Când ți-ai ales pseudonimul CapDeSfeclă, ai atras atenția la toți despre felul în care gândești.
Poate numele său este Sfeclă și el este capul familiei Sfeclă, te-ai gândit?
In viata reala sau pe internet?
Crede-ma, dupa ce am avut "placerea" de a cunoaste diferite tipuri de crestini, in special din SUA dar si din alte parti(reformati, martorii lui Iehova, mormoni, etc) am ajuns la concluzia ca ortodocsii sunt mielusei.Sunt chiar nimic pe langa altii. Daca ti se pare ca ai nostri abereaza, uneori, ca sunt enervanti sau chiar violenti, sa-i vezi pe aia.
Anyway, cel mai simplu poti spune ca si tu esti crestin, ca sa scapi de vorba, sau, daca nu vrei sa minti, poti spune ca te afli intr-o perioada "de luminare" sau "cautare a adevarului" in care incerci sa-L gasesti pe Dumnezeu.
Asa sunt invatati credinciosii de "indrumatorii lor spiritual" si de cartile religioase. Fiecare religie cauta sa domine, sa aiba cat mai multi adepti, enoriasi si atunci ii face in tot felul pe cei care nu sunt adeptii lor, pentru a impiedica migrarea enoriasilor spre alte culte si pentru a-i forta pe cei care inca nu au aderat la acel cult sa o faca.
Să nu vorbesc niciodata cu cineva despre religie si sport
Să clarificăm la ce s-ar fi putut referi acest sfat.
Să stabilim semnificația și menirea acelui vorbit, a acelel conversații.
O conversație este o modalitate de socializare. Aceasta poate să aibă scopuri benigne, bărfă, chat, conversație ușoară, un mod de a petrece timpul, o utilizare a aparatului vocal fără efort, consecințe și implicare emoțională, fără durere cu alte cuvinte. Dacă începi să gândești, nu mai este simplă vorbire, a vorbi despre.
Ce semnificație are religia pentru interlocutor? Este o zonă în care nu prea are ce căuta rațiunea. Este zona a lui crede și nu cerceta. unde uneori superstiția și intensitatea oarbă a emoțiilor înlocuiește viziunea realității cinice, crude, să simți mți greutatea conceptelor, și a problemelor, așa că, nu te băga îm zone unde pot apărea controverse. Asta despre religie. Sport, probabil se referă la fotbal, care este și el pentru unii un cult.
Era doar o oarecare remarca, o aluzie la un adevar comun acceptat printre oameni.
"Ce semnificație are religia pentru interlocutor? Este o zonă în care nu prea are ce căuta rațiunea. Este zona a lui crede și nu cerceta."
Ratiunea îsi are loc în toate domeniile, chiar si spirituale.
Problema se pune atunci cand religia intra în conflict cu realitatea(stiinta, arheologia etc)atunci nu e ratiune.
Dar acest conflict de multe ori este foarte prost interpretat.De aici mai punem 40.000 de culte cu mii de interpretari lipsite de orice logica.
Socrate își folosea ratiunea și în acest spatiu știintifico-fantastic, dar si în afara lui, dar si combinat.
Daca te referi la o carte plina de simboluri, atunci da, nu are logica pentru interlocutor.El își va vedea de drum, sau, mai rau, te va bate peste obraz cu religia ta.
Pana la urma religia ce înseamna? Niste memorii ale unor oameni mai mult sau mai putin inspiritati sau documentati în cele de sus, de pe pamant sau de jos.
Si acest "crede si nu cerceta" nu are nicio semnificatie în perimetrul cartilor religioase.
Cu alta ocazie, daca va fi, vom vb si de acest "crede si nu cerceta" tras de caciula.
Despre sport, nu stiu, nu ma intereseaza, deci nu comentez.
Ratiunea îsi are loc în toate domeniile, chiar si spirituale.
Poți să dezvolți, să argumentezi această afirmație?
Da, în ideea ca poti sa discuti lucruri care tin de spatiul spiritual. ex.visele, gandul, Universul=Creierul lui Dumnezeu etc.
La Socrate si alti filosofi vei întalni mai multe, numai o buna deschidere sa ai si timp, si vei patrunde si pe acest spatiu spiritual separat de cel fizic.
Acum pe margine atat ateul(stiintific, ca altul e lipsit de ratiune pentru mine) cat si crestinul pot comenta ce vor fara sa se contrazica.De ce? Fiindca de acum sunt doar teorii incerte, nu ratiune.
Știai că prima dată termenul de ateu a fost folosit pentru creștinii din Imperiul Roman, pentru că ei respingeau toți zeii din Pantheonul Roman? Te încurajez să lămurești situația. Spune cu voce tare când ești singur, Creatorul meu, dacă exiști, arată=te, convinge/mă! Nu merită să fii martir pentru o cauză incertă.