"sa platesc pentru pacatele parintilor mei? Sau de ce trebuie sa platesc pentru pacatele strabunicului "
au fost ss-ișit și ai probleme la angajare?
Ce treaba are una cu alta? Doar am auzit povestea asta la mai multi, vorbe precum "plateste pentru pacatele parintilor sai" si desii stiu ca e o mare prostie vreau totusi sa aud o explicatie religioasa.
"Domnul, Dumnezeu este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi credincioşie, care Îşi ţine dragostea până în mii de neamuri de oameni, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu socoteşte pe cel vinovat drept nevinovat, şi pedepseşte fărădelegea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la al treilea şi al patrulea neam!" (Exodul 34:6-7)
Daca vrei iti mai dau, sunt si povesti babesti dar si zeci de mentionari in biblie in diferite versete.
Sincer nu vreau sa citesc Biblia pentru ca mi se pare depasita iar lucrurile bune le pot gandi si cu mintea mea sau le pot prelua din cartile de dezvoltare personala sau psihologica pe care le ador insa am auzit vorbele aste si am decis sa caut sa vad daca e o alta poveste babeasca sau e intr.adevar o descriere biblica, la care in secunda doi dupa 2 click-uri am gasit multe masaje biblice si doresc sa aud o explicatie religioasa pentru treaba asta.
Adica din start n.am dreptul sa pun o intrebare din curiozitatea de a afla cum s-a ajuns la aceasta concluzie si daca se poate care sunt motivele pentru care exista o astfel de optiune doar pentru ca sunt ateu (realist)?
Eu nu sunt ateu si cred in Dumnezeu (Allah, Buda, cum vrei sa-i zici) pentru ca nimeni nu-mi poate explica existenta universului in mod materialist. Ideea este ca Biblia este o carte scrisa de oameni asa cum au inteles ei lucrurile. De aia in Vechiul Testament scrie "dinte pentru dinte" si in noul testament zice: "intoarce si celalalt obraz". Si sunt multe alte contradictii in acea carte. Si exemplul tau este o dovada de contradictie: daca Dumnezeu este bun si iertator de ce ar pedepsi copii ca tot in Biblie zice ca sunt buni si nevinovati? In Noul Testament Luca spune: „Lăsaţi copilașii să vină la Mine și nu-i opriţi, căci Împărăţia lui Dumnezeu este a unora ca ei. Adevărat vă spun că oricine nu va primi Împărăţia lui Dumnezeu ca un copilaș cu niciun chip nu va intra în ea."
Nu va legati de Biblie! Este doar o carte de povesti.
Se referă la faptul că Dumnezeu ia viața păcătoșilor, iar copii acestora rămân orfani. Faza cu "până la al 3-lea și al 4-lea neam" se referă la mentalitatea evreilor, care considerau faptul că bunicul sau străbunicul tău a fost orfan drept o rușine.
Zeul inexistent, atotputernic si invizibil nu poate ajuta pe nimeni cu nimic si nu poate indrepta lucrurile care nu sunt corecte si atunci smecherii mincinosi si necinstiti care inseala oamenii naivi cu povesti primitive, puerile absurde si fanteziste au gasit in felul acesta raspunsul la intrebarea fireasca a omului credul: "Eu daca sunt cinstit, corect si respect toate ritualurile primitive si fara valoare, Dumnezeu de ce nu ma ajuta?" Atunci vin micinosii si il conving pe credincios ca de asta nu-i merge bine pentru ca a gresit cineva din neamul lui Mincinosii stiu ca omul nu cunoaste in detaliu viata neamurilor sale indepartate si in felul asta pot justifica orice lucru.
Buna intrebare. Chiar ma intrebam si eu daca Dumnezeu despre care se spune spune ca este "Dragoste" chiar a spus cuvintele astea din Exodul 34:6-7.
Multe lucruri se contrazic in Biblie. Asta pentru că a fost scrisa de oameni diferiți si posibil ca fiecare sa fi scris propria lor viziune despre Dumnezeu.
Ne pedepseste oare pentru pacatele parintilor? Sau ne pedepseste pe toti pentru pacatul lui Adam si Eva? Poate ca nu. Dar adevarul e ca un parinte pacatos isi va invata copilul sa fie la fel ca el. Si asta nu stiu daca poate fi evitat. Putini copii se desprind de educatia primita de la parinti si ajung sa fie mai buni decat ei.
Ce relevanță are? Dacă ar fi să ne luăm după Biblie am face doar lucruri stupide, ideea de baza este să fim noi oameni buni, fără așteptări și fără condiții.
Este un cliseu...
"copii vor plati pacatele parintilor"
chiar vad ca mai sus mai multe potai religioase si-au dat arama pe fata si te-au facut cu fel si chip, pentru ca originea cliseului e pur religioasa
in realitate chestia se refera pur si simplu la mostenirea primita de copii
hai sa iti dau vreo doua exemple:
Romeo si Julieta au murit pentru ca parintii lor se urau asa de tare ca era de neconceput sa fie impreuna
Trump s-a rahatit asa de tare pe ecologie ca s-ar putea ca in 10 ani sa avem nevoie de masca de oxigen sa iesim pe strada
Da, ai dreptate. Citind raspunsul tau si al userului @Lioana am ajuns la o ipoteza si anume faptul ca are un sens nu foarte dezvoltat dar care se poate interpreta diferit de fiecare dintre noi. Adica poate vrea sa spuna ca prin comportamentul lor vor educa copiii sa fie la fel de pacatosi si astfel vor plati si copiii si parintii pentru ca i.au educat asa. Este ca si existanta dinozaurilor. Nu este mentionat direct, este lasat un pasaj de la care se poate interpreta asta prin faptul ca intai au fost create animalele si dupa omul.
Dumnezeu pedepseste pacatele parintilor in copii nu in sensul ca ii considera pe ei responsabuli pentru pacatele parintilor ci in sensul ca pot fi afectati de pacatele parintilor.De exemplu sida care se pare ca omul a luat- o de la maimute eu cred ca au dreptate cei care spun cave o pedeapsa a lui Dumbezeu pentru nerespectarea poruncii Lui de a nu face sex cu animalele.Si cei mai multi care se infecteaza nu sunt dintre cei care respecta poruncile Creatorului de a nu face sex inainte de casatorie si a face sex doar cu partenerul de casatorie dupa. Unii copii se nasc cu sida deci sufera efectele pacatelor parintilor lor.Sau sufera efectele consumuluu de alcool sau droguri al mamei in timpul sarcinii.
Noi crestinii credem ca pe langa lumea fizica exista lumea spirituala a Creatorului invizibil care a creat si alte fiinte constiente si anume ingerii si demonii ( fosti ingeri rebeli fata de Creator ) care ne pot influenta la nivelul mintii. Si anumite familii sunt influentate mai multe generatii de acelasi tip de demoni.Vedem ca sunt familii caora le specifica violenta, necredinta, alcoolismul, casatoriile ratate, depresia si oamenii sunt parca in capcana vicìilor parintlilor.
Ania de ce blasfemezi biblia sectancto,yahve a spus clar, ce vrajeli aveti la voi, de exemplu la cain, oricine se lega de el, era blestemat 7 generati, cum va puteti bate joc de biblie
Ania sectancto care noi crestini? ti rusine de secta ta, nu vorbi in numele tuturor celor 32000 de mii de confensiuni crestine, nu spune noi crestini, scrie noi penticostali
Din punct de vedere moral copiii nu sunt judecati de Iehova Dumnezeu dupa pacatele parintilor insa suporta consecintele nefaste ale actiunilor parintilor lor.
Omule Meme10Memu nu vezi textul biblic
Domnul a trecut prin faţa lui şi a strigat: „Domnul, Domnul Dumnezeu, este milostiv şi îndurător, încet la mânie şi plin de dragoste şi credincioşie. 7 El Îşi păstrează îndurarea faţă de mii de generaţii, iertând nelegiuirea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu lasă nepedepsit pe cel vinovat, ci pedepseşte nelegiuirea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la a treia şi a patra generaţie[a]."
Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea părinţilor în copii până la al treilea şi la al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, şi Mă îndur până la al miilea neam de cei ce Mă iubesc şi păzesc poruncile Mele. (Exod 20:4-6)
Pe copilaşii voştri, însă, despre care aţi zis că vor fi de jaf, îi voi face să intre în ea (ţara Canaan), ca să cunoască ţara pe care aţi nesocotit-o voi. Iar cât despre voi, trupurile voastre moarte vor cădea în pustie. Şi copiii voştri vor rătăci patruzeci de ani în pustie, şi vor ispăşi astfel păcatele voastre, până ce toate trupurile voastre moarte vor cădea în pustie. (Numeri 14:31-33)
Draga prietene, este vital sa nu scoti un text din contextul lui, pentru ca asa ii poti da orice interpretare ai vrea.
Se refera la consecinte, nu la pedeapsa Domnului.
Cum adica?
Adica, daca tatal tau este dependent de jocuri de noroc, si pierde casa, si tu vei suporta consecintele chiar daca indirect, si copiii tai pentru ca acum trebuie sa iti construiesti o casa noua, cu multa munca si poate ca si copiii tai se vor stradui pana este gata noua casa, exemplele pot continua.
De unde stiu acest lucru?
Biblia spune in :
Ezechiel 18:20
Sufletul care păcătuiește, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său și tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său! Neprihănirea celui neprihănit va fi peste el și răutatea celui rău va fi peste el.''
Nimeni nu este pedepsit de Dumnezeu pentru ceva ce nu a facut, dar consecintele naturale ale unor pacate, se pot resfrange mai multe generatii. Fie ca este vorba de o reputatie pentru o fapta rea si numele de familie este patat cu rusine, sau o fapta cu consecinte fizice, ele sunt pe termen lung, Domnul sa ne dea intelepciune citeste noul testament, Hristos te iubeste.
Crestinismul spune intr-un fel sau altul in cartile bisericesti ca raspundem pentru pacatele celor dinaintea noastra pana in al 9-lea neam, cel putin asa se stie de pe la tara unde oamenii sunt mai credinciosi decat noi cei de la oras.
Logica bineinteles ca este grea asa cum sunt si dogmele bisericesti, dar poate exista vreun motiv ceva pe care nu il stim.
Evident ca nu intelegem si nu ar trebui ca noi cei care nu facem rau sa fim pedepsiti divin pentru rude dinaintea noastra care au facut rau.