deci, că vor veni mulți care aparent nu au ce căuta în Împărăția cerurilor, în timp ce oameni care ne așteptam să fie acolo nu vor fi.
Mai vezi în Ioan 8 cum acei oameni pretindeau că sunt fii ai lui Avraam (părintele credincioșilor) și sperau să aibă un loc asigurat în Împărăție, dar Isus îi demască și le spune că fii ai lui Avraam sunt cei care fac faptele lui Avraam. Ei de fapt căutau să-L ucidă.
E o promisiune pe care o face Isus: „Și după ce voi fi înălțat de pe pământ, voi atrage la Mine pe toți oamenii." (Ioan 12:32)
Cuvântul „toți" chiar îi include pe toți. Isus face tot posibilul ca orice om să fie atras de El. Indiferent de religie și indiferent de orice. Oamenii care nu resping chemarea Lui vor ajunge mântuiți.
Oamenilor care se împotrivesc chemării Lui li se va respecta la final decizia.
Mai degraba cel ortodox intra in iad fiindca incalca porunca lui Dumnezeu care interzice inchinarea si slujirea chipurilor cioplite, icoane si statui. Tu vad ca pui botul la tot ce auzi de la oameni. Nu poti sa gandesti singur? Studiaza problema si apoi vino cu intrebari veritabile.
Ortodocsii incalca si sabatul.
Adica il considera pe Dumnezeul biblic un pacalici, si au ascultat de Constantin care a modificat in cinstea lui Sol invictus duminica.
Daca nu a avut ocazia de a cunoaste invatatura revelata adusa nu de un fals profet (Mahomed- impostor si cuceritor prin masacre) ci de Singurul si adevaratul Dumnezeu, Mantuitorul Hristos (Iahve din Vechiul Testament), atunci are circumstante.
In ce masura sunt acestea atenunante sa nu, stie numai Dumnezeu.
Va fi evaluat cel mai probabil dupa Legea morala naturala- sadita in constiinta sa...
Singurul si adevaratul Dumnezeu, Mantuitorul Hristos (Iahve din Vechiul Testament)
e o blasfemie sa il consideri pe iahve ca fiind iisus, cand spune ca in afara de el numai exista nici un mantuitor
Daca vrei sa stii informeaza-te. Nimeni nu poate sa-ti dea un raspuns la intrebarea ta deoarece nu are de unde sa stie. Noi stim doar ce ne-a lasat Dumnezeu sa stim.
Este scris ca Evanghelia va fi propovaduita pe tot pamantul, dar mai este scris ceva in "noul legamant" - " am pus cuvintele mele in inima si cugetul oamenilor ", prin urmare fiecare stie in sinea lui ce e bine si ce nu
Bossa100000 întreabă: