| Holiday a întrebat:

De ce unii crestini, mai ales din sectele astea mai mici si extremiste, merg pe ideea ca Biblia trebuie "studiata", in conditiile in care in cea mai mare parte a timpului de cand exista traditia asta cu iudaismul si crestinismul, 99, 99% din populatie era analfabeta?
Adica nici vorba de posibilitatea vreunui "studiu", ci era vorba doar de a crede ce-ti spune unul sau altul despre ce contine. Practic mii de ani a functionat doar administrata oral.

De altfel asa numitul "studiu", este o discriminare intre unul care moare la 20 de ani si unul care moare la 60 de ani, presupunand ca si-au inceput hobby-ul la aceeasi varsta. Unul a "studiat" mai putin si unul mai mult, asta insemnand ca al doilea are sanse mai mari la recompensa promisa. Daca nu ar fi asa, n-ar avea sens sa continui "studiul" dupa un anumit moment.

Sau indeletnicirea asta este intr-adevar doar un hobby, la fel ca mersul la pescuit, sau colectionarea de capace de bere? Atunci s-ar explica practicarea lui. Dar daca e asa, de ce incearca sa convinga si pe altii sa pescuiasca cu ei?!

41 răspunsuri:
| danut a răspuns:

"De ce unii crestini, mai ales din sectele astea mai mici si extremiste, merg pe ideea ca Biblia trebuie "studiata", in conditiile in care in cea mai mare parte a timpului de cand exista traditia asta cu iudaismul si crestinismul, 99, 99% din populatie era analfabeta?"
Strabunicul meu care a trait in secolul 19-20 avea studii superioare iar FIECARE biserica Ortodoxa avea o Biblie pentru studiul enoriasilor. Foarte multi pe la anii 1870-1900 faceau comentarii Biblice cu preotii din biserici si se contraziceau pe ce scrie in Biblie, pe vremea cand inca nu erau "secte" pe la noi. Romanii au uitat sa scrie si sa citeasca, in special pe la tara din cauza POLITICII LIBERALE care nu doreau oameni inteligenti ci robi pe mosii si asa s-a ajuns ca pe la 1940 sa avem 99% de analfabeti care au drept "urmasi" generatia asa numita generatia "Z' unii care habar nu au sa scrie fara tastatura.

| TristanTzara a răspuns:

Păi practica asta a început cu Luther și protestanți (din câte înțeleg și sunt primii care au adnotat Biblia) pentru că Luther a spus "sola scriptura" dar în ceea ce îi privește pe ortodocși, catolici și într-o anumită măsură pe anglicani, ei au sfântă tradiție și teoretic cineva poate ajunge în rai fără să fi citit nimic din Biblie.

Cât despre ipoteticele astea, ei bine, nu uita că ai de a face cu o teorie în care orice rezultat care pare să o nege poate fi respins cu răspunsul "Domnul lucrează în moduri misterioase". Și chestia cu trecutul, ei bine din câte înțeleg mulți dintre ei nu cred că a existat o metodă de salvare până nu a s-a completat Biblia, sau în cazul unor americani până nu a existat Biblia în forma ei perfectă King James Bible. Și îți pot justifica prin raționamente întortocheate și foarte complexe.

Să fiu sincer, atâta timp cât pasiunea lor pentru studiul Bibliei nu îi face un pericol pentru ei înșiși sau cei din jur, după mine pot s-o facă. Iar dacă vor să-i convingă și pe alții, nu-i de parcă nu pot să zic "Nu mersi".

| Holiday explică (pentru danut):

Tu spui asa:
Strabunicul meu avea studii universitare.
Orice biserica ortodoxa avea o Biblie.
la sfarsitul sec XIX existau disensiuni in ce priveste interpretarea Bibliei intre clerici si enoriasi.
Liberalii vor oamenii analfabeti.
Generatia 1940 era analfabeta si din cauza asta cei nascuti prin 1995 sunt la fel.

Acum citeste intrebarea. Au vreo legatura afirmatiile tale cu intrebarea? Niciuna. Nici macar intre ele nu au legatura, sau in mintea ta, au?

Cum ar veni studiul, sau lipsa lui, ca nu e clar despre ce vorbesti, e pentru ca bunicul meu si generatia Z.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

"Practic mii de ani a funcționat doar administrata oral".
Biblia poate fi înțeleasă doar duhovnicește. Poate fi învățată in mod intelectual de nota 10 dar asta nu inseamna ca au si inteles-o. Deci fie ca o aud oral, fie ca o citesc, fara Duhul lui Dumnezeu nu poate fi înțeleasă. Mii de ani pastorii nu aveau studii superioare dar aveau darul predicării si învățării de la Duhul Sfant, ori in ziua de azi pastorii sunt cu studii superioare, dar nu se deosebesc de un profesor oarecare. Acesta este motivul pentru care fiecare creștin trebuie sa studieze Biblia, pentru ca vor fi călăuziți de Duhul Sfânt si nu vor putea duși in rătăcire de către cei pregătiți intelectual dar duc lipsa de Duhul Sfânt.

| Holiday explică (pentru TamplaruAnisoara):

"Acesta este motivul pentru care fiecare creștin trebuie sa studieze Biblia, pentru ca vor fi călăuziți de Duhul Sfânt si nu vor putea duși in rătăcire de către cei pregătiți intelectual"

Da, ideea asta a multor credinciosi ca in intelegerea Bibliei ajuta sa fii cat mai needucat, ca sa nu zic prost, ar trebui supusa dezbaterii in alta intrebare. Ai putea pune tu intrebarea asta aici.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru Holiday):

Înțelepciunea este de la Dumnezeu. Nu o obții prin educație. Daca ar fi prin educație nu ar mai fi corupți educați pentru ca un înțelept nu poate fi corupt. Iar daca tot are diplome a trecut prin scoli ca gâscă prin apa. La un om educat trebuie sa se vadă in caracterul lui acest lucru. Iar voi care cu ațâța ușurință etichetați utilizatorii creștini in fel si chip, puteți sa afirmați ca acest comportament l-ați obținut prin educație? Si daca da, eu una nu îmi doresc o astfel de educație. Îmi ajung cei 7 ani de acasă, care fac mai mult decât "n" facultăți, masterate, doctorate. Iar părinții in cei 7 ani de acasă ne-au educat după Cuvântul lui Dumnezeu, transmis pe cale orala, nu aveau Biblia. Si nu uit niciodată când mama ne spunea ca : "cine nu știe de păcat, nu știe nici de rușine". Si asta e valabil la toți, fie educați, fie analfabeți.

Multumesc de lamuriri, dar intelesesem de prima data.
Ce vrei sa zic, daca spiridusul, sau mai degraba cei care profita de pe urma povestilor cu el, va vor asa, iar voua va place, asta e. Pacat ca lipsa asta de discernamant nu va afecteaza doar pe voi, afecteaza societatea in ansamblu. Daca n-ar fi asa, chiar mi s-ar rupe de traznaile voastre.

"Daca ar fi prin educație nu ar mai fi corupți educați pentru ca un înțelept nu poate fi corupt."

Un lucru e cert si demonstrat de practica.
Cu cat o populatie poate fi prostita mai usor cu povesti cu spiridusi, cu atat poate fi la fel de usor prostita cu povesti politice. Cu alte cuvinte lipsa de discernamant a populatiei duce la lideri corupti si alte probleme de genul asta.
De fapt ambele povesti functioneaza la fel aplicate pe lipsa de inteligenta a publicului.

| danut a răspuns (pentru Holiday):

Ca sa intelegi ce am spus repet pe fragmente ce ai spus tu (o afirrmatie, nu intrebare) : " merg pe ideea ca Biblia trebuie "studiata", in conditiile in care in cea mai mare parte a timpului de cand exista traditia asta cu iudaismul si crestinismul, 99, 99% din populatie era analfabeta"
Pe vremea lui Hristos mai toti stiau sa citeasca si scrie fiindca TOTI urmau scolile fariseilor. Poate romanii si alte natii straine locului nu erau asa scoliti dar evreii erau sigur.
Revenim la vremurile mai apropiate, ti-am dat exemplu de generatii apropiate noua, pana pe la 1900 ai avut un exemplu (strabunicul meu) apropiindune de vremurile noastre ti-am dat dreptate privind educatia, dupa 1989 avem NUMAI generatii de handicapati care NU MAI STIU sa scrie cu pixul ce sa spunem de toc sau stilou iar gandirea este asa cum esti tu daca reusesti sa te vezi in mod real, fara net HABAR nu ai nimic, daca s-ar ori internetul nu stiu cat ai sti din (macar) Istoria reala a tarii noastre, ce sa mai vorbim de religie sau crestinism. P.S. Nu am spus ca liberali sunt sau erau analfabeti ci doar erau manipulatori si au creiat generatii de analfabeti pentru interesul lor si daca ai avea minte aifi inteles ca ISTORIA se repeta. P.S.2. Intrebarea ta e o golanie ca mai toate intrebarile puse de un plod de cativa ani ce se crede buricul pamantului (poti sa ma jignesti ca de obicei). P.S.3. Toti spun ca asta e ultima generatie (Z) (nu eu ci Hoamenii de stiinta". Din nefericire este si ultima la intelect.

"Pe vremea lui Hristos mai toti stiau sa citeasca si scrie fiindca TOTI urmau scolile fariseilor."

Esti dus rau. Atunci nu 99.99% erau analfabeti, ci 99.999%...
Vii cu niste prostii...

"Revenim la vremurile mai apropiate, ti-am dat exemplu de generatii apropiate noua, pana pe la 1900"

La 1900 in Romania 90% din femei si 70% din barbati erau analfabeti.

Daca pana in 1940 nu e bine, dupa 1989, iar nu e bine inseamna ca a fost bine undeva intre anii astia. Adica ori esti fan comunism, ori esti legionar. Ca alta varianta nu e.

"Intrebarea ta e o golanie..."

Faptul ca loveste in prostiile din capul tau, nu inseamna ca e golanie.

"...toate intrebarile puse de un plod..."

Iarasi faci afirmatii fara baza. Nu cred ca e asa mare diferenta de varsta intre noi, dar ok, tu probabil ca tu esti mai bosorog. Diferenta majora e de fapt in alta parte.

"Toti spun ca asta e ultima generatie (Z) (nu eu ci Hoamenii de stiinta"."

Ia sa vedem, ce "oameni de stiinta" afirma asta. Ceva exemple concrete?
Sau te referi ca e ultima care mai inghite prostiile astea cu spiridusi? Mi-e greu sa cred si asta. Trebuie sa mai treaca un timp pana se dilueaza suficient alienarea asta.
De fapt la tine e doar o exacerbare a conflictului intre generatii, care de altfel a existat mereu, nu e ceva nou. Multi trecuti de o varsta incep cu prostia "pe vremea mea...ehee" Dar daca dai timpul inapoi constati ca pe vremea lui se stergea la fund cu frunze.

"Pe vremea lui Hristos mai toti stiau sa citeasca si scrie fiindca TOTI urmau scolile fariseilor. Poate romanii si alte natii straine locului nu erau asa scoliti dar evreii erau sigur."

Presupunand ca e asa, ce inseamna? Ca niste oameni educati, evreii, i-au dat cu "hai sictir" lui Isus, iar romanii, niste nescoliti, au facut din povestea lui un best seller. Deci, cum ar veni, tot la fraieri a prins povestea.

Memorabila afirmatia ta: " Dar daca dai timpul inapoi constati ca pe vremea lui se stergea la fund cu frunze."
Acum am inteles, esti revoltat pe uzul frunzelor si ti-ai dori cel de coceni, nici o problema poti trece la coceni.
Mai debitezi un cretinism: " Daca pana in 1940 nu e bine, dupa 1989, iar nu e bine inseamna ca a fost bine undeva intre anii astia. Adica ori esti fan comunism, ori esti legionar. Ca alta varianta nu e."
Pai cum sa fiu fan cu legionarii sau comunisti cand nu inghit epocile lor, esti dus cu totul tinere.
Ma opresc aici caci deja nu mai sti ce sa spui, Dumnezeu sa aiba mila de tine.

TOTI ucenicii lui Hristos au fost evrei omorati de romani, in ce hal de aiureala te-a adus antisemitismul tau. Fraier esti tu care sti bine ca nu ai dreptate dar te afunzi din ce in ce in ghena si asa cu am mai spus vei deveni in curand un real fanatic crestin, atunci sa te vad.

Deci inainte de `40 nu era bine, inte `40 si `89 nu era bine, dupa `89 nu e bine, dar cand era bine?
Nu esti pe treaba ta.

"Acum am inteles..."

Ai inteles pe dracu.

Exact cum spuneam :" Ai inteles pe dracu."
Habar nu ai ce faci si vorbesti, folosesti personaje fictive din punctul tau de vedere. Chestie de calculator.

Isus a fost omorat de evrei, nu de romani. Pe evrei i-a deranjat cu schizofrenia lui religioasa.

"folosesti personaje fictive"

Preferai sa zic "ai inteles o p...a"? Dupa ce ca te-am alintat cu o expresie placuta auzului tau, mai faci si fite.

Exact cum am spus, despre una vorbim si la alta te referi, vorbeam de UCENICI, nu de Hristos, reciteste mesajul.

Preferam sa folosesti un personaj ATEU. Vezi cum inventezi tu o injuratura cu unul dintre ateii declarati, poaten il folosesti pe ala de era eminenta voastra cenusie, ala de unii vorbeau si se auzea sub scaunul lui, o injuratura cu acel individ te rog si fara personaje religioase sau parti anatomice ca esti destept cum ne spui. Dupa injuratura poti continua cu basmele tale.

Nici aia nu au fost ucisi toti de romani.

| Celcestietot a răspuns:

Pai nu este bine sa studiezi Biblia ca si crestin, sa iti cunosti Dumnezeul si cuvantul Acestuia, iar mai apoi sa tragi o concluzie? Nu este bine sa studiezi cat mai multe carti religioase (ca tot suntem la categoria religie), ca sa fii cat mai informat? Intr-adevar, Dumnezeu te alege dupa fapte, dar si acele scrieri au o valoare importanta. Sa iti raspund la al doilea paragraf acum. Dumnezeu nu discrimineaza pe nimeni, Elohim este Judecatorul cel drept, care rasplateste exact asa cum este cazul si cum considera El. Este ceva in neregula cu asta? Nu, nu este.

| Mogiojojo a răspuns:

Atunci mutam discutia aici la tine si poti sa imi raspunzi linistit fara sa o mai lalai. Nu degeaba ma tin dupa tine.

| Meme10Memu a răspuns (pentru danut):

Sper sa ajungi la o cunoastere corecta a Bibliei.

| Meme10Memu a răspuns (pentru Holiday):

E profetit Holiday. Dusmania intre cele doua semintii nu poate niciun ateu sa o invinga cu stiinta in mana. Facerea 3:15.

| GicaGigekGica a răspuns:

Vreau sa iti zic o singura chestie la partea cu discriminarea.
Daca incepi sa studiezi, crezi ca viata ta e in mana lui Dumnezeu si el stie de ce te-a luat de pe Pamant, deci daca ai inceput pe calea cea buna si esti placut in fata lui Dumnezeu nu conteaza ca mori la 20 de ani. Asa ca nu e chiar discriminare. Poate fi discriminarea ca n-ai trait mai mult precum cel de 60 de ani.
Poate sa mai existe varianta ca cel de 20 de ani sa fi pacatuit fara sa stie ca e gresit pentru ca nu a studiat Biblia ca sa stie lucrul acesta, adica sa fie discriminat. Dar Dumnezeu nu te judeca pentru pacatele facute in nestiinta. Totusi orice om face macar un pacat constient.

| Holiday explică (pentru GicaGigekGica):

Sa dea naiba daca voi intelegeti limba romana...Ce legatura are explicatia ta cu ce am intrebat eu?

| Mogiojojo a răspuns (pentru Holiday):

Poti macar sa spui atat: 'da, ai avut dreptate in privinta asta'? Ca vad ca nu mai ai argumente.
Argumentul tau a fost "facem spam si la la la.

| Holiday explică (pentru Mogiojojo):

Fata, n-ai dreptate, dar nici nu mai are rost discutia.

| Mogiojojo a răspuns (pentru Holiday):

Ok, atunci sa nu te mai prind pe aici cu abureala. Daca unii oameni au valori lasa-i sa aiba, nu mai da cu pietre in orice e bun.

| Holiday explică (pentru Mogiojojo):

"Daca unii oameni au valori lasa-i sa aiba"

Pai nu tu erai aparatoarea oamenilor FARA valoare, adica a celor saraci, puturosi si prosti?!