Luca dă următoarea explicaţie: „În timpul acela [înainte de naşterea lui Isus] a ieşit o poruncă de la Cezar August: să se facă recensământ în toată lumea. Recensământul acesta s-a făcut întâia oară pe când Quirinius era guvernator în Siria. Toţi se duceau să se înscrie, fiecare în cetatea lui". — Luca 1:1; 2:1–3.
Criticii atacă cu vehemenţă acest pasaj, considerându-l o greşeală sau, chiar mai rău, o născocire. Ei susţin cu insistenţă că acel recensământ s-a efectuat în anul 6 sau 7 e.n. şi că Quirinius a domnit în această perioadă. Dacă aceştia au dreptate, atunci relatarea lui Luca este pusă sub semnul întrebării, pentru că dovezile indică faptul că Isus s-a născut în anul 2 î.e.n. Aceşti critici însă ignoră doi factori importanţi. Primul se referă la faptul că Luca recunoaşte că au existat mai multe ocazii când s-au efectuat recensăminte, deoarece, după cum se poate observa, el vorbeşte despre recensământul care „s-a făcut întâia oară". El ştia foarte bine că mai târziu s-a mai efectuat un recensământ (Faptele 5:37). Acest recensământ de mai târziu este cel despre care a vorbit Iosefus şi care a avut loc în anul 6 e.n. Al doilea factor, care se referă la faptul că Quirinius era pe atunci guvernator, nu ne determină să punem în legătură naşterea lui Isus cu acea dată târzie. De ce? Deoarece, după cât se pare, Quirinius a ocupat această funcţie de două ori. Mulţi erudiţi recunosc că prima perioadă în care Quirinius a ocupat funcţia de guvernator a inclus şi anul 2 î.e.n.
Biblia nu dezvăluie data exactă a naşterii lui Isus. Totuşi, ea spune că el s-a născut „în zilele împăratului Irod" (Matei 2:1). Mulţi biblişti sunt de părere că Irod a murit în anul 4 î.e.n. şi că Isus s-a născut înainte de această dată, probabil chiar în 5 sau 6 î.e.n. Ei îşi bazează concluziile referitoare la moartea lui Irod pe afirmaţiile istoricului evreu din secolul I Flavius Josephus.*
Potrivit celor spuse de Iosefus, cu puţin timp înainte de moartea regelui Irod a avut loc o eclipsă de lună. Bibliştii îndreaptă atenţia asupra unei eclipse parţiale de lună care a avut loc la 11 martie anul 4 î.e.n., considerând-o o dovadă că Irod trebuie să fi murit în acel an. Totuşi, în anul 1 î.e.n. a avut loc o eclipsă totală de lună la 8 ianuarie şi o eclipsă parţială la 27 decembrie. Nimeni nu poate spune dacă Iosefus s-a referit la una dintre eclipsele din anul 1 î.e.n. sau la cea din anul 4 î.e.n. Prin urmare, nu putem folosi cuvintele lui Iosefus pentru a stabili cu exactitate anul morţii lui Irod.
"Deci eclipsa era moartea lui Irod?" - cer scuze, am uitat că ești varză și te uiți la ce-i scris că la poarta nouă. Mai recitește, poate chiar mai lent, nici nu știi cum până la urmă ajunge și la girafă.
"Unde scrie ca Quirinius a facut mai multe recensaminte?" - domnule boușor orb, unde am scris eu că respectivul a făcut acele recensăminte?
Mai scoate ochelarii cei de cal de pe nas.
"Cam greu, nu? Sau ai crezut ca zic ca afirmi tu asta? " - nu te-a învățat maică-ta să-ți exprimi ideile în mod inteligibil. De fapt nu avea când, era ocupată să te scape pe jos.
"Nu scrie in cartea de povesti ca pe timpului lui Quirinius a fost acel recensamant?" - domnule boușor, " pe timpul lui" și " a făcut el" sunt două lucruri diferite.
Stai jos varzo!
Https://prnt.sc/10prm3c
Puteai barem da citești atent ce postezi. Dinu mai era nevoie să dai întrebări prostești.
Chiar ești atât de prost?!
""Deci eclipsa era moartea lui Irod?" - in perioada când a zdohnit a avut loc o eclipsă.
"Nu vad ca scrie primul sau altul." - "Recensământul acesta s-a făcut întâia oară pe când Quirinius era guvernator în Siria. " luca 2:2
"Deci in anul 6 D.HR" - mdaaa, greu pentru handicapați sa citească atent!
Altfel citeai că a fost guvernator și în anul 2 î.e.n.
Marș la siloz!
E greu cu boușorii să discuți. Cum oare citești de citești pe sărite? Sau nu cunoști toate literele și pribluiesti cam ce ar fi scris acolo?
In anul 6 a fost alt recensământ, Quirinius a fost guvernator și în anul 2. Irod a murit în anul 1.
Rizztheseballs6969 întreabă: