| witewolfwisewolf a întrebat:

De ce nu poate toata lumea sa recunoasca ca agnosticismul este "adevarul"

Răspuns Câştigător
| MMihai a răspuns:

Vezi http://ro.wikipedia.org/wiki/Agnosticism
Agnosticismul este concepția filozofică potrivit căreia adevărul anumitor afirmații, mai ales afirmații teologice privind existența unui Dumnezeu sau a unor zei, este fie necunoscut, fie imposibil de aflat.

Termenul agnostic a fost creat de Thomas Henry Huxley în 1869 și este folosit și pentru descrierea celor neconvinși de existența zeităților sau altor aspecte religioase. Cuvântul agnostic provine din greacă, compus din particula a (fără) și gnosis (cunoaștere). Agnosticismul nu este doar contrar gnosticismului, ci tuturor dogmelor religioase, pe care le consideră nedemonstrabile și prin urmare lipsite de orice certitudine.
...
Deși nu neagă existența lui Dumnezeu, agnosticismul spune că Dumnezeu nu poate fi cunoscut, iar existența lui nu poate fi probată (demonstrată).
etc

„ Adevărul", presupune referențiale, care deseori sunt foarte tari, și care depășesc logica banală.

8 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu nu cred ca exista un adevar universal si doar adevarauri

| Delicacy a răspuns:

Adevărul este unul singur, dar la care nu a ajuns încă fiinţa umană.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In momentul in care doresti ca si altii sa-ti accepte parerea ca "adevar", trebuie sa si motivezi, sustinandu-ti cat mai doct punctul de vedere.Altfel,este o vorba-n vant, sau o flecareala.

| EmaS a răspuns:

Fiindca nu este!

| Dandanache a răspuns:

Intrebarea e gresita, admit. Dar si raspunsul tau. Logic e, ca la o intrebare gresita, sa afirmi ca intrebarea e gresita, nu sa dai un raspuns gresit.

| Dandanache a răspuns:

Draga Jasser, agnosticismul nu se poate contrazice deoarece nu emite certitudini. Contradictorie e intrebarea. Agnosticismul nu poate fi adevarul (a pus el in ghilimele cuvantul, dar de fapt trebuia reformulata intrebarea), deoarece agnosticismul sustine ca adevarul nu poate fi cunoscut.

| Dandanache a răspuns:

Afirmatia ar fi contradictorie, si chiar de-a dreptul un paradox, daca ar fi: Aceasta afirmatie nu poate fi adevarata. Adevarul de care vorbesc agnosticii nu apartine insa structurii logice a afirmatiei. Agnosticii sunt sceptici, nu batuti in cap. Accepta adevarurile evidente, cum sunt cele matematice. Devin sceptici acolo unde adevarul incepe sa fie revendicat de doua sau mai multe parti. Oricine ar trebui sa aiba o doza de agnosticism, atata timp cat aceasta echivaleaza cu precautia si filtrarea cu discernamant a realitatii.

| Archdaemon a răspuns (pentru RAY):

Sunt de acord cu tine.