| Mateo1980 a întrebat:

De ce unii oameni nu vor sa inteleaga ca avem acelasi Dumnezeu si se impart in mai multe religii. Cu totii avem aceiasi credinta si acelasi Dumnezeu.

21 răspunsuri:
| AliGab a răspuns:

Adevarat ca exista un singur Dumnezeu in Treime slavit, care vegheaza si iubeste oamenii in aceeasi masura, dar nu toate religiile de pe acest pamant reflecta realitatea.

| AvalohAlyn a răspuns:

Este un singur Creator, o singura PUTERE SUPERIOARA si Inteligenta.Insa sunt mai multe religii.

| malvinacroft a răspuns:

Pentru ca acesti oameni despre care vorbesti tu au probabil sub 25 de ani.happy Doar asa se poate explica.

| TrăieşteClipa a răspuns:

Nu prea avem aceeasi credinta si nici acelasi Dumnezeu.
Crestinii, musulmanii si evreii se inchina unui amarat de nume YHWH aparut pe aceasta planeta acum 6500-7000 de ani.
Colegii lui YHWH care administrau alte teritorii in alte parti ale pamantului sunt dumnezeii altor religii.
Psalmul 86:8 „Nimeni nu e ca tine între dumnezei, Doamne".
82:1 El judecă în mijlocul dumnezeilor."
„alți dumnezei se închină Lui" (Psalm 97:7 - 9
Exod18:11 "„Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toți dumnezeii;

| OmulDeStiinta1986 a răspuns (pentru AvalohAlyn):

Si cum dovedesti ca e unul si ca nu sunt 5? de ce mai multe religii daca e un singur creator? nu are sens.
Mateo. Koranul si Biblia + alte carti a religiilor sunt mult diferite. sunt si multe puncte comune in care zeii indeamna sa ucida. www.bibliapentrusceptici.ro Indienii au multi zei in acelasi timp. nu au unul singur. si multe alte religii au mai multi zei in acelasi timp. grecii

| Inferno a răspuns:

Ai uitat sa mentionezi ca este si un Dumnezeu cu multipla personalitate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru ca aceasta idee este gresita, absurda si plina de contradictii.

"aceiasi credinta si acelasi Dumnezeu"... GRESIT.

Cel mai usor de a-ti demonstra ca gresesti e sa introduc politeismul in discutie. No ce faci acum ca nu ai doar un singur zeu ci ai mai multi. Sunt toti unul singur?

Apoi, dupa cum a zis si inferno, daca e acelasi zeu pentru toti, inseamna ca acel zeu are niste probleme grave acolo sus la mansarda deoarece majoritatea zeilor se contrazic intre ei.

Alta problema : cati copii are acel zeu?

A - 1?
B - Mai mult de 1?
C - 0?

Conform religiilor existente si care au existat pana in prezent, TOATE cele 3 versiuni sunt corecte. Cu toate acestea, avem contraziceri deoarece unele spun ca varianta A e corecta iar restul gresite, altele spun ca B e corecta iar altele spun ca C.

Tot legat de boraci :

A - Zeul respectiv are un baiat?
B - O fata?
C - Si baiat si fata?
D - Baieti, fete + diverse creaturi?

Conform religiilor, TOATE variantele de mai sus sunt corecte. Ei bine, si aici avem o contrazicere intre religii.

Deci mai zi si tu si restul ciumpalacilor de mai sus / sus... cum e cu acelasi pentru toti?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru malvinacroft):

Noi 2 am purtat o discutie pe tema asta. Vad ca ai ales sa ignori tot ce ti s-a spus. Pacat.

Uite 3 intrebari simple pentru tine :

1 - Daca e acelasi pentru toti, cati copii are?
2 - Are si baieti si fete sau doar baieti / doar fete?
3 - Copiii sunt doar "umani" sau sunt incluse si diverse creaturi?

Din moment ce la capitolul religie esti varza, o sa-ti explic la ce m-am referit la p3. Gasesti pe guagal.

1 - Sleipnir... is an eight-legged horse bla bla bla described as the best of all horses bla bla bla is the child of Loki and Svaðilfari.

2 - Fenrir... is a son of Loki, and is foretold to kill the god Odin during the events of Ragnarök.

3 - Jörmungandr... is a sea serpent, the middle child of the giantess Angrboða and Loki

Si mai sunt multe alte exemple de acest gen, nu doar in aceasta religie. Mai vrei? Mai am multe.

| doctorandus a răspuns:

Ma bucur ca ai renuntat la Dumnezeul Bibliei si te-ai convertit la Dumnezeul lui Spinoza, unicul Dumnezeu adevarat.

| malvinacroft a răspuns (pentru anonim_4396):

Esti off topic. Aici era vorba despre Dumnezeu, nu despre mitologia nordica. E o mica diferenta. Cand mai cresti, o sa intelegi.

anonim_4396

Pai nu ziceai ca e acelasi pentru toti in toate religiile? Nu o da in penibil. Ori vorbim de toate religiile or stam linistiti in banca.

anonim_4396

"Esti off topic"... gresit. Acum tu doar incerci sa bagi diverse scuze penibile si sa schimbi subiectul doar ca sa nu raspunzi.

"despre Dumnezeu"... iar gresit. Aici era vorba de "toti oamenii se inchina la acelasi zeu".

"nu despre mitologia nordica"... iar gresit. Vorbim despre religii motiv pentru care si cea nordica trebuie bagata in discutie. Apropo, stiai ca acea religie este inca practicata?

"Cand mai cresti, o sa intelegi."... mai usor cu tupeismul ca nu ai cu ce.

----------

Ca sa scurtam toata discutia inutila deoare vad ca ai inceput sa dai in penibil si sa bagi scuze patetice, e clar ca nu accepti subiectul discutiei (acelasi pentru toti) ca fiind corect.

Nu poti sa o arzi gen "e acelasi zeu pentru toti" dupa care cand cineva iti da niste exemple sa o arzi gen "noi nu vorbim de aceasta religie".

Ori suntem golani ori nu mai suntem (vorba unui mare filozof).

Sa ma explic, mai pe larg, ca vad ca e nevoie. In primul rand nu era vorba despre un zeu, ci despre Dumnezeu; in al doilea rand, era vorba despre monoteism, pentru ca nu mai monoteismul este destul de avansat filozoficeste ca sa poata intui un Tata, un Parinte care sa reprezinte binele, si nu defectele oamenilor, cum sunt zeii in politeism; in al treilea rand, da, toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu - in ceea ce priveste intrebarea ta, te rog arata-mi un cao cu 8 picioare, si o sa iti raspund si eu la intrebarea daca e copilul lui Dumnezeu sau nu.

anonim_4396

Personajul numit Dumnezeu ESTE un zeu. Facepalm.

"era vorba despre monoteism"... gresit. Era vorba de TOATE religiile. NU scrie nicaieri "toate religiile monoteiste".

Deci... mai eviti mult sa raspunzi la ce am cerut sau nu? E prea complicat pentru tine? Nu poti nici tu sa raspunzi fara sa bagi diverse scuze penibile?

"toti oamenii sunt copiii lui Dumnezeu"... oamenii sunt creatia acelui zeu. Nu suntem copiii lui. In crestinism (anumite ramuri), doar Isus are acest statut.

"defectele oamenilor, cum sunt zeii in politeism"... iar o dai in penibil. Iti sugerez sa stai linistita in banca. Nu esti pregatita.

Ti-am aratat un cal cu 8 picioare. Se numeste Sleipnir si este fiul lui Loki.

Vrei sa stii care e motivul pentru care nu vrei sa raspunzi direct la ce am intrebat? Deoarece stii ca intampini probleme si in loc sa accepti ca gresesti si ca afirmatia "acelasi pentru toti" este gresita, preferi sa bagi scuze penibile si sa eviti. Trist dar adevarat.

Hai totusi sa luam doar cele 3 mari religii monoteiste (apropo, stiai ca sunt mai multe religii monoteiste nu doar 3? Mai inveti si tu cate ceva).

In una, Isus NU este mesia si nici fiul acelui zeu. In a 2-a, Isus este mesia si fiul acelui zeu. In a 3-a, Isus NU este fiu, este un simplu profet iar acel zeu nu are copii.

Observi contradictia sau e prea complicat pentru tine? Care dintre aceste versiuni este corecta si de ce? Toate?

Acum sa revenim la subiectul principal, subiectul pe bune al acestei discutii nu monoteismul (deoarece monoteismul e tentativa ta de a evita sa raspunzi).

De ce ignori politeismul? Ai o baza solida sau doar favoritism si ignoranta?

| HellishObscene a răspuns:

Pentru ca religia este o minciuna mare, si creeaza razboi si ura intre oameni.

Sa luam religia nordica. La ei, nu exista un creator al lumii, ci lumea s-a creat de la sine, din elemente. Primii care au aparut au fost oamenii, si mai apoi, zeii, mai multi la numar, primul zeu era Buri, iesit din piatra, deci Odin nu este nici tatal zeilor, nici creatorul a nimic, si are calitati limitate (nu este "cel mai..."). Celelalte religii politeiste sunt construite pe acelasi model: zei multi, de obicei unilaterali (reprezinta doar o calitate sau doua a omului) au MEREU defecte omenesti si se comporta in consecinta. Nu exista principiu inteligent creator si, imi pare rau pentru cei care inca practica religia nordica, sunt religii primitive.Religiile monoteiste reprezinta un grad superior, un pas in plus - macar din perspectiva ca se recunoaste existenta unui principiu inteligent care a creat tot ceea ce exista. Dupa regula pamanteana: priveste opera si vei vedea in ea creatorul, se priveste lumea, si se vede in ea inteligenta si iubirea Creatorului. Arhitectului. Intre Odin, nascut dintr-un zeu iesit din piatra si o femeie umana, si Dumnezeu, Cel care a creat lumea prin CUVANT, e o oarecare diferenta - sper sa poti sa o vezi si tu.

Despre diferitele religii monoteiste: prima dintre religiile de care spui tu, nu recunoaste ca Iisus era Mesia pentru ca ei, ca si tine, au luat ad litteram cuvintele Cartilor. Li s-a spus ca vine un rege, si ei asteptau un tip cu coroana pe cap si supusi. Pe cand Iisus a spus ca imparatia lui nu e din lumea aceasta. Ultima dintre ele, nu prea are cuvant, sincer vorbind, avand in vedere ca textul lor sfant a fost dictat de Arhangelul Gabriel, si i s-au dictat practic doua religii monoteiste care ii precedau, din care ei au scos o a treia religie. Se mai pune intrebarea cat de fidela e Cartea lor, avand in vedere ca cel caruia i-a fost dictata nu stia sa scrie, si cine stie ce a inteles el, si ce a mai tinut minte. Asa se explica diferentele FORMALE intre aceste 3 religii. Dumnezeu totusi ramane unul singur, Creatorul a tot ceea ce exista, quintesenta iubirii, intelepciunii, inteligentei si binelui suprem. In alte religii monoteiste Dumnezeu este denumit Marele Spirit sau Lumina Intelepciunii. Cuvintele difera, esenta e aceeasi. Mi se pare pueril ca lumea sa se certe pe cuvinte, atata timp cat esenta e identica.

Despre copiii lui Dumnezeu: iti dau un citat la intamplare - sunt multe, dar poti sa le cauti si tu 17. Iisus i-a zis: Nu te atinge de Mine, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu. Mergi la fratii Mei si le spune: Ma sui la Tatal Meu si Tatal vostru si la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru.

Si da, Dumnezeu este acelasi peste tot, este Creatorul, Tatal, si este Iubirea, Inteligenta si Binele suprem. Indiferent de nume si de micile diferente de cuvinte sau conceptii care tin, inerent, de populatia care le-a scris, nu de esenta.

"– Ce faci, filosofule? Îl cunoscuse. Era Petre Ţuţea. Era aşa de slab că-l susţineau doi camarazi. Crăciun l-a privit satisfăcut. Şi către mulţime: – Mă, aţi rămas în urmă! V-aţi prostit! Că dacă eraţi deştepţi nu ajungeaţi aici! Vi-L închipuiţi pe Hristos cu un crucioi în spate prin New York? Ar râde şi curcile. Uite, am ajuns în Lună şi n-am dat de niciun Dumnezeu! Se depărtase câţiva paşi. Ţuţea a ridicat mâna. – Domnule, colonel! O clipă. Vreau să vă întreb ceva! – Da! Ia zi, mă, filosofule! – Nu vă supăraţi, aţi crescut la oraş sau la ţară? – La ţară, mă! Nu se vede? – şi-şi bombează pieptul. – Şi aţi avut porci? – Auzi vorbă? Cum să nu! Care gospodar de la ţară nu creşte porci? – Şi…aţi văzut dumneavoastră porc să privească în sus?"

In aceeasi ordine de idei: daca tu crezi ca te tragi din maimuta, te tragi din maimuta; daca crezi ca te-a facut Dumnezeu, te-a facut Dumnezeu. Eu, personal, cred ca m-a facut Dumnezeu.

anonim_4396

Si uite cum iar o dai in penibil.

"Buri"... Buri este bunicul lui Odin si Tatal lui Borr.

"Odin nu este nici tatal zeilor"... Odin este tata. A avut copil. Ca nu este tatal tuturor zeilor e irelevant.

"nici creatorul a nimic"... este unul dintre cei 3 zei care au facut primii 2 oameni.

"Celelalte religii politeiste sunt construite pe acelasi model"... nu chiar.

"religii primitive"... afirmatie bazata pe favoritism si ignoranta.

"Religiile monoteiste reprezinta un grad superior"... religiile monoteiste, mai ales crestinismul intampina o problema uriasa mai ales atunci cand aduci in discutie existenta raului. La aceasta problema, religiile politeiste pot sa ofere un raspuns. Din multe puncte de vedere, o religie monoteista este cu mult inferioara unei religii politeiste.

"are calitati limitate"... asa si? De cand un zeu trebuie sa fie "cel mai"?

"Odin, nascut dintr-un zeu iesit din piatra si o femeie umana"... aici o dai de 2 ori in bara.

1 - Buri NU a iesit dintr-o piatra
2 - Mama lui Odin NU a fost o femeie umana deoarece Odin a fost cel care a creat primii 2 oameni alaturi de alti 2 zei.

Tu chiar stai prost cu informatiile dar vad ca stai exagerat de bine cu tupeismul. Trist.

E clar ca discutia cu tine e degeaba. Pe langa faptul ca esti exagerat de varza cand vine vorba de religie, mai esti si tupeista.

"daca tu crezi ca te tragi din maimuta, te tragi din maimuta; daca crezi ca te-a facut Dumnezeu, te-a facut Dumnezeu"... uau. Prostia din spatele afirmatiilor tale ma uimeste tot timpul. Nu merge fa. Tupeismul si prostia nu merg mana in mana. Stai jos, la religie esti varza.

Apropo, prezinta-mi sursa infromatiilor tale. Lasa-ma sa ghicesc... e un site crestin?

Asa-i cu astia ca tine. In loc sa acceptati ca ati gresit si ca afirmatiile voastre sunt penibile, incepeti sa dati din ce in ce mai tare in penibil.

anonim_4396

Ia de-aici si-nghite :

Buri had a son named Bor, who married Bestla, the daughter of the giant Bolthorn. The half-god, half-giant children of Bor and Bestla were Odin, who became the chief of the Aesir gods, and his two brothers, Vili and Ve.

Odin and his brothers slew Ymir and set about constructing the world from his corpse. They fashioned the oceans from his blood, the soil from his skin and muscles, vegetation from his hair, clouds from his brains, and the sky from his skull. Four dwarves, corresponding to the four cardinal points, held Ymir’s skull aloft above the earth.

The gods eventually formed the first man and woman, Ask and Embla, from two tree trunks, and built a fence around their dwelling-place, Midgard, to protect them from the giants.

Cum era cu "Odin nu a creat nimic?"

Cum era cu zeul care s-a nascut din femeie umana?

Nici macar cine e tatal lui Odin nu stii dar iti permiti sa comentezi. Jalnic.

Taci si-nghite.

Primii care au aparut in mitologia nordica sunt gigantii, Jotun-ii, nu zeii. "Odin nu a creat nimic" - adica nu a creat lumea, ea exista dinainte de Odin - de fapt de mult mai inainte. E specific religiilor politeiste sa fie confuze - pentru ca nu aveau nici cunoasterea stiintifica, nici pe cea spirituala incat sa formeze o creatie coerenta. Lumea exista, au aparut din fortele naturii gigantii (care sunt oameni) si apoi o vaca sacra a lins o piatra de sare din care a iesit, in timp, PRIMUL zeu, Buri. Mai tarziu, Odin a creat din nou lumea si omul - dar ei existau deja. Asta e o intorsatura ca sa ii dea putere si autoritate lui Odin, si atat.

M-ai intrebat despre diferenta dintre politeism si monoteism. In acest context, putin conteaza ca Buri era tatal sau ca era bunicul lui Odin - putea sa ii fie si mama- eu vorbeam despre cu totul altceva. Macar eu am spus asta din memorie, si e normal sa nu imi amintesc exact genealogia lui Odin, spre deosebire de tine, care te-ai repezit sa dai search pe google si copy-paste. Si sincer, suntem in secolul 21 si nu mai este ok sa faci asa o confuzie intre esenta si detalii periferice.

Dumnezeu nu s-a nascut din pietre de sare, fortele naturii, sau creat de vreun zeu oarecare. El a existat dintotdeauna. Cand in sfarsit a venit pe pamant a trebuit sa vina printr-o femeie umana, ca sa se faca OM si sa demonstreze altor oameni - cum esti si tu - ce inseamna calea lui Dumnezeu pe pamant si evolutia spiritului. Cu tine a cam dat chix.

Inca ceva - mie mi se pare ca am fost destul de civilizata, si poate ai tai nu te-au invatata acasa - dar cand injuri o femeie, valoarea ta ca om scade drastic, iar cea de barbat, e cu totul anulata. As putea sa raportez postarea ta foarte bine, dar daca ma gandesc mai bine, o lasa aici, ca sa vada si altii ce tip de om esti. Exista si posibilitatea sa nu suporti faptul ca o femeie are mai multa cultura si inteligenta decat tine, e adevarat si asta.

In rest, nu mai am de gand sa imi pierd timpul cu unul care nu intelege nici macar lucruri de baza in spiritualitate. Good riddance.

anonim_4396

"adica nu a creat lumea, ea exista dinainte de Odin"... tocmai ti-am dat mai sus ca Odin a creat pamantul acesta si tu acum o arzi iar cu "nu a creat lumea"? Fail. Ca nu a creat TOTUL e irelevant.

"nu zeii"... irelevant cine a aparut prima data. Iti reamintesc mai sus ca ai zis ca oamenii au aparut prima data. Acum vad ca schimbi povestea.

"sa fie confuze"... aceasta religie nu e confuza chiar deloc. Ti se pare tie confuza deoarece habar n-ai despre ce vorbesti si ai demonstrat asta iar.

"Odin a creat din nou lumea"... Ce anume intelegi tu prin "lumea"? Daca prin "lumea" te referi la planeta aceasta, Odin nu a creat DIN NOU.

"dar ei existau deja"... facepalm. Tocmai te-ai contrazis. Oamenii NU existau deja. Nici macar "lumea" creata de Odin nu exista deja".

"din memorie"... din pacate pentru tine, memoria ta e varza la acest capitol. Iti sugerez sa te mai documentezi.

"El a existat dintotdeauna"... irelevant.

"cand injuri o femeie"... oh vai, saracuta de tine. Crezi ca daca esti femeie ai automat drepturi speciale. Nu te-am injurat ci mi-am exprimat parerea. Prea dur pentru tine? Wax off.

"are mai multa cultura si inteligenta decat tine"... ti-am demonstrat pana acum ca gresesti si ca esti varza la capitolul religie iar acum o arzi cu "mai multa cultura si inteligenta"? rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor rolling on the floor FAIL.