anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Deci cand se tine sabatul?

29 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

" Adesea se spune că "Dumnezeu a instituit ziua de Sabat în Eden" datorită legăturii care se face între Sabat şi creaţie în Exod 20:11. Deşi faptul că Dumnezeu s-a odihnit în cea de-a şaptea zi (Geneza 2:3) a prevestit o viitoare lege cu privire la Sabat pentru Israel, nu există nici o înregistrare biblică referitoare la Sabat înainte ca Israel să părăsească Egiptul. Niciunde în Sfintele Scripturi nu se face vreo referire la ţinerea Sabatului de către oameni de la Adam până la Moise. "
" "Copiii lui Israel să păzească Sabatul, prăznuindu-l, ei şi urmaşii lor, ca un legământ necurmat. Aceasta va fi între Mine şi copiii lui Israel un semn veşnic; căci în şase zile a făcut Domnul cerurile şi pământul, iar în ziua a şaptea S-a odihnit şi a răsuflat" (Exod 31:16–17) "
" Observaţi, vă rog, expresia de aceea. Atunci când a dat poporului Israel Sabatul, intenţia lui Dumnezeu nu a fost aceea ca ei să îşi amintească momentul creaţiunii, ci să îşi amintească de robia din Egipt şi de modul cum Dumnezeu i-a eliberat din aceasta. "
" O examinare a pasajelor relevante din Noul Testament ne arată 4 aspecte foarte importante:
1) Ori de câte ori Hristos se arată oamenilor dupa înviere şi când este menţionată ziua, întotdeauna este vorba despre prima zi a săptămânii (Matei 28:1, 9, 10; Marcu 16:9; Luca 24:1, 13, 15; Ioan 20:19, 26).
2) Singurele menţiuni privind Sabatul în Noul Testament de la Faptele Apostolilor până la Apocalipsa sunt legate strict de evanghelizarea evreilor iar locul este întotdeauna o sinagogă (Faptele Apostolilor, capitolele 13–18). Apostolul Pavel a scris: "Cu Iudeii, m-am făcut ca un Iudeu, ca să câştig pe Iudei" (1 Corinteni 9:20). Pavel nu s-a dus la sinagogă să aibă părtăşie sau pentru edificarea sfinţilor, ci să îi aducă pe aceştia la Hristos în vederea mântuirii.
3) După ce Pavel spune "de acum încolo, mă voi duce la Neamuri" (Faptele Apostolilor 18:6), Sabatul nu mai este menţionat niciodată.
4) în loc să sugereze creştinilor ţinerea zilei de Sabat, Noul Testament a învăţat în mod clar opusul acestei învăţături, chiar şi în cazul singurei excepţii la punctul 3 de mai sus, care se găseşte în Coloseni 2:16.
Privind cu mai multă atenţie la punctul 4 de mai sus, vom descoperi faptul că nu există nici o obligaţie pentru credincioşii Noului Testament în ceea ce priveşte ţinerea Sabatului. De asemenea, vom descoperi şi faptul că ţinerea Duminicii ca "zi de Sabat creştin" este de asemenea o idee lipsită de suport în Sfintele Scripturi. După cum s-a discutat deja mai sus, există o singură referire la Sabat după momentul în care apostolul Pavel şi-a concentrat lucrarea pe Neamuri (ne-evrei): "Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos" (Coloseni 2:16–17). Sabatul evreiesc a fost desfiinţat la cruce, unde Hristos "a şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră" (Coloseni 2:14). "
"

Privind cu mai multă atenţie la punctul 4 de mai sus, vom descoperi faptul că nu există nici o obligaţie pentru credincioşii Noului Testament în ceea ce priveşte ţinerea Sabatului. De asemenea, vom descoperi şi faptul că ţinerea Duminicii ca "zi de Sabat creştin" este de asemenea o idee lipsită de suport în Sfintele Scripturi. După cum s-a discutat deja mai sus, există o singură referire la Sabat după momentul în care apostolul Pavel şi-a concentrat lucrarea pe Neamuri (ne-evrei): "Nimeni dar să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă, sau cu privire la o zi de Sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos" (Coloseni 2:16–17). Sabatul evreiesc a fost desfiinţat la cruce, unde Hristos "a şters zapisul cu poruncile lui, care stătea împotriva noastră" (Coloseni 2:14).

Această idee este repetată de mai multe ori în Noul Testament, unul din pasajele relevante fiind: "Unul socoteşte o zi mai pe sus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui. Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face..." (Romani 14:5–6a). De asemenea, Galateni 4:9-10 spune: "Dar acum, după ce aţi cunoscut pe Dumnezeu, sau mai bine zis, după ce aţi fost cunoscuţi de Dumnezeu, cum vă mai întoarceţi iarăşi la acele învăţături începătoare, slabe şi sărăcăcioase, cărora vreţi să vă supuneţi din nou? Voi păziţi zile, luni, vremi şi ani".

Însă unele persoane spun că prin porunca lui Constantin în anul 321 d.Hr., a fost "schimbată" ziua de Sabat din Sâmbătă în Duminică. În ce zi se întâlnea biserica pentru închinare? Scriptura nu menţionează nicăieri strângerea credincioşilor pentru comuniune sau închinare în ziua de Sabat evreiesc (Sâmbătă). Pe de altă parte, există o serie de pasaje care menţionează foarte clar prima zi a săptămânii ca zi de închinare şi comuniune a creştinilor. De exemplu, Faptele Apostolilor 20:7 arată că "În ziua dintâi a săptămânii, eram adunaţi laolaltă ca să frângem pâinea". În 1 Corinteni 16:2 Paul îi îndeamnă pe credincioşii din Corint ca "În ziua dintâi a săptămânii, fiecare din voi să pună deoparte acasă ce va putea, după câştigul lui". Întrucât Pavel cataloghează în 2 Corinteni 9:12 acest fel de daruri drept una dintre modalităţile de închinare către Dumnezeu, colecta trebuie să fi fost legată de un serviciu de închinare al creştinilor în ziua de Duminică. Din punct de vedere al relatărilor istorice Duminica şi nu Sâmbăta a fost ziua normală de adunare a creştinilor încă din perioada de început a bisericii.

Sabatul a fost dat poporului Israel în mod specific, şi niciodată bisericii. Sabatul este Sâmbăta, nu Duminica, şi acest lucru nu s-a schimbat niciodată. Însă obligaţia ţinerii Sabatului este parte a legii Vechiului Testament, creştinii nefiind sub autoritatea Legii (Galateni 4:1-26; Romani 6:14). Ţinerea Sabatului nu este o cerinţă pentru creştini—indiferent dacă ar fi vorba despre ziua de Sâmbătă sau ziua de Duminică. Prima zi a săptămânii, Duminică, Ziua Domnului (Apocalipsa 1:10) celebrează Nouă Creaţie, Hristos Cel înviat fiind Capul bisericii. Noi ca şi creştini nu avem obligaţia ţinerii Sabatului mozaic prin odihnă, ci suntem liberi să Îl urmăm pe Hristos Cel înviat, slujindu-I. Apostolul Pavel a spus că fiecare creştin este liber să decidă dacă doreşte să ţină o zi de odihnă de sabat: "Unul socoteşte o zi mai pe sus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui" (Romani 14:5). Noi suntem chemaţi să ne închinăm lui Dumnezeu în fiecare zi, nu numai Sâmbătă ori Duminică. "

| Arthur a răspuns:

Deci pe scurt : " Ziua a saptea a fost numita sabat (= sambata). Cuvantul "sabat" inseamna odihna, caci in ea "s-a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Lui"( Facerea II, 2. ), dupa cum spune dumnezeiasca Scriptura. Pentru aceea numarul zilelor merge la sapte si se reintoarce iarasi si incepe de la ziua dintai. "

| milan9 a răspuns:

Nu ne interesează! Doar pentru evrei a fost important. Astăzi nici măcar pentru. ei nu mai este.

| EmaS a răspuns:

Unul socoteşte o zi mai presus decât alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.
Gal 4.10; Col 2.16;
6 Cine face deosebire între zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire între zile, pentru Domnul n-o face. Cine mănâncă, pentru Domnul mănâncă; pentru că aduce mulţumiri lui Dumnezeu. Cine nu mănâncă, pentru Domnul nu mănâncă; şi aduce şi el mulţumiri lui Dumnezeu.

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns:

Hristos a venit si a inlocuit (plinit) Sabatul cu Sarbatoare Invierii lui, Duminica, a saptea zi de la Luni, in care S-a odihnit Dumnezeu.

| Bogdan_9316 a răspuns:

Trebuie să respectăm sabatul?

LA SFÂRŞITUL anilor ’80 ai secolului trecut, mici grupuri de metodişti au organizat o manifestaţie în Suva, capitala Insulelor Fiji. Bărbaţi, femei şi copii, toţi îmbrăcaţi ca pentru biserică, au organizat 70 de blocaje rutiere. Ei au oprit tot traficul comercial şi zborurile interne şi internaţionale. De ce au organizat ei această manifestaţie? Deoarece voiau să determine întreaga naţiune să respecte din nou cu stricteţe sabatul.
În Israel, începând din 2001, toate clădirile noi cu mai multe niveluri trebuie să aibă cel puţin un ascensor care să se oprească automat la fiecare etaj. De ce? Pentru ca evreii pioşi, care ţin sabatul de vineri seara până sâmbătă seara, să nu fie nevoiţi „să muncească" apăsând pe butoane.
În Tonga, un regat din Pacificul de Sud, duminica este interzisă orice fel de muncă. Traficul aerian şi maritim este întrerupt. Contractele semnate în această zi sunt considerate nule. Constituţia ţării prevede ca toţi cetăţenii, indiferent de convingerile lor religioase, „să considere sfântă" ziua de duminică. Prin această prevedere se urmăreşte respectarea sabatului la nivel naţional.
Aşa cum arată exemplele de mai sus, mulţi oameni cred că Dumnezeu le cere să ţină sabatul săptămânal. De fapt, unii susţin că respectarea sabatului este esenţială pentru salvarea noastră eternă. Alţii consideră că este cea mai importantă poruncă dată de Dumnezeu. Dar ce este sabatul? Îi îndeamnă Biblia pe creştini să respecte un sabat săptămânal?
Ce este sabatul?
Termenul „sabat" provine dintr-un verb ebraic care înseamnă „a se odihni, a înceta, a se opri". Deşi relatarea din Geneza spune că în ziua a şaptea Iehova Dumnezeu s-a odihnit de lucrările sale de creaţie, abia în timpul lui Moise i-a poruncit El poporului său să respecte o zi de odihnă de 24 de ore, adică sabatul (Geneza 2:2). În 1513 î.e.n., după ieşirea israeliţilor din Egipt, Iehova le-a dat în mod miraculos mană în pustiu. El le-a poruncit: „Şase zile să o strângeţi, dar a şaptea zi este un sabat. Atunci nu va fi [mană]" (Exodul 16:26). În continuare, relatarea biblică spune că „poporul a început să ţină sabatul în a şaptea zi", de vineri seara, de la apusul soarelui, până sâmbătă seara, la apusul soarelui (Exodul 16:30).
La scurt timp după ce a dat aceste instrucţiuni, Iehova a enunţat o lege referitoare la respectarea sabatului, pe care a inclus-o între Cele zece porunci, transmise prin Moise (Exodul 19:1). A patra dintre aceste porunci prevedea printre altele: „Aminteşte-ţi de ziua sabatului ca s-o sfinţeşti: şase zile să lucrezi şi să-ţi faci toată munca, dar a şaptea zi este un sabat pentru Iehova, Dumnezeul tău" (Exodul 20:8–10). Astfel, respectarea sabatului a devenit o parte integrantă a vieţii israeliţilor (Deuteronomul 5:12).

| tavadaresti a răspuns (pentru milan9):

Este mai lesne sa treaca cerul si pamantul decat sa cada o singura frantura de slova din Lege. (Luc.16:17)

Dar atunci alegem noi o alta zi care nu are autoritatea lui Dumnezeu ci autoritatea omului(biserici).Noi atunci numai slujim lui Dumnezeu dupa adevarata porunca, porunca a 4-a a cazut =>>da de ce tocmai aceasta porunca?
Caci, cine pazeste toata Legea, si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate. (Iac.2:10)

| tavadaresti a răspuns:

De la creatie:
In ziua a saptea, Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea pe care o facuse; si in ziua a saptea S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o facuse. (Fac.2:2)




Dumnezeu a binecuvantat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru ca in ziua aceasta S-a odihnit de toata lucrarea Lui pe care o zidise si o facuse. (Fac.2:3)

| milan9 a răspuns (pentru tavadaresti):

Nu te teme! Dacă înţelegi schimbarea (faptul că "litera ucide" iar "duhul dă viaţă") şi Evrei - Capitolul 8, ca şi creştin, nu vei greşi nici o poruncă!

Evrei 8, 6 Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui TESTAMENT MAI BUN, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.

Evrei 8, 7 "CĂCI DACĂ (testamentul) CEL DINTÂI AR FI FOST FĂRĂ DE PRIHANĂ, NU S-AR MAI FI CĂUTAT LOC PENTRU AL DOILEA"!

Evrei 8, 8 Ci Dumnezeu îi mustră şi le zice: "Iată vin zile, zice Domnul, când voi face, cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda, testament nou,

Evrei 8, 9. Nu ca testamentul pe care l-am făcut cu părinţii lor, în ziua când i-am apucat de mână ca să-i scot din pământul Egiptului; căci ei n-au rămas în testamentul Meu, de aceea şi Eu i-am părăsit - zice Domnul.

Evrei 8, 6 Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui TESTAMENT MAI BUN, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.

Evrei 8, 13: "Şi zicând: "Nou", Domnul A ÎNVECHIT pe cel DINTÂI. Iar ce se ÎNVECHEŞTE şi ÎMBĂTRÂNEŞTE, aproape este de PIEIRE."

| milan9 a răspuns (pentru tavadaresti):

Termenul „sabat" provine dintr-un verb ebraic care înseamnă „a se odihni, a înceta, a se opri".

Deşi relatarea din Geneza spune că în ziua a şaptea Dumnezeu s-a odihnit de lucrările sale de creaţie, abia în timpul lui Moise i-a poruncit El poporului său să respecte o zi de odihnă de 24 de ore, adică shabatul (Geneza 2, 2)!

| tavadaresti a răspuns (pentru milan9):

Nut e teme! Dacă înţelegi schimbarea (faptul că "litera ucide" iar "duhul dă viaţă") şi Evrei - Capitolul 8, ca şi creştin, nu vei greşi nici o poruncă!''
Nu fi sigur pe asta vad 90% din populatia Romaniei Crestini=>>crestinul ucide crestinul ma fura, crestinu ma minte, imi ia nevasta, imi batjocoreste copii=>>? crestinu?

| tavadaresti a răspuns (pentru milan9):

Atunci de ce nu ar fi valabil si astazi, Domnu Isus a pazit cele 10 porunci intrucat si porunca a 4-a, a pazit Sabatu, nu gasim nicaeri ca ar fi transferat solemnitatea sabatului altei zile sau ca ar fi binecuvantat o alta zi in locul celei de la creatiune=>>nicaerii in toata Scriptura
Asa ca 0% sanse de a gasi o astfel de zi decat cea de la inceput, dupa aceasta descriere. Ca numim noi e numita de noi dar nu are autoritatea Dumnezeirii.

| milan9 a răspuns (pentru tavadaresti):

"Nu gasim nicaeri?"

Evrei 8, 6 Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui TESTAMENT MAI BUN, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.

Evrei 8, 13: "Şi zicând: "Nou", Domnul A ÎNVECHIT pe cel DINTÂI. Iar ce se ÎNVECHEŞTE şi ÎMBĂTRÂNEŞTE, aproape este de PIEIRE."

AMIN!

| milan9 a răspuns (pentru tavadaresti):

Legile şi prescripţiile iudaice nu mai sunt valabile pentru creştini! Sau tu poate că ar trebui să respecţi şi aceste "AŞEZĂMÂNTE VEŞNICE":

Ieşire 12, 14: "Ziua aceea (Paştele iudaic) să fie spre pomenire şi să prăznuiţi într-însa sărbătoarea Domnului, din neam în neam; ca aşezare VEŞNICĂ s-o prăznuiţi.

Ieşire 12, 15. Şapte zile să mâncaţi azime; din ziua întâi să depărtaţi din casele voastre dospitura, căci cine va mânca dospit din ziua întâi până în ziua a şaptea, sufletul aceluia se va stârpi din Israel.

Ieşire 12, 17. Păziţi sărbătoarea azimilor, că în ziua aceea am scos taberele voastre din pământul Egiptului; păziţi ziua aceasta în neamul vostru ca AŞEZĂMÂNT VEŞNIC."!

| tavadaresti a răspuns (pentru milan9):

Ca si cum ai zice ca Dumnezeu nu a gandit bine era batran=>>>?
Ca Fiul Sau a venit si a vazut ca nu este bine ce a facut Tatal s-a gandit sa aduca modificari=>>?
=>>e de minune argumentul tau nu stiu cati ani ai dar ar trebui sa studiezi fiindca dai niste afirmatii pe care tot crestinismul amestecat nu le-a dat rolling on the floor

| tavadaresti a răspuns (pentru milan9):

Deja ai sarit de la subiect cu asezaminte si numai stiu ce aberezi, propune o intrebare pe o astfel de tema si discutam, partea stanga sus ''pune intrebarea ta aici!''

| freeman2012 a răspuns:

In biblie ni se descrie clar cum ca Dumnezeu personal ii da comanda lui Moise sa ucida un om, doar pentru simplu motiv ca a adunat omana de lemne in ziua de sabat!
Este descris in Numeri 15-32, 36.
Asa credeti ca Dumnezeu este,, drept''?

| milan9 a răspuns (pentru tavadaresti):

"Ca si cum ai zice ca Dumnezeu nu a gandit bine era batran=>>>?"

Tu gândeşti când scrii? Citatele de la Evrei sunt compuse de mine sau SUNT SCRISE în NOUL TESTAMENT?

Tu Îl iei la rost pe Dumnezeu pentru mesajul Său? Chiar eşti culmea!

| milan9 a răspuns (pentru tavadaresti):

Sunt sigur că nu le-ai citit şi nici nu ai de gând:

Evrei 8, 6 Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui TESTAMENT MAI BUN, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.

Evrei 8, 7 "CĂCI DACĂ (testamentul) CEL DINTÂI AR FI FOST FĂRĂ DE PRIHANĂ, NU S-AR MAI FI CĂUTAT LOC PENTRU AL DOILEA"!

Evrei 8, 8 Ci Dumnezeu îi mustră şi le zice: "Iată vin zile, zice Domnul, când voi face, cu casa lui Israel şi cu casa lui Iuda, testament nou,

Evrei 8, 9. Nu ca testamentul pe care l-am făcut cu părinţii lor, în ziua când i-am apucat de mână ca să-i scot din pământul Egiptului; căci ei n-au rămas în testamentul Meu, de aceea şi Eu i-am părăsit - zice Domnul.

Evrei 8, 6 Acum însă, Arhiereul nostru a dobândit o slujire cu atât mai osebită, cu cât este şi Mijlocitorul unui TESTAMENT MAI BUN, ca unul care este întemeiat pe mai bune făgăduinţe.

Evrei 8, 13: "Şi zicând: "Nou", Domnul A ÎNVECHIT pe cel DINTÂI. Iar ce se ÎNVECHEŞTE şi ÎMBĂTRÂNEŞTE, aproape este de PIEIRE."

| tavadaresti a răspuns (pentru milan9):

Exact :
Tu gândeşti când scrii? Citatele de la Evrei sunt compuse de mine sau SUNT SCRISE în NOUL TESTAMENT?

Tu Îl iei la rost pe Dumnezeu pentru mesajul Său? Chiar eşti culmea!
Dar intelesul pe care tu il atrbui acestor versete care e?

| 4b a răspuns:

Adevaratul crestin serbeaza sabatul(azi).
Sanatatewinking

| milan9 a răspuns (pentru 4b):

Adevăratul creştin lasă în pace sabatul evreilor şi cinsteşte cel mai important eveniment din istoria umanităţii - ÎNVIEREA DOMNULUI!

Dacă nu mă înşel, porunca sabatului, nu a fost dată "adevăratului creştin", ci evreilor:

"Acesta este semn veşnic între Mine şi FIII LUI ISRAEL"!
"Să păzească deci FIII lui ISRAEL ziua odihnei..."

Eşti şi tu dintre FIII lui ISRAEL? Mai înainte spuneai că eşti creştin... happy

| 4b a răspuns (pentru milan9):

Mai cerceteaza cele scrise.
Salut.

| faraharamaica a răspuns (pentru Arthur):

Ai scris o polologhie fara sens, plina de aberatii si minciuni. Daca Isus insusi declara ca nu a venit sa schimbe legea iar legea impunea sabatul, cum l-ai transformat tu in duminica?!?! Matei 5:17 "Să* nu gândiţi că am venit
să desfiinţez legea sau profeţii:" deci trimitind apostoli la neamuri a trimis si legea sabatului; legea a devenit valabila oricui vrea sa se salveze nu numai evreilor.
Geneza 2:3 "Şi Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o*, pentru că în ea S-a odihnit de toată lucrarea Sa, pe care a creat-o Dumnezeu, făcând-o." Deci a sfintit ziua de sabat de la inceput! Chestia asta e la fel cu sistemul de jertfe pe care toti cred ca a fost impus mai tirziu... in realitate sistemul de jerfe a inceput cu Cain si Abel. De asemenea legea privind animalele curate si necurate era deja cunoscuta desi se aminteste de ea ca lege abia in legile lui Moise: Geneza 6:21 "Şi ia la tine din orice hrană care se mănâncă*" ...nu vorbeste de orice hrana, ci doar de cea potrivita.
Geneza 7:2 "Din toate animalele curate* vei lua cu tine câte şapte:"... oare de ce sapte? Numarul 7 apare recurent in Biblie. Dumnezeu a sfintit ziua a 7-a, deci...
Exod 5:3 "lasă-ne, te rugăm, să mergem cale de trei zile în
pustiu şi să jertfim Domnului Dumnezeului nostru,"... iata si aici se vorbeste de jerfe inainte de a scrie Moise cartea legii.
Ni se vorbeste si despre preoti, de exemplu Aron. Ce facea un preot la vremea aceea (si inca mai dinainte se pomeneste de preoti, ex. Melhisedec)? E evident ca existau deja norme religioase printre care ziua a saptea, sabatul, si jertfele, desi nu se fac referiri specifice la acestea in scrierile biblice pina la Moise. Pentru scriitorul acelor rinduri erau lucruri prea evidente si a preferat sa scrie despre lucruri mai putin evidente si cunoscute. Daca citesti atent nici in Noul nu se vorbeste mult despre sabat, din acelasi motiv, este un lucru prea cunoscut si nu este considerat ca esential in povestirea faptelor, desi este esential in tinerea legii(a 4-a porunca- Exod 20:8).
chiar si in Exod in pustiu, piinea din cer adica mana se culegea doar in saptamana iar in sabat nu.
Exod 16:23 „Aceasta este ce a zis Domnul: Mâine este odihna, sabatul sfânt pentru Domnul."
Si in Noul scrie ca credinciosii se intilneau in sabat=simbata : Fapte 13:42 "Si, pe când ieşeau ei, îi rugau
ca în sabatul următor să li se vorbeasca aceste cuvinte. Şi, după ce s-a împrăştiat adunarea din sinagogă, mulţi dintre iudei şi dintre prozeliţii închinători i-au urmat"
Matei 12:13 "Aşa că este permis a face bine în sabat“." asta nu inseamna ca a schimbat sabatul ci ca a fa ce bine nu este o lucrare urita in ochii lui Dumnezeu.
In (Romani 14:5) se vorbeste despre faptul ca alegerea unei zile sfinte gresite va fi povara celui ce alege iar cei ce aleg drept sa fie convinsi de alegerea lor, sa nu se clatine in credinta.
Fraze luate din context nu reprezinta nimic...le poti interpreta eronat din lipsa de suport de informatii.
Discutia e lunga... oricum in concluzie eu cred ca tu nu ai citit Biblia intreaga ci doar gragmente prezentate de un "binevoitor". Citeste tu insuti inainte de a prezenta propria opinie in fata altora!

| RAY a răspuns:

Eu o tot serbez in a opta zi dar ce crezi ca ajung sa o serbeaz? cand ajung in a 7-zi cum vine ziua 1 ce aiurea

conform vt, nt sabatul e vinerea de dimineata pana sambata seara, si isus asa tinea sabatul

| RAY a răspuns (pentru EmaS):

Ema draga daca sabatul pentru tine e o nimica toata nu inseamna ca pentru alti e la fel

Cei care lucreaza in ziua sabatului sa fie omorati.

Exod 31: 12-15~
12Domnul a vorbit lui Moise, si a zis:
13,, Vorbeste copiilor lui Israel, si spune-le:, Sa nu care cumva sa nu tineti sabatele Mele, caci acesta va fi între Mine si voi, si urmasii vostri, un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sînt Domnul, care va sfintesc.
14Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfînt. Cine îl va calca, va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare în ziua aceasta, va fi nimicit din mijlocul poporului sau.
15Sa lucrezi sase zile; dar a saptea este Sabatul, ziua de odihna, închinata Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului, va fi pedepsit cu moartea.

| RAY a răspuns (pentru ΟρθόδοξηΠίστη):

Unde scrie ca duminica a inviat? unde scrie ca sabatul a fost inclocuit?

| Arthur a răspuns (pentru faraharamaica):

Nu te ambala aiurea! Nu ai văzut ghilimelele?
Nu obişnuiesc să intru în contradicţie cu nimeni pe această temă. Am prieteni care cinstesc sâmbăta după cum eu la rândul meu cinstesc ziua de duminică.
Care e problema? Este o simplă discuţie şi atâta tot.

| ΟρθόδοξηΠίστη a răspuns (pentru RAY):

"3. Căci v-am dat, întâi de toate, ceea ce şi eu am primit, că Hristos a murit pentru păcatele noastre după Scripturi;
4. Şi că a fost îngropat şi că a înviat a treia zi, după Scripturi;"
Noi, crestinii zicem, caci S-a implinit legea iudaica : "Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc."