Cam da ai si tu dretatea ta. la biserica suntem invatati ca Dumnezeu e format din trei persoane distincte, dar egale. Faza e ca Biblia e o colectie de scrieri si de asta sunt contradictii. Fiecare autor a adus ceva nou. Stiu ca pare ca Dumnezeu Tatal e superior lui Isus dar nu e asa. Adica Biblia nu trebuie interpretata in mod propriu, ci in sensul figurat al cuvitelor. Se refera la faptul ca Isus devenind om s-a injosit oarecum si de aceea Dumnezeu Tatal i-ar fi oarecum superior.
Dumnezeu Fiul este egal cu Tatăl, nicidecum inferior sau supus Tatălui.
Prin Întruparea Sa, Mântuitorul Hristos, păstrându-și divinitatea, și asumându-și și firea umană, El și-a asumat și ’’slăbiciunea’’ acestei firi în relația cu oamenii dar și cu Tatăl. Jertfa Sa după Întrupare, El a adus-o în relație cu Tatăl, ca jertfă a naturii umane (deși era Dumnezeu), și atunci, în mod absolut logic, termenii care exprimă o aparentă inferioritate în relație cu Dumnezeu Tatăl, de fapt se referă la ’’partea umanității’’ (pe care El și-a asumat-o în mod liber în relație cu Tatăl, din cauza Întrupării, deși Fiul este egal cu Tatăl).
În ’’rolul’’ temporar de om (în același timp rămânând și Dumnezeu), El S-a jertfit și S-a smerit, în fața tuturor, a oamenilor, dar se pare că și a Tatălui, pentru a duce până la capăt ’’rolul’’ asumării întregii umanități asupra lui.
Dumnezeu Fiul, egal și deoființă (! termen special scris legat) cu Tatăl, și-a asumat supunerea față de Tatăl doar pentru că liber, și-a asumat și rolul de ’’mijlocitor ’’, intermediar pentru oameni.
O mică parte din citatele care atestă divinitatea Fiului:
Ioan1, 23. El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: "Îndreptaţi calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul.,, Domnului’’ este aici traducerea pentru Iahve, Dumnezeu. Isaia Il identifica pe Mantuitorul Hristos, (Mesia) cu Dumnezeu.
Ioan1, 34 Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.
Profetul Isaia Îl numeste pe Mantuitorul Hristos (Mesia),, Dumnezeu-Tare, Domn al pacii, Parintele al veacului ce va sa vina’’
Sfantul Ioan Evanghelistul spune despre Mantuitorul Hristos: Ioan1, 3,, Toate prin El s-au făcut şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut’’. El nu este o creatura ci Creatorul
Facere1, 1 La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul. In textul ebraic original, Dumnezeu este numit printr-o forma de plural, Elohim
Matei 28, 19. ,, Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh’’. Fiului si Duhului Sfant Ii se da aceeasi importanta ca si Tatalui.
Evrei 1, 1. După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin prooroci,
Evrei 1, 2. În zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moştenitor a toate şi prin Care a făcut şi veacurile;
Evrei 1, 3. Care, fiind strălucirea slavei şi chipul fiinţei Lui şi Care ţine toate cu cuvântul puterii Sale, după ce a săvârşit, prin El însuşi, curăţirea păcatelor noastre, a şezut de-a dreapta slavei, întru cele prea înalte,
Evrei 1, 4. Făcându-Se cu atât mai presus de îngeri, cu cât a moştenit un nume mai deosebit decât ei.
Evrei 1, 5. Căci căruia dintre îngeri i-a zis Dumnezeu vreodată: "Fiul Meu eşti Tu, Eu astăzi Te-am născut"; şi iarăşi: "Eu Îi voi fi Lui Tată şi El Îmi va fi Mie Fiu"?
Evrei 1, 6. Şi iarăşi, când aduce în lume pe Cel întâi născut, El zice: "Şi să se închine Lui toţi îngerii lui Dumnezeu".
Evrei 1, 7. Şi de îngeri zice: "Cel ce face pe îngerii Săi duhuri şi pe slujitorii Săi pară de foc";
Evrei 1, 8. Iar către Fiul: "Tronul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului; şi toiagul dreptăţii este toiagul împărăţiei Tale.
Evrei 1, 9. Iubit-ai dreptatea şi ai urât fărădelegea; pentru aceea Te-a uns pe Tine, Dumnezeule, Dumnezeul Tău cu untdelemnul bucuriei, mai mult decât pe părtaşii Tăi".
Evrei 1, 10. Şi: "Întru început Tu, Doamne, pământul l-ai întemeiat şi cerurile sunt lucrul mâinilor Tale;
Evrei 1, 11. Ele vor pieri, dar Tu rămâi, şi toate ca o haină se vor învechi;
Evrei 1, 12. Şi ca un pe un veşmânt le vei strânge şi ca o haină vor fi schimbate. Dar Tu acelaşi eşti şi anii Tăi nu se vor sfârşi".
Ioan 8, 58. Iisus le-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam.
Apocalipsa 1, 7. Iată, El vine cu norii şi orice ochi Îl va vedea şi-L vor vedea şi cei ce L-au împuns şi se vor jeli, din pricina Lui, toate seminţiile pământului. Aşa. Amin.
Apocalipsa 1, 8. Eu sunt Alfa şi Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Atotţiitorul.
Ioan 9, 5. Ai cărora sunt părinţii şi din care după trup este Hristos, Cel ce este peste toate Dumnezeu, binecuvântat în veci. Amin!
Coloseni 1, 16. Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El.
………….
Ioan1, 23. El a zis: Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie: "Îndreptaţi calea Domnului", precum a zis Isaia proorocul.,, Domnului’’ este aici traducerea pentru Iahve, Dumnezeu. Isaia Il identifica pe Mantuitorul Hristos, (Mesia) cu Dumnezeu.
Profetul Isaia Îl numeste pe Mantuitorul Hristos (Mesia),, Dumnezeu-Tare, Domn al pacii, Parintele al veacului ce va sa vina’’
Sfantul Ioan Evanghelistul spune despre Mantuitorul Hristos: Ioan1, 3,, Toate prin El s-au făcut şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut’’. El nu este o creatura ci Creatorul
Facere1, 1 La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul. In textul ebraic original, Dumnezeu este numit printr-o forma de plural, Elohim
Matei 28, 19. ,, Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh’’. Fiului si Duhului Sfant Ii se da aceeasi importanta ca si Tatalui.
Evrei 1, 1. După ce Dumnezeu odinioară, în multe rânduri şi în multe chipuri, a vorbit părinţilor noştri prin prooroci,
Evrei 1, 2. În zilele acestea mai de pe urmă ne-a grăit nouă prin Fiul, pe Care L-a pus moştenitor a toate şi prin Care a făcut şi veacurile;
Evrei 1, 3. Care, fiind strălucirea slavei şi chipul fiinţei Lui şi Care ţine toate cu cuvântul puterii Sale, după ce a săvârşit, prin El însuşi, curăţirea păcatelor noastre, a şezut de-a dreapta slavei, întru cele prea înalte,
Evrei 1, 4. Făcându-Se cu atât mai presus de îngeri, cu cât a moştenit un nume mai deosebit decât ei.
Evrei 1, 5. Căci căruia dintre îngeri i-a zis Dumnezeu vreodată: "Fiul Meu eşti Tu, Eu astăzi Te-am născut"; şi iarăşi: "Eu Îi voi fi Lui Tată şi El Îmi va fi Mie Fiu"?
Evrei 1, 6. Şi iarăşi, când aduce în lume pe Cel întâi născut, El zice: "Şi să se închine Lui toţi îngerii lui Dumnezeu".
Evrei 1, 7. Şi de îngeri zice: "Cel ce face pe îngerii Săi duhuri şi pe slujitorii Săi pară de foc";
Evrei 1, 8. Iar către Fiul: "Tronul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului; şi toiagul dreptăţii este toiagul împărăţiei Tale.
Evrei 1, 9. Iubit-ai dreptatea şi ai urât fărădelegea; pentru aceea Te-a uns pe Tine, Dumnezeule, Dumnezeul Tău cu untdelemnul bucuriei, mai mult decât pe părtaşii Tăi".
Evrei 1, 10. Şi: "Întru început Tu, Doamne, pământul l-ai întemeiat şi cerurile sunt lucrul mâinilor Tale;
Evrei 1, 12. Şi ca un pe un veşmânt le vei strânge şi ca o haină vor fi schimbate. Dar Tu acelaşi eşti şi anii Tăi nu se vor sfârşi".
Ioan 8, 58. Iisus le-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam.
Apocalipsa 1, 7. Iată, El vine cu norii şi orice ochi Îl va vedea şi-L vor vedea şi cei ce L-au împuns şi se vor jeli, din pricina Lui, toate seminţiile pământului. Aşa. Amin.
Apocalipsa 1, 8. Eu sunt Alfa şi Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Atotţiitorul.
Ioan 9, 5. Ai cărora sunt părinţii şi din care după trup este Hristos, Cel ce este peste toate Dumnezeu, binecuvântat în veci. Amin!
Coloseni 1, 16. Pentru că întru El au fost făcute toate, cele din ceruri şi cele de pe pământ, cele văzute, şi cele nevăzute, fie tronuri, fie domnii, fie începătorii, fie stăpânii. Toate s-au făcut prin El şi pentru El.
………….
În ’’rolul’’ temporar de om (în același timp rămânând și Dumnezeu), El S-a jertfit și S-a smerit, în fața tuturor, a oamenilor, dar se pare că și a Tatălui, pentru a duce până la capăt ’’rolul’’ asumării întregii umanități asupra lui.
În virtutea acestui "rol", atunci când Fiul se adresa Tatălui, se exprima prin el şi "umanitatea" asumată de El. Doar "umanitatea" care se exprima astfel, lăsa aparenţa inferorităţii faţă de divinitate.
Unul dintre argumente... citatele în care, de data aceasta, Fiul se exprimă (sau este numit) ca Dumnezeu, şi nu ca om! O parte dintre ele se află într-o listă mai sus.
Dumnezeu Fiul, egal și deoființă (! termen special scris legat) cu Tatăl, și-a asumat supunerea față de Tatăl doar pentru că liber, și-a asumat și rolul de ’’mijlocitor ’’, intermediar pentru oameni.
Până la alt răspuns, la altă oră, caută aici:
Ar trebuii sa-ti dea de gandit : adevarul doare cateodata, dar este si eliberator!
http://www.youtube.com/watch?v=M5oUIIXoJog
http://www.youtube.com/watch?v=AKzN04gpToQ
http://www.youtube.com/watch?v=U9ylL5pgRPw
http://www.youtube.com/watch?v=-RNhTdgJez8
http://www.youtube.com/watch?v=5_TmTYtd1u8
Primul este chiar util, şi ştim foarte bine că evreii nu făceau greşeli gramaticale, erau foarte minuţioşi! Şi cu toate că nu înţelegeau de ce profeţii le-au transmis această formă de plural (prezentă în foarte multe locuri, la crearea lumii în mod special dar şi la amestecarea limbilor, etc... ), şi cu toate că nu au înţeles motivul, nu au îndrăznit să modifice textul sau să-l "corecteze". Ar fi fost o falsificare a revelaţiei!
Celelalte prezentări sunt discutabile însă! Cel referitor la abuzurile din V.T. a fost îndelung discutat chiar de curând:
" Este esenţial să fie făcută diferenţa între "iniţiativa omului" şi "iniţiativa lui Dumnezeu", între "mesajul subiectiv al omului" şi "mesajul obiectiv al divinităţii". În Vechiul Testament avem într-o foarte mică măsură intervenţia lui Dumnezeu şi într-o foarte mare măsură intervenţia omului (lideri ai poporului, bătrâni, oameni simpli, profeţi, etc...). Aşa se explică "genocidele" de care spui. Altfel., nu văd cum…"
" - De multe ori, profeţii, Moise, Elisei sau alţii, afirmau cu de la sine putere afirmaţii sau indicaţii pentru păstrarea unităţii şi tradiţiilor evreieşti (indicaţii mai inspirate sau mai puţin inspirate), "împrumutând" în mod incorect autoritatea lui Dumnezeu, atribuindu-le indirect Acestuia şi ieşind astfel mai mult sau mai puţin din liniile misiunii lor specifice de,, profeţi". ...Au fost momentele în care,, naţionalismul" a avut pentru ei întâietate în faţa sarcinilor lor spirituale... "
OctavianDanielMaria întreabă:
Îţi mulţumim pentru răspuns!
Înainte de a confirma te rugăm să mai petreci 20 de secunde revizuindu-l. Din dorinţa de a avea o comunitate cât mai utilă şi cât mai plăcută te rugăm ca răspunsurile tale să respecte 3 reguli minimale:
- o exprimare corectă gramatical (toate propoziţiile încep cu litere mari şi se termină cu semne de punctuaţie, fără prescurtări de tipul "nush", "acm", "adik" şi fără dezacorduri flagrante).
- ne amuzăm, dar nu ne batem joc de ceilalţi;
- să lăsăm obscenităţile pentru cei mai puţin inteligenţi;
Îţi mulţumim din suflet pentru dedicarea şi implicarea ta
Comunitatea TPU
ATENŢIE! Postarea repetată de întrebări/răspunsuri ce încalcă regulamentul TPU va duce la suspendarea sau chiar la anularea contului.
Nu ai scris un răspuns pentru această întrebare, aşa că nu avem conţinut pe care să-l publicăm
Te rugăm să aştepţi ca răspunsul tău să fie trimis spre publicare.
În răspunsul pe care vrei să îl postezi au fost găsite greşeli de scriere. Ele au fost corectate automat şi le poţi vedea marcate mai jos
ATENŢIE! Ai multe greşeli de scriere în postare. Dacă vei continua în acelaşi stil, contul tău va fi suspendat sau anulat
Eşti pe cale să postezi un mesaj care poate încuraja pirateria şi distribuţia ilegală de materiale pe internet. Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor şi drepturile conexe, a fost modificată semnificativ prin Legea nr. 285 din 2004, prin OUG nr. 123 din 2005, precum şi prin Legea nr. 329 din 2006, iar tu ai putea să te afli în situaţia de a le încălca acum.
În ipoteza unei acţiuni pe cale legală, TPU.ro este obligat să furnizeze IP-ul tău (3.139.236.119) şi restul datelor de identificare şi informaţiilor despre tine.
Eşti sigur că doreşti să postezi acest mesaj şi îţi asumi toate riscurile?
Nu poţi posta acest răspuns pentru că linkul pe care l-ai inclus este suspicios, iar pe TPU pirateria nu este încurajată.
Te rugăm să nu faci referire la site-uri aflate în ilegalitate şi să nu postezi linkuri spre materiale postate pe internet fără respectarea drepturilor de autor (programe, jocuri, filme sau muzică piratată)
Răspunsurile ce conţin cuvinte de genul pot fi postate doar la întrebări din categoria Dragoste şi Sex
95% din întrebările de pe TPU au primit cel puţin un răspuns