Vezi ca intrebarea e pe invers si se refera la agnostici si atei care vor sa fie credinciosi. Tu spui despre acestia ca "mediul și incultura - îi îndoctrinează iremediabil".
"e pe invers si se refera la agnostici" - deja m-ai pierdut, e prea accentută finețea exprimării
Ti-e teama ca nu poti deveni credincios si te dai batut. Sau vrei sa scapi de credinta care te bantuie de dimineata pana seara.
Asa pari punand atatea intrebari. Tu crezi ca incerci sa convingi pe altii cand de fapt intrebarile sunt in mintea ta. Eu vreau sa ajung mai credincios decat acum.
"De parca un om+un caine nu fac o familie" - familia ta e alcatuita din tine si un caine?
Familia intemeiata prin casatorie e mai solida. Te gandesti de 10 ori sa semnezi un act decat sa nu-l semnezi. Implica mai mult angajament si mai multa seriozitate.
Da, insa nu iese mare lucru decat atunci cand e un barbat si o femeie de unde rezulta copii si placerea e mult mai mare.
Nu are rost sa vorbesti cu userul ala. E un adolescent ateu frustrat pe proprii parinti care face doar troll. Iti pierzi vremea cu astfel de specimene.
Simplu.
Omul se bazeaza pe credinta.
La inceput au fost fortele naturii, apoi pietre si animale, apoi spirite, apoi zei, apoi...pana la Dumnezeu, in cazul nostru sau alti zei la altii.
Daca o persoana se afla intr-un pericol de moarte(ceva care nu il va omori in 2 secunde ci ceva care urmeaza, sa zicem, in cateva minute) acea persoana se va ruga.Nu o rugaciune neaparat, ci va ruga o divinitate ca sa primeasca ajutor.De ce? Frica.
Frica de moarte,durere,necunoscut,sfarsit,etc
Exista o vorba"Nimeni nu se naste credincios si nimeni nu moare ateu"(nu stiu unde am auzit-o,cred ca era in engleza)
Nu cred ca toti oamenii ajung credinciosi inainte de moarte,ci cei care aveau indoieli,care sunt speriati si cei fara tarie de caracter( caci e tarie de caracter sa-ti susti punctul de vedere, si nu ma bag in polemici despre cum ar fi corect sau gresit din perspectiva cuiva)
Poti gasi pe google cazuri de copii tinuti departe de oameni, de catre parinti sau persoane oribile(fiindca erau oribile) si nu au invatat sa vorbeasca si sa faca prea multe lucruri umane. Poti vedea cazuri de copii crescuti in salbaticie, departe de umanitate.
Nu puteau vorbi, nu se rugau si nici nu credeau in vreo zeitate.
Credinta se invata.Sau, poti sa capeti credinta in ceva ce nu cunosti, ca intr-un zeu.E mei greu, dar poti ajunge singur sa te faci sa crezi in ceva, dupa mai mult timp.
Spune-mi o tara de pe pamant unde oamenii sunt cu totii atei si nu au deloc religie.Nu exista.Sin in statele cu procentajul mai mare de atei, tot exista religie.Si toti afla, li se spune, multi invata, altii sufera din cauza ei.Suntem inconjurati de credinte.E greu sa nu crezi in ceva.
Preconcepții, limbajul injurios, închinător la oase + "căință" = TwentyOneWay
Credinta se dobandeste prin rugaciune si multa munca de meditare si cercetare stiintifica. Atingerea credintei necesita efort si nu orice om ajunge credincios. Asadar multi vor sa ajunga credinciosi invidiind starea de fericire a credinciosului insa e nevoie de munca intelectuala profunda. Nu merge sa zici cred si gata pentru ca zicala "crede si nu cerceta" NU e biblica.
Oarecum. Dar nu ai cum sa crezi în Iisus dacă ești ateu, de asta zic că nu are sens întrebarea ta.
"E mei greu, dar poti ajunge singur sa te faci sa crezi in ceva, dupa mai mult timp." - multi nu apuca sa devina credinciosi ramanand atei. Un copil tinut in jungla nu va deveni o persoana. Asta e o dovada ca o persoana are nevoie sa fie educata de cineva inaintea lui precum parintii. O persoana ori a fost invatata sa devina o persoana fie nu are inceput precum Dumnezeu care e singura persoana care nu a fost invatat de alta persoana.
"nu ai cum sa crezi în Iisus dacă ești ateu" - asa e. Insa ca sa avanseze de la starea de ateu e necesar, cum am mai spus, de multa munca intelectuala si pe langa vointa e necesara si munca. E ca si cum am spune "vrea sa devina expert intr-un domeniu dar nu poate". A fi ateu inseamna "nu vreau, nu cred, nu ma intereseaza, nu am timp" si cam atat si asta se traduce in neputinta voita. Incepe cu cuvantul "nu" adica nu fa aia nu afirma aia nu face nimic. Ca sa poata mai intai trebuie sa vrea sa-si doreasca. Nu vor sa traiasca vesnic insa nu se gandesc si la viceversa ca nu vor sa moara ceea ce e acelasi lucru.
Nu te impiedica nimeni sa intrebi insa a cauta contradictii in Biblie e ca si cum ti-ai fura singur caciula.
Probabil că ei au muncit în altă direcție, de ce nu. Nu mă refer la toți, bineînțeles, la fel cum nu zic că toți creștinii (exemplu întâmplător) au muncit pentru credința lor, pentru că nu este așa deloc.
Da, ai dreptate Adam nu a semnat niciun act. Treaba cu actul a aparut pe masura ce omul s-a degradat tot mai mult. Nu poti sa spui ca nu esti in aceeasi situatie. Toti oamenii s-au indepartat mult de la starea de perfectiune a lui Adam.
Gradul de neincredere in oameni e atat de mare ca trebuie sa semnezi si sa pui stampila si sa faci declaratie pe proprie raspundere si cand mergi la toaleta.
Te intreaba la tribunal sa justifici cu acte tot ce esti si ce ai facut si ce nu ai facut. Nu te crede nimeni decat daca esti acoperit cu hartii semnate si stampilate.
Contradictiile despre care vorbesti sunt ca sa se poticneasca prostii. In Biblie scrie ca Dumnezeu a facut pe unii oameni sa se poticneasca doar pentru a-i distruge. Exemplu cu faraonul caruia Dumnezeu i-a impietrit inima ca sa-l distruga. Acele contradictii sunt pentru impietrirea inimii prostilor.
Nu poti sa spui asta pentru ca inainte oamenii traiau sute de ani. Datarea cu radicarbon C14 nu stie cat radiocarbon lipsa a avut acel os cand s-a nascut.
ioanacristina666 întreabă: