„Vorbesti cam obraznic" - eu am vorbit obraznic? Citeste raspunsul meu, si citeste-le pe ale lui Fabio, si zi cine a vorbit obraznic.
„el a spus ce simte si ce gandeste" - si eu am facut acelasi lucru. Cei ce nu sunt de acord sunt obraznici si nu au libertate de exprimare?
„Creierul nu are legatura cu starile astea" - eu zic sa te documentezi despre el atunci.
„nu ai dovezi" - am destule, si prin dovezi, ma refer la versete biblice. Biblia da o alta definitie cuvantului „suflet", nu spune ca sufletul e nemuritor, ci ca are sange, poate fi strapuns de sabie etc. Poftim, uita-te la versetele astea
Iosua 11:11 „Şi au lovit cu ascuţişul sabiei toate sufletele care erau în el, nimicindu-le cu desăvârşire; n-a rămas nici unul care sufla; şi a ars cu foc Haţorul."
Ezechiel 18:4 „Iată, toate sufletele sunt ale Mele; ca sufletul tatălui, aşa şi sufletul fiului este al Meu; sufletul care păcătuieşte, acela va muri." (Versetele sunt din Traducerea GBV: http://biblia.ro/gbvn/ )
Deuteronomul 12:23 „Numai vezi să nu cumva să mănânci sângele, căci sângele este viaţa (sufletul), şi să nu mănânci sufletul împreună cu carnea." (Versetul este din Biblia Cornilescu: https://biblia.resursecrestine.ro/deuteronomul/12 )
Geneza 9:5 „ Pentru că și sângele sufletelor voastre îl voiu ceare din mâna tuturor fierilor, și din mâna omului fratelui voiu ceare sufletul omului."
(Versetul e din Biblia de la Blaj 1795: ftp://bitflow.dyndns.org/romanian/Biblia/Romanian-Biblia_Blaj_1795.pdf )
Folosesc de obicei mai multe traduceri ale Bibliei cand discut un anumit lucru cu cineva, motivul e ca fiecare traducere reda anumite cuvinte usor diferit. Spre exemplu cuvantul ebraic „néphesh" inseamna „suflet" dar poate fi tradus si prin „viata" sau „fiinta" in functie de context. Am cautat traducerile Bibliei care redau cuvantul „néphesh" prin suflet in acele contexte. Daca vrei mai multe detalii, iti pot da mai multe detalii despre acest subiect, si iti pot arata diferenta pe care o face Biblia intre suflet si spirit.
„Are dreptul sa posteze orice intrebare" - nu am zis ca nu are, ci am zis in felul urmator: „Daca nu iti poti stapani temperamentul, nu iti asuma astfel de riscuri, si nu mai posta intrebari". De ce am spus asta? Raspunsul e tot in raspunsul meu. Citeste cu atentie. Ai interpretat raspunsul meu de parca ar fi fost scris cu ton ofensator, desi nu am avut nici o intentie de cearta. Certurile de la intrebarea asta sigur te-au afectat, si cum cuvintele nu redau sentimente, poti interpreta usor, si ai luat-o drept cearta ceea ce eu am zis. In plus, ai citit in graba. Mai citeste odata raspunsurile mele, sa fi sigura ca ai inteles exact la ce ma refer.
„Nu te-ai intrebat nici tu cum ai fost creat." - n-ai de unde stii daca mi-am pus intrebarea asta sau nu. Eu cred intr-un Dumnezeu, mai cred ca acel Dumnezeu a inspirat oameni sa scrie Biblia, si imi bazez convingerile strict pe Biblie. Majoritatea crestinilor isi bazeaza convingerile si pe traditie, aceasta fiind niste lucrari scrise de niste crestini care au trait intre secolele 3-5, care au fost influenti in crestinism, si care au avut simpatie pentru filozofii greci, astfel ca au facut filozofie cu invataturile crestine. De la acei „parinti ai bisericii" provin invataturile nemuririi sufletului, iadului de foc al chinului pentru pacatosi, trinitatea s-a dezvoltat in timpul lor, etc. In Babilonia s-a dezvoltat ideea nemuririi dupa moarte, Platon, filozof grec, a dezvoltat ideea aceasta, iar Origene, Augustin si multi altii „parinti ai bisericii" au adoptat-o si promovat-o. Augustin s-a convertit la crestinism la varsta de 33 de ani, iar inainte de a deveni crestin a fost neoplatonician, adica adept al unei versiuni a filozofiei lui Platon. Cum ziceam mai sus, vrei mai multe detalii despre ceea ce invata Biblia cu privire la subiectul asta, spune-mi. Daca preferi filozofii de origine greaca ce a luat nastere în religiile de mistere din antichitate, atunci, nu mai zic nimic.