Pai, fara El noi nu am fi aici. Cum crezi ca a aparut viata pe pamant? Si in plus, in lume se intampla multe minuni si nimeni nu isi da seama cum s-au intamplat.
Dar nu trebuie sa iti dea lumea argumente pentru asta. Tu doar trebuie sa crezi. Daca nu crezi, asta e. Pur si simplu nu crezi. Nu te obliga nimeni si nu e vina ta.
*** lr cap. 3 pag. 23-24 Cel care a făcut toate lucrurile ***
Să zicem că cineva te întreabă: Cine a creat omul şi animalele? Ce ai răspunde? — Răspunsul corect este: Dumnezeu. Dar dacă cel care îţi pune această întrebare nu crede că Dumnezeu i-a creat pe oameni? Ce-ai răspunde dacă el sau ea îţi spune că omul se trage din maimuţă? Să ştii că Biblia nu spune aşa ceva. Ea arată că Dumnezeu a creat toate lucrurile vii. — Geneza 1:26–31.
Dar dacă cineva îţi spune că nu crede în Dumnezeu? Ce vei face atunci? — Arată-i o casă. Întreabă-l: Cine a construit această casă? Orice om ştie că o casă a fost construită de cineva. Cu siguranţă, nu s-a construit singură. — Evrei 3:4.
Apoi roagă-l să te însoţească într-o grădină şi arată-i o floare. Întreabă-l: Cine a făcut această floare? Nici un om nu poate face o floare. Şi aşa cum casa nu s-a făcut singură, nici floarea nu s-a făcut singură. Cineva a făcut-o, iar acest cineva este Dumnezeu.
Roagă-l pe cel care te însoţeşte să se oprească şi să asculte trilurile unei păsări. Apoi întreabă-l: Cine a creat păsările şi cine le-a învăţat să cânte? Dumnezeu, nu-i aşa? Dumnezeu este cel ce a creat cerurile şi pământul şi tot ce are viaţă. El este Dătătorul vieţii.
Ratiunea (sau mai degraba lipsa ei) celor mai multi agnostici si atei când vine vorba despre demonstrarea existentei lui Dumnezeu este urmatoarea:„Nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu (cu atât mai putin eu), prin urmare nu exista!". Întrebarea lor este: Poate cineva sa demonstreze ca exista Dumnezeu? Raspunsul este: Da! Iata câteva dintre ele:
1. Argumentul cosmologic, face referire la faptul ca fiecare lucru cunoscut din univers are o cauza, de aceea, logic ar fi ca credem ca universul însusi are o cauza, iar cauza unui univers atât de mare trebuie sa fie numai Dumnezeu. Ateii spun ca Dumnezeu nu exista si, prin urmare, universul a aparut la întâmplare. Însa probabilitatea de aparitie a unei singure molecule de proteina este de 1 la 10243 (adica 10 urmat de 243 zerouri). Pe de alta parte, o singura celula este formata din milioane de molecule de proteine. Probabilitatea ca ceva fizic sa fi aparut din nimic, fara interventia cuiva din exterior este zero. Nu se cunoaste nicio stare fizica, observabila care sa fi aparut din nimic. Stiind lucrurile acestea, trebuie sa admiti ca îti trebuie mai multa credinta sa nu crezi în existenta lui Dumnezeu decât sa crezi. E mult mai simplu sa crezi decât sa nu crezi.
2. Argumentul teleologic, este, de fapt, o subcategorie a primului argument, si se concentreaza asupra ordinii si armoniei din univers. Totul este atât de bine aranjat în univers încât doar o fiinta infinit de inteligenta ar fi putut sa faca lucrurile în felul acesta. În antichitate, David a spus: „Cerurile spun slava lui Dumnezeu si întinderea lor vesteste lucrarea mâinilor Lui" (Ps. 19:1). Pur si simplu, nu te poti uita la frumusetea si complexitatea universului fara sa te gândesti la un Creator inteligent care sa-l fi facut. Când vezi o cladire frumoasa nu poti sa nu te gândesti ca nu a rasarit peste noapte acolo, ci un constructor inteligent a proiectat-o si construit-o. Când te uiti la un tablou nu poti sa nu te gândesti ca un maestru l-a pictat, si nu a aparut la întâmplare. Când citesti un poem te gândesti la cel care l-a scris si stii ca nu a putut sa apara la întâmplare. Petre Tutea cred ca a spus odata ca daca iei un milion de maimute si le dai un milion de ani la dispozitie nu vor putea scrie nici cea mai proasta piesa a lui Shakespeare. Nu te poti uita la frumusetea si armonia pamântului si a întregului univers cu miile de miliarde de planete fara sa te gândesti la Creatorul lor.
3. Argumentul ontologic, face referire la necesitatea de a exista o fiinta mai mare decât ceea ce nimeni nu-si poate imagina. Suntem tentati ca oameni sa comparam lucrurile sau oamenii: care este cel mai cel dintre cei mai cei. Ducând un astfel de argument la maxim, trebuie sa recunosti ca exita cineva mai mare decât orice altceva si decât oricine altcineva. Este Dumnezeu.
4. Argumentul moral se bazeaza pe sentimentul pe care omul îl are despre bine si rau si argumenteaza ca trebuie sa existe un Dumnezeu care este sursa binelui si cel care va pedepsi raul. Fiecare popor din istorie a avut o forma sau alta de norme sau legi. Toti au avut o perceptie asupra binelui sau raului. Crimele, minciuna, hotia si imoralitatea sunt pretutindeni asociate cu raul. De unde am putea sa avem acest simt al binelui si raului daca nu de la un Dumnezeu Sfânt?
5. Argumentul sentimentului religios prezent la toti oamenii din toate culturile, derivat oarecum din cel de-al patrulea. De-a lungul istoriei, exista dovezi ca omul, oricât de primitiv ar fi fost, a crezut într-o fiinta mai mare decât el, si s-a închinat înaintea ei, pentru ca în fiecrae om, asa cum spune Solomon în Eclesiastul 3:11, Dumnezeu a pus gândul vesniciei, adica un sentiment religios de a se gândi dincolo de el, dincolo de viata aceasta. Acest sentiment te urmareste si nu-ti da pace, pentru ca Dumnezeu te cauta. Filosoful Malcolm Muggeridge scria: „Aveam impresia ca într-un fel sau altul, în îndelungile mele cautari, eu eram cel urmarit." C. S. Lewis îsi amintea: „…noapte de noapte, ori de câte ori îmi luam gândul de la munca mea, chiar si pentru o clipa, simteam apropierea constanta, neostoita, a Aceluia pe care, îti spun sincer, nu-mi doream sa-L cunosc. În cele din urma, am avut parte tocmai de acel lucru de care ma temusem îngrozitor. Am cedat si am recunoscut ca Dumnezeu este Dumnezeu, am îngenuncheat si m-am rugat; cred ca în clipa aceea nu exista în toata Anglia un pacatos întors la credinta, care sa fie mai nefericit si mai reticent ca mine."
6. Complexitatea universului interior. Asa cum exista un univers exterior de o complexitate inimaginabila, care dovedeste existenta unui Creator întelept, exista si un univers interior cel putin la fel de complex, care dovedeste amprenta unui Creator inteligent. Astazi specialistii în microbilogie sustin ca trupul uman este mult mai complex decât universul exterior. Un profesor universitar de la Yale si Sorbona, spunea ca o singura celula este mult mai complexa decât o galaxie. Si doar creierul uman contine peste 17 miliarde de astfel de celule. Creierul uman este, pur si simplu, o adevarata masinarie care proceseaza peste un milion de informatii pe secunda, evaluându-le în acelasi timp pe fiecare în parte. Posibiltatea ca una dintre acestea sa fi aparut la întâmplare este zero. Si atunci, nu poti sa nu te întrebi: Cine m-a creat în felul acesta? David spune în Psalmul 8: „Când privesc cerurile, lucrarea mâinilor Tale, luna si stelele pe care le-ai facut, îmi zic: ce este omul ca sa Te gândesti la El, si Fiul Omului ca sa-L bagi în seama, L-ai facut cu putin mai prejos decât Dumnezeu, l-ai încununat cu slava si cu cinste, toate le-ai pus sub piciarele lui" (3-5), iar în Psalmul 139 spune: „Tu mi-ai întocmit raruncii, Tu m-ai tesut în pântecele mamei mele; Te laud ca sunt o faptura asa de minunata" (13). Nu poti sa ignori asemenea dovezi. Înca o data, îti trebuie mai mult curaj si credinta sa nu crezi, sa ignori aceste dovezi, decât sa crezi. E mult mai simplu sa te lasi coplesit de maretia si frumusetea lui Dumnezeu si sa crezi în El.
7. Argumentul demonstratiei matematice. Pâna mai de curând nu s-a stiut nimic despre acest argument si chiar para posibil, însa în anul 1940, unul dintre cei mai straluciti matematicieni care au existat vreodata, Kurt Gödel (1906-1978), bun prieten si colaborator al lui Albert Einstein, a reusit sa demonstreze matematic existenta lui Dumnezeu, pornind în demersul sau de la argumentul ontologic formulat de Anselm de Canterbury, care spune ca Dumnezeu este Fiinta Ultima, mai mare decât orice se poate imagina în Univers. Gödel a modificat putin argumentul lui Anselm si a folosit logica modala, care face distinctia între diferitele stadii ale supozitiilor. Aceasta nu a fost descoperita, însa, decât dupa moartea Sa, mai precis în anul 1980. Formula este cea din imaguinea de mai jos:
http://imageshack.us/photo/my-images/98/60494472.jpg/
Desi exista atât de multe argumente ale existentei lui Dumnezeu, niciunul dintre acestea nu pot sa convinga, în adevaratul sens al cuvântului, pe nimeni dintre cei care refuza sa recunoasca ceea ce este atât de clar. La urma, urmei, trebuie sa crezi ca El exista. Mi-a placut întotdeauna felul în care filozoful, matematicianul si fizicianul francez Blaise Pascal punea problema: „Daca Dumnezeu nu exista si eu am crezut în El, n-am pierdut nimic; dar daca exista si n-am crezut în El, am pierdut totul".
Exista Dumnezeu? Am gasit foarte interesant faptul ca se acorda atât de multa atentie acestui subiect. Ultimile statistici spun ca peste 90% din populatia lumii de astazi crede în existenta lui Dumnezeu sau a unei puteri superioare. Totusi, discutia este cumva generata de cei care cred ca Dumnezeu exista în dorinta de a demonstra ca El exista cu adevarat. În ceea ce ma priveste, cred ca discutia ar trebui sa aiba o directie cu totul opusa.
În orice caz, existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata sau negata. Chiar Biblia spune ca noi trebuie sa acceptam prin credinta ca Dumnezeu exista: "Si fara credinta este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu, trebuie sa creada ca El este, si ca rasplateste pe cei ce-L cauta" (Evrei 11:6). Daca ar dori, Dumnezeu ar putea pur si simplu sa apara în fata întregii lumi pentru a demonstra ca El exista. Însa daca ar face acest lucru, nu am mai avea nevoie de credinta. " 'Tomo' i-a zis Iisus, 'pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au vazut, si au crezut" (Ioan 20:29).
Aceasta nu înseamna, totusi, ca nu sunt dovezi cu privire la existenta lui Dumnezeu. Biblia spune: "Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si întinderea lor vesteste lucrarea mâinilor Lui. O zi istoriseste alteia acest lucru, o noapte da de stire alteia despre el. Si aceasta, fara vorbe, fara cuvinte, al caror sunet sa fie auzit: dar rasunetul lor strabate tot pamântul, si glasul lor merge pana la marginile lumii. În ceruri El a întins un cort soarelui" (Psalmul 19:1-4). Privind la stele, întelegând marimea universului, vazând minunatiile naturii, si frumusetea unui asfintit de soare – toate acestea arata catre un Dumnezeu Creator. Si daca aceste motive nu sunt de ajuns, exista dovezi ale lui Dumnezeu în propriile noastre inimi. Eclesiastul 3:11 ne spune: "…a pus în inima lor chiar si gândul vesniciei…". Exista ceva în adâncul fiintei noastre care recunoaste ca viata nu se sfârseste aici pe pamânt si ca nu apartinem acestei lumi pentru totdeauna. La nivelul intelectului, putem respinge aceasta cunoastere, însa prezenta lui Dumnezeu în noi si prin noi îsi face înca simtita influenta în interiorul nostru. Biblia ne avertizeaza ca, în ciuda acestui lucru, unii oameni vor nega totusi existenta lui Dumnezeu: "Nebunul zice în inima lui: „Nu este Dumnezeu!"." (Psalmul 14:1). Întrucât peste 98% din oamenii care au trait de-a lungul istoriei pe pamânt, din toate culturile, toate popoarele si de pe toate continentele, au crezut în existenta lui Dumnezeu sub diferite forme, trebuie sa existe ceva (sau cineva) care sa fi generat aceasta credinta.
În plus fata de argumentele Bibliei cu privire la existenta lui Dumnezeu, exista si argumente logice. În primul rând, exista argumentul ontologic. Cea mai cunoscuta forma a argumentului ontologic utilizeaza conceptul de Dumnezeu pentru a demonstra existenta lui Dumnezeu. Se începe prin definirea lui Dumnezeu drept "cineva sau ceva mai presus de care nimic nu poate fi conceput". Apoi este clar ca a exista înseamna mai mult decât a nu exista, si astfel cel mai mare lucru care se poate concepe trebuie sa existe. Daca Dumnezeu nu ar exista, atunci El nu ar fi cea mai mare fiinta care ar putea exista – însa asta ar intra în contradictie chiar cu definitia lui Dumnezeu. Cel de-al doilea argument este cel teleologic. Argumentul teleologic consta în aceea ca întrucât universul ne arata o conceptie atât de uimitoare, încât trebuie sa existe o Persoana Divina care sa îl fi conceput. De exemplu, daca pamântul s-ar situa la numai câteva sute de kilometri mai aproape sau mai departe de soare, nu ar fi în masura sa aiba viata pe el asa cum se întâmpla acum. Daca elementele din atmosfera terestra ar avea proportii diferite cu numai câteva procente, orice vietuitoare de pe pamânt ar muri. Probabilitatea de aparitie a unei singure molecule de proteina este de 1 la 10243 (adica 10 urmat de 243 zerouri). Pe de alta parte, o singura celula este formata din milioane de molecule de proteine.
Al treilea argument logic cu privire la existenta lui Dumnezeu este denumit argumentul cosmologic. Fiecare efect trebuie sa aiba o cauza. Universul si orice exista în el reprezinta un efect. Trebuie, deci, sa existe ceva care sa fi cauzat aparitia si existenta acestuia. În sfârsit în acest sir, trebuie sa existe ceva "ne-cauzat" care sa fi fost sursa a tot ceea ce a aparut si exista. Acest ceva "ne-cauzat" nu poate fi decât Dumnezeu. Al patrulea argument este cunoscut si sub numele de argumentul moral. Fiecare popor din istorie a avut o forma sau alta de norme sau legi. Toti au avut o perceptie asupra binelui sau raului. Crimele, minciuna, hotia si imoralitatea sunt pretutindeni asociate cu raul. De unde am putea sa avem acest simt al binelui si raului daca nu de la un Dumnezeu Sfânt?
În ciuda a tot ce am prezentat mai sus, Biblia ne spune ca exista si vor exista oameni vor refuza aceste argumente clare si de netagaduit cu privire la Dumnezeu si vor crede minciuni în locul lor. Romani 1:25 declara: "caci au schimbat în minciuna adevarul lui Dumnezeu, si au slujit si s-au închinat fapturii în locul Facatorului, care este binecuvântat în veci! Amin." Biblia arata de asemenea ca oamenii nu au nici o scuza pentru necredinta în Dumnezeu: "În adevar, însusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui, se vad lamurit, de la facerea lumii, când te uiti cu bagare de seama la ele în lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot dezvinovati" (Romani 1:20).
Oamenii îsi justifica lipsa credintei în Dumnezeu pentru ca nu ar fi "stiintific" sau pentru ca "nu ar exista dovezi". Adevaratul motiv este ca odata ce oamenii ar recunoaste ca Dumnezeu exista, ei ar trebui sa recunoasca si ca exista si o relatie de responsabilitate fata de Dumnezeu, si în felul acesta ca au nevoie de iertare din partea lui Dumnezeu (Romani 3:23; 6:23). Daca Dumnezeu exista, atunci suntem responsabili pentru faptele noastre înaintea lui Dumnezeu. Daca Dumnezeu nu exista, atunci noi am putea sa facem orice dorim fara sa fie cazul sa ne îngrijoram în privinta judecatii lui Dumnezeu. Eu cred ca acesta este motivul pentru care evolutionismul este atât de puternic promovat de catre atât de multe persoane din vremurile noastre – pentru a le da oamenilor o alternativa la credinta într-un Dumnezeu Creator. Dumnezeu exista si toti stim la urma urmei ca El exista. Simplul fapt ca unele persoane promoveaza atât de agresiv necredinta în existenta lui Dumnezeu este de fapt un argument al existentei Sale.
Da-mi voie sa îti ofer un ultim argument pentru a arata ca Dumnezeu exista. Cum stiu eu ca Dumnezeu exista? Stiu ca Dumnezeu exista pentru ca vorbesc cu El în fiecare zi. Nu Îi aud vocea efectiv, prin sunete, dar Îi simt prezenta, Îi simt calauzirea, Îi cunosc dragostea pentru mine, Îi doresc harul. Au existat lucruri care s-au petrecut în viata mea si care nu au alta explicatie posibila decât ca sunt de la Dumnezeu. Dumnezeu m-a mântuit si mi-a schimbat viata într-un mod atât de miraculos încât nu pot face altceva decât sa recunosc si sa laud existenta Lui. Totusi, nici unul dintre aceste argumente nu pot sa convinga pe nimeni dintre cei care refuza sa recunoasca ceea ce este atât de clar. În final, existenta lui Dumnezeu trebuie acceptata prin credinta (Evrei 11:6). Credinta în Dumnezeu nu reprezinta un salt în întuneric, ci este un pas sigur într-o zona bine luminata unde 90% din oameni deja locuiesc.
Argumentele sunt valabile si pentru restul de zeii inventati de om, nu exista nici o dovada ca exista dumnezeu, doar argumente care tin de filozofie nu de realitate
Omul inca nici nu a reusit sa ajunga mai departe de aceasta galaxie, iar tu zici ca totul a fost creat de dzeu? daca cineva m-ar intreba aces lucru eu i-asi raspunde : Scuze, dar omul nu este inca in masura pentru a sti aceste lucruri!
Vai dar Ema nu a raspuns?
Dar cum se poate? In curand ea-ti va da "raspunsurile divine".
Puneti tu intrebarea urmatoare? de ce zici Dz in loc sa fii corect si sa spui NU STIU, de ce trebuie sa l fi creat cineva de ce nu ceva? ...http://www.youtube.com/watch?v=nZiROWO6iVs
Big bangul a fost produs de ceva, iar in urma acelei explozii a aparut universul (acel ceva/cineva poate fi o energie creatore divina sau cum vrei sa-i zici)
Dați-mi niște argumente ca Dumnezeu există!
Dumnezeu există!==o ipoteză
Dumnezeu Nu există!===o ipoteză // o altă ipoteză diferită de prima!
Dar cum o aparut dumnezeu din nimic? cum a creat totul din nimic?
"1. Argumentul cosmologic, face referire la faptul ca fiecare lucru cunoscut din univers are o cauza"
- In afara de Dzeu desigur. Ce noroc.
" si se concentreaza asupra ordinii si armoniei din univers. Totul este atât de bine aranjat în univers"
- Cunoastem prea putine despre univers, abia cunoastem sistemul solar si tu vorbesti despre univers. Si putinul cunoscut se datoreaza stiintei nu bibliei sau teologilor. Daca e ordine si armonie de ce galaxia noatra e pe crus de coliziune cu galaxia Andromeda? Sau de ce ar muri oamenii instantaneu pe alta planeta? Unde e armonia despre care vorbesti?
"Ducând un astfel de argument la maxim, trebuie sa recunosti ca exita cineva mai mare decât orice altceva si decât oricine altcineva."
- Si un zeu creator de zei samdp. De ce sa fie unul singur? Zei pana la infinit, daca tot incepi.
"Fiecare popor din istorie a avut o forma sau alta de norme sau legi."
- Tocmai ai recunoscut ca multe alte civilizatii si religii au avut un cod moral, in afara de crestinism. Sursa moralitatii nu are origini divine, de asta nu aplelezi la divin cand vrei sa ti se faca dreptate ci la legi facute de oameni.
"Argumentul sentimentului religios prezent la toti oamenii din toate culturile, derivat oarecum din cel de-al patrulea. De-a lungul istoriei, exista dovezi ca omul, oricât de primitiv ar fi fost"
- Desigur nu s-au inchinat la Dzeu, ci la alti sute de zei. Dar tu nu crezi in acei 100 de zei, nu-i asa? De ce nu crezi?
"Asa cum exista un univers exterior de o complexitate inimaginabila, care dovedeste existenta unui Creator întelept"
- Nu abera, arata dovada intai.
" Argumentul demonstratiei matematice. Pâna mai de curând nu s-a stiut nimic despre acest argument si chiar para posibil, însa în anul 1940, unul dintre cei mai straluciti matematicieni care au existat vreodata, Kurt Gödel "
- Folosind aceeasi ecuatie se poate demonstra ca exista unicorni, minotauri si zane. Godel folosea logica modala, daca nu intelegi ce e asta abtine-te ca te faci de ras.
http://en.wikipedia.org/wiki/Modal_logic
In conceptia crestinilor dumnezeu exista pentru ca asa scrie in biblie, DAR dumnezeu nu exista in realitate.
Da-mi si mie niste exemple de minuni care se intampla in lumea asta ca sunt curioasa.
EXISTA. Este un argument destul de bun si tu ar trebui sa te increzi in El.
Rizztheseballs6969 întreabă: