| RAY a întrebat:

Doctoras,minerest daca sunt pe aici.

Doar cei care au habar sa raspunda, pana la urma crestinismul urmeaza doctrina paulina?

Am citit pe wiki despre asta, despre noul si vechiul legamant, scria ca crestinii (unii) urmeaza doar cele doua porunci ale lui Iisus si parti din vechiul testament

https://en.wikipedia.org/wiki/Dual-covenant_theology

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Dap, din crestinismul petrin au ramas vagi urme, Pavel l-a invins pe Petru.

Probabil Pavel a considerat ca cei 12 apostoli sunt niste prostovani cu care nu se poate discuta teologie sau stiinta de carte. Si nici macar nu era vina lui.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pauline_Christianity

10 răspunsuri:
| maxtersup a răspuns:

Doctrina paulină se referă la învățăturile și scrierile atribuite apostolului Pavel în Noul Testament al Bibliei. Pavel a avut un rol semnificativ în răspândirea creștinismului în primele comunități creștine și a scris numeroase epistole către aceste comunități.

În ceea ce privește relația dintre creștinism și Vechiul Legământ, există diverse poziții teologice. Există creștini care consideră că creștinismul a adus un nou legământ prin Isus Hristos, iar anumite porunci și reguli din Vechiul Testament au fost înlocuite sau nu mai sunt obligatorii. Aceasta se bazează pe învățăturile lui Pavel și pe alte pasaje biblice care subliniază trecerea la un nou legământ prin Isus Hristos.

Referitor la Dual-Covenant Theology (teologia celor două legăminte), este o perspectivă teologică care susține că există două legăminte separate și valide înaintea lui Dumnezeu: unul pentru evrei, bazat pe Legea Mozaică și Vechiul Testament, și unul pentru creștini, bazat pe învățăturile lui Isus Hristos și Noul Testament. Această perspectivă este promovată de unii teologi evrei și creștini, însă nu este acceptată de toate ramurile creștinismului sau evreismului.

În cele din urmă, este important să înțelegem că creștinismul cuprinde o diversitate de tradiții, interpretări și învățături teologice. Opiniile și învățăturile pot varia în funcție de contextul cultural, teologic și denominational.

| RAY explică (pentru doctorandus):

Daca nu intervenea pavel se pierdera secta lui iisus ca multe altele, a stiut pavel ce face

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Da, si asta e adevarat. Unii profesori universitari de Biblie considera ca intemeietorul crestinismului este Pavel si nu Isus.

| RAY explică (pentru doctorandus):

Pavel a inventat totul, i-a mers mintea și a intrat și a intrat și în istorie

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Daca tu crezi ca Pavel a fost un impostor, nu te poate convinge nimeni de contrariul. Dar eu nu cred ca a fost un impostor.

| RAY explică (pentru doctorandus):

Nu am spus asta, ce crezi tu despre cum s-a inventat creștinismul?

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Crestinismul nu s-a "inventat". Isus a existat in mod real si a predicat o miscare apocaliptica in Israel (la inceput fara prea mare succes, Isus a murit ca un ilustru necunoscut). Cei care au crezut ca el a inviat au avut halucinatii, dar au fost sinceri. Pavel a avut si el o halucinatie care l-a facut crestin si analizand semnificatia teologica a invierii lui Isus a dedus rational ca Isus a devenit Mantuitorul lumii, altfel Dumnezeu nu l-ar fi inviat. Bine, eu nu zic ca ce zicea el era adevarat, dar in felul lui propriu era sincer. Adica nu a mintit intentionat despre Isus.

| RAY explică (pentru doctorandus):

Si mahomed a avut o halucinatie?

| doctorandus a răspuns (pentru RAY):

Nu stiu multe despre Coran, dar stiu ca e cu mult copy/paste din Biblie. Plus din cateva secte crestine considerate erezii.

| FilosofulDepresiv2022 a răspuns (pentru doctorandus):

Da, Coranul ia din texte precum Evanghelia dupa Petru si Toma, atunci cand spune ca Iisus a vorbit din pruncie si ca nu a fost rastignit.

Întrebări similare