| AnnealedPride a întrebat:

Determinism sau liber-arbitru?

Răspuns Câştigător
| 1libercugetator1 a răspuns:

Liberul -arbitru, noi cream viitorul cu fiecare pas facut inainte

11 răspunsuri:
| tavadaresti a răspuns:

Liber-albitru> asa am fost creati Dumnezeu nu vrea sai slujim din teama

Răspuns utilizator avertizat
| a3e6u9 a răspuns (pentru 1libercugetator1):

Poți să dovedești ceea ce afirmi, sau trebuie să te credem pe cuvânt? happy

Ce înseamnă pentru tine liber arbitru, capacitatea de a lua decizii fără ce, fără cauze? Odată ce deciziile au cauze, ele sunt deterministe, dacă nu au cauze, sunt aleatorii. Unde e liberul arbitru, eu nu reușesc să văd.

Oamenii sunt mașinării biologice complexe care funcționează după legile fizicii. Suntem ceea ce suntem datorită eredității și mediului. Liberul arbitru e doar o iluzie, o invenție a religiei și nimeni nu a reușit să îl definească în mod satisfăcător. E doar modalitatea religiei de a te face să te simți vinovat și să cerșești iertare, când de fapt nu e vina ta.

| AnnealedPride explică (pentru a3e6u9):

Dupa acest mod de gandire, ai practic scuza pentru ORICE. Nu e vina ta. Asa esti dinainte sa fii. Nu merge asa; chiar daca poti intinde la infinit argumentarea.
Ai avut un instinct criminal, ai scos cutitul, dar cand sa-l infigi in adversar ceva interior te-a facut sa te opresti. A... pai e determinismul, era prestabilit ca ma voi opri fix inainte de a omori.
Si cand te duci la buda, e un ingeras care te tine de putulica pentru ca asa a fost scris?

| 1libercugetator1 a răspuns (pentru a3e6u9):

Vezi tu ne place sa credem ca avem liberu arbitru in totalitate, am vazut multe documentare in care se spunea ca avem liberu arbitru si nu depinde de situatie, eu unu cred ca decizicile mele le iau eu nu altcineva

| ghiolbitza a răspuns:

Liberul arbitru e libertatea deplina a omului de a alege valori in care sa creada, principii dupa care sa se conduca. Dumnezeu, in Atotstiinta Lui, stie dinainte fiecare actiune a ta, dar nu intervine cu nimic sa te influenteze sa urmezi o cale dinainte stabilita. Daca tu vrei sa fumezi o tigara, tu stii ca vrei sa fumezi, Dumnezeu stie ca vrei sa fumezi si ca vei fuma tigara respectiva, dar nu intervine sa te opreasca. Nu o sa apara o mana extensibila din cer care sa-ti ia tigara din gura. Dumnezeu stie ca tu esti constient de riscurile pe care le presupune fumatul si stie ca e alegerea ta daca fumezi sau nu. Tu ai la indemana toate informatiile pro si contra fumatului si tu alegi ce faci. Bineinteles, asta inseamna ca tot tu vei da seama pentru faptele tale, savarsite cu buna stiinta si libera alegere, dar asta e alta poveste.

| a3e6u9 a răspuns (pentru AnnealedPride):

Nu știu dacă ai observat, dar am zis ereditate și MEDIU. Societatea actuală nu poate accepta că suntem ceea ce suntem datorită eredității și mediului, fiindcă ar însemna că trebuie înbunătățită societatea pentru ca oamenii să fie mai buni, și nimeni nu vrea să îmbunătățească societatea, nu există profit în asta.

Au existat și există civilizații foarte violente și civilizații foarte pașnice, cauza (evident) e mediul. Societatea de consum creează criminali și creează nevoia pentru poliție. Ar fi prea multe de zis, așa că o las baltă. Iluzia de liber arbitru e utilă pentru a controla masele și a păstra sistemul curent.

| a3e6u9 a răspuns (pentru 1libercugetator1):

Deciziile tale au cauze, sunt DETERMINATE de ceva, și anume de ereditate și mediu. Dacă ai fi trăit printr-un trib de prin Amazon, deciziile tale ar fi fost altele, tocmai fiindcă ar fi existat alte cauze care să-ți determine comportamentul.

| 1libercugetator1 a răspuns (pentru a3e6u9):

De acord, desi nu sunt resbonsabil de vina daca omor pe cineva?

| a3e6u9 a răspuns (pentru 1libercugetator1):

Din punctul meu de vedere, nu există vinovăție. Dacă un om a omorât, are motive, întrebarea e: care sunt motivele. Dacă motivele sunt legate de societatea în care trăiește, atunci trebuie îmbunătățită societatea. Dacă motivele sunt legate de probleme mintale, trebuie aflate cauzele problemelor mintale și rezolvate. Asta ar ajuta și la prevenirea următoarelor crime.

Practic, problema trebuie rezolvată. Dacă-l pedepsești nu rezolvi problema, vor mai exista crime, poate chiar el o va mai face când e din nou liber fiindcă problema nu a fost rezolvată. Aici vorbim de psihologi, psihiatri, sociologi, studii științifice, etc.

Întrebări similare