| rabbit2015 a întrebat:

De ce se spune ca Iisus s-a nascut inaintea erei noastre dar a murit in anul 33 in timpul erei noastre, cum vine asta? stiu ca inainte erau anii diferiti ( nu stiu sa calculez in sumeriana). Am foarte multe intrebari fara raspuns dar imi e greu ca ma fac de ras pentru ca pentru unii intrebarile astea sunt ridicole si tampite

Răspuns Câştigător
| Mădă0611 a răspuns:

Ere diferite ca asa a vrut un papa. oh go on Nimeni nu stie exact cand a fost creat Pamantul, format mai exact, si nici nu am putea pune o data exacta ca ar trebuie sa alegem intre inceputul sau sfarsitul formarii planetei, dar cum e in continua transformare, nu exista un sfarsit laughing, asa ca fiecare a inceput sa numeroteze anii de la un anumit punct/eveniment, romanii de la intemeierea Romei, asta fiind acum vreo 2700 de ani. Iisus s-a nascut cand s-a nascut, dupa calendarul roman, in anul 700, aproximativ, dar un papa s-a gandit ca e atat de important ca merita sa imparta lumea in ere, astfel anul nasterii lui e anul 0 (desi e -4 sau -6), de aici incepand "era" "dupa Hristos", adica dupa nasterea lui, tot ce a fost inainte a fost in alta era, "inainte de Hristos".

25 răspunsuri:
| Dorugar a răspuns:

Ce-ti pasa tie cand a murit Rabinul Isus?
Isus era un rabin al religiei mozaice care nu s-a adresat niciodata crestinilor ci doar coreligionarilor sai! Chiar religia ta nu se numeste "Isus-ista" ci "crestina" ceea ce vine de la cuvantul Christos, adica UNSUL in functia de Rege, ceea ce sarmanul Isus nu a fost niciodata!
Cei care sunt initiati STIU ca Christosul, adica UNSUL in functia de rege, era de fapt Constantin cel Mare care s-a lasat slavit de catre senatul roman ca fiind loctiitorul lui Dumnezeu pe pamant, iar faptul ca era imparat ne arata ca el a fost UNS, acest Constantin a fost inventatorul Religiei Crestine (pentru ca urmasii lui Isus din Nazareth nu erau de religie crestina, ci erau o SECTA a religiei mozaice! Asa ca nu te interesa despre rabinul Isus ci eventual de istoria Religiei Crestine...si aceasta nu este legata de Isus, decat printr-o minciuna gogonata!

| rabbit2015 explică (pentru Dorugar):

Pai tocmai, ca nu inteleg nimic, sunt fel si fel de teorii. Spune- mi cate ceva despre Religia Crestina, pana la urma cand s-a format ea? care a fost prima religie, de ce s-au schimbat, de ce nu a ramas una si s-a impartit in mai multe?

| NoNameAsdfgh a răspuns:

Pff..intrebarile astea nu sunt tampite.e simplu.D-zeu nu exista..nici fiulul lui..nu exista niciunu din astea..sunt povesti care tii se impun de mic..si cand cresti iti dai seama de multe chestii..acum avem tehnologie, suntem mai destepti decat bunicii si strabunici nostri care au crezut intr-o minciuna...eu nu iti zic sa nu crezi..eu zic sa te gandesti bine..multe chestii nu se leaga..cum ar fi chiar intrebarea ta..nu stiu sa iti raspund pentru ca sunt niste aberatii..pe care omul le-a inventat..multa bafta! happy

| rabbit2015 explică (pentru NoNameAsdfgh):

Multe nu se leaga,da ai dreptate,dar ceva tot este si este greu de descifrat pentru ca sunt fel si fel de ipoteze, presupuneri si teorii. Nu avem cum sa nu ne tragem de undeva dintr-o istorie ceva, altfel cum mai existam? daca nu exista nimic cum spui, care este teoria ta, de unde te tragi?

| Moryami a răspuns:

Iisus Hristos s-a născut ''după era noastră''. Nu ştiu de unde ai primit această informaţie cum că Iisus s-a născut ''după era noastră''.

| rabbit2015 explică (pentru Moryami):

Nu,eu am auzit ca s-a nascut inaintea erei noastre si a murit in anul 33 in era noastra

| DreBloods a răspuns (pentru NoNameAsdfgh):

Nu stii sa-i raspunzi fiindca cultura ta generala e 0. Hai sa o luam logic happy Ai auzit de. 50 Cent da? Dar nu l-ai vazut niciodata, asta inseamna ca nu exista? Sau oricine altcineva care e vedeta si nu ai vazut-o, asta inseamna ca nu exista, la fel e si cu Dumnezeu, dar mai sunt ca tine si pe planeta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E simplu de fapt: Calendarul pe care il folosim nu e sumerian laughing ci gregorian (vezi cauta despre greogor asta, a fost calugar catolic cred), infine.
Ai intrebat de ce se spune ca Isus s-a nascut i.e.n si a murit in e.n., pentru ca preotii din evul mediu nu au calculat corect data la care se presupune ca s-a nascut Isus, conform datelor biblice Isus s-ar fi nascut intre ani 6-4 i.e.n nu se stie exact, in orice caz cercerile mai recente afirma ca e posibil ca Isus sa nici nu fi existat istoric ci sa fie un mit ca oricare alt semi-zeu dintre mii-ile de religii existente.

| Moryami a răspuns (pentru DreBloods):

Respect.

| rabbit2015 explică (pentru anonim_4396):

Nu intelegi, citeste mai bine ca stiu ca e gregorian nu sunt tembela, intrebarea avea legatura cu calendarul sumerian. numai judeca tu si intelege intrebarea

Am zis ca stiu, inainte se calculau alt fel anii si am precizat in paranteza ca nu stiu sa calculez in sumeriana adica cum se calcula atunci. Si de aceea nu imi dau seama cum se face ca s-a nascut si a murit in ere diferite

| Dandanache a răspuns (pentru rabbit2015):

Si ce te zdruncina atat de mult? Imparatul Augustus s-a nascut in 63 i.e.n. si a murit in anul 14 e. n. Iti vine sa crezi?

| danut a răspuns:

Deoarece in antichitate timpul se calcula DESCRESCATOR s-a hotarat ca sa se foloseasca metoda CRESCATOARE a numerotari. adica de la anul 0 in continuare si s-a luat ca anul de INCEPUT al numerotari, anul de nastere a lui Isus Hristos DAR sa descoperit ca un calugar a gresit numerotatia si anul de nastere a lui Isus a fost DEVANSAT cu 4 ani, asa ca Isus s-a nascut in anul 4 inaintea erei noastre (unde se numerotau anii descrescator) si a murit si inviat in anul 32 era noastra (unde anii se numeroteaza crescator). Ai inteles ceva din cele scrise de mine? Oare acum in scolile primare nu se mai explica cronologia?

| rabbit2015 explică (pentru danut):

Am inteles. Nu stiu daca se explica cronologia in scoli, am terminat acum 5 ani iar in timpul meu, profesorii nu dadeau mari batai de cap cu noi, religia nici nu o faceam, decat desenam biserici. Asta nu inseamna ca sunt grea de cap, inteleg repede. Merci mult

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ba? calculeaza-ti anii vietii tale.vezi cat de repede trec si baga la cap ce vra sa zica; viata aceasta vis este.lasa istoria si trecutul. viitorul e important.

Vreau sa stiu si trecutul, viitorul o sa il vad cu ochii mei

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru rabbit2015):

Ma iepue da dagalas mai esti in poza mosule.e poza ta? auzi tu? stii ca noi masuram timpul de la facerea lumii si de la Hristos.nu stiu sigur daca se ia de referinta anul 33 ori anul 1 de la hristos. apai iti doresc un viitor luminos si ai grija la mosu vanator ca, o fi el mai mototol asa da ...are pusca.

| doctorandus a răspuns (pentru rabbit2015):

Nu stiu cine l-o fi prostit p-asta ca in antichitate numarau anii descrescator.

| rabbit2015 explică (pentru doctorandus):

Pare aiurea pentru noi, poate asa parea si pentru ei daca auzeau ca pe viitor o sa fie in ordine crescatoare, poate cine ne-a prostit pe noi?

| Mădă0611 a răspuns (pentru rabbit2015):

rolling on the floor incep sa cred ca esti troll. E imposibil asa ceva.

| rabbit2015 explică (pentru Mădă0611):

Sunt doar foarte curioasa, as vrea sa fiu o enciclopedie, sa am la toate un raspuns.

| doctorandus a răspuns (pentru rabbit2015):

Numaratoarea inversa a fost stabilita de Biserica la mult timp dupa aia, ca sa sublinieze importanta lui Isus, si normal ca aia din Antichitate numarau anii in ordine crescatoare de la un eveniment (fondarea Romei sau inceputul domniei regelui din acel moment si cand se schimba regele reincepeau numaratoarea, de ex. in al doilea an de domnie al lui Xerxes I s-a intamplat cutare lucru). La evrei nu stabilise nimeni dinainte data la care se va naste Mesia, de fapt erau mai multi pretendenti la titlul de Mesia, si inainte de Isus si dupa ce a murit Isus, iar daca evreii ar fi stiut o data fixa nu i-ar mai fi crezut ca sunt Mesia.

| Mădă0611 a răspuns (pentru rabbit2015):

Nu aveau cum sa numeroteze invers anii ca evreii nu stiau cand o sa se nasca Iisus, inca il asteapta, cei care au ramas la iudaism nu cred ca cel venerat de crestini e mantuitorul promis, altfel ar fi crestini, asa ca ei ar trebui sa fie inca pe minus, dar au ajuns pe la 5700 nu stiu cat laughing (au cautat date referitoare la perioadele in care au trait regii mentionati in vechiul testament, au adunat zilele despre care se mai vorbea, si hop ţop, lumea a fost creata in 7 octombrie 3761 i.e.n.; vad ca si unii dintre ei accepta descoperirile stiintei si spun ca data aceea e data in care au pacatuit Adam si Eva si ca doar de atunci au inceput sa numere anii, lumea avand mult mai multi https://sites.google.com/......-omenirii)

| danay72 a răspuns:

Inainte ani se calculau descrescator. Apoi Isus s-a nascut in 2 I.e.n. Anul zero nu exista si de la anul 1 I.e.n urmatorul an a fost 1 e.n.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru rabbit2015):

Erau mai multe calendar nu doar ce sumerian, de exemplu pana la aparitia crestinismul in Roma ani se socoteau de la aparitia Romei, in alte tari erau alte sisteme caledaristice