| minunataptt a întrebat:

De ce sa faci cruce in fata unei Biserici?

17 răspunsuri:
| angus35 a răspuns:

Oamenii fac cruce cand trec prin fata Bisericii din superstitie. Daca ii intrebi de ce ei iti spun:"Asa e traditia".

| Marian001 a răspuns:

Noi crestinii,ne facem Sfanta Cruce cand trecem prin fata unei Biserici, sau a unei troite, pentru a da Slava si Cinste Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, pentru ca stim inca din pruncie, ca Biserica este casa lui Dumnezeu.Acestea sunt sfintite, si la fiecare Sfanta Liturghie, ingerii impreuna cu Hristos se pogoara in Biserica, in chip nevazut.Precum Insusi Mantuitorul Hristos zice:"Acolo unde sunt doi sau trei adunati in numele meu,acolo voi fi si eu in mijlocul lor". Deci nu este nimic rau sa iti faci cruce cand treci pe langa o Biserica, este foarte bine, si sa zicibig grinoamne Iisue Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul, Amin.

| Holiday a răspuns:

De ce se face oriunde, adica degeaba...

NOname
| NOname a răspuns:

De superstiţios.

| HowdidIgethere a răspuns:

Pentru a cinsti pe Dumnezeu.

| Elvina a răspuns:

E un program pe care cei de sus l-au impus mulțimii: să își amintească cât de păcătoși sunt, să se umilească, să le dea bani popilor. Cam asta e.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai vezi ce s-a rugat solomon Domnului dupa ce a terminat de construit templul.si vei afla.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca lumea nu se judeca in zonele in care isi fac cruce trecand, pentru mine e o terapie pentru frica de multimi

| Christel a răspuns:

Se face cruce când treci pe lângă o Biserică, fiindcă, în ea, se află Hristos, adică Împărtăşania.
O dată pe an, se face Împărtăşanie pentru bolnavi şi muribunzi, adică pentru cei care nu pot ajunge la Biserică să se împărtăşească şi vine preotul acasă să-i împărtăşească. Această Împărtăşanie pentru bolnavi şi muribunzi se pune în macheta Bisericii, care se află pe Sfânta Masă, în Sfântul Altar, şi care se numeşte Chivot, unde stă mereu. Aşadar, Hristos se află mereu în Biserică, în Chivot, iar noi, de fapt, ne închinăm lui Hristos, care se află în Sfântul Altar.
Bineînţeles, eu m-am referit la Bisericile Creştin-Ortodoxe. Cele catolice sau casele de rugăciune sectare nu-L au pe hristos în ele, acestea fiind rodul ereziilor. Chiar dacă şi catolicii au altar în fiecare biserică de-a lor, la ei, Sfintele Taine nu există, din cauză că Hristos, care este Calea, Adevărul şi Viaţa, nu poate sta într-un loc unde calea e strâmbă, adevărul e înlocuit de minciună, iar viaţa e transformată în moarte.

| dogee92 a răspuns:

Porunca a doua din Decalog spune SA NU ITI FACI VRE-UN CHIP CIOPLIT SAU VREO ASEMANARE A UNUI LUCRU care este SUS IN CERURI sau JOS pe pamant...
Comentariile sunt de prisos happy

| milan9 a răspuns (pentru dogee92):

Deasupra CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu...

Ce înseamnă asta? Inseamna că porunca a II-a se înţelegea DOAR IN ANUMITE CONTEXTE...

Contexte care ţin de religie (poruncă dată evreilor!), contexte care ţin de timpul istoric (dată acum 3800 de ani!), contexte care ţineau de ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau obiecte de cult.

| milan9 a răspuns (pentru dogee92):

Acesta este simbolul sau
"stindardul" Bisericii, iar daca un cult, o denominatiune dizidenta se dezice de acest semn ea se dezice atunci de tot ce inseamna crestinismul.

Referirile la "CRUCE" în Noul Testament sunt referiri ca la un anumit SEMN DISTINCT, de CINSTE, numit şi "SEMNUL FIULUI OMULUI":

1). "Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu."- I Corinteni 1, 18;
2). -Matei 24, 30:,, Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului şi vor plânge toate neamurile pământului şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă."
3). -Fapte 15, 23:,, Scriind prin mâinile lor acestea: Apostolii şi preoţii şi fraţii, fraţilor dintre neamuri, care sunt în Antiohia şi în Siria şi în Cilicia, salutare! ".
4). -Filipeni 3.18:,,Căci mulţi despre care v-am vorbit adeseori, iar acum vă spun şi plângând, se
poartă ca duşmani ai crucii lui Hristos."
5). -I Corinteni 1, 17:,, Căci Hristos... m-a trimis să binevestesc, dar nu cu inţelepciunea cuvântului, ca să nu rămână zadarnică crucea lui Hristos."
6). -Efeseni 2, 16:,, Şi să-i împace cu Dumnezeu pe amândoi, uniţi într-un trup, prin cruce, omorând prin ea vrăjmăşia."
7). -Coloseni 2, 14:,, ştergând zapisul ce era asupra noastra, care ne era potrivnic cu randuielile lui şi l-a luat din mijloc, pironindu-l pe cruce."
8). -Galateni 6, 12:,, Câţi vor să placă în trup aceia vă silesc să vă tăiaţi împrejur, numai ca să nu fie prigoniţi pentru crucea luiHristos."
9). -Galateni 6, 14:,, Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decat numai în crucea Domnului nostru Iisus
Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!"
10). -Coloseni 1.20:,,Şi printr-Însul toate cu Sine să le împace, fie cele de pe pământ, fie cele din ceruri, făcând pace prin El, prin sângele crucii Sale.",
11). -Coloseni 2, 15:,, Dezbrăcând (de putere) începătoriile şi stăpâniile, le-a dat de ocară în văzul tuturor, biruind asupra lor prin cruce."
12). -Marcu 8, 34:,, Si chemând la Sine multimea, impreuna cu ucenicii Sai le-a zis: Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si să-Mi urmeze Mie."(Sf. Cruce)
13). -Apocalipsa 9, 4:,, Şi li s-a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nici o verdeaţă şi nici un
copac, fără numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe frunţile lor." (,, tau" - semnul Sf. Cruce- acelaşi întâlnit şi în Vechiul Testament);
14). "Şi zicea către toţi: Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să-Mi urmeze Mie"- Luca 9, 23;
15). "Şi cel ce nu-şi poartă crucea sa şi nu vine după Mine nu poate să fie ucenicul Meu." Luca 14, 27;
Etc...

| Mădă0611 a răspuns:

Cand eram in liceu, un popa ne-a zis ca trebuie sa multumesti pentru orice, si apoi sa faci cruce, daca ti-e rusine, asa o sa se rusineze si Iisus de tine in ziua judecatii. rolling on the floor Oamenii isi fac cruce oricand, oriunde, iar daca vad o cruce, e obligatoriu, altfel e pacat, asta ultima cred ca e o confirmare a credintei in moartea si invierea lui Iisus.

| ely363 a răspuns:

Te rogi sa nu se darame pe tine! happy

| Exilee a răspuns (pentru NOname):

NU! Nu din superstitie! In niciuncaz nu trebuie sa fie facut din acest motiv! Nu este o obligatie, insa ne aratam respectul si credem, prin semnul Sfintei Cruci, ca acel locas este chiar casa Domnului. MI se pare absurd de asemenea sa te inchini din superstitie ( ca e pacat sau nu, nu conteaza). Te-as ruga de altfel sa faci distinctia intre credinta crestinilor ortodocsi si invataturile babesti/sectante, mai ales ca anumite persoane isi fac pentru CREDINTA si au si EVLAVIE, fara a astepta o anume "recompensa" efemera in aceasta viata! Pana la urma, stiu ca te referi ca prin superstitie oamenii cred ca potdobandi un castig, dar nu-i asa si nu este normal! Dar, la bisericutele maisimple, smerite cum spunea si "milan9" cu cea mai mare dragoste este bine sa faci macar odata semnul Sfintei Cruci. Este ca si o apropiere, e ca si cum ai accepta o invitatie la credinta. Depinde de persoana ce simte acum!

NOname
| NOname a răspuns (pentru Exilee):

Exile, rezumă-te la a răspunde la întrebări! Subiectivităţile tale nu mă interesează.

E clar că nici măcar nu ştii ce este superstiţie, altfel ai realiza că religia este bazată pe aşa ceva.

| RaduMD a răspuns:

Facem cruce in fata unei biserici din mai multe motive, dar mai intai fiindca acolo este Cristos prezent in mod substantial.

Întrebări similare
Întrebări recente