Bine man, pe vremea aia medicina era primitiva, ei ziceau ca e femeia stearpa ca deh, ea naste copilul si prin urmare la ea e buba daca nu poate. Plus ca conceptia imaculata e element comun la multe religii.
Iisus putea sa vina oricum voia, ca cel mai mare imparat pe care l-ar fi vazut pamantul vreodata, dar a venit ca cel mai prapadit om de pe fata pamantului, nascut intr-o iesle. Daca ar vi venit ca cel mai sef, toata lumea ar fi crezut in el instant, nu ar mai fi existat libertatea sa crezi in orice vrea inimioara ta. Oricum, va ma veni odata, pot asigura asta, la cum se prezinta lumea in zilele acestea... Problema este ca acum va veni ca cel mai mare judecator, toata planeta va stii cand va veni. Mna... vom vedea pe parcurs ce se intampla
Nu avem voie sa dam o alta interpretare Scripturii decat aceea pe care ea ne-o ofera.
Cred ca e normal ca zeul iudeu care are atâta "putere" și "iubire" încât e invizibil, orb și surdomut, zeul care a făcut viermi, păduchi, purici, ploșnițe, căpușe și țânțari, (ca sa nu mai zic și de pământul plat în jurul căruia se învârte soarele, sau omul "păcătos" rezultat din incest), zeul care se ocupa cu "minuni" și lasă omul "iubit" în întunericul neștiinței sa moara de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie sa aibă din când în când nevoie de om, pentru ca se știe ca zeul iudeu lucrează prin oameni și nu trebuie sa ne miram daca aflam ca la "facerea" primului om a lucrat tot prin oamenii care nu existau.
Cred ca argumentul teologic era ca trebuia sa se nasca, sa creasca si sa moara ca orice om, ca sa ii poata salva de pacat.
Zeul iudeu e un simbol al absurdului, al primitivismului, al neștiinței, al minciunii și de aceea, tot ce e legat de el nu sta în fata rațiunii sau logicii elementare, dar e perfect credibil pentru omul naiv, credul și neștiutor.
Oamenii mor în războaie din cauza păcatului pe care omul îl acceptă. Omul trebuie să suporte consecințele propriilor fapte. Nu că pe Dumnezeu nu l-aur durea că noi suferim, dar nu intervine pentru că, dacă pe tine te-ar opri din a-i face cuiva ceva rău, atunci ți-ar lua liberul arbitru, ți-ar lua puterea de a alege și nu ar mai fi Drept.
Creațiune a fost doar fapta lui Dumnezeu, spune "după chipul și asemănarea Noastră" pentru că se referă la trei persoane, Fiul, Tatăl și Sfântul Duh, trei persoane, dar o singură divinitate.
În carte lui Iov scrie că Pământul e în formă de sferă (scrie că se rotește), nicăieri în Biblie nu scrie că e plat (într-un sigur loc scrie de "cele patru colțuri alea lumii, dar acolo e vorba de punctele cardinale).
Noi nu intrăm în contact cu extratereștri nu pentru că mu există, ci pentru că ei nu sunt căzuți în păcat, iar noi suntem în "carantină".
Eu cred că cele 6 zile alea creației sunt etape mult mai mari de timp (mai scrie în Biblie că pentru Dumnezeu o mi-a noastră de ani e nimic), așa că ce ar fi în etern câteva miliarde?
Scrie de stele că sunt mai mici decât Soarele pentru că se referă la perspectiva omului (că dacă îi ziceai unui om de pe atunci că unele stele sunt de 800 de ori mai mari decât Soarele dar sunt la ani-lumină depărtare, iar că Soarele e la jumătatea vieții și că va muri într-o zi ajungând o pitică albă…)
Eu cred atât în știință cât și în Dumnezeu, pentru că dacă ai mintea deschisă ai să vezi că totul se îmbină perfect!
Dacă ești ateu trebuie să ai motive, trebuie să studiezi, să ai cunoștințe, nu poți veni revoltat spunând că pe Dumnezeu nu-l interesează de noi când și-a dat singurul Fiu (Fiu Divin, că noi suntem fii lui prin creație) să moară, ca noi să fim răscumpărați (sângele lui Isus fiind un preț plătit pentru păcatele noastre - poetic, nu?). Ce durere e mai mare în lume decât cea pe care o simte un părinte când își vede copilul schingiuit și omorât, știind că nu poate interveni?
Isus s-a născut din femeie tocmai ca să die ca noi, să ne împărtășească suferințele și durerile, să fie om. Ce onoare pe noi că Eternul a dorit să fie ca noi pentru a ne salva!
Te rog, citește, iubește, înțelege și speră!
Înțelege că Dumnezeu nu e indiferent, ci doar suportă să ne vadă așa, doar pentru că știe că 50 de ani de durere nu înseamnă nimic pentru copilul pe care îl va avea alături pentru eternitate, care va uita de tot ce s-a întâmplat aici, după ce totul va fi purificat prin foc.
Dumnezeu să te îndrume spre a înțelege toate lucrurile profunde și spre speranță, speranța că oricând am suferi aici și oricât de nedrept ar părea, asta nu e nimic în comparație cu viața adevărată, cea veșnică, pentru că viața de acum e doar o școală plină de teste, nu e ceva de durată.
Să fim cu toții iertați și binecuvântați în numele domnului Isus Hristos! Amin.
Omul mincinos ca sa poată înșela un naiv credul și neștiutor are nevoie ca naivul sa nu știe adevărul, deci sa fie neștiutor și mai are nevoie ca naivul sa fie credul.
Deci, pentru a ajunge la adevăr ai nevoie de știință, iar pentru a ajunge la minciuna ai nevoie de credință.
Cine iți cere credință? Zeul x atotputernic care nu are nevoie de nimic de la tine pentru ca ești un zero pentru el sau omul mincinos și necinstit care vrea sa te înșele și sa iți ia munca, viata, banii și sa te oblige sa te supui regulilor lui? Evident ca omul mincinos și necinstit iți cere credința în numele zeului x. Daca zeul x e atotputernic și iubitor, nu se ascunde în cartea cu povesti, nu lasă omul în întunericul neștiinței sa moara de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie și nu se ocupa cu minuni, pentru ca nu are nevoie de publicitate ca la urma sa nu facă nimic.
Deci credința în zeul x pe care o au naivii creduli și neștiutori nu e cu adevărat credința în zeul x, ci în mincinoșii care se lauda și cer credință în numele zeului x. Numai atunci credința e cu adevărat în zeul x, când zeul x vorbește cu tine și iți cere credința.
De exemplu, daca omul x ii spune omului y ca eu ii voi da 10000000lei si omul y vine la mine sa ii dau banii, nu va primi de la mine nimic, pentru ca nu eu i-am făcut promisiunea ci omul mincinos x.
Același lucru e valabil și în cazul zeului x. Zeul x nu a vorbit cu mine, deci credința mea în el e falsa. Adevărata mea credință e doar în omul mincinos și atunci zeul x nu-mi va da nimic, pentru ca asa e corect sa se întâmple.
Cum e gândirea credinciosului în oamenii mincinoși?
Înseamnă ca omul credul, crede ce nu vede și nu crede ce vede. Înseamnă ca omul credul crede ca daca ar exista un zeu atotputernic, infinit în timp și în spațiu, acesta ar fi interesat de om care e nimic pentru el. Omul credul crede ca ceea ce face el, ce mănâncă, cum doarme, cum se înmulțește, ce ritualuri primitive mai face, ce poezii și povesti citește sunt de interesul uni zeu atotputernic și mai crede ca acel zeu poate avea iubire sau sentimente pentru nimicul care e omul. Mai crede ca zeul cu pricina îl va pedepsi, răsplăti sau ajuta pentru nimicul pe care îl face în viata. Asemenea gândire lipsita de logica face din omul credul o marioneta în mana omului mincinos și necinstit.
E bine sa fie asa? De nu? Daca omul nu poate sau nu vrea sa gândească, atunci merita sa fie înșelat cu povesti primitive, fanteziste și absurde.
Pentru omul inteligent care gândește e foarte clar cine a generat viata. Selecția naturala e cauza apariției vieții, de aceea avem purici, păduchi, ploșnițe, căpușe și țânțari. Daca zeul x din poveste făcea viata, atunci aveam numai zei, zâne și prințese.
"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." – Voltaire
"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva." - Stendhal
"Una din marile tragedii ale omenirii este că moralitatea a fost răpită de către religie." - Arthur C. Clarke
"Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească." - Arthur Schopenhauer
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe." - Thomas Jefferson
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele." - Steven Weinberg
"Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile." - Mahatma Gandhi
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase" - Blaise Pascal
"Toate religiile sunt inventate de catre oameni." - Napoleon Bonaparte
"Religia este unul din motivele pentru care cei saraci nu ii omoara pe cei bogati" - Napoleon Bonaparte
"Religia este excelenta pentru a controla oamenii obisnuiti." - Napoleon Bonaparte
"Cel care nu vrea să gândească e bigot, cel care nu poate să gândească e prost, cel care nu îndrăzneşte să gândească e sclav." - William Drummond
"Nu ai nevoie de Biblie pentru a justifica iubirea, dar nu a fost inventată o metodă mai bună pentru a justifica ura." - Richard A. Weatherwax
"Dumnezeu ar trebui executat pentru crime împotriva umanităţii." - Bryan Emmanuel Gutierrez
"A numi ateismul religie e ca şi cum ai numi chelia o culoare de păr." - Don Hirschberg
"A spune că ateismul necesită credinţă este la fel de cretin ca a spune că necredinţa în zâne şi spiriduşi necesită credinţă. Chiar dacă însuşi Einstein mi-ar zice că este un spiriduş pe umărul meu, tot i-aş cere dovezi şi nu aş greşi cerându-i-le." - Geoff Mather
"Din câte pot să-mi dau seama după studiul scripturii, tot ce faci în rai este să stai degeaba toată ziua şi să-l slăveşti pe Dumnezeu. Nu ştiu ce ai face tu, dar cred că după primii, oh, nu ştiu, 50.000.000 de ani de făcut asta aş începe să mă plictisesc puţin." - Rick Reynolds
"Credinţa nu îţi dă răspunsuri, doar te opreşte din a pune întrebări." - Frater Ravus
"Zeii nu omoară oameni, oamenii cu zei omoară oameni." - David Viaene
"O minciună este o minciună chiar dacă toţi o cred. Adevărul este adevăr chiar dacă nimeni nu îl crede." - Douglas Adams
"Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie." - Robert Pirsing
"Sunt împotriva religiei pentru că ne învaţă să fim satisfăcuţi cu neînţelegerea lumii." - Richard Dawkins
"Un om este primit intr-o religie pentru ce crede si este izgonit pentru ce stie." - Samuel Clemens
"Religia - o fraza de dânsii inventata
Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,
Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,
Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata,
Ati mai purta osânda ca vita de la plug?
Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti...
Nu! moartea cu viata a stins toata placerea -
Cel ce în asta lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, caci morti sunt cei muriti." - M. Eminescu- Împarat si proletar
"Religia este opiumul maselor." - Karl Marx
"Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot." - Denis Diderot
"Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti". "Nici un fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia", Albert Einstein (intr-o scrisoare scrisa de Einstein catre filozoful Eric Gutkind,, 3 ianuarie 1954)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca le este frica de pedeapsa si pentru ca spera la o recompensa, atunci suntem într-o stare jalnica." A. Einstein
"Biserica spune că Pământul este plat, dar eu ştiu că este rotund pentru că am văzut umbra lui pe Lună şi am mai multă încredere în o umbră decât în Biserică." - Ferdinand Magellan
"Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui." - Arthur C. Clarke
"Citită cum trebuie, Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată." - Isaac Asimov
"Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre." - Bertrand Russel
"Şi dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte improbabil ca el să aibă atâta vanitate încât să se simtă jignit de cei care se îndoiesc de existenţa lui." - Bertrand Russel
"Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg." - Mark Twain
"Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat." - Mark Twain
"Vrea Dumnezeu să împiedice răul dar nu poate? Atunci este neputincios. Poate dar nu vrea? Atunci e răuvoitor. Vrea şi poate? Etunci este diabolic." - Epicurus
"Ar fi foarte frumos dacă ar exista un Dumnezeu care a creat lumea şi care a fost o forţă benevolentă, dacă ar exista o ordine morală în Univers şi viaţă după moarte; dar este frapant faptul că toate acestea sunt exact ceea ce suntem obligaţi să ne dorim." - Sigmund Freud
"Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale." - Sigmund Freud
"Nu pot crede că acelaşi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simţ, raţiune şi intelect, a făcut asta cu scopul ca noi să uităm să le folosim." - Galileo Galilei
"Credinţa inseamna să nu vrei să ştii ce este adevărat." - Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Din paradis lipsesc toţi oamenii interesanţi." - Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Dacă ignoranţa faţă de natură a dat naştere la zei, atunci cunoştinţele despre natură îi vor distruge." - Baron D'Holbach
"Nu este la fel ca în Biblie, că Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine." - Ludwig Feuerbach
"Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adânc înrădăcinată de a crede." - Carl Sagan
"Este de departe mai bine să se înţeleagă universul aşa cum este el de fapt decât să se persiste în amăgire, oricât de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi." - Carl Sagan
"Tot mai sunt de părere că o clopotniţă cu paratrăznet denotă lipsă de încredere." - Doug McLeod
"Susţin că amândoi suntem atei. Eu doar cred mai puţin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău." - Stephen Roberts
"Trebuie să punem la îndoială logica poveştii de a avea un atotştiitor şi atotputernic Dumnezeu care a creat oameni cu defecte şi apoi îi învinovăţeşte pentru propriile sale greşeli." - Gene Roddenberry
"Dă-i unui om un peşte şi va mânca o zi, învaţă un om să pescuiască şi va mânca o viaţă, dă-i unui om religie şi va muri rugându-se să primească un peşte." - necunoscut
"Cum e, e omul una din greşelile lui Dumnezeu sau e Dumnezeu una din greşelile omului?" - Friederich Nietzche
"Dumnezeu spune: refuz să dovedesc că exist deoarece dovezile nu necesită credinţă şi fără credinţă sunt nimic." - Douglas Adams
"Omul a avut dintotdeauna nevoie de o explicaţie pentru toate lucrurile din lume pe care nu le înţelegea. Dacă nu exista o explicaţie, inventa una." - Jim Crawford
"Dacă Dumnezeu este alpha şi omega, începutul şi sfârşitul, cunoaşte trecutul şi viitorul, după cum scrie în Biblie, de ce se roagă oamenii şi cred că pot schimba ceva?" - Mark Fairclough
"Religia invata cel mai mare neadevar, ca moartea nu este sfarsitul."
Muritori… ei aveau nevoie de fructul Pomului Vieții ca să trăiască veșnic, dar nu scrie că erau muritori.
Acum… până și Pomul Vieții poate avea o interpretare.
În ce măsură credința dreaptă este o greșeală? Cruciade, războaie în numele creștinismului, astea au avut loc după Hristos! Legea Iubirii era deja dată, așa că de ce ar fi fost motivați de Biblie "creștinii" să plece în războaie "pentru Dumnezeu".
La ce rău te îndeamnă Biblia, îți spune să îți iubești părinții, să nu furi, să nu minți, să nu ucizi, să nu preacurvești, să îți iubești aproapele ca pe tine însuți, să ai credință, credință bazată pe cunoaștere.
Unde scrie în Biblie "crede și nu cerceta"?
Celsus, un filosof grec, deduce lucrul ăsta din versetul "Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut". (Ioan 20:29), dar nu are o bază solidă deducția, ci doar ea în râs creștinii care voiau să-și răspândească Crezul.
Eu nu sunt de acord cu bisericile actuale numite "creștine", pline de semizei, biserici care nu te îndeamnă nici măcar să citești baza propriului crez, adică Biblia. Biserica a făcut mult rău de-a lungul timpului, dar Biblia nu; reformele au fost făcute cu ajutorul ei, tocmai astfel demonstrându-se că Biserica și Biblia erau în contradicție. Problema care persistă până în ziua de azi este aceea că nimeni nu a luat-o de la zero, ci toți au păstrat rămășițele din bisericile din care s-au desprins. Mai noi sunt baptiștii și adventiști care cad într-o altă extremă, promovând niște idei idioate în privința cărora nu au argumente reale (Pământul de 6000 de ani, ca un exemplu, când s-a demostrat că există chiar orașe întregi mai vechi de 10000 de ani.
Eu cred și în evoluție și în selecția naturală, cred că au existat și dinozauri și au dispărut din cauza unui corp ceresc care s-a izbit de Pământ, și CRED că toate asta s-au petrecut în cele două zile ale Creațiunii, într-a 4a și a 5a, în decursul milioanelor de ani. Biblia spune că viața a pornit din ape. La final a fost făcut omul (a evoluat) ajungând după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, adică având o inteligență destul de dezvoltată pentru a avea Conștiință.
Eu cred că primul păcat a fost minciuna, nu faptul că Adam și Eva au mușcat din fruct, pentru ar fi fost exilați imediat din Eden, nu ar mai ți fost luați la întrebări. Omul a fost creat (a evoluat) cu dorința puternică de a afla mai mult, de a avea mai mult, asta devenind lăcomie după păcat, și nu cred că Dumnezeu s-a așteptat vreun moment ca omului să nu i se pară tentantă oferta.
Cred că omul a fost creat cu scopul de a combate răul. Cred că nu fost torul întâmplător, ci cu scop, că de ce altfel atunci când omenirea va fi purificată va fi purificat și Universul de păcat. Nu cred că Dumnezeu e nedrept sau că profită de om, eu cred că omului i s-a dat onoarea de a fi cea mai însemnată făptură din toată existența (existență care pote cuprinde și mai multe Universuri - nu sunt împotriva teoriei multiversului, a Teoriei Stringurilor). Omul fiind cel mai însemnat, tocmai pentru că a fost jucătorul principal în tot conflictul bine-rău.
Biblia a plină de profeții, bă chiar prevestește și Imperiul Roman înainte ca el să se înfăptuiască, apoi Apocalipsa, cartea asta e plină de simboluri reprezentative pentru evenimentele ce s-au întâmplat până-n zilele noastre și care tot se întâmplă.
Dumnezeu poate să oprească răul, dat nu-o oprește pentru că nu e încă momentul, pentru că nu doar omul a fost corupt de păcat, ci și îngerii, omul e dovada adusă întregii creațiuni că răul nu e bun, dacă Dumnezeu l-ar fi oprit din start pe Lucifer, deși știa tot ce va urma, celelalte făpturi ar fi spus că Dumnezeu e nedrept, așa că toți au avut nevoie de argumente (primul păcat dintre toate a fost săvârșit de un înger care a fost iubit atât de mult încât a început să vrea mai mult - primul păcat a rost lăcomia, urmată de mândrie). Am fost răscumpărați prin sângele lui Fiului lui Dumnezeu, iar ultimele două mii de ani au fost pentru a se împlini profețiile din Apocalipsa. În Biblie spune că sfârșitul nu va veni până când nu va ști tot Pământul de Dumnezeu. Biblia prevestește faptul că noul crez, creștinismul, nu va rămâne doar printre câțiva puțini iudei, urmând să fie suprimat, ci se va răspândi la scală globală.
În final, Darwin a fost dezamăgit, nu a a mai crezut în Dumnezeu pentru că nu a știut că viața actuală reprezintă doar un examen, iar copiii lui nevinovați nu sunt pierduți; dar orice om va fi Mântuit după dragostea pe care o are în inimă, așa că tu chiar dacă ești iudeu, creștin, budist, islamist, ateu etc. poți fi mântuit dacă iubești. Amin!
Ce se prezintă fără dovezi poate fi respins pe loc fără nici o discuție și în cel mai bun caz e egal cu o fantezie, ca altfel trece automat la înșelătorie. De exemplu viata dupa moarte.
Ce se prezintă și contravine realității înseamnă automat înșelăciune.
Credința e dovada neștiinței, deci cu credința se merge pe încercare în cel mai bun caz, ca în mod normal se merge spre eșec.
Daca omul e naiv, credul și neștiutor și mai merge și pe credință, rezultatul e un eșec în cele mai multe cazuri.
Sa crezi ca un zeu iubește sau ca e inteligent e o fantezie. Iubirea, sentimentele și rațiunea sunt rezultatul selecției naturale și constituie un mod prin care se gestionează interacțiunea dintre viețuitoare și dintre viețuitoare și mediu. Un zeu atotputernic și nemuritor nu are nevoie de asa ceva și prin urmare nu are voință, inteligenta și sentimente pentru ca nu-i folosesc la nimic. Poate avea cel mult un set de reguli. Un asemenea zeu e natura, deci universul în integralitatea lui. E evident ca un zeu atotputernic nu are nevoie nici de om nici de altceva de la om, pentru ca în comparație zeul omul e nimic. Si atunci cine are nevoie de ceva de la om? Alt om mincinos care fără dovezi prostește omul naiv, credul și lipsit de discernământ. Poveștile primitive, absurde și fanteziste nu pot constitui o baza pentru un comportament rațional și civilizat. Nu sunt altceva decât ancorarea într-un trecut marcat de neștiință, primitivism și înșelăciune primitiva. Avem știința care ne duce către adevăr, iar fanteziile primitive își au locul în istorie.
Sa fim buni, cinstiți, sa ne ajutam și asa mai departe nu necesita credința în povesti sau în minciuna. Bunătatea, cinstea, omenia trebuie sa fie un comportament normal al omului inteligent și rațional. Un om trebuie sa fie sigur ca asa e bine, nu sa aibă îndoieli în ceea ce privește comportamentul lui sau sa fie bun doar de frica unui zeu Bau Bau. Omul trebuie sa fie bun în mod conștient și rațional. Ce e bun se păstrează și ce e fantezie lăsăm în urma pentru ca suntem oameni raționali. Nu e normal sa ne conducem viata dupa povesti absurde și sa nu fim în stare sa facem distincție dintre realitate și ficțiune.
Poate Dumnezeu a vrut sa aiba un copil, pe Iisus Hristos, pentru a ne demonstra ceva noua oamenilor, si anume ca exista si ca vrea sa ne faca bine.
Unde scrie? El a creat totul deci este dreptul lui sa faca ce vrea.
Dacă tot e să mergem pe dovezi… ce dovezi există că nu e Dumnezeu? Ce dovezi există că nu o Ființă Superioară este autorul existenței? Cu ce alterează credința pe care o promovează direct Biblia (nu biserica) dezvoltarea societății, științei și a omului? Biblia te îndeamnă la cercetare, la cunoaștere, propune un set de reguli benefice, dar îți mai dă și speranță. Despre profeții mulți zic că sunt niște povești fără sens, dar se mulează perfect pe istorie. Prin ce te oprește Biblia din a fi rațional? Prin ce e credința o prostie a oamenilor încuiați dacă tocmai învățătura Cărții te îndeamnă să fii conștient, să fii rațional, să evoluezi. De ce aș fi încuiat dacă accept orice teorie științifică însoțită de dovezi, dar am și speranța pe care o oferă Sfânta Scriptură? Prin ce are de suferit societatea în care trăim dacă fiecare este bun și iubitor și respectă îndemnul Bibliei la deșteptare și luminare. Umanismul și Iluminismul au fost mișcări ateiste care au dus la dezvoltarea lumii, dar în ce feluri, prin ce paragrafe Biblia a fost împotriva lor? Biserica s-a opus, Biserica s-a opus mereu în calea evoluției pentru că se bazează pe interese materiale, iar pe oamenii iluminați nu-i mai furi atât de ușor! Iudeii nu erau o grămadă de idioți, dar credeau în Dumnezeu și țineau o varietate de reguli și legi pe care jertfa lui Isus le-a anulat; iudeii era și cercetători și astronomi și cărturari. Geneza contrazice în vreun verset selecția naturală sau chiar evoluția?
De ce dacă ești atotputernic trebuie să fii prost și sigur? De ce Dumnezeu nu ar vrea să aibă pe cineva aproape, de ce nu ar fi ca noi (și tocmai în modul ăsta noi suntem ca el). Dumnezeu e rațional, e speranță, e iubire, e știință și tocmai de-asta stai și contempli la un sens al vieții, pentru ca ești ca el, adică tu gândești.
Omul care ține regulile Bibliei doar din frica de a nu ajunge prin nu știu ce inferne și cazane sau doar pentru că e pe patul de moarte nu e un credincios, e un laș, iar Biblia nu promovează astfel de chestii.
În final, explică-mi, te rog, ce dezavantaje presupune să crezi într-un Dumnezeu care printr-o Carte te îndeamnă să gândești, să cercetezi, să evoluezi?
Dumnezeu stie, ar trebui sa-l intrebi pe El.
Asa ca intr-o zi oarecare pune o intrebare, ce vrei tu si poate iti va raspunde... sau poate nu.
Pai Dumnezeu este creatorul, este unic, este... orice ti-as scrie aici oricum nu crezi.
Timpul le vindeca pe toate. Sper ca intr-o buna zi vei gasi raspunsul la toate intrebarile.
Apropo, răspunsul tău mi se pare ambiguu și presupune că te învârți în jurul cozii susținând premisa că un adevărat credincios "Crede și nu cercetează", iar eu am susținut faptul că Biblia promovează exact contrariul. Nu ai combătut niciun argument de-al meu, nu ai adus nicio dovadă care să susțină că sunt un naiv înapoiat. Tot vorbești despre fapte și dovezi concrete, dar nu aduci nimic mai mult decât repetiții și lacune.
Îți scriu cu respect, pentru că se vede că ai cunoștințe, dar eu nu scriu la nervi sau cu rea-voință, scriu cu interes și apreciere. Toată aprecierea!
Chiar îmi place răspunsul tău! Sunt de aceeași părere! Eu am pus de-a lungul timpului astfel de întrebări și chiar am primit răspunsurile dorite. O viață fericită!?
Suntem de aceesi parere. Ce nu vine cu dovezi se respinge instant. De exemplu zeul e invizibil, nu iubeste omul, nu-l ajuta si nu comunica cu el, deci se respinge pe loc si cine are o propunere mai buna e liber sa o faca. Lucrurile bune se fac cu stiinta. Credinta e inselatoare, e dovada nestiintei si nu duce spre adevar. Cine vrea sa traiasca dupa credinta e liber sa incerce. Eu am o propunere mai adevarata de zeu creator, natura insa nu e asa de buna pentru ca nu mai indeplineste functia de Bau Bau care pare sa fie destul de utila pentru omul care gandeste mai putin si nu e interesat de stiinta si de adevar.
Am scris mult și n-o să-ți placa asa ca poți sa nu mai citești tot ca nu are rost. Ori cu răspunsul asta, ori fără, tot acolo ajungem.
"Dacă tot e să mergem pe dovezi… ce dovezi există că nu e Dumnezeu?"
Dovezile sunt la tot pasul:
1)Dumnezeu e invizibil și atunci cum imi demonstrezi existenta lui?
2)Dumnezeu e bun atotputernic și iubitor, a făcut tot ce exista și nu e mort. Atunci ce-l oprește sa comunice cu omul și sa se arate?
3)Cei care s-au lăudat ca a vorbit Dumnezeu cu ei au venit cu niște aberații cum ar fi pământul plat și altele de genul asta ceea ce ne spune despre ei ca sunt niște mincinoși;
4)Un zeu bun, iubitor și atotputernic nu face un om păcătos. Ar face niște zei și niște zâne, toți buni și inteligenți, atotputernici, nemuritori, cinstiți, ascultători.
5)Un zeu bun, iubitor atotputernic și atotștiutor nu pune omul la încercare pentru ca omul nu e un cobai mai ales ca zeul știe dinainte rezultatul;
6)Un zeu bun, atotștiutor și iubitor nu se ocupa cu minuni și cu scamatorii,
7)Un zeu bun, atotputernic și iubitor ajuta pe loc pe toți și nu-i lasă o secunda fără ajutor, pentru ca poate și ii iubește.
8)Un zeu fiind atotputernic, infinit în timp și în spațiu nu are nevoie de om, deci nu are de ce sa îl facă pe om, sa-l iubească, sa-l ajute și nu-l interesează ce face omul;
9)Un zeu atotputernic bun și iubitor nu lasă omul în neștiință și primitivism;
10)Un zeu atotputernic și iubitor nu face purici, păduchi, viermi, ploșnițe, căpușe, țânțari viruși și bacterii, ca e total absurd asa ceva; Daca lui ii plac puricii, păduchii, țânțarii, ploșnițele și mie nu-mi plac, înseamnă ca nu sunt făcut dupa chipul și asemănarea lui. Ce fel de zeu e acela care face purici, păduchi, viermi, ploșnițe, căpușe și țânțari?
11)Un zeu atotputernic și iubitor nu lasă omul sa moara de boli, de frig, în accidente și în războaie și nu sta spectator la asemenea atrocități;
Deci ce fel de zeu e asta? E un simbol al neputinței, neștiinței, nesimțirii, nedreptății, prostiei, absurdității, minciunii, necinstei, primitivismului...
Având asemenea calități vizibile și reale concluzia e ca nu exista.
Avem în schimb natura în calitate de creator care se potrivește. E fără inteligenta, fără voință, fără iubire, fără sentimente și produce viata prin selecție naturala.
"Ce dovezi există că nu o Ființă Superioară este autorul existenței? "
O ființă superioara care iubește omul face purici, păduchi, ploșnițe, căpușe, țânțari, virusuri? Nu. Asta e dovada ca natura ne-a făcut prin selecție naturala și suntem doar o forma de existenta a materiei. Nu suntem creația unui zeu pe care nu-l vede nimeni.
"Cu ce alterează credința pe care o promovează direct Biblia"
Orice credință luata drept adevăr e un pas înapoi, pentru ca a considera credința drept adevăr te oprește în a mai cauta adevărul și ai șansa sau mai bine spus neșansa sa mergi pe o cale greșită. Am văzut ca zeul nu exista pentru ca nu corespunde cu descrierea, deci suntem pe un drum înfundat și trebuie sa mergem pe știință și pe rațiune pentru a ajunge la adevăr.
"Biblia te îndeamnă la cercetare, la cunoaștere, propune un set de reguli benefice, dar îți mai dă și speranță."
Din moment ce iți servește niște neadevăruri și combate dovezile reale privind originea vieții prin evoluție, e o frână în calea cunoașterii adevărului. Regulile care sunt bune le păstrăm, dar nu trebuie sa luam și ce nu e bun. Speranța daca e doar poveste nu ajuta la nimic. Omul e mai în câștig când știe adevărul decât atunci când se afla sub influenta fanteziei.
"Despre profeții mulți zic că sunt niște povești fără sens, dar se mulează perfect pe istorie."
Nu au dus la nici o descoperire științifică, la vindecarea unei boli sau la oprirea unui război. Se pot interpreta, pot avea loc coincidente și se pot scrie "profețiile" și dupa ce evenimentul a avut loc.
"Prin ce te oprește Biblia din a fi rațional?"
Daca iți furnizează date false, e normal ca te induce în eroare. Un adult are nevoie de știință nu de povesti.
"Prin ce are de suferit societatea în care trăim dacă fiecare este bun și iubitor și respectă îndemnul Bibliei la deșteptare și luminare"
Nu e nici o luminare când scrii o poveste neconforma cu realitatea și o dai drept adevăr absolut. O geneza fantezista și primitiva nu e un câștig. Ce nu corespunde cu realitatea trebuie înlocuit ce ce se știe, nu cu povesti. Daca întrebi un cititor de Biblie lucruri cunoscute științific obții niște răspunsuri absurde ceea ce înseamnă ca omul respectiv e prostit cu povesti și ajunge sa nege realitatea, sa creadă ce nu vede și sa nu creadă ce vede.
"Sfânta Scriptură"
Eu prin sfânt înțeleg ceva bun, dar când e vorba de ceva care prostește omul și ii încarcă memoria cu lucruri false nu mai pot zice ca e sfântă, ca nu e normal asa ceva. Daca cineva ma minte eu ce sa zic? Sfânta minciuna? Sfântul mincinos? Nu e corect.
Biserica se bazează pe Biblie. Eu ce sa fac? Sa apreciez Biblia? Nu am de ce. Mai bine citesc o carte de istorie, de fizica, matematica, chimie, biologie, mecanica, electronica, arhitectura, astronomie și asa mai departe.
" jertfa lui Isus le-a anulat..."
Iisus daca e fiul zeului care nu exista, ce fel de personaj e daca nu unul fictiv?
Ce e jertfa? Jertfa e ceea ce se aduce în dar divinității ca sa facă ceva. Cine era divinitatea?
Dumnezeu? Dumnezeu face omul păcătos, Dumnezeu = Iisus, Dumnezeu îl primește pe Iisus ca jertfa ca sa facă tot el ceva. E logic?
Eu sunt stăpânul și ca sa îl iert pe supusul meu care e păcătos, ma dau tot pe mine și tot mie ca jertfa. E o poveste fără sens relativ la un zeu inexistent și la un fiu al aceluiași zeu inexistent.
"Geneza contrazice în vreun verset selecția naturală sau chiar evoluția?"
Evident ca contrazice teoria evoluției și pleacă de la ideea ca zeul x a făcut omul direct fără nici o evoluție și l-a multiplicat prin incest.
"De ce dacă ești atotputernic trebuie să fii prost și sigur? De ce Dumnezeu nu ar vrea să aibă pe cineva aproape, de ce nu ar fi ca noi (și tocmai în modul ăsta noi suntem ca el)."
Daca sunt ca Dumnezeu și vreau pe cineva aproape, fac pe cineva ca mine si nu fac niște păcătoși, apoi purici, păduchi, viermi, ploșnițe, căpușe și țânțari, pentru ca asta înseamnă ca nu sunt întreg la minte.
"De ce dacă ești atotputernic trebuie să fii prost și singur?"
Iubirea, inteligenta, sentimentele sunt trăsături ale ființelor vii și le ajuta sa se înmulțească, sa se ajute intre ele, sa distingă binele de rău, sa strângă resurse, sa se adapteze la mediu, deci o ființă vie are nevoie de iubire, de inteligenta, de rațiune, pentru ca în felul asta supraviețuiește, se înmulțește și duce specia mai departe. Omul daca nu folosește coarnele, nu are coarne, ca nu-i folosesc la nimic. Iubirea îl ajuta la împerechere, de aceea are iubire și asa mai departe.
Zeul daca e atotputernic și nemuritor, nu are nevoie de inteligenta, pentru ca orice ar face bine sau rău nu moare și poate fi și prost. Asa cum omul nu are coarne ca nu-i servesc la nimic, asa și zeul nu are inteligenta ca nu-i trebuie. Poate sa o aiba, dar nu ii este necesara. Daca zeul e nemuritor și atotputernic, nu are nevoie sa colaboreze cu nimeni, nu trebuie sa se adapteze la mediu, nu trebuie sa își caute partenera pentru înmulțire, deci nu are nevoie de iubire, de sentimente, de placere, iteligenta. Nu are ce face cu ele pentru ca e nemuritor. Si atunci le are? Poate sa le aibă, dar poate și sa nu le aibă, pentru ca nu-i trebuie. Poate trai liniștit și sa facă ce vrea. Nici voință nu-i trebuie, pentru ca trăiește oricum fiind nemuritor și nu are luat decizii care sa-i afecteze supraviețuirea.
In cazul asta, zeul poate fi și rău, și indiferent, lucru care se vede ca e adevărat. Nu ajuta pe nimeni, nu vorbește cu nimeni, nu îndreaptă lucrurile, face purici, păduchi, viermi, ploșnițe, căpușe și țânțari, viruși si bacterii.
"Dumnezeu e rațional, e speranță, e iubire, e știință și tocmai de-asta stai și contempli la un sens al vieții, pentru ca ești ca el, adică tu gândești. "
Nu e rațional, nu e știință, nu e iubire pentru ca a făcut omul păcătos, a făcut purici, păduchi, viermi, ploșnițe, căpușe, țânțari, viruși, bacterii, nu ajuta omul, îl lasă sa moara de boli, de frig, de foame, în accidente și în războaie. Deci nu corespunde povestea cu realitatea și atunci zeul nu exista și avem în locul lui natura din care facem și noi parte și vedem ca se verifica indiferenta naturii, lipsa de sentimente, de iubire, lipsa rațiunii. In plus natura e vizibila fata de zeul din poveste care nu se vede. Noi suntem parte din natura și daca spunem ca natura e Dumnezeu atunci vedem ca și noi suntem parte din Dumnezeu și putem spune ca suntem făcuți dupa chipul și asemănarea lui Dumnezeu, pentru ca noi înșine suntem Dumnezeu. Avem și veșnicie. Natura e veșnică, deci noi ca parte a naturii suntem veșnici, dar nu avem tot timpul aceeași forma. Azi sunt om și mâine materia din care sunt făcut e în aer, în viermi, în pasări, în plante, în pământ, deci sunt veșnic pentru ca sunt parte a naturii.
"În final, explică-mi, te rog, ce dezavantaje presupune să crezi într-un Dumnezeu care printr-o Carte te îndeamnă să gândești, să cercetezi, să evoluezi?"
Credința nu e știință. Numai știința duce la adevăr. Credința e incertitudine. In cazul de fata, zeul fiind inexistent, pentru ca descrierea lui nu coincide cu realitatea, credința devine amăgire, înșelare, iar Cartea nu ma îndeamnă la gândire. Imi da răspunsuri greșite la lucruri evidente la care știu răspunsul, deci ma prostește și ma lasă mai rău decât neștiutor, ma induce în eroare. Cartea e scrisa cu mult timp în urma, de oameni nu tocmai cinstiți și cu un nivel de cunoaștere mai redus, deci e mai bine sa citesc ceva mai actual, mai științific, cu dovezi, cu mai putina fantezie și sa ma bazez pe știință, pe rațiune și mai puțin pe credință. Un zeu atotputernic și bun vorbește cu mine și imi spune ce vrea de la mine daca are nevoie de ceva sau daca vrea sa ma ajute, nu e invizibil și nu așteaptă sa ghicesc eu ce vrea el. Un zeu atotștiutor bun, atotputernic și iubitor nu își dorește sa fiu mințit, înșelat, sa citesc povesti vechi și sa execut ritualuri primitive. Un zeu bun si iubitor se bucura atunci când nu am credință în ce nu se vede și în ce nu e dovedit și ma apreciază ca sunt inteligent dupa chipul și asemănarea lui. Nu poate avea pretenția sa cred într-o carte daca el nu poate vorbi și e invizibil.
Daca unui om nu-i este accesibila realitatea asa cum e ea și se mulțumește cu mai puțina cunoaștere și mai putina înțelegere a lumii, atunci merge și cu fantezie pentru ca sfârșitul e același pentru toți. Trăiește fiecare cum poate și cat poate. Asta e viata. Unii pot sa spună ca ajung în Rai, dar eu ii spun groapa ca e mai apropiat de realitate și mai pe înțelesul meu
Multumesc Rdennis78. Asa ar trebui sa gandeasca toata lumea. Dar daca exista si cate un aghiuta, pe ici pe colo, ca sa ne mai impinga pe la spate cu furculita, d-aia se intampla mereu ce se intampla.
Exista si bine si rau Halogen, si Dumnezeu si diavol. Este ca si cand ti-am spune povestea lui Bau Bau si nu ai crede-o, ceva de genul.
OctavianDanielMaria întreabă: