| morningstar a întrebat:

De ce se fac pomeni pentru morti? De unde vine obiceiul acesta? Aud tot mai multi preoti ortodocsi care sustin ca adevarata credinta este cea pe care o au ei. Dar eu nu am vazut nicaieri in Biblie ca cineva a facut pomana pentru un mort. Nici la moartea Domnului nu scrie in nicio traducere a Bibliei ca s-a facut de pomana. Nu credeti ca este un obicei inventat de oameni numai pentru a oferi o falsa speranta ca cel decedat este ingrijit si dupa moarte? Mi-ar placea sa citesc 'raspunsuri cu greutate', argumente cu valoare.

Răspuns Câştigător
| Zartbitter a răspuns:

Orice preot va susține că religia pe care o predică este cea mai bună, așa cum orice om de afaceri face cu produsul sau serviciul său. E o chestie de bun-simț, chiar dacă greșită :-)

Religia comercială (adică aia care are o biserică și care îți cere bani pentru serviciile divine, ortodoxia fiind cea mai bine cunoscută dintre ele) își scoate bani din orice ține de sentimentele oamenilor. Atunci când un om este trist sau îngrijorat (fie pentru că i-a murit cineva, fie pentru că e bolnav, că n-a trecut un examen etc.), religia este acolo să-i ceară niște bani contra unui moment aparent de liniște sufletească. La fel ca ghicitoarele în cărți și cristale și alte minunății inventate de omenire.

Dacă un om a murit, e mai greu să mai scoți niște bani de la el. Dar e foarte simplu să-i scoți de la familia îndurerată, care pune emoția înaintea rațiunii, și care, concluzionează că banii nu sunt importanți în acel moment. Evident, pentru preoții care îi culeg sunt la fel de importanți cum sunt și pentru acele persoane îndurerate în ziua de rată sau de salariu.

Să ne dăm doi pași în spate și să înțelegem că morții (și niciun dumnezeu), nu au nevoie de lucruri materiale. Adică nici de bani.

38 răspunsuri:
| morningstar explică (pentru KlaraWeiss):

Pai ideile astea nu au fost sustinute de niciun apostol. Voi doar ati scos versete din context si le-ati intors pe toate partile pana ati crezut ca sustin traditia voastra. In fine, fiecare face cum vrea. Care apostol a sustinut intr-un verset clar, fara posibilitate de alta interpretare ca aceste lucruri sunt cerute de Domnul Isus?
Mi-ar fi placut sa imi spui si tu parerea despre aceste versete, nu mi-ai spus nimic despre ele chiar daca te-am intrebat in mai multe randuri.
Pai Domnul Isus a spus ca Biblia este completa si suficienta, niciun preot nu are dreptul sa adauge vreo traditie. Eu inteleg ca aveti mare respect pentru anumiti preoti, dar daca ei se bazeaza doar pe traditie, de ce mai implicati atunci si religia? Insuflati de traditie au fost acei preoti, nu de Dumnezeu; daca erau de El, atunci se bazau strict pe Biblie. Da, eu interpretez Biblia dar nu implic si traditii si cuvintele unor preoti care s-au gandit ca 'asa e bine'. Pentru mine exista Biblia si punct.
Si crede-ma, nu confund ortodoxia cu niciun protestantism, te asigur ca stiu bine diferentele. Noi nu interpretam dupa traditii traznite si nici dupa cum ne place, nu dupa cum consideram mai bine, crede-ma. Pentru noi Biblia este singurul Cuvant lasat de Dumnezeu pentru ca asta este realitatea. Daca o interpretam dupa cum ne placea, asiguram si noi oamenii ca dupa moarte se mai pot schimba lucrurile, ca doar e placut, gadila urechile, nu? Dar noi spunem adevarul, chiar daca nu este intotdeauna placut. Dupa moarte, orice stradanie este echivalenta cu un mare zero in fata lui Dumnezeu.
Oricum, multumesc pentru implicarea ta. Numai bine si tie!

| KlaraWeiss a răspuns (pentru morningstar):

Spre deosebire de tine una singura care interpretezi Biblia, aceia au fost sute de ierarhi stransi, oameni sfinti, insuflati de Duhul Sfant care au interpretat-o. (nu ca s-au gandit ei si au ajuns la cine stie ce concluzii ). Desigur ca, in viziunea ta, tu ai dreptate. Ei bine, eu nu imi permit sa interpretez dupa capul meu ca as ajunge la mari traznai. Prin urmare ma bazez pe ceea ce Dumnezeu Insusi le-a revelat acelora.
Dupa moarte nimeni n-are habar ce o sa fie exact pentru fiecare, mai ales ca fiecare om e judecat ca un caz particular. Ceva ce a fost valabil pentru un om, nu e neaparat valabil si pentru celalalt. Se prea poate ca rugaciunile facute pentru anumiti decedati sa ii ajute pe acestia, prin mila Domnului. S-au intalnit cazuri (citeste Vieti de Sfinti si Patericul). Numai Dumnezeu stie ce si cum.
http://www.scribd.com/doc/12835330/Insetand-dupa-Dumnezeu-Matthew-Gallatin
In cartea aceasta sunt prezentate mai pe larg diferentele dintre credintele noastre. Autorul a fost pastor protestant si face o comparatie intre protestantism si ortodoxie, foarte pertinenta, dupa parerea mea.

Credeam ca am incheiat discutia, dar nu ma deranjeaza daca vrei sa continuam.
Biblia spune : "...pentru ca oricine crede in El sa nu moara, ci sa aiba viata vesnica' ( oricine crede in El, nu oricine face fapte bune sau pomeni). E de-ajuns credinta. Si-atunci daca eu cred in El, de ce sa nu am aceasta siguranta cand asta este singura conditie ceruta pentru a fi mantuit. Cred ca mai degraba, atunci cand nu esti sigur 100 % ca esti mantuit, e cazul sa iti pui un mare semn de intrebare despre starea ta.
In 1 Ioan 5:11-13 scrie : "Şi mărturisirea este aceasta: Dumnezeu ne-a dat viaţa veşnică, şi această viaţă este în Fiul Său. Cine are pe Fiul, are viaţa; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viaţa. V-am scris aceste lucruri ca să ştiţi că voi, care credeţi în Numele Fiului lui Dumnezeu, aveţi viaţa veşnică". Deci voi, care credeti in Numele Fiului lui Dumnezeu, aveti viata vesnica. De ce sa nu fii sigur ca esti mantuit daca tu crezi in El atunci?
Nu este neaparat mandria reactia pe care o poti avea atunci cand stii ca esti mantuit. Te poti bucura si Il poti lauda pe Dumnezeu, poti sa Il slujesti cu mai mult zel stiind ca esti mantuit, eu chiar nu vad un motiv neaparat de mandrie.
Pai sustine mai departe ca sunt sfinti, eu ti-am mai spus versetul din Romani ' Caci toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu' dar vad ca repede ai trecut peste El. Rolul Duhului Sfant nu este sa ne puna o eticheta cu numele de sfinti. Biblia spune ca unul Singur este sfant si acela este Domnul Isus pentru ca la El nu s-a gasit pacat. Daca tu vrei sa vezi sfinti niste oameni care isi permit sa se numeasca astfel, nu ai decat, asta nu inseamna ca e si adevarat. Inca o data, asa cum m-am oprit si eu la fiecare verset dat de tine, mi-ar fi placut sa te opresti si tu la versetele citate de mine, pentru ca ai trecut tacere in dreptul lor. Sa fie pentru ca spun clar si raspicat adevarul? Se prea poate.
Si iar mi-ai citat o gramada de parinti si preoti. Atunci iti specific ca vreau baza biblica, nu ma intereseaza ce a spus un om pana la urma.
Cred ca ar fi cazul sa corectezi un pic: nimeni nu huleste pe mama Domnului. Diferenta este ca noi nu o punem in icoane pentru ca Biblia spune sa nu iti faci chip cioplit si sa nu te inchini nimanui in afara de Dumnezeu, Singurul care merita inchinarea noastra. Avem respect pentru ca ea a dat nastere Domnului, dar niciodata El nu a spus sa ne inchinam ei. O sa imi spui: "Da, dar 'sfintii parinti' au spus..." Pai atunci daca si eu spun sa ne inchinam lui Adam si Evei pentru ca ei au fost primii oameni prin care viata omeneasca a fost adusa pe pamant, atunci am dreptate? Bineinteles ca nu. Deci te rog spune-le preotilor care te-au invatat ca noi hulim pe mama Domnului, spune-le ca au gresit.

Si inca ceva: adjectivul 'sfant' nu are grade de comparatie. Ori este vorba de sfintenie ori nu. Nu poti spune mai putin sfant decat x' sau ' cel mai sfant' ori 'sfintenie absoluta'.

Pai si cine ti-a zis ca eu singura interpretez Biblia? Te grabesti sa tragi concluzii. Religia mea nu e inventata de mine, eu doar cercetez si studiez Biblia. Doctrinele noastre au fost studiate de sute si mii de pastori (pe care noi nu ii sfintim dintr-o data, ca voi), nu este o inventie, daca cantitatea de preoti iti ofera tie siguranta calitatii. Pai nu, tu nu interpretezi de capul tau, tu te bazezi mai mult pe traditie si pe ceea ce au spus niste preoti in loc sa iti fie suficienta Biblia. Asta da 'traznaie'. Pai Dumnezeu deja a relevat in Biblie TOT adevarul, de ce nu ti-ar fi de-ajuns? Ba da, eu stiu cu siguranta ceea ce urmeaza dupa moarte : viata vesnica sau chin etern. Si din momentul in care eu Il primesc pe Isus ca Domn, eu stiu ceea ce urmeaza pentru mine. Biblia imi ofera aceasta siguranta. Da, Domnul are mila dar rugaciunile oricarui preot facute dupa moartea cuiva se ridica pana la cativa metri, Dumnezeu nu isi schimba Cuvantul odata dat, nu face exceptii.

| Scarlat_Robert_1981 a răspuns:

Citeste iisus sirah despre pomeni

| Iulian_Alexandru_1988 a răspuns (pentru Zartbitter):

Sirah, Tobit, Macabei, etc, sunt carti NECANONICE. Cartile canonice sunt carti INSUFLATE de Dumnezeu si sunt 39 la numar. 1. Facerea (Geneza)
2. Ieşirea
3. Leviticul
4. Numerii
5. Deuteronomul
6. Cartea lui Iosua Navi
7. Cartea Judecătorilor
8. Cartea Rut
9. Cartea întâi a Regilor (1 Samuel)
10. Cartea a doua a Regilor (2 Samuel)
11. Cartea a treia a Regilor (1 Împăraţi)
12. Cartea a patra a Regilor (2 Împaraţi)
13. Cartea întâi Paralipomena (Cartea întâi a Cronicilor)
14. Cartea a doua Paralipomena (Cartea a doua a Cronicilor)
15. Cartea întâi a lui Ezdra
16. Cartea lui Neemia (Cartea a doua a lui Ezdra)
17. Estera
18. Cartea lui Iov
19. Psalmii
20. Pildele lui Solomon
21. Ecclesiastul
22. Cântarea Cântărilor
23. Isaia
24. Ieremia
25. Plângerile lui Ieremia
26. Iezechiel
27. Daniel
28. Osea
29. Amos
30. Miheia
31. Ioil
32. Avdie
33. Iona
34. Naum
35. Avacum
36. Sofonie
37. Agheu
38. Zaharia
39. Maleahi
Tobit, Sirah, Macabei, etc, sunt apocrife, care intra in contradictie cu Cuvantul DomnuluiDupa moarte NU se mai pot ierta pacatele, caci omul NU mai este constient. Nu exista viata dupa moarte, fie in rai fie in iad, ci exista o intrerupere a vietii, somn, stai in mormant, PANA LA INVIERE. Daca mortul e de fapt viu, intr-o alta dimensiune, ce sens mai are invierea? inviere= Readucere la viata. Ortodoxia colcaie de paganism, crezul in iadul vesnic este o erezie mortala, Biblia spune ca plata pacatului este moartea (romani 6:23) nu chinul vesnic in foc. Ortodoxia face bani frumosi din cultul mortilor, adic moaste, icoane, samd. Intreaga biblie interzice inchinarea la chipuri cioplite, picturi, etc. Sfintilor nu ne putem inchina pentru ca au fost oameni. Acei oameni, PLINI DE PACATE, au fost sfinti datorita Lui Hristos, nu datorita lor insisi. Cititi biblia si veti vedea cate defecte au avut apostolii, oamenii sfinti din Vechiul Testament. Noi trebuie sa ne inchinam Creatorului, nu oamenilor morti. Acum, eu dca sunt sfant, si maine mor, de ce oamenii trebuie sa ma idolatrizeze? Sunt OM. Alta problema o constituie, TRINITATEA, este politeism mistico pagan, iar catolicismul, ortodoxia, si toate cultele protestante, au adoptat acest curent. Va pot demonstra cu biblia ca-n cer sunt doar doua fiinte divine, nu trei. Bine, asta e alt subiect. Scopul meu e sa va fac sa vedeti erorile ortodoxiei. Studiati biblia nu cu scopul de a gasi defecte in ea, ci cu scopul de a gasi pe Dumnezeu si a capata mantuirea. Mantuire= salvare, adica traim vesnic intr-o lume fara diavol. Suna bine? Eu cred ca da.

| Daniel323 a răspuns:

Pomenile pentru morti sunt complet inutile si nu au niciun suport biblic.
Au fost inventate de preoti ca sa mai stoarca niste bani.
Daca vrei sa faci o fapta buna si sa hranesti un flamand este altceva.Dar sa-ti inviti neamurile la ospat sfintit nu cred ca il ajuta cu ceva pe mort.