| r3r3r3r3r3r3 a întrebat:

De unde-si recunoaste capra iedul din 1000 de iezi ce seamana leit? De unde stie albina ce are de facut imediat ce trece de stadiul de nimfa? De unde stiu pasarile calatoare drumul peste ocean si-napoi iar in fiecare primavara (cel putin randunica ce-si are cuibul sub streasina casei mele) se intorc lacuiburile lor? Cum rezista? Cum de stiu sa se orienteze? Noi si cu busola nu ne pricepem dar ele... Lista poate cuntinua iar intrebarea e cum? Nici omul - cea mai inteligenta creatura de pe Pamant - nu poate face ce fac ele (si nu ma refer la faptul ca ar putea daca-ar avea aripi). Oare s-au format la intamplare? Asa cum le vedem azi? Gasiti voi o explicatie mereu dar la fiecare explicatie se ridica intrebarea: Cum? Esti surd, cum adica cum, uite-asa! De ce asa? De ce asa? Oare ne-am creat un D-zeu ca sa ne explicam aceste lucruri? De fapt, Dumnezeu ne-a creat pe noi, si toate aceste lucruri asa de minunat. Daca nu ne-a creat D-zeu atunci ce ziceti? Am aparut din maimute? Din bacterii? Din CE? Si daca-r fi asa s-ar pune intrebarea: Dar maimuta din ce se trage? Bacteriile cum au aparut? Cautati raspunsul in stiinta dar chiar si ea are doar teorii si speculatii si nimic dovedit cu privire la aceasta tema. Voi ce credeti, cum am aparut?

50 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Ai o idee eronata despre stiinta. Stiinta este un mecanism social pentru a produce modele care ofera predictii utile. O teorie este valida daca produce predictii utile, altfel este abandonata. Ipoteza "God did it" nu produce niciun fel de predictii, deci nu e utila.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Fiecare crede ce vrea.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Da, fiecare are ce credinta religioasa vrea, insa in stiinta nu merge pe crezute, merge pe stiute. In stiinta conteaza ce stii, nu ce religie ai. De ex. ideea ca datari radiometrice fac doar ateii tine de paranoia.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Daca in stiinta se merge pe stiute atunci de ce cred in Big-Bang? Nu este deloc dovedit acest lucru. Voi credeti ca omul s-a format in milioane de ani pentru ca ati cautat o explicatie in legatura "cum a aparut si a evoluat omul" Daca ne luam dupa biblie atunci omul a fost creat de D-zeu si nu i-ar mai fi trebuit atata timp "Sa se formeze". Deci ce ziceti ca stiti despre anumite lucruri doar credeti.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Inca o data: teoria Big Bang ofera cele mai bune predictii de care dispunem, asta e ceea ce stim. Teoria evolutiei ofera predictii despre unde sa cauti anumite fosile, ideea ca omul a fost creat de Dumnezeu nu ofera niciun fel de predictii sau plaseaza inceputul Pamantului acum maxim 10000 ani. Creationismul Pamantului tanar (YEC) e ca si cum as spune ca Dumnezeu a creat Universul martea trecuta iar amintirile cu Ceausescu si filmele din Al Doilea Razboi Mondial au fost create tot atunci de Dumnezeu, doar pentru a ne testa credinta.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Crezi ce vrei, chiar tu ai zis ca sunt doar teorii care sunt in favoarea voastra pentru ca daca n-ar fi v-ati face de rusine.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Inca o data: in stiinta nu e vorba de Adevaruri Absolute (eterne), e vorba de ce teorie face predictiile cele mai bune (la un moment dat).

| verfct a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Nu e vorba de "crezut" in Big Bang. Nu pricepi ca treaba cu credinta se aplica religiei?
E vorba ca am acceptat unanim dupa ce am analizat date si cercetari plecand de la Copernicus, Galilei, Newton si pana la Einstein. S-a acceptat unanim ca Big-Bang-ul sta in picioare. Daca pe viitor se vine cu o alternativa mai concreta asupra mecanismui formarii Universului, alternativa o sa fie dezbatuta intens, cercetata si studiata de toata comunitatea stiintifica. Stiinta nu stie tot, nu are raspuns pentru orice dar asta nu ne opreste sa cautam. Ceea ce nu intelegi tu e ca: E ok sa nu ai raspuns la tot, nu e absolut nicio problema. Cautam in continuare. Care e problema?

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru verfct):

Nu e nicio problema, sa ma anunti cand reusiti.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Ceea ce inseamna ca nu rebuie sa crezi neaparat ce spune. O intrebare: Daca s-ar dovedi ca Big-Bangul nu e adevarat, ce alta teorie ar fi acceptata?

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Ideea e ca daca crestinii pretind ca vorbesc cu Dumnezeu si Biblia ii invata tainele Creatiei, ar putea in orice moment propune o teorie care face predictii mai bune decat Big Bang-ul. Ufff... era sa uit ca Big Bang-ul a fost formulat de un preot.

| verfct a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Exista raspunsuri pentru majoritatea lucrurilor pe care tu nu ti le poti explica, daca vrei, le gasesti si iti dau cu placere din ce am studiat eu sa studiezi si tu. Asta daca te lasa orgoliul si esti curios. Nu avem raspuns la intrebarea "Ce a fost inainte de Big-Bang?" Pentru ca inca nu dispunem de mijloace de observare a evenimentelor dinainte de Big-Bang, in schimb avem pentru Big-Bang. Nu avem raspunsul la intrebarea "Cum a aparut viata?" Stim care sunt mecanismele formarii vietii si stim ca, carbonul joaca un rol important. Stim cum a evoluat viata. Sunt multe intrebari fara raspund si e fascinant sa-ti pui intrebari de genul si sa incerci sa gasesti un raspuns. Stim sa explicam majoritatea fenomenelor dar in acelasi timp sunt foarte multe pe care le teoretizam.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru verfct):

Sa-ti spun sincer, nu sunt ignorant si orgolios, poate asa par dar au fost ani in care credeam exact ca voi. Cauta: "Vom putea afla vreodata adevarul despre univers cu ajutorul stiinte?"

https://www.google.ro/......https?/url

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Sigur de un preot, dar nu de un pastor. Eu nu-s ortodox.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Vezi? Crestinii sunt ocupati cu certuri sectare pentru cine are teologia corecta si nicio parte la aceste dispute nu se bazeaza pe dovezi obiective, pentru ca a dovedi obiectiv credinte pur subiective e cea mai mare prostie si teologii si-au dat seama de asta. In timp ce oamenii de stiinta se bazeaza doar pe dovezi obiective, ele hotarasc care teorie e acceptata si care e respinsa.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Certurile intre noi si alte religii se bazeza pe Biblie. Certurile intre stiinta si teorii ale stiintei se bazeaza pe dovezi. Cand sunt in conflict crestinismul si stiinta trebuie mai intai sa se hotarasca pe ce se bazeaza fiecare: crestinul se bazeaza pe biblie iar geologul pe dovezi si stiinta. Nu pot ajunge de comun acord.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Te inseli: doar pe crestinii fundamentalisti ii incomodeaza stiinta, nu poti vorbi in numele tuturor crestinilor, ca majoritatea crestinilor nu sunt ca tine. Deci in crestinism punctul tau de vedere e sectar, minoritar si marginal. In realitate esti doar un sectant care-si inchipuie ca a aflat Sensul Adevarat al Bibliei (TM).

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

"
Vom putea afla vreodată adevărul despre Univers cu ajutorul ştiinţei?
Futurism 13 martie 2016 Vom putea afla vreodată adevărul despre Univers cu ajutorul ştiinţei? Cultură Niciun comentariu

În urmă cu câțiva ani am fost întrebat de unde provine pasiunea mea pentru fizică. Fără prea multă ezitare, am spus că interesul meu pentru fizică se datorează dorinţei de a cunoaște adevărul despre natură. În continuare cel cu care vorbeam mi-a pus cea mai dificilă întrebare pe care o știu: „Ce este adevărul?".
Richard Feynman credea că adevărul despre un lucru anume poate fi cunoscut numai prin înțelegerea modului cum funcţionează acel lucru. Odată ce ați înțeles cum funcționează ceva anume, numai atunci puteţi afirma că ştiţi adevărul despre acel lucru. El a comparat natura cu un joc de șah jucat de zei. În acest sens, înţelegerea naturii presupune cunoașterea regulilor jocului sau ceea ce noi numim „principiile fundamentale".

Dar cum putem spune că știm regulile jocului? Cum putem fi siguri că am înţeles corect modul în care funcționează ceva? Fizica newtoniană a stabilit regulile jocului timp de sute de ani, însă odată cu apariţia relativității speciale a devenit evident faptul că fizica newtoniană este doar o aproximare a modului în care funcţionează natura în cazul unor viteze mici de deplasare. De fapt, în acest moment, orice teorie fizică are un domeniu limită de aplicabilitate. Modelul Standard din fizică nu mai funcţionează la scara Planck și relativitatea generală nu se poate aplica la nivel cuantic.

Înţelegerea domeniului de valabilitate al unei teorii este uneori la fel de importantă ca și înțelegerea teoriei în sine, pentru că astfel putem concepe o teorie mai generală care cuprinde mai multe teorii.

Aşa cum la vârsta de șaptesprezece ani m-am confruntat cu problema adevărului, recent mi-am amintit din nou de Feynman. Dar, mai important, mi-am amintit de filosofie şi de una dintre cele mai renumite afirmaţii din filosofie, „Cogito ergo sum" sau „Cuget, deci exist" a lui Rene Descartes.

Aţi avut vreodată un vis pe care l-aţi simțit atât de real încât să credeţi că s-a întâmplat cu adevărat? Gândiți-vă la Matrix. Dacă aţi avut un astfel de vis, atunci puteți înțelege că propriile simțuri nu sunt de încredere și chiar dacă putem vedea un lucru, aceasta nu înseamnă că acel lucru există cu adevărat.

Karl Popper, un filosof şi un gânditor influent, a scris odată că: „Cu cât învățăm mai multe despre lume, cu atât mai concise, mai precise și mai clar formulate vor fi cunoștințele noastre despre ceea ce nu știm". Popper a constatat că toate teoriile științifice care au fost considerate, la un moment dat, ca fiind adevărate, au fost ulterior infirmate. De exemplu, legile lui Newton ale mecanicii clasice. Contemporanii lui Popper au crezut că știința este cea care doveşte existenţa unor lucruri, dar Popper şi-a dat seama că știința este doar o colecţie de idei care s-ar putea să fie false şi care nu au fost încă infirmate.

Cu cât o teorie este mai științifică, cu atât mai mult aceasta se poate dovedi falsă. Cu alte cuvinte, există o mulțime de experimente pe care le putem face pentru a testa și infirma acea teorie. Popper a criticat în special psihanaliza freudiană care nu poate fi testată prin astfel de experimente.

În consecinţă, știința va putea afla vreodată adevărul despre Univers și cum funcționează acesta? Există școli de gândire care cred că teoriile noastre științifice vor deveni, în mod continuu, tot mai bune și vor cuprinde tot mai multe fenomene naturale, dar că acestea nu vor oglindi niciodată „adevărul".

Dacă cele menționate mai sus sunt adevărate, atunci nu vom putea cunoaşte niciodată adevărul absolut. Cu toate acestea, pasiunea mea pentru fizică rămâne, chiar dacă acum nu mai vorbesc de „cunoașterea adevărului", ci de încercarea de a cunoaşte adevărul. Din dorinţa de a înțelege lumea din jurul meu, mă bazez pe scepticism și pe gândirea liberă. Pentru mine, asta este tot ceea ce contează.

În fond, dacă adevărul absolut este imposibil de atins, am putea să aflăm la fel de bine ce nu este, cu siguranță, adevărat."

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Asta nu contrazice nimic din ce am afirmat. Stiinta nu cauta "Adevaruri", ci modele din ce in ce mai putin false.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Din ce in ce mai puti false?! = 0. Tot aia e, eu vreau sa merg dupa adevar nu sa traiesc intr-o viata mincinoasa.

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Adevarul nu-l gasesti interpretand fanatico-literal o carte antica, plina de contradictii, de la mici deosebiri de numar, nume, ani de domnie la contradictii teologice majore. Deci Adevarul Absolut s-ar putea sa nu-l afli niciodata.

Autorii Bibliei nu s-au putut intelege intre ei care e cauza suferintei oamenilor, autorii Noului Testament nu s-au putut intelege daca crestinii trebuie sa tina Legea lui Moise, epistolele lui "Pavel" din cadrul Noului Testament predica impotriva epistolelor lui Pavel din Noul Testament.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru doctorandus):

Ce este adevarul?

| doctorandus a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Popper, Quine, Kuhn, Feyerabend, etc., sunt post-adevar.

| SG1995 a răspuns:

"De unde-si recunoaste capra iedul din 1000 de iezi ce seamana leit? De unde stie albina ce are de facut imediat ce trece de stadiul de nimfa? De unde stiu pasarile calatoare drumul peste ocean si-napoi iar in fiecare primavara (cel putin randunica ce-si are cuibul sub streasina casei mele) se intorc lacuiburile lor? Cum rezista? Cum de stiu sa se orienteze? "

Simplu exista o chestie denumita genetica, nu ma oposesc sa-ti explic cum functioneaza, dar genetic informatia se transmite si fatul preia caracterele parintelui. Pe scurt tot ce-a ai intrebat pana acum e o chestie mai complicata de genetica, de exemplu caprele si recunosc iezi dupa un anumit soi de hormon secretat de specia respectiva pe care il transmite genetic, albina primeste toata informatia de care are nevoie sa supravietuiasca genetic taman ca nu are parte de educatie, iar randunelele si in general pasariile calatoare au un sistem de ghidaj care supriza a fost inserat...tot natural pe cale genetica, sa iti explic mai simplu:
O pasare mama face o calatorie, o inregistreaza in bagajul ei genetic si o transmite puiilor, in anul urmator generatia de randunele pe care o vezi nu e cea din anul anterior. La restul intrebariilor numai raspuns ca ai primit multe raspunsuri pertinente, dar esti cam indoctrinat/ignorant.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru SG1995):

"Gasiti voi o explicatie mereu dar la fiecare explicatie se ridica intrebarea: Cum? Esti surd, cum adica cum, uite-asa! De ce asa? "

| Superior a răspuns:

"Daca nu ne-a creat D-zeu atunci ce ziceti? Am aparut din maimute? Din bacterii? Din CE? Si daca-r fi asa s-ar pune intrebarea: Dar maimuta din ce se trage? Bacteriile cum au aparut? Cautati raspunsul in stiinta dar chiar si ea are doar teorii si speculatii si nimic dovedit cu privire la aceasta tema. Voi ce credeti, cum am aparut?"
Exact, evolutia nu este nimic mai mult decat o teorie nici pe departe un adevar. Evolutia exista doar ca proces de adaptare la diferite conditii, iar aceasta poate fi fie psihologica, fie fizica (care e prezenta la putine animale). Nu are legatura nici pe departe cu cum a aparut viata.

| verfct a răspuns (pentru Superior):

Nu am "aparut" ci ne-am format. Prin "aparut" minimalizezi un proces care se intinde pe o perioada de zeci de milioane de ani. Pana si la nastere. nu "apari" ci e un proces intreg de formare a fetusului. Si nu ma "trag", nu sunt o maimuta. Sunt rezultatul a miliarde de procese care ma definesc fizic, in prezent. Nu am fost produsul unei "maimute" ci sunt rezultatul tranzitiei dintre organismele care au existat, s-au transformat si s-au adaptat mediului in care traiesc. Organismele se adapteaza in functie de accesul pe care o au la hrana, apa si conditii propice perpetuarii speciei.

| SG1995 a răspuns (pentru Superior):

Pentru ca evolutia nu se refera la abiogeneza, se refera doar la dezvoltateria biosului.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru verfct):

Si vrei sa spui ca toate astea s-au format de la sine? Cum s-a putut face ordine intr-un univers dezordonat? Cum a aparut viata din nimic?

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru Superior):

Eu asta am intrebat: Cum credeti ca am aparut?

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru SG1995):

Nu era vorba de evolutie.

| Alfred0703 a răspuns:

Omori un om, esti criminal. Omori un milion, esti rege. Ii omori pe toti, esti dumnezeu. Religiile astea. Practic va omorati intre voi ca sa vedeti al cui prieten imaginar e mai bun. Macar lasati copiii sa creda ce vor ei, nu ii mai indoctrinati. "Noi si cu busola nu ne pricepem dar ele..." nu generaliza, nu toata lumea e proasta ca tine. In loc sa mergi la biserica, du-te si invata cum sa folosesti afurisita de busola si harta.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru Alfred0703):

Chestia cu harta era retorica si cine a omorat pe cine? Papa de la Roma? Exact, in Evul Mediu a fost responsbil pentru moartea a zeci de mii de crestini, el se credea D-zeu, el se numea inlocuitorul Lui Isus dar nu toata lumea e ca el afla ca exista mai multe religii si nu ucidem pe nimeni pentru faima. Lasam copii sa hotarasca nu-i obligam dar acesta-i crezul ca daca un copil in ziua de azi merge la biserica este obligat. Eu am 14 ani, nu mai mult si nu mi-e rusine de ceea ce cred? Nu m-au obligat parintii. stiu din experienta

| Turbo223 a răspuns:

Eu cred ca am fost creati de Dumnezeu.

| rexiomaria a răspuns:

"De unde-si recunoaste capra iedul din 1000 de iezi ce seamana leit?"
Pentru ca il poate vedea, auzii si mirosii?
Oiile si caprele seamana intre ele, pentru noi, dar ele se vad diferit si nu se folosesc NUMAI de vedere. Ele se pot recunoaste si prin miros si sunet.

"De unde stie albina ce are de facut imediat ce trece de stadiul de nimfa?"
Pentru ca asa ii zice instinctul?

"De unde stiu pasarile calatoare drumul peste ocean si-napoi iar in fiecare primavara (cel putin randunica ce-si are cuibul sub streasina casei mele) se intorc lacuiburile lor?"
Ai instince si unele pasari pot simti campuri magnetice care ii ajuta la orientare.
S-a facut un studiu in care 2 pasari calatoare, care migrau in parti opuse au fost imperecheate, si puii, cand trebuiau sa migreze erau confuzi, mergeau jumatate de drum pe o parte, apoi se intorceau, veneau pe alt drum, instinctele se bateau cap in cap.

"Cum rezista?"
Naparlesc si mananca foarte mult inainte sa plece.

"Cum de stiu sa se orienteze?"
Unele simt campuri magnetice, altele invata drumuri si se orienteaza dupa cer, luna, stele, unele specii de porumbei se folosesc de mirosul din aer pentru a se orienta.

"Noi si cu busola nu ne pricepem dar ele..."
Noi nu suntem pasari.
Si nu e greu sa te orientezi cu busola, daca ea nu intervine cu ceva.

"Nici omul - cea mai inteligenta creatura de pe Pamant - nu poate face ce fac ele"
Oamenii nu pot migra? Dar cum ai ajuns oamenii in Africa? Antartica? Cum am populat asa mult Pamant(chiar si cand eram in triburi).

"Oare s-au format la intamplare?"
Ce sa se formeze la intamplare?

"Asa cum le vedem azi?"
Sa inteleg ca nu sti ce e aia evolutie?

"Gasiti voi o explicatie mereu [...] De ce asa?"
De ce asa, pentru ca daca nu era asa nu mai era.
Daca leul nu mai era carnivor, nu mai era leu, era alt ceva, sau nu mai era deloc.

"Oare ne-am creat un D-zeu ca sa ne explicam aceste lucruri?"
Da, dar nu asta e singurul motiv.
D-zeu, si religia a fost inventata pentru a controla oamenii, si pentru a nu ne mai fie frica sa traim in societate(cam aceeasi lucru cu manipularea), sau frica de moarte.
Daca crezi ca dupa ce mori te duci in Hawaii, versiunea cu nori, nu cred ca iti mai este frica de moarte.
De asemenea, daca D-zeu e raspunsul la orice, atunci nu mai trebuie sa iti mai bati capul cu mai nimic.

"De fapt, Dumnezeu ne-a creat pe noi, si toate aceste lucruri asa de minunat."
Ce minunata e Ebola, ooo, dar si SIDA, sa nu uitam si de Gripa porcina.
Si, nu.
De fapt, tu nu ai dovada.
De fapt, tu doar crezi asta, pentru ca ai fost indoctrinat.
De fapt, nu voiai raspuns la intrebarile alea, dar eu ti le-am dat ca sper ca inca gandesti.

"Daca nu ne-a creat D-zeu atunci ce ziceti? Am aparut din maimute?"
Nu "apari" din maimute, incultule.
Din maimuta, evoluezi intr-o maimuta mai buna, apoi dupa mult timp(muuuult timp) in Homo sapiens, si in cele din urma, in noi.

"Din bacterii? Din CE?"
De ce mereu trebuie sa fie bacterii? De ce nu pot fi organisme multicelulare sau unicelulare?
Numai de bacterie stiti?

"Si daca-r fi asa s-ar pune intrebarea: Dar maimuta din ce se trage?"
Din peste, ba.

"Bacteriile cum au aparut?"
De pe asteroizii care au cazut pe Pamant.
De unde au venit alea?(bacteriile) Reactii chimice, ba.

"Cautati raspunsul in stiinta dar chiar si ea are doar teorii si speculatii si nimic dovedit cu privire la aceasta tema."
Si cartea ta cu informatii vechii de 2000 de ani e mai buna? A fost dovedit totul din Biblie? Nu sunt speculatii acolo? Ca stiu ca interpretari sunt 1000 si numai una e "corecta".

Mai citeste si alte carti, in afara de Biblie...

"Voi ce credeti, cum am aparut?"
Tu, nu ai aparut, eu, nu am aparut, NOI, nu am aparut.
Numai pune intrebari la care fiecare raspuns sa fie doar cum vrei tu: "Dumnezeu!".

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru rexiomaria):

Cine sau cum s-au facut aceste lucruri asa? Prin evolutie? Raspunde-mi daca poti la o intrebare: Cum a aparut viata?

| rexiomaria a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Da, prin evolutie.
Viata? Pai nu stiu unde sau de unde a aparut prima "viata" in univers, dar daca te referi la Pamant, atunci raspunsul ar fi... a fost 'livrata'?
Inainte ca Pamantul sa aiba viata, era lovit de multi astereoizi si comete.
Se presupune(doar pentru ca e o presupunere nu inseamna ca e gresit) ca unii astereoizi contineau microorganisme, are cand au aterizat pe Pamant au trait si s-au raspandit.(mai intai in apa)
Acei astereoizi erau de pe alte planete, chiar si alte sisteme solare, si viata, a aparut din(multe) reactii chimice.
Toata viata de pe Pamant e bazata pe carbon, poate pe alte planete nu e asa, asa ca e greu sa imi asum cum sau din ce a rezumat prima forma de viata.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru rexiomaria):

Sunt o gramada de filmulete pe you tube si o gramada de site-uri care sustin aceasta TEORIE, tu crezi ca asteptam sa-mi explici asta?
https://www.google.ro/......https?/url

| verfct a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Viteza luminii = 300, 000km/s.
Cea mai apropiata stea de Terra e Proxima Centauri la o distanta de 4.25 ani lumina.
Un an lumina = distanta parcursa de lumina intr-un an. Galaxia Andromeda = 2.5 milioane ani lumina. E ca si cum te-ai uitat 2.5 milioane de ani in trecut. Imagineaza-ti ca unele stele a caror lumina e observabila de pe Pamant sunt la distante de zeci, sute de ani lumina. Nu e fain? Chiar nu te fascineaza deloc vastitatea Universului?

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru verfct):

Ba da, e de-a dreptul incredibil, imi explici si mie cum au calculat distanta de la noi la cea mai apropiata stea?

| rexiomaria a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

"Sunt o gramada de filmulete pe you tube si o gramada de site-uri care sustin aceasta TEORIE, tu crezi ca asteptam sa-mi explici asta?"
Umm... da?
Voiai un raspuns anume?
Sa spun ca D-zeu a calculat totii atomii din corpul uman ca sa iasa totul bine? Sau ce?
Si sa stii ca o teorie nu e doar o presupunere, o teorie implica logica, si teoriile sunt foarte importante.

| verfct a răspuns:

Salut,

Din punctul meu de vedere, procesul nu a fost deloc intamplator.
S-a fundamentat pe milioane de incercari esuate (trial and error) de-a lungul a miliarde de ani. Eu nu as numi procesul o intamplare, din contra. Si nu as putea sa minimalizez si sa reduc la nimic un parcurs atat de indelungat lung de miliarde de ani. Terra a suferit un numar incredibil de transformari de la formare si pana in prezent. Organismele au dus o batalie intinsa pe sute de milioane de ani ca noi sa ne bucuram de privilegiile oferite de evolutie. Unele organisme si-au redus dimensiunile cu pana la 90% pentru o mai buna adaptare si supravietuire a speciei. Ceea ce facem noi prin medicina, cercetare e tot un proces evolutiv, ne adaptam mai bine conditiilor, tratam boli pe care le consideram incurabile, urmarim factorii care ne afecteaza dezvoltarea si transmitem mai departe cunostintele catre generatiile urmatoare de copii. Si nu o facem doar din punct de vedere informational ci si din punct de vedere genetic. Experienta vietii iti dezvolta nu numai psihicul dar si fizicul, stocand informatii esentiale despre mediul inconjurator in propriul tai cod genetic. Cod genetic pe care il vei transfera in momentul in care te reproduci. Tocmai asta e si partea fascinanta, incredibila a vietii. Procesele vitale vietii sunt automate, ca respiratul de exemplu. Nu e nevoie sa o faci in mod constient, pe langa alte mii de procese automate cognitive si fizice. Procesul nu e atat de dramatic incat sa vezi schimbari de la o generatie la alta. Dureaza de milioane de ani si se intampla in fiecare secunda. In functie de conditiile din mediul inconjurator noi vom continua sa ne schimbam si sa ne adaptam pentru a supravietui. Nu suntem deloc perfecti, sunt o groaza de probleme care ne dau batai de cap. Sunt progleme medicale nerezolvate de generatii precum cancerul. Tocmai din cauza asta viata e fascinanta si trebuie pretuita din punct de vedere al unui ateu. O apreciez si incerc sa cunosc si sa descopar cat mai multe lucruri cu putinta, am doar una.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru verfct):

De unde stii ca Pamantul s-a format in milioane de ani suferind multe transformari? Dovada?

| verfct a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Esti atat de ignorant si nesimtit incat iti lipseste si cel mai mic impuls spre cunoastere. Iti e atat de lene sa-ti pui intrebari, incat astepti sa-ti pice mura-n gura. Vrei sa intelegi ceva atat de complex, cum s-a format Terra dupa sute de ani de studii alor mii de cercetatori... intr-o propozitie. Eu numesc asta lene si ignoranta. Exista materiale de sute de ani daca esti cu adevarat curios, trebuie sa nu fii lenes, ignorant altfel risti sa nu fii in stare sa gandesti niciodata singur. Vrei sa stii cum s-a format Terra? Cauta chestii elementare despre Geologia Pamantului, nu mai fii nesimtit si ignorant.

| verfct a răspuns (pentru r3r3r3r3r3r3):

Nu exista un loc exact unde sa te duci si sa aflii raspunsul ca la Biserica. In schimb sunt mecanisme si metode dezvoltate de-a lungul timpului prin care poti sa verifici chiar tu.
Unul ar fi datarea cu carbon:
http://www.rasfoiesc.com/educatie/chimie/Datarea-cu-carbon84.php

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru verfct):

Invidia, ciuda, disperarea, mandria, egoismul sau firea ta de a fi? Care te-a determinat sa spui asta?

| Marius123Alexandru123 a răspuns:

Eu cred ca fiintele vii au evoluat de-a lungul a milioane de ani, din organisme microscopice, unicelulare, care s-au dezvoltat diferit.

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru Marius123Alexandru123):

Acele organisme unicelurare cum au aparut?

| mazdarx2000 a răspuns:

Mamele copiilor chinezi cum ii recunosc cand se duc la scoala si sunt 1000 la fel?
Vezi ca iar esti prost?

| r3r3r3r3r3r3 explică (pentru mazdarx2000):

Eu cred ca copiii isi recunosc mamele nu mamele pe ei.