| Ben00 a întrebat:

De ce sunt toti ateii de aici ipocriti si arata ca singura sursa de izbavire a copiilor si batranilor saraci banii catedralei, cand de fapt nu-i intereseaza nici copii nici batranii saraci, si n-au ajutat vreodata un batran sarac cu un 30-40 lei?
De ce nu recunosc ca de fapt urasc biserica si o vor distrusa si pun la mijloc copii saraci si batranii?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ei nu au reguli andrei.sant doar sclavii mintilor lor pervertite de toate cele rele ce ei le vor declarate ca fiind normale.le vor si le practica.sant sclavi.crestinii nu cei ca mine, ca eu sant pacatos la fel ca ei, sant liberi de pacat.nu mai sant robi, ci oameni intr-adevar; iberi, fii ai luminii, izvoare de apa vie.

67 răspunsuri:
| Filip23 a răspuns:

Vreau sa vad daca e vreunul sincer. Toti ii trag cu batranii saraci. Cat de multi batrani saraci sunt in biserica si n-au nimic cu catedrala.

| KhludCiprian a răspuns (pentru Filip23):

"Vreau sa vad daca e vreunul sincer. Toti ii trag cu batranii saraci. "
Ai vazut, acum sa iti aud scuzele. Multumesc anticipatwinking

| Filip23 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Ce nume e asta Khlud, nemtesc sau ce? Cum ti-ai lasat numele tau de roman, ti-ai lasat si neamul si istoria si spiritualitatea. Esti numai ifose, nu prea am in fata cui sa ma scuz.

Căpriță, nu vezi că tu critici numele meu când problema argumentului tău are probleme?

Să îți dau un exemplu pe mintea ta: gândeștete că pupi o icoană și ai herpes. Apoi pupi o icoană înaintea altui ortodox și cel de după tine nu vrea să o mai pupe. I se pare neigienic. Si nu are să o mai facă niciodată după probabil.

Tu vei fi cel ce când il vezi pe acesta zici cu voce tare: de ce nu ești ortodox adevărat ce pupă icoanele? Intre timp ce buza ta nu e numai cu herpes dar are și puroi!

Ortodoxia cred că poate fi înțeleasă în multe feluri, inclusiv că păcătuiești tot anul (dacă nu știi exemple, uită-te la tine, că faci mărturie mincinoasă despre atei, apoi când te iau la bani mărunți te legi de fapte ce nici măcar nu conteaza, precum că ei au un nume sau altul, când tu scrii totuși ca un șobolan anonim - nu zic că ești șobolan, dar poți fi, doar după cum Biblia ta confirmă măgarii și șerpii pot vorbi, de ce un șobolan n-ar putea tasta!?).

Ifosele cred că le ai tu: ce contează că am numele dinainte, de după, dacă mi-am lăsat numele, care e istoria lui? Ce treabă are numele cu neamul, cu istoria sau spiritualitatea.

La final, tot pentru logica ta, știi de ce idolii mari de peste 100 de metri nu sunt nici în mintea ortodoxului tipic, ci doar în a unor politicieni sau a lui Daniel? Simplu: înlocuiește BOR cu Moș Crăciun și dacă ai vedea un ren gigant de 120 de metri lângă Casa Poporului, sunt sigur că ai fi între primii să strigi: dă bani la spitale cel puțin, sau la școli.

Deci asta definește un creștin ortodox: să cauți să propagi minciuni, să faci atacuri la persoane și să pupi toate icoanele ca să iei herpesul din neamul tău? Daca asta e, te rog bate la alte porți, cine știe poate pe ei ii poți convinge!

Ai evitat raspunsul, baieteste. Ai omis sa zici ce nume e asta Khlud, olandez, german. Pentru tine numele de roman nu a insemnat nimic, la fel nici istoria neamului tau. Te-ai dus dupa parale, si acuma ne faci morala ca se construieste o catedrala in Bucuresti.

Șobi, ești tu? I-am raspuns lui Andrei, e nume romanesc. Sunt român, deci e nume românesc!

„Te-ai dus după parale" - spune judecătorul-șoarece atot-știutor și prea-binecuvântat!

Schimba zeul ce îți dă minte, cică i-a dat minte lui Solomon și nu mai are ce să îți dea ție!

Morala cu catedrala (scuzați cacofonia) e de bun simț, probabil este ceea ce iți lipsește!

NOname
| NOname a răspuns:

Dacă ţie nu-ţi pasă de copii şi bătrâni, nu înseamnă că toţi ceilalţi sunt ca tine.

Ignoranţa ta, nesimţirea şi aroganţa le găsesc dezgustătoare.

| Ben00 explică (pentru NOname):

Compasiunea fata de cei loviti de soarta ti-o arat prin efortul tau personal, nu prin gargara pe rubrica religie.
Eu n-am spus nimic de mine personal, reciteste intrebarea.
Toata grija voastra fata de batrani e in gargara cu catedrala.

| NOname a răspuns (pentru Ben00):

Parerea ta, una preconcepută.

Răspuns utilizator avertizat
| Dandanache a răspuns:

De unde prejudecatile si generalizarile astea? Asta stii ce te face pe tine, in calitate de crestin?

| Ben00 explică (pentru Dandanache):

Alo, ai vazut pe rubrica asta vreo alta sursa de izbavire a batranilor decat catedrala? A spus cineva vreodata de ce se cheltuie bani multi pe divertisment, pe baruri?
Este vorba de ce se intampla aici pe rubrica, toti ii trag cu saracii batrani, n-au din cauza catedralei.

| Dandanache a răspuns (pentru Ben00):

Potentialele surse de ajutorare a varstnicilor ar trebui sa fie discutate la categoria Legislatie, Politic, Social sau eventual Cauze nobile. La fel si cheltuirea bugetului de stat in alte moduri. Daca tu cauti asa ceva la categoria Religie, cauti inutil, pentru ca orice intrebare, chiar daca s-ar fi ratacit la rubrica asta, oricum ar fi fost redirectionata spre una din categoriile respective.

Catedrala Neamului este insa un subiect care poate fi tratat atat la Religie, cat si la Social, chiar sub umbrela acelorasi intrebari, prin natura sa dubla: lacas de cult si proiect al statului roman.

Generalizarile tale raman in continuare nefondate si rautacioase, pentru ca in realitate tu chiar nu sti cati dintre ateii de pe TPU sunt filantropi si recurg in mod sincer la acte de caritate.

N-am nimic impotriva ca problemele de ajutorare a celor loviti de soarta sa fie discutate in alta parte. Eu doar am observat ca pe rubrica asta e o placere rautacioasa sa lovesti mereu in catedrala, ca motivatie a saraciei. Si nici faptul ca or fi doi-trei pe aici cu niste chitante de donatie nu da dreptul la o judecata stramba.
N-a criticat nimeni investitia in cafenele, baruri sau saloane de masaj. Cu banii astia nu pot fi ajutati saraci, doar cu cei ai catedralei.

Nu-s prejudecati, sunt observatiile de cativa ani ai functionarii acestei rubrici. Trebuie sa avem plasturi pe gura cumva?

| mODIN a răspuns:

Pentru ca cu banii cu care se fac biserici pot fii ajutati batranii si copii! Ce-i asa greu de inteles?

| Holiday a răspuns:

Cu cat se investeste mai mult in astfel de absurditati, cu atat vor fi mai multi copii ai strazii si batrani saraci lipiti. Pentru a fi redus numarul lor nu de biserici, catedrale, manastiri si alte locuri de spalat creierii e nevoie ci de investitii in invatamant, in educatie. Deaia "ipocritii" de atei sunt impotriva catedralei prostirii neamului.

| Ben00 explică (pentru Holiday):

Exact ce spuneam. Multumesc de feedback.

| sublime89 a răspuns:

Romania n-are bani de scoli, n-are bani pentru cercetare, n-are bani pentru spitale etc, dar are bani pentru catedrala si multe alte biserici. Tie ti se pare normal, sa inteleg? Sunt atatia saraci in tara asta care ar putea iesi din situatia lor daca tara s-ar mai dezvolta din aceste puncte de vedere. Rugaciunile lor sau ale preotilor cu ce o sa-i ajute? Cu ce o sa-i ajute noua catedrala? E facuta doar ca sa saraceasca si sa prosteasca si mai mult poporul asta, in beneficiul bisericii si al statului roman. Toti politicienii care au sustinut asta ar trebui bagati la puscarie alaturi de capii bisericii ortodoxe pentru subminarea economiei nationale, sa nu mai zic de prostirea poporului, care e cea mai mare crima posibila.

Zici ca toti sunt ipocriti, si generalizezi mai departe fara absolut nicio dovada, spunand ca niciun ateu nu a ajutat vreodata oamenii saraci. Tu te auzi ce vorbesti? Faptul ca porti atata ura ateilor, nu spune niste lucruri prea frumoase despre tine, care te tii crestin, iar crestinii ar trebui sa fie iubitori, iertatori, buni etc. Stii tu povestea. Hai sa vedem cat de ipocriti sunt si crestinii. Stau pe net, se folosesc de toate tehnologiile, toate produsele stiintei, pentru a-si raspandi ideile primitive si fanatice, si pentru a ataca stiinta. Adica cum? E buna stiinta cand iti da internet, cand iti da masini, cand iti da telefoane si tot ce folosim zi de zi in vietile noastre in prezent, dar nu mai e buna cand iti contrazice credintele? Nu mai e buna cand iti explica originile, cand iti spune de cat timp existam noi si Universul, sau cum a evoluat viata pe care o vedem in jurul nostru? Asta nu-i ipocrizie? Asta e cea mai mare ipocrizie, una deosebit de distructiva. Una care intoxica mintile oamenilor cu minciuni, si-i face cei mai vulnerabili si dezorientati, pentru ca nu stiu nimic despre realitate. Stii ce se intampla cu astfel de oameni cand sunt luati prin surprindere de catre realitate? Dispar.

| Ben00 explică (pentru sublime89):

Mersi. Arati ca am dreptate; acu nici scoli, nici spitale nici cercetare nu sunt din cauza catedralei. Bai tata, catedrale sunt in multe orase, mai mici ca Bucurestiu, din tara asta, catedrale sunt si in Franta, si in Rusia. si in Germania, si in Bulgaria, si in State, in Argentina, in Mexic, Elvetia.
Si nu este cacanaria asta ca le iei saracilor painea din fata, ca iei banii cercetarii, spitalelor, azilelor, scolilor, parcurilor, ca faci si in Bucuresti o catedrala. Asta e ura voastra, ca nu te doare pe tine ca n-are batranu medicamente sau caldura, fii sincer. Asta era ideea.

| KhludCiprian a răspuns (pentru Ben00):

"Asta e ura voastra, ca nu te doare pe tine ca n-are batranu medicamente sau caldura, fii sincer. "
Toti suntem sinceri si ne intereseaza. Tu esti doar atat de limitat sa nu crezi.

My proof is here:
http://my.charitywater.org/......ojectsview

Este o donatie acolo de 100$, am dat-o (vezi ca scrie Ciprian Mustiata - numele meu de familie anterior) pentru Atheist Charity Drive. Si da, a fost facuta ca imi pasa de etiopienii ce nu au apa ce bea. Daca traducem in "bani romanesti", 100$ sunt peste 300 lei, deci e clar ca tu faci gargara cand zici ca nu dau 30-40 de lei. Si da, dadeam si dau bani si acum. Dau ceva mai mult de 30-40 de lei!

Acum te intreb, tu dai acesti bani macar bisericii din care faci parte? Sau batranilor la care dupa logica ta niciun ateu nu da?

Ti-am scris si iti mai scriu: intreaba sau cata sa vezi cat costa sa construiesti si sa mentii un spital si vezi impactul pozitiv masurabil. Si vezi cat ofera o catedrala gigant. Fii onest si vezi unde te duce masuratoarea!

Cred ca partea cea mai grea la tine e sa fii onest, deci probabil ca n-ai sa faci masuratoarea!

| sublime89 a răspuns (pentru Ben00):

O tara responsabila nu face catedrale de milioane de euro atunci cand situatia ei economica e atat de subreda. Tu acuzi ateii ca nu sunt interesati de batranii bolnavi, dar tu ce dovada dai ca esti interesat? Cum crezi ca batranii o vor duce mai bine daca atatia bani sunt bagati in biserici si ei traiesc in saracie? Tu tocmai ai facut clar tuturor faptul ca nu-ti pasa deloc de saracii din Romania.

Eu am facut clar tuturor ca sunt catedrale in orase europene mai neinsemnate ca Bucurestiul, insa nu exista ipocrizia asta, cauza tuturor relelor e catedrala, pentru ca de fapt exista ura fata de crestini. O ura care ca avut diferse forme, chiar in sec XX; Hrusciov a spus: peste 20 de ani o sa vi-l arat la televizor pe ultimul popa, ca bisericile le cam daramase Stalin; il sufocau cativa preoti care mai ramasesera vii din lagarele lui Beria.

In orasele Europei sunt catedrale construite cu secole in urma. Ce tara saraca mai vezi tu in Europa care sa puna pe primul plan acum constructia unei catedrale atat de mari, cand situatia scolilor, spitalelor si drumurilor e atat de rea?

Si ce daca a spus Hrusciov? Si un Andrei de pe aici zicea de marii sfinti ortodocsi? Stii cand a aparut comunismul, unul dintre motivele succesului sau a fost exact ca preotii si tarul Rusiei erau abuzivi cu oamenii tipici!

Ma bucur ca tu compari un regim abuziv cu altul. Nu cumva Ceausescu sustinea cateodata bisericile si era mana in mana cu Teoctist?

De exemplu Ceausescu a pus vitralii in Manastirea Cozia, un model de credinta pentru tine, nu?
http://www.romanianmonasteries.org/ro/alte-manastiri/manastirea-cozia

Andrei, nu stiu cum nu intelegi cum de ai dat-o in bara si tot nu o recunosti. Ce sa faci, vezi ca si Spania are cel mai mare castel din Europa si ei sunt saraci!

Doar ca faptele istorice sunt diferite: Palatul Regal (Palacio Real) a fost construit cand Spania era o superputere, acum nu mai construieste astfel de palate! Romania nu e super-putere si multi oameni sunt obositi de ipocrizia preotilor!

Intreaba ieseni (ce ii cunosc) ca doar Daniel vine de acolo (era mitropolitul Moldovei inainte sa fie partiarh)!

Dar bine, amageste-te ca Hrusciov ura preotia si mai ales catolicismul! Acum catolicii se pupa cu ortodocsii, dar pe la spate si unii si altii zic ca celalalt e eretic, nu-i asa? Si un crestin ca tine da lectii ateilor despre ipocrizie! Frumos!

| Ben00 explică (pentru KhludCiprian):

Da eu am spus de marii sfinti ortodocsi, sunt, intamplator pe rubrica religie. Si pentru asta ma pui alaturi de Hrusciov? Asta imi confirma ca ai oarecari probleme.

Si drumurile acuma? Si astea tot din cauza catedralei? Vedeti ca depasiti PIBu ca cate probleme rezolvati din catedrala asta.

Deci vrei sa spui ca atatea milioane de euro n-ar prinde bine deloc. E mai bine fara ei. Hai sa facem un cartier de catedrale.

Nu, te pun alaturi de ipocritii ortodocsi, banuiesc ca din tagma aia faci parte! Si am facut-o tocmai ca tu ziceai ca toti ateii sunt cum nu sunt!

Oare asa recunosc un ortodox: dupa cat de tare vorbeste de sfintii credintei sale si cat de mult spune minciuni calomnioase de altii?

Ca-s ortodox, ma bucur, nu trebuie sa ma pui tu alaturi.
Ca-s ipocrit, daca zici tu... Insa eu n-am tipat ca mor copii de foame de la investitiile in barurilor ateilor, desi eram mai in drept decat voi cu catedrala. Daca ma irita ceva la un ateu ii spun ce si cum, nu bag copii sau batrani la mijloc, basca drumuri, cercetare, scoli, costume populare, drambe si ilice cu fir rosu, livezi si viermi de matase, toate, absolut toate, au oxigenul taiat din cauza catedralei. Mai lipseste sa spui ca n-ai bani de marire de penis din cauza asta. Seara buna.

O chitanta de donatie pe numele tau de familie anterior? Esti destept ca oaia. fara suparare.

Orto, sa clarificam: nimeni (dintre atei) nu a pus batranii la mijloc. Tu i-ai pus. Cei ce au comentat, au zis ca un spital ajuta batranii si copii, pe cand o catedrala gigant nu!

Legat de barurile ateilor, scuze ca trebuie sa iti mai amintesc si acest lucru de bun simt: cati oameni ce beau ii stii si-s ortodocsi? Iar arunci pisica in curtea altora?

Iti zic o realitate: n-am fost niciodata beat in viata. Nici ca si crestin, nici ca si ateu!

Eu ti-am zis evidentul de mai multe ori, ce se pare ca nu vrei doar sa il accepti: nu imi pasa daca tu ti-ai da banii si ai face un perete la catedrala. Poti sa mergi si sa donezi 6 luni din viata si sa "faci casa in ceruri". Nu ma ofenseaza nici daca toti ceialalti ortodocsi fac asta! Cei ce vor, sa o faca! Banii publici nu-s bani pentru asta!

Cealalta parte a mesajului, sub care te fac ipocrit, sau cel putin inconstient e ca in mod clar ateii dau bani. Ti-am dat cazul meu deoarece cand eram crestin, am invatat inca de atunci ca o miscare precum Crucea Rosie ajuta mai mult decat o biserica tipica! Mai mult, din cate tu nu ai facut-o e sa arati cum esti cineva cu valori. Ca si cum era cineva dintr-o carte ce cica o ai la inima ta: "arata-mi credinta din faptele tale, ca eu am sa iti arat faptele din credinta mea". Si ti le-am aratat!

Acum o cred si mai tare si daca poate pe mine nu ma vad ca mare donator de bine, totusi vad ofensiv cand vine cineva ce se uita la soare si vede pe dumnezeul sau acolo (fara sa stiu de ce, dar e problema lui) vine si zice ca toti ateii nu ajuta pe aproape!

Stii care e motto-ul Crucii Rosii? "Cea mai mare tragedie e indiferenta". Subliniez, o miscare atee/agnostica. Si ea interactioneaza cu o multime de oameni din populatia Roma, cu batrani, cu orfani! Zic asta ca am interactionat cu ei, nu ca am citit pe Google! Si ei sunt unii dintre cei mai mari promotori de donatii de sange de pe glob!

Si vine unul ca tine si scuipa in fata lor ca nu-s la standardul tau ortodox ca ei nu pot trai de catedrala ta: sa iti fie rusine! In asta esti ipocrit!

Dragul meu, poti sa imi arati "faptele din credinta ta" cu acest raspuns? Stii ca daca folosesti servicii online, unele iti completeaza numele tau. Apoi, mai este si alta problema, cand schimbi numele, datele de la card nu se schimba automat.

Ce vreau sa zic cu aceste doua motive e ca unii sunt mari inteligenti dar nu pot sa lege doua idei de ce cineva are alt nume pe un document si poate fi dintr-o mie si unul de motive! Poate trebuie sa cauti alt inteligent, cine stie poate acel zeu al desertului ce omora brutal popoarele din zona Canaanului sa iti dea niste minte!

Pentru tine conteaza sub ce nume faceam donatiile? Tu donezi bani sau il pui pe Isus sa care in spate pe cei care ii bati impreuna cu ceilalti ortodocsi?

Dormi in pace, singurul motiv pentru care trebuia sa nu iti sara cu vederea, daca numele te opreste, e ca afirmatia ortodoxa sustinuta atat de Andrei, cat mai nou, si de tine, este falsificata ca acea fantana a primit 11.000$ (deci eu am pus sub 1%) din donatii in "numele" ateismului. Fara promisiune de Rai, sau macar ca nu o sa fim arsi in Iad! Am facut-o ca Iahve sau cineva ca tine oricum nu o face, dar doar critica ateii ce imorali sunt!

Nu vreau sa iti fac vreo nedreptate cu donatia asta in Etiopia, atat de putini romani fac asta ca merita respectul. Insa asta cu donatie pe numele meu anterior e tare, e super. Oricare ar fi varianta. (spionu Ionescu, schimbare de sex, casatorie intre baieti, adoptie la 30 de ani; e misto, serios)

Nu cer respect.

Dar "problema" atat de "super" e simpla: am luat numele sotiei. Dar cardul bancar nu si-a schimbat numele automat. Deci numele meu este (acum) Ciprian Khlud, pe cand datele cand s-a facut plata erau pe cardul ce era inregistrat pe numele anterior. Si stii tu, cardurile tin cativa ani. Bineinteles, ca discutia poate fi facuta ca pot sa imi anulez cardul, apoi sa imi fac altul, dar la momentul acela chiar nu se merita.

Oricum, legat de nume, am prieteni ce n-au fost "norocosi" de la natura si si-au schimbat numele de familie la vreo 35 de ani, deoarece sotia voia sa ia numele sotului, atat timp cat sotul isi schimba numele.

Totusi toata discutia cred ca e alta: daca UN ateu (nu neaparat eu) de pe TPU doneaza, afirmatia originala: "toti ateii nu le pasa..." e clar gresita. Eu am dat acel contraexemplu personal, dar ti-am zis, nu e donatia mea importanta, ti-am zis ca stiu oameni si organizatii ce fac MULT mai mult ca mine, cel putin prin Crucea Rosie, argumentul neavand sub aceasta baza nici o fundatie, este doar un atac gratuit ca daca este cineva ce nu ii place de catedrala si e ateu, trebuie sa fie acel om fara inima care nu ii pasa de cei apropiati!

| KhludCiprian a răspuns:

"de fapt nu-i intereseaza nici copii nici batranii saraci, si n-au ajutat vreodata un batran sarac cu un 30-40 lei?"
Esti sigur? Daca te referi in numele meu (ca eu te-am criticat pentru asta), putem argumenta explicit: am o singura donatie (ce este accesibila public) ce o pot dovedi online ce are peste 50 eur, si fii sigur ca am facut si alte donatii. Adica poti sa nu fii, oricum, premiza ca ateii nu dau la altii poate fi infirmata usor. Deci daca vrei mesaj doar pentru asta, iti pot spune ca baza intrebarii e gresita!

In fapt, nici nu ma mira. S-au facut studii legate de asta, ateii doneaza mai mult: http://old.richarddawkins.net/......nly-reward

Daca te referi in general, bineinteles, argumentul merge in ambele directii, in fapt cati ortodocsi stii sa dea bani la oameni sarmani?

Totusi gandind rational, cine NU da bani la biserica si cersetori (copii sau batrani), da banii la altceva, de exemplu: isi va cumpara casa si copii sai vor beneficia de ea. Sau poate da la nepoti. Sau poate va cumpara carti ce vor educa copilul si acel copil poate va educa pe altii.

Personal nu urasc ortodocsii, si nu urasc adunarea (presupunand ca nu te referi la cladire cand zici biserica), nu urasc nici coliva, cozonacul, chiar sunt gustoase!

Problema catedralei e simplu de inteles, sau a preotilor platiti la bugetul de stat: daca tu ai vrea sa ai un preot ce sa traiasca intr-o casa, da-i bani preotului si fa-i casa. Nu toti adera la aceste valori! Nu toti sunt ortodocsi, sunt 15% sub orice statistica ce nu-s ortodocsi. Daca pui ca sunt ortodocsi ce nu-s pentru catedrala, acestia trebuie recompensati!

Acelasi argument nu-l poti face pentru un spital: daca ar fi un spital mare in Botosani, oamenii (saraci) n-ar trebui sa schimbe doua trenuri sa mearga pana la Iasi. La fel e cu scolile: oricand reducem orele care trebuie un elev sa le faca ca sa ajunga la institutia de studiu, va avea sansa sa studieze acasa sau sa munceasca acasa (si sa aiba timp sa studieze).

Daca ai probleme cu spitalele, perfect, nu ai vrea sa fie un sanatoriu pentru batranii ce nu au nimeni sa le poarte de grija? Asta ar ajuta direct pe cei care ai cele mai multe sentimente impotriva! Sau un orfelinat?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Faptul ca tu nu intelegi cum gandesc alti oameni cu mintea mai ''deschisa'', faptul ca tu te lasi pacalit si manipulat de aparente, faptul ca tie nu-ti pasa de nimeni in afara de tine-pe scurt te doare in cot de problemele si necazurile altora-e problema ta!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ipocrizia este a oaminilor in jeneral.nu a ateilor.viata nu se rezuma la catedrala, bani popi, si religie.o sa vezi cand mai imbatranesti, cum se schimba instinctiv atitudinea tuturor celorlalti fata de tine ca om.nu in rau.fiindca daca vei fi intelept cu mintea si cu vorba si cu fapta, nu te afecteaza, dar iti schimba optica si prioritatile in viata.care e media de varsta la rubrica relijie? fa o medie si o sa vezi, si o sa intalegi.

| Ben00 explică (pentru anonim_4396):

E si asta cu media de varsta.
Dar nu-i normal ca pe rubrica religie regulile sa fie facute de atei.
Cam intotdeauna intrebarile recomandate sunt cele care critica constructia catedralei si religia in scoli. Si e vrajeala ca e pe punctaje, au fost intrebari recomandate de la primele 2-3 raspunsuri, n-aveau nici un punctaj adunat.

Andrei, stii de ce anumite intrebari sunt recomandate?

Nu ca au ceva impotriva catedralei cei de pe TPU. Ci ca intrebarile ataca poate status quo-ul. E o diferenta, poate mica pentru tine, dar e destul de importanta.
Apoi: "toti ateii" poate fi infirmat cu doar un ateu ce incalca premiza intrebarii tale. Eu ma exclud, dar te intreb concret, de ce astepti de la atei ceea ce probabil crezi ca ei n-ar trebui sa o faca: cunosc o multime de atei ce ajuta aproapele - profesori cel putin ce fac pregatire si mai fac inca o clasa pe gratis pentru familiile sarace (exemplu ce il cunosc foarte bine), sau cauta intr-o Rusie atee clipul in care oamenii ajuta sa treaca strada.

"De ce nu recunosc ca" - implica ca ei au fost prinsi cu "mata in sac", cand in realitate nu o fac. Intelegerea ta a ateilor este cu siguranta una formata doar in cercul tau de prieteni, sau poate doar in mintea ta, dar ateii in general nu-s chiar asa. Nu de alta, dar macar un ateu se gandeste: am sa ajung si eu batran si m-ar bucura daca cineva (poate tot ateu, ca la crestini n-am ce astepta) m-ar ajuta!

Cei mai multi atei (sau non-atei) ce au ceva cu catedrala nu-s ca au o ura implicita impotriva habotnicilor, ci au un interes in a folosi banii in alta directie. Bani ce ei nu ii vor pentru ei, ci doar sa fie mai chibzuit investiti. Si de obicei locurile unde ei se pozitioneaza sunt acolo unde au vazut suferinta: copii, bolnavi, batrani si nu in locul unde au vazut prosperitate: marii preoti din BOR de azi.

Cred ca aceasta intrebare ti-a facut un deserviciu tie cat si teistilor. Pentru atei este clar ca vedem un exemplu negativ care il putem arata oricand cu degetul, iar pentru tine e ca ai fost criticat si de crestini (ca wolfgang) si de necrestini pentru ca perspectiva ta e prea simplista.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ben00):

Ei nu au reguli andrei.sant doar sclavii mintilor lor pervertite de toate cele rele ce ei le vor declarate ca fiind normale.le vor si le practica.sant sclavi.crestinii nu cei ca mine, ca eu sant pacatos la fel ca ei, sant liberi de pacat.nu mai sant robi, ci oameni intr-adevar; iberi, fii ai luminii, izvoare de apa vie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vreau sa vad un ateu care nu idolatrizeaza

| AdrianDihoricescu a răspuns:

Întrebările tale sau indignările sunt copilăreşti. Nu numai ateii urăsc, ci şi o bună parte din creştini, si nu pentru că ar avea ceva cu Dumnezeu ci pentru că în situaţia de faţă e o risipă enormă de bani, ce într-adevăr ar fi putut fi cheltuiţi spre a îmbunătăţii condiţiile copiilor din centrele de plasament măcar. Cât despre "nu-i interesează"/"30-40 lei", aşa îţi place ţie sa crezi, treburile nu stau aşa, şi din punctul meu de vedere, un ateu care dă unui sărac ceva, pentru că asa consideră el că e bine e MULT deasupra unui credincios care dă ceva pentru a-i fi contabilizată bunătatea la judecata finală. În rest, întrebarea e prea puerilă, dacă nu înţelegi de ce o bună parte din populaţie sunt împotriva catedralei, nu pot să-ţi explic.

| Vektor a răspuns:

TIE ti se pare corect ca sa se cheltuiasca din banii publici (ai tai, ai mei, ai lor, etc) un bloc mai mare decat Casa Poporului?
De ce BOR nu-si face rost singura de bani sa-si ridice un bloc urat unde vrea ea si nu in mijlocul Bucurestiului?!

De ce trebuie sa se cotizeze din banii publici construirea de biserici?

Stii ca in tarile vestice, BISERICILE se auto-finanteaza? Adica nu primesc nici macar 1 euro din banii publici.

Banii Publici trebuie folositi la construirea si renovarea de : drumuri, blocuri pentru oameni, spatii verzi, spitale, scoli, case de ajutor, locuri de distractie, uzine, fabrici, etc.

Sunt bani publici si nu bani pentru Dumnezeu!

Intelegi?

ps. da am donat mereu cand am avut posibilitatea.

| Vektor a răspuns:

"Catedrala va avea 120 m lungime, 70 m lățime și 120 m înălțime, se va desfășura pe o suprafață de 38.000 de metri pătrați și va avea două hramuri: "Înălțarea Domnului" (Ziua Eroilor) și "Sfântul Apostol Andrei". La prețul ridicării la roșu se vor adăuga încă circa 200 de milioane de euro pentru picturile din Catedrală" - http://ro.wikipedia.org/......%C3%A2nesc

100mil euro constructia + 200mil euro picturile, adica 300mil euro vor fi aruncati pe Zana Maseluta.

Si cel mai tare lucru este ca vom da 300mil euro pe apropae 4 hectare de beton! adica daca s-ar fi construit un parc pe 4 hectare de pamant. ce era asa de rau?

| Ben00 explică (pentru Vektor):

Vektor, Bucurestiul e capitala europeana. Vroiai o catedrala de 8/13? Eventual o catedrala schit?

| Vektor a răspuns:

Voi crestinii vorbiti de ura?
ati uitat ca din cauza razboaielor sfinte ati omorat mai multi oameni decat primul si al doilea razboi mondial la un loc?
in fine.ce a fost a fost si trebuie sa invatam din trecut.

O mica intrebare pentru tine am eu.
Iti convine ca Statul Roman sa finanteze Cultele Religioase?

La intrebarea mica raspund da. Atat timp cat 80% din romani se declara la recensamant ortodocsi, e normal.

| Vektor a răspuns:

Stiai ca Statul Roman aloca anual in jur de 500mil euro (500.000.000EURO) Cultelor Religioase (mai bine zis BOR-ului)?
Noi astia mai atei de felul nostru am vrea ca acei bani sa fie folositi in folosul si viitorul tarii.
Vrem spitale moderne si nu vrem sa ne fie frica sa ne internam chiar si pentru cea mai banala chestie. Acum 20 ani m-am internat cu Rujeola si am iesit cu Pneumonie. Frumos?
Vrem Scoli modernizate, curate, cu toalete care nu sunt focare de infectii si nu in ultimul rand vrem cu totii ca copiii nostri sa fie educati.
Un popor educat este un popor puternic.

Eu nu inteleg de ce naiba crestinii sunt asa de revoltati cand le spui ca acea Catedrala a Neamului + celelalte mii de biserici ce apar anual sunt niste investitii inutile si de prost gust.

Adica va sa zica o biserica poleita cu aur este mult mai importanta decat o scoala sau un spital dotat decent?

SUNT 20.000 de biserici, DOUAZECI DE MII BA. ce **** aveti in cap?! ..chiar suteti asa de tampiti sa nu vedeti ca nu isi au rostul?! si 500.000.000 euro aruncati aiurea, cand se pot face o GRAMADA de alte lucruri.
Deci chiar asa de ingusti la minte sunteti?!

Romanule, inca nu sunt 20000, pe aproape. Majoritatea sunt biserici vechi, de peste 100 ani vechime; vrei sa le daramam ca sa topai tu de bucurie? Iar din celelalte construite recent, majoritatea sunt din banii parohiilor si din sponsorizari; ai ceva cu paralele oamenilor, avem vreo datorie sa te punem pe tine contabil pe banii proprii, gutzane?

Orto, a zis nenea Vektor ca le vrea daramate? De ce pui tot timpul cuvinte de ura cand tu vii cu mesaje "iubitoare"?

Personal, in loc sa se plateasca un preot de religie ortodoxa sa ne invete acatistul lui X, sau cele 10 porunci sau cum Iahve a inecat copii, as dori sa se plateasca un doctor sa invete regulile de prim ajutor, tu nu?

In loc de o catedrala, dorim spitale ce sa fie in acelasi pret!

Discutia e de bani publici, ce ajuta oameni ce au nevoie (sau cel putin poate au sa aiba nevoie) de aceste utilitati. Gandeste-te ca tu ai o toaleta de exemplu acasa (probabil ca ai) dar cei ce vin infectati cu hepatita poate au doar o buda comuna si un spital i-ar putea salva, dar din cate stim rugaciunile preotilor, intr-o catedrala de 120m inaltime, sau una de doar de 8 pe 13 metri (dupa cum ziceai tu) nu o fac.

Ti-ai retras afirmatiile de ipocrizie ale ateilor intre timp?

Discutia subliniez, e de bani publici. Banii tai vezi ca nimeni nu te-a criticat unde-i dai!

Cand ai dat ultima data 30-40 de lei la un batran, sau cineva in nevoie? Ti-o cere cineva ce iti zice ce stie ca Biblia ta zice ca trebuie sa imi raspunzi daca te intreb. Deci astept raspunsul tau sincer si inaintea "lui dumnezeu"!

Am dat si eu ceva la o fundatie ( ma refer la sume mai mari ) care incearca sa integreze oameni ai strazii. Sincer si inaintea lui Dumnezeu, cum ceri tu.

Nu e cum cer eu, am zis dat fiind că unii critică, fii sigur că trebuie să cer cel puțin acel standard și din parte ta! De asemeni, nu am generalizat că: „toți ortodocșii dau" sau „toți ortodocșii nu dau"! Felicitări, ești un ortodox ce câteodată are și inimă pentru aproape!

Bun, deci singura concluzie ce o pot trage e că și tu și un ateu dau bani din motive de bunătate. O fac cu și fără a aștepta promisiunea unei credințe iar la final discuția de catedrala e doar o distracție la problema arătată de tine.

Ipocrizia atee poate fi în cel mai rău caz o neînțelegere din partea lor, deși mie nu imi pare. Idem ideea că vor să distrugă toate bisericile e poate o sechelă din partea ta din ce ai auzit de la comuniști, nu de alta dar și Ceaușescu a contribuit la bunăstarea unor biserici (din câte ți-am arătat).

Orto? Pentru mine e o cinste sa fiu ortodox. Ce nume romanesc e asta Khlud, gepizdule?

„Pentru mine e o cinste sa fiu ortodox."
Pentru mine nu. Daca te referi homofob, ipocrit, discriminant si ce vrea catedrala mai inalta decat Casa Poporului, nu vad ce sa ma onoreze.

De ce numele meu trebuie sa fie romanesc? Ce treaba are cu argumentul ca TOTI ateii nu dau bani la cei in suferinta?

Si la final, sunt roman si am numele asta, logica imi spune ca este nume romanesc. Sau a devenit. Daca nu stii ce vorbesc, cauta sa desenezi cu diagrame Van Euler si te vei prinde!

Iti spune logica ca e nume romanesc? Ai dat-o in balaceala, puisor. N-are nici o legatura nici cu logica, nici cu diagramele Van Euler.

Vezi că ai încălcat logica de cateva ori înainte ciupercuță!

Presupun că numele românesc e numele dat unor români și cum sunt român (cel puțin încă n-am renunțat la cetățenie) numele meu intră în patrimoniul de nume românești.

Deocamdată este încă o mare diferență între mine și tine: Andrei X (adică anonim) nu arată decât poate dulă logica ta că numele de 8803 ar fi românesc, nu?

Sau cumva e o altă lecție de-a ta în a deveni ipocrit desăvârșit!?

Dacă o ții tot așa, nici nu mă miră că unul ca mine, lăsând la o parte non-sensul cum să îți faci cruce sau cum trebuie sa te apleci sub icoane și restul „sfintelor tradiții" înțeleg de ce oamenii când prind ateismul nu-i mai dau drumul. Ia să vedem, te prinzi și tu de ce?

Majoritatea userilor nu isi pun numele de familie in ID, nu e nimic de condamnat in asta, nici nu are legatura ca simtamintele romanesti sau cu atasamentul de neam.
Daca tu ti-ai pus numele, foarte frumos, eu am intrebat ce origine are si nu ai raspuns. De exemplu numele Mustiata e clar ca nu e german sau chinez sau finlandez, ci e romanesc, chiar moldovenesc. E chiar asa complicat sa intelegi ceva simplu? Nu, insa nu este convenabil pentru tine, pentru ca tu stii ca atasamentul de valorile neamului e inexistent daca nu a contat, ca barbat, sa iti pastrezi si sa dai copiilor tai un nume romanesc. Las-o balta bai Khlud, ca-s destui Shultzi si suleimanovi care dau lectii despre dreptul Capitalei Bucuresti de a avea o catedrala.

Sa iti recapitulez: Hohenzollern era numele regelui Romaniei. El si-a dat cu opinia despre diferite lucruri din Romania si ortodocsi cu bun simt au acceptat pozitia acestuia indiferent de numele lui. Probabil ca oamenii eram mai prosti dupa tine sa asculte de rege, nu?

De asemeni, ti-am zis, si ca sa nu iti mai scriu o data, dar sper sa intelegi, n-am nimic de drepturile tale:
"Eu ti-am zis evidentul de mai multe ori, ce se pare ca nu vrei doar sa il accepti: nu imi pasa daca tu ti-ai da banii si ai face un perete la catedrala. Poti sa mergi si sa donezi 6 luni din viata si sa "faci casa in ceruri". Nu ma ofenseaza nici daca toti ceialalti ortodocsi fac asta! Cei ce vor, sa o faca! Banii publici nu-s bani pentru asta!"

E de bani publici, nu e de drepturile tale. Ai dreptul sa pupi toate icoanele, ai dreptul sa te pupi cu orice fata te accepta, cu orice tip te accepta.

Ai inteles ca daca ma chema Mahomed sau Ismael sau Jet Li, argumentele de bun simt sunt aceleasi, pentru tine, daca ma chema Ceausescu schimba cu ceva argumentele mele?

Ti-am zis, daca te pupi cu un tip pentru mine nu-ti schimba argumentele! Invata logica, si dupa aceea saluta-ma!

| NOname a răspuns (pentru KhludCiprian):

Nu îţi mai bate capul cu ei, Ciprian.
Obiectivitatea, onestitatea, logica şi bunul simţ i-au fost retezaţi demult de religie şi acum se contrazic doar de dragul contazicerii, doar ca să te provoace (şi nu m-aş mira să aflu că e de fapt unul singur - are un istoric lung de conturi multiple şi un stil uşor recognoscibil, fiind extrem de nesimţit şi enervant).
Oricât de raţional ai fi şi oricâte argumente ai aduce, tot nu vor accepta evidentul şi nu îşi vor cere scuze.
Lasă-i în ignoranţa lor!

| KhludCiprian a răspuns (pentru NOname):

Multumesc! Bun sfat!

1.Hohenzollern nu si-a schimbat numele. a reprezentat bine romanii, dar nu stiu daca a avut aceeasi inima pentru ei ca Brancoveanu, sau ca episcopii Visarion, Sofronie si Iosif, ca taranul Oprea care nu s-a mai intros de la Kufstein pentru drepturile amaratilor de romani.
Ai vrut sa spui ca poti sa fii bun roman si daca nu ai nume de roman, numai ca nu-i cazul tau.
2. Banul public nu hotaram noi unde merge, sunt niste legi date de cei care ne reprezinta legal, si niste organe care le pun in aplicare. Nu-i nimic anormal sa ne dam cu parerea, insa nu ne dam noi mari ca hotaram noi ce se intampla cu bugetul, ce e bine si ce nu.
3."Ai inteles ca daca ma chema Mahomed sau Ismael sau Jet Li, argumentele de bun simt sunt aceleasi, pentru tine, daca ma chema Ceausescu schimba cu ceva argumentele mele? " Cand am spus de numele tau nu m-am referit la argumente, mai mult la caracter.

2. Pe mine asa ma intereseaza impreuna cu logica si bunul simt.
Astea iti lipsesc din pacate, si de asta argumentele 1 si 3 nici nu merita discutate. Dormi in pace Andrei!

"Dormi in pace?" Am luat drept noapte buna. Mersi, am dormit foarte bine, am sa mai vorbesc cu tine seara sa imi spui noapte buna, ca vad ca unele cuvinte ale tale se implinesc. Astea au venit bine la 21.55.

| RaduMD a răspuns:

Nihil nove sub sole.
Uite, scrie aici: Ioan cap 12:5

| angus35 a răspuns:

"The atheist can't find God for the same reason that a thief can't find a policeman."

| anonim_4396 a răspuns (pentru angus35):

"The christian can't find Odin, Zambazulu, Hanuman, Ganesha, etc for the same reason a thief can't find a policeman"

Daca intelegi unde bat.

| angus35 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu inteleg unde bati. Ar trebui sa inteleg? De inlocuit niste cuvinte pot si eu daca ma straduiesc putin mai mult.