| Jardelin a întrebat:

Dupa atacurile si denigrarile nemaintalnite din ultimile 10 zile asupra Bisericii Ortodoxe, iata ca avem si o reactie oficiala in Parlament.

Ma bucur sa exprimat aceasta pozitie. Credeti ca trebuia sa exprime si Iohannis un punct de vedere similar?

Declarație politică a deputatului PNL Daniel Gheorghe: Biserica trebuie apărată

Dragi colegi,

Asistăm în ultimele săptămâni la un atac concertat la adresa Bisericii și a valorilor creștine.

Nu trebuie să uităm niciodată că Biserica face parte din valorile fundamentale ale națiunii române, pe care noi, ca reprezentanți ai poporului, avem obligația să le apărăm.

Vedem în aceste zile atât în România cât și în plan internațional un puternic discurs militant secularist, discurs ce are ca miză decreștinarea spațiului euro-atlantic.

Uităm însă adesea că viziunea creștină autentică este incompatibilă cu fanatismul religios, extremismul politic sau ideologiile totalitare. În schimb, cele mai mari crime din istorie au fost comise atunci când curente sau ideologii politice seculariste au ajuns să decidă destinele unor națiuni sau ale unor popoare.

Și avem numeroase exemple, precum Revoluția Franceză, Revoluția bolșevică, Revoluția maoistă sau chiar procesul de comunizare din estul Europei, proces care a ucis ori întemnițat doar în România sute de mii de persoane.

Miza acestei ideologii (căci da, ateismul militant a ajuns o ideologie) este să răstoarne valorile iudeo-creștine, printre care libertatea, respectul față de viață și demnitatea umană, moderația, spiritul critic și iubirea aproapelui.

Acceptarea faptului că numai Dumnezeu este Adevărul absolut contrazice pretențiile de a transforma persoane și idealuri umane, teorii sociale, filosofice sau politice, în valori supreme.

Din această viziune creștină decurg în mod natural drepturile eterne ale omului. Ele nu pot fi legiferate înăuntrul sau în afara societății, ele țin de natura umană.

Cultura libertății, trăsătură caracteristică a civilizației căreia îi aparținem, și instanțele concrete cum ar fi instituții legal-politice și sistemul economic, au fost dezvoltate pe acest fundament.

La baza Civilizației Iudeo-Creștine, din care facem parte, se află, înainte de toate, moștenirea religioasă. Toate realizările acestei civilizații, atât cele din plan moral cât și cele materiale, decurg din religie, din concepția iudeo-creștină privind omul, raportul lui cu realitatea – cu Dumnezeu, și apoi cu semenii săi, cu societatea, cu întreaga Creație.

În toate domeniile vieții sociale – cultură, justiție, politică, economie, tehnologie – rezultatele obținute de Civilizația Iudeo-Creștină sunt fără egal față de cele ale altor civilizații, bazate pe orice alte religii, chiar dacă și acestea se pot mândri cu creații valoroase. Și totuși, religia creștină este cea mai atacată și mai persecutată dintre toate religiile planetei.

Auzim în aceste perioade scandări de genul "Spitale, nu catedrale", slogan ce ne amintește tuturor de mesajul promovat de feseniști la începutul anilor 90, "Noi muncim, nu gândim".

Atacul la fundamentele morale ale poporului român este un proces ce are loc în România de peste șapte decenii: astăzi vedem cum intențiile comuniștilor sunt continuate de așa-zișii atei militanți, inclusiv de pe site-uri a căror finanțare este un mister pentru toată lumea.

Un lucru extrem de grav este acela că aceștia încearcă să-și impună propria agendă, ocolind mecanismele democratice. Statul român, deci și Parlamentul, trebuie să fie în slujba cetățenilor și să asculte de voința acestora și nu să-și aroge rolul de a educa poporul conform unei ideologii. De altfel, aceste este și mesajul oamenilor care au ieșit în stradă în aceste zile.

În încheiere, aș vrea să mă întorc la celebrul mesaj "Spitale, nu catedrale". În spațiul românesc, școlile, spitalele și instituțiile culturale s-au dezvoltat până în sec XIX în cadrul Bisericii - și avem exemple numeroase aici, precum Spitalul Colțea, Spitalul Brâncovenesc, Academia de la Sf. Sava, în Bucuresti, ori prima școală românească care a apărut de asemenea într-un cadru religios, în sec XVI, la Catedrala Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului.
Începând cu sec XIX, Statul și-a asumat construcția de spitale și de școli. Să nu uităm asta.

Ca și creștini, avem libertatea și chiar obligația de a critica BOR. Cred însă că trebuie să o facem plecând de la adevăr și de la fapte și nu din perspectiva unei proiecții ideologice. Da, Biserica Ortodoxă are probleme de comunicare, însă, în același timp, aceasta alături de Biserica Greco-Catolică, este cel mai important filantrop din România. În 2015, BOR a derulat cea mai mare campanile națională de donare de sânge. Trebuie spus faptul că în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cea pe care Eminescu o supranumea,, mama neamului românesc,,, funcționează 785 de instituții și servicii sociale dintre care 51 de instituții medicale. Aceste date nu sunt cunoscute, pentru că Biserica nu face acte de caritate cu televiziunile după ea.

Cred că Biserica românilor trebuie apărată și promovată ca un reper în absența căruia România riscă un dezastru moral.
Valorile și principiile creștine sunt și astăzi o redută în fața relativismului moral și a tentațiilor politice totalitare. Biserica trebuie să își păstreze rolul de factor de echilibru și de garant al dialogului dintre Stat și cetățeni.

Ieri s-au împlinit două decenii de la moartea lui Corneliu Coposu, un om politic ce face parte dintr-o generație de excepție ce a construit România Mare. Această generație a avut ca reper Decalogul și a înțeles că nimic nu se poate construi durabil în afara lui. Acestor demni înaintași care au afirmat valorile creștine și spiritul democratic avem obligația să le continuăm munca și să le respectăm moștenirea.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Daniel Gheorghe,
Deputat PNL

33 răspunsuri:
| TrăieşteClipa a răspuns:

Daniel Gheorghe a fost probabil indoctrinat de mic.
Ce poti sa-i ceri unuia care sustine indoctrinarea religioasa ortodoxa in scoli.Atat poate.

NOname
| NOname a răspuns:

Nu am pretenţii de la un spălat pe creier, care mai e şi paranoic.
Să-i explic unde şi de ce greşeşte, ar fi, ca şi în cazul tău, ca şi cum aş vorbi cu o muscă bâzâitoare.

| Jardelin explică (pentru TrăieşteClipa):

Te-ai gandit ca cel indoctrinat si spalat pe creier s-ar putea sa fii tu?

| Jardelin explică:

S-a dus naibii dialogul pe TPU! Pur si simplu nu ai cu cine discuta. Totul se rezuma la acuze si jigniri! "Frumoasa" evolutie a avut aceasta categorie!

Aici e "raiul" ateilor ingamfati si spalati pe creier. Daca ar avea arme in maini te-ar omora fara sa cracneasca, pentru simplul fapt ca tu crezi in Dumnezeu.

| aabaaab3278 a răspuns (pentru Jardelin):

Spalati pe creier cu ce? laughing

| Jardelin explică (pentru aabaaab3278):

Cu intentie.

| TrăieşteClipa a răspuns (pentru Jardelin):

Sa lasam insultele pentru cei mai putin inteligenti dintre noi.
Crezi ca o sa reusesti sa te abtii?
Eu nu te-am insultat daca intelegi.
Daca te simti cu musca pe caciula este altceva.

| CinevaNou a răspuns:

Fugi si voteaza-l.

| Filip23 a răspuns:

"Spitale, nu biserici!", oare de ce nu "Spitale, nu cluburi!". Daca fiecare ateu care isi cheltuie banii in cluburi, cafenele iar dona pentru spitale sau aziluri, cate spitale s-ar construi? Cate camine de copii? Multi mai multi bani se cheltuie in cluburi, decat dau babele pe lumanari la biserica.

| KodrutZ a răspuns:

Un cretin. Hauz tu, "libertatea, respectul față de viață și demnitatea umană, moderația, spiritul critic și iubirea aproapelui." El e ala care sa vorbeasca despre asa ceva?

| KodrutZ a răspuns (pentru Filip23):

Amice, esti imbecil. Hai sa iti explic si de ce. Ca ateu, musulman, crestin, satanist, wicca, budist, etc, statul imi ia niste impozite. Din banii aia, el da bisericii fara sa ma intrebe daca sint de acord sau nu. Cluburile sint entitati private, iar daca ma duc sa beau o bere, de exemplu, dau din BANII MEI, ramasi DUPA IMPOZITARE. Din banii astia pe care ii las in club, o parte reprezinta TVA-ul, care ajunge tot la stat, care la rindul lui ii da (si) bisericii. Patronul clubului, la rindul lui, e impozitat din profitul pe care il face cind eu ma duc sa beau o bere. Din impozitul ala, se duc bani (si) la biserica. Prin comparatie, daca ma duc si cumpar o luminare, atunci TOTI banii aia ramin bisericii. Capisci, bambino?

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

Las-o mai moale, amice. Spitalele la care te duci tu sa te tratezi, tu un ateu si altii ca tine, functioneaza din impozitele mele si ale multor crestini din tara asta. Cu alte cuvinte eu, un crestin, platesc impozite pentru ca tu sa te tratezi, tu sa ai drumuri, poduri, armata, securitate, etc, etc.

Ceea ce nu intelegi tu si nu inteleg toti imbecilii hipsteristi din tara asta, este ca o societate functioneaza prin SO-LI-DA-RI-TA-TE! Capisci? Adica eu platesc niste impozite care se duc la spitale unde niste boi se trateaza dupa ce au baut ca porcii si si-au spart capul, din aceleasi impozite platite de mine se construiesc stadioane desi mie nu-mi place fotbalul, tot asa cum din impozitele tale o parte merge la biserici desi nu crezi in Dumnezeu. Si toti la un loc platim pentru invatamant, armata, sanatate, etc, etc, etc. Asa functioneaza o societate NORMALA. Mai gandeste-te inainte sa vorbesti!

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

Functioneaza SI din impozitele tale. Daca stam un pic sa calculam, venitul mediu al ateilor e sigur mai mare ca al crestinopatilor care sar atit de c00r in sus ca vai, dar cum, se iau de biserica mea satanistii astia nevolnici! Intr-o societate NORMALA, chestiile optionale sint suportate de catre PRIVATI. O societate NORMALA are nevoie de educatie, securitate, sanatate. Vrei sa te rogi? Foarte bine. Vrei altar? Fa-ti altar in casa, in curte, treaba ta. DAR nu lua din banii aia multi-putini de la buget ca sa ii bagi in curul unor barbosi nenorociti care nu aduc nimic util societatii. Societatea aia NORMALA functioneaza conform CONSTITUTIEI, iar acolo e stipulat DREPTUL la LIBERTATE a constiintei/credintei/religioasa, nu scrie negru pe alb ca Romania e stat crestin-ortodox si asta e religia de stat, care trebuie' musai finantata de la buget si scutita de toate cele lumesti.

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

"Daca stam un pic sa calculam, venitul mediu al ateilor e sigur mai mare ca al crestinopatilor"

Serios?! De unde ai scos-o pe asta? I-a calculeaza sa vad si eu cum ti-a dat rezultatul asta.

Ca sa nu mai lungim discutia pentru ca vad ca furi curent, pana una alta in tara asta mai exista un numar considerabil de crestini care isi doresc biserici si le frecventeaza. Practicarea credintei in Dumnezeu este oficiala in acest stat, este garantata de Constitutie, exista un numar de culte recunoscute de stat si este absolut normal ca cei credinciosi sa fie de acord cu sustinerea finnaciara a bisericilor lor de catre stat pentru ca sunt platitori de taxe si impozite in acest stat.

Cand s-a construit mega-stadionul de la Bucuresti care sta inchis mai tot timpul anului, nu ne-a intrebat nimeni daca ne place fotbalul si daca il vrem. Si totusi s-a construit cand eu zic ca era mai bine daca se cumparau niste aparate moderne in spitalele romanesti cu acei bani.

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

Ma uit in jur. Ai citit cred pe ici-pe colo cam ce oameni erau "satanistii" aia care au murit in Colectiv si prin spitale dupa aia. Nu fur curent, sint cu factura la zi!
Pai si cine nu ii lasa pe crestini sa mearga la biserica? Sa cotizeze, sa le intretina, sa se duca. Eu daca vreau club de jucat table, nu vine statul sa mi-l faca din banii celor care joaca sah. Practicarea, ok, am zis eu ceva de practicare? Practica, dar pe banii tai! Nu, nu e normal ca cei CREDINCIOSI sa fie de acord cu mizeria bor-ului. Cunosc citiva credinciosi care se pisa cu bolta pe mafia bor si stiu ca nu sint singurii. Exista destui credinciosi de bun simt si realisti in tara asta. "este absolut normal ca cei credinciosi sa fie de acord cu sustinerea finnaciara a bisericilor lor de catre stat pentru ca sunt platitori de taxe si impozite in acest stat" In aceeasi maniera, este absolut normal ca cei futaciosi sa fie de acord cu sustinerea financiara a bordelurilor de catre stat, pentru ca sint platitori de taxe si impozite in acest stat.

| Filip23 a răspuns (pentru KodrutZ):

Nu este vorba doar de banii din impozite. Astia sunt o mica parte din banii care circula in societate. Marea parte sunt banii "privati". Voi sunteti cei care tipati "spitale, aziluri, camine" dar tot voi sunteti cei care nu miscati un deget pentru cei in nevoi. Tipati mult, dar banutii vostri merg spre placeri usoare : clubulete, cafenele, aparaturi de super lux, calatorii, divertisment, alcool, tigari, mobilier scump, hainute potrivite impaunarii si nu in ultimul rand sex. Iar pentru amaratii aia pentru care tipati, in cel mai bun caz daca aveti o bancnota mototolita de 1 leu. Deci n-o mai faceti pe niznaiul cu impozite (16% din vreo jumatate din salariu), problema e ce facem cu restul pe care il bagam in buzunar.

| KodrutZ a răspuns (pentru Filip23):

Una la mina, nu te &*&e grija ce fac eu cu banii. La fel nu stii ce fac cu banii nici cei asemenea mie. Am prieteni care au donat cate un salariu intreg pentru cauze/persoane cu care aveau putin in comun si nu erau fortati de nimic sa o faca. Nevasta-mea doneaza vreo 3-400 RON pe luna pentru a tine niste copii nevoiasi in liceu. Eu am donat diverse cu diverse ocazii, si material, si financiar. Nu cer sa mi se faca statuie, mi se rupe de viata de apoi, la fel cum nu ma intereseaza daca crestinii isi dau toti banii unor nemernici in sutana. Problema e ca totusi din "putinul" ala care ai tu impresia (da' impozitele care se percep angajatorului ce, nu exista?) ca ni-l ia statul NU VREAU sa se sustina o organizatie mafiota.
P.S. Nu fumez, nu am mai pus alcool in gura de doua luni, nu beau cafea, nu am nici un lux pe nicaieri si nici nu planuiesc. Dar nah, sint un satanist nenorocit, cum se zicea pe undeva pe aici. Cum se zice peste tot, dealtfel.

| Filip23 a răspuns (pentru KodrutZ):

Nu m-am referit la persoana ta, daca dai sau nu 3-4000 lei pentru copii nevoiasi. M-am referit banutii retinuti ca impozite sunt putini fata de cei spintecati prin cluburi, cafenele, divertisment, lux. Si ateii nu fac exceptie de la &*&erea banilor in aceste locatii, dar tipa ca nu sunt spitale, scoli, camine de copii, aziluri la-la-la. De ce nu investesc ateii din banii personali in camine de copii, aziluri? Pt ca placerile sunt dulci, si doar ura fata de crestini vorbeste, nu compasiunea. Compasiune aveti fata de cluburi, cafenele, alcohol si lux. Asta era ideea.

| KodrutZ a răspuns (pentru Filip23):

Ura fata de crestini, auzi tu. Nu, deloc. Faptul ca exista niste crestini nu e nici o problema. Faptul ca unii au j'de cruci atirnate la parbriz ma amuza si ma ingrijoreaza un pic, ca poate da naibii peste mine ca nu ma vede de alea, dar nu ma poate face sa ii urasc. Ma dezgusta in schimb habotnicii care una-doua sar in apararea bor ca institutie, dar nu in apararea credintei ca si chestiune pur personala, intima.
P.S. Nu avem statistici in directia asta, dar eu personal cunosc o gramada de atei/agnostici/crestini care fac donatii/se implica direct in loc sa dea bani mafiei in sutane.
P.S. 2 Nu am nici o compasiune pentru nimic, m-as duce si miine sa traiesc in mijlocul desertului.

| Filip23 a răspuns (pentru KodrutZ):

Ma dezgusta ca te dezgusta. Daca n-ai fi un frustrat de doi lei ai avea alte preocupari decat sa monitorizezi banii cheltuiti de babe pe lumanari. Mai ales ca ai si nevasta. Parca esti casatorit cu rubrica Religie.

| KodrutZ a răspuns (pentru Filip23):

Nu e vorba de banii babelor aici... dar sa fim noi sanatosi. Nu sint deloc casatorit cu rubrica asta, doar ca scriu mult mai repede decit au unii impresia. Oricum, si 5 minute pe zi e prea mult, dar na. Fiecare avem viciile noastre.

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

„Ma dezgusta in schimb habotnicii care una-doua sar in apararea bor ca institutie, dar nu in apararea credintei ca si chestiune pur personala, intima.„

Si ce-ai vrea, sa facem toti impreuna cu tine un cor al hulitorilor si acuzatorilor care nu stiu ce cuvinte oribile sa mai inventeze la adresa BOR?

Pana una alta BOR este o institutie mai mult decat onorabila in Romania care, pe langa activitatea pastorala, are grija de oameni saraci, batrani, copii, etc mai mult decat orice alta institutie din aceasta tara. Isi administraeze banii intr-un mod foarte eficient si corect, cam o treime din veniturile totale o da pe acte de caritate iar restul se folosesc pentru alte cheltuieli specifice cultului.

Nu accept sa ma jignesti si sa ma faci habotnic pentru simplul fapt ca resping toate minciunile si ofensele spuse despre Biserica Ortodoxa. La tine indoctrinarea ateista a atins cote halucinante asa incat nu mai esti capabil sa gandesti rational si cu masura. Incep sa cred ca atitudinea ta (similara cu a inca vreo cativa de pe aici) e mai mult decat spalare de creier, ma tem ca e o misiune, o misiune murdara ca sa-ti castigi existenta.

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

"Pana una alta BOR este o institutie mai mult decat onorabila in Romania care, pe langa activitatea pastorala, are grija de oameni saraci, batrani, copii, etc mai mult decat orice alta institutie din aceasta tara. Isi administraeze banii intr-un mod foarte eficient si corect, cam o treime din veniturile totale o da pe acte de caritate iar restul se folosesc pentru alte cheltuieli specifice cultului." Desigur. DE CE AU PROFIT? DE CE AU PROFIT? DE CE AU PROFIT? DE CE AU PROFIT? DE CE AU PROFIT? DE CE AU PROFIT? DE CE AU PROFIT?
P.S. Poate imi spui si mie cine ma plateste pentru a ofensa pura biserica ortodoxa romana, ca trebuie' sa ii sun sa imi achite sumele restante.

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

Kodrutz, prietene, faci o grava confuzie. Hai sa-ti explic. Se pleaca de la forma de incadrare juridica a Bisericii Ortodoxe. Ea este incadrata, si e corect asa, la organizatii non-profit. La organizatiile non-profit, NU exista profit asa cum au organizatiile comerciale. Exista sau poate exista excedent financiar dar nu se cheama profit. La o societate comerciala excedentul financiar, adica venituri minus cheltuieli, este al proprietarilor. Proprietarul societatii comerciale ia acel profit si face ce vrea muschiul lui cu acei bani.

La organizatiile non-profit nu e asa. Excedentul financiar, daca ramane, nu il ia nimeni. Fac precizarea ca in termeni financiari, la modul simplist, toate firmele, organizatiile si entitatile din lumea asta au niste venituri si niste cheltuieli. Si in cazul Bisericii Ortodoxe ca si al altor culte exista niste venituri si niste cheltuieli. La Biserica Ortodoxa veniturile provin din donatii, activitati comerciale, etc, etc, etc. Cheltuielile sunt compuse, si aici te rog sa fii atent, din activitati caritabile, cheltuieli cu intretinerea, diverse cheltuieli pentru materiele, tiparituri, constructii, etc, etc, etc.

Daca la sfarsitul unui an in urma tuturor acestor cheltuieli raman niste bani sub forma unui excedent finananciar, acei bani nu ii ia patriarhul sau altcineva, asa cum fac proprietarii societatilor comerciale ci raman in conturile bisericii. (Fac precizarea ca in Biserica Ortodoxa, arhiereii - gradele superioarea ale ierarhiei de conducere - sunt toti calugari, adica nu au familii si urmasi, iar toate veniturile personale pe care le realizeaza raman ale bisericii. Nu ai sa vezi niciodata ceva pe numele vreunui calugar.)

Ceea ce as vrea sa retii, este faptul ca Biserica Ortodoxa cheltuieste cam o treime din venituri pe acte caritabile. Anul trecut BOR a avut venituri totale a avut de 60 mil euro si a cheltuit aproape 20 mil euro pe acte de caritate, adica aprox 33%! Cu 20 de milioane de euro bani cheltuiti pe acte de binefacere Biserica Ortodoxa este institutia care cheltuieste cei mai multi bani pe asa ceva. Urmatoarea institutie din clasament este OMV Petrom cu 3, 8 milioane de euro, la venituri atentie, de 4 miliarde de euro realizate in 2014!

Repet inca o data, daca se intampla ca dupa toate aceste cheltuieli Bisericii Ortodoxe sa-i ramana un surplus de bani, acei bani raman in conturile bisericii pentru a fi folositi in anul urmator. Acel excedent nu se cheama profit, pentru ca nu este o societate comerciala si pentru ca nu ii ia nimeni la sfarsit de an. La fel se intampla la orice organizatie non-profit. Spre exemplu la "Salvati Copii" sau "Asociatia pentru Smurd", se realizeaza niste venituri, se fac niste cheltuieli (cu salarii, acte de caritate, etc) si daca ramana un excedent la sfarsitul anului acei bani nu ii ia nimeni pentru folosul propriu. Sunt folositi in anul urmator in diverse scopuri.

Sper ca ai inteles. Nu mai fa confuzii de termeni. Profit relizeaza numai societatile comerciale. Organizatiile non-profit realizeaza (daca realizeaza) excedent financiar, pe care nu il ia nimeni spre folosul personal asa cum fac patronii.

Cu alta ocazie o sa vorbim si despre eventuala impozitare, desigur daca ai sa fii calm si o sa am cu cine discuta.

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

Parca s-a mentionat undeva mai devreme ca la ONG-uri tot ce depaseste 5000 EUR sau ceva de genul, anual, se taxeaza. bor-ul e un ONG sfint, stiu, de aia se strecoara pe linga lege. Ceea ce discutam noi sint banii FISCALIZATI. La fiecare leu cu chitanta, in bor mai intra cel putin doi fara. Nu imi zi mie ca toti popii dau chitante in orice situatie, ca e ca si cum ai zice ca toate profisionistele di pi niet sint fete mari. Din aia 20 de milioane pe acte de caritate, poate binevoiesti sa afli si cit sint salarii/consumabile.
Profit sau nu ca termen, insa bani ramasi la sfirsitul anului = profit. Ce opreste bor-ul sa traga linie, sa zica "uite, anul trecut ne-au ramas 2 milioane de euro, hai sa trimitem la operatie in afara cazurile cele mai grave care asteapta aprobarea dosarului 112 de la stat". Poti sa imi raspunzi la asta?
Apropos de eventuala impozitare, uite cum se intimpla in state civi...ptiu, sataniste, de-alea inapoiate gen SUA sau Norvegia - bisericile POT DA FALIMENT. Nu ai enoriasi, nu ai fonduri, te duci la vale, iar miine in sediul tau poate fi o crisma, un spital, sau o biblioteca. Uite citeva citate foarte misto:
1. Taxpayers in Iceland must pay a congregation tax[4] (Icelandic: sóknargjöld) to the recognized religious organization of their choice. Those who do not belong to any recognized religious organization pay the same amount to the State. The Church of Iceland receives governmental support beyond the congregation taxes paid by its members. Pe scurt, daca nu vrei sa sponsorizezi un cult anume, banii respectivi ii platesti direct statului, care o sa faca alte chestii cu ei.
2. The members of Church of Sweden pay church fee, which varies between municipalities, but can be as much as 2%. Church and state are separated as of 2000, however the burial tax (begravningsavgift) is paid by everyone regardless of membership.

In a recent development, the Swedish government has agreed to continue collecting from individual taxpayers the annual payment that has always gone to the church. But now the fee will be an optional checkoff box on the tax return. The government will allocate the money collected to Catholic, Muslim, Jewish and other faiths as well as the Lutherans, with each taxpayer directing where his or her taxes should go.
3. There is no official state church in Switzerland. However, all the 26 cantons (states) financially support at least one of the three traditional denominations – Roman Catholic, Old Catholic (in Switzerland Christ Catholic), or Evangelical Reformed – with funds collected through taxation. Each canton has its own regulations regarding the relationship between church and state. In some cantons, the church tax (up to 2.3%) is voluntary but in others an individual who chooses not to contribute to church tax may formally have to leave the church. In some cantons private companies are unable to avoid payment of the church tax.[8]

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

1. Am Legea cultelor si Codul fiscal. Nicaieri nu scrie de pragul de 5000 de euro. Te asigur ca Biserica Ortodoxa si celelalte culte functioneaza perfect legal, conform legilor. Daca erau suspiciuni de incalcare a vreunei legi fii sigur ca pana acum se luau masuri iar mass-media vuia pana acum.

2. Chitantele pe care le elibereaza popii nu prea au valoare in raport cu Fiscul. Pentru ca nu sunt fiscalizate si nu se plateste impozit aferent acelor bani incasati. Chitantele au mai mult rolul de a oferi o dovada a platii celui care plateste. In concluzie, daca de maine s-ar da chitante pentru orice lumanare, cruciulita sau pomelnic nu te-ar ajuta cu absolut nimic deoarece conform legilor romanesti in vigoare nu trebuie platit impozit. Situatia ar fi aceeasi ca pana acum.

3. Am o intrebare, de unde moda asta cu exemple de afara? De ce, absolut tot ceea ce se petrece afara trebuie sa fie model pentru noi, iar noi trebuie sa ne comportam ca niste mimetici? Intreb in principal din 2 motive, mai intai ca nu tot ce se intampla afara e bun, iar in al doilea rand fiecare tara are specificul ei si formula care functioneaza intr-o tara nu functioneaza poate in alta tara.

Deci, ceea ce fac suedezii e treaba lor. La mine in tara sunt alte culte majoritare, alte date ale problemei, alta istorie, alti oameni, alta credinta, alta intelegere a lucrurilor, etc., etc., etc.

4. Nu prea am timp sa scriu mesaje. Eu am explicat niste lucruri simple clare si verificabile. Daca vrei sa intelegi bine, daca nu, nu. Te rog nu imi manca timpul. Discutia a pornit de la termenul "profit" pe care l-ai folosit in legatura cu BOR. Eu ti-am explicat cum stau lucrurile de fapt si de ce este gresit sa folosim termenul "profit". Dar, daca tu preferi sa-l folosesti in continuare n-ai decat. Retine insa ca "profitul" este ceea ce ramane dupa ce scazi din venituri cheltuielile.

Dincolo de obsesia profitul, fii onest si nu trece cu vederea lucrurile bune pe care le face biserica cu banii si faptul ca ajuta sute de mii de oameni anual. Voi ateii ati dori daca s-ar putea ca de maine sa dispara si biserica si credinta din capul oamenilor. Eu nu cred ca ar fi oamenii mai fericiti daca brusc ar disparea camine pentru batrani, cantine sociale, spitale, clinici, gradinite, scoli, programe sociale pentru oameni, etc. Mai gandeste-te, poate ca biserica si ce face ea este un plus pentru aceasta societate, nu un minus.

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

1. Codul Fiscal, in art 15 alin 3 precizeaza ca "organizatiile non-profit (…) sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pina la nivelul echivalentului in leia 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutit de la plata impozitului pe venit"
2. Corect, dar POATE ca nu i-ar mai baga in buzunar direct si ar face si ceva bun cu banii aia. Oricit ai zice ca am ceva diabolic cu bor-ul, nebun sa fiu sa neg ca s-au infiltrat si acolo OAMENI de buna credinta.
3. De unde moda cu exemple din afara? Legat de rahatul ala de mausoleu care se ridica zi si noapte linga casa poporului (nu am vazut vreun spital sau scoala sa se construiasca in ritmul ala) toti dadeau exemple ca vai altii au si noi nu. Atunci erau exemple bune. Nu discutam de cultele majoritare, discutam de principii de bun simt care in alte parti functioneaza. Daca ar fi 100% atei, mi s-ar parea foarte ok ca ei sa isi poata exprima vointa in legatura cu destinatia unei anumite taxe. De exemplu, eu as prefera ca din banii mei sa se intretina Putna sau Sucevita, si nu sa se arunce in nemernicia aia din Bucuresti sau in salariul securistului-sef.
4. Am vazut la punctul unu cum stam cu lucrurile simple clare si verificabile...
P.S. Repet, as prefera sa dispara biserica, dar nu credinta. Credinta de multe ori face oamenii mai buni, in timp ce biserica ii face idioti.

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

1. Ia citeste mai cu atentie Codul fiscal si vezi Art. 15, punctul 1-f:

"cultele religioase, pentru: venituri obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, potrivit legii, venituri obţinute din chirii, alte venituri obţinute din activităţi economice, venituri din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor;"

Articolul mentionat de tine nu are absolut nici o legatura cu regimul cultelor. Se refera la societatile non-profit. Cultele pot fi asimilate intr-un fel organizatiilor non-profit dar nu sunt organizatii non-profit in sens juridic. Ele sunt pur si simplu culte! De aceea in Codul fiscal se face referire expres la ele pentru ca sunt entitati distincte.

2. Sa stii ca popii nu sunt hotii pamantului dupa cum se promoveaza in toata media romaneasca. Nu stiu exact cati bani opresc pentru ei si cati vireaza la Biserica, dar cert este ca pe de o parte sunt prost platiti si nu trebuie sa uitam ca toti au familie si copii. Conditia casatoriei este obligatorie pentru preotii din Ortodoxie altfel nu sunt hirotoniti. La mine in sat popa (care e foarte tanar) are deja 4 copii, in satul alaturat preotul de acolo are 7, si situatia nu e asa roza cum cu nerusinare mint toti ateii. Majoritatea preotilor din tara au o conditie destul de modesta de trai. Repet, gandeste-te ca au salariul minim pe economie. Cu ce mai castiga preoteasa si cu ce mai primeste de la biserica nu se sparg in figuri. Vai de capul lor si sincer iti spun, din punct de vedere financiar eu niciodatata nu i-am invidiat pe preoti.

3. Kodrutz lumea este deosebit de proasta si de idioata! Nu fi si tu! Gandeste omule nu lenevi, ca esti dintr-un oras frumos, cultural, plin de spiritualitate, un oras cu oameni frumosi si destepti! Catredrala de la Bucuresti este un exemplu extaordinar despre cum se face un lucru bun in tara asta. Se lucreaza in 3 schimburi, nu se fura, nu se dau spagi, nu se trage mata de coada. Nu s-a ales firma constructoare pe baza de spaga, nu sunt preturi umflate, nu se folosesc materiale proaste, toata lumea e serioasa si corecta. De ce? Pentru ca Biserica stie sa-si administreze banii si nu-si bate joc de ei.

Cam asa ar trebui sa functioneze tara asta Kodrutz. Cam asa ar trebui sa se construiasca podurile, autostrazile, canalele de irigatie, etc, etc. S-a dus vreun idiot care mananca rahat cu carul pe Internet sa intrebe pe Daniel, "Bai nene, voi cum reusit sa fiti asa de eficienti si sa construiti la costuri corecte, intr-un ritm atat de rapid Catedrala asta?". Nu, nu s-a dus. S-a dus vreun politician sa se informeze? Nu, nu s-a dus. Dar in schimb au toti gura mare si debiteaza non-stop mizerii la adresa Bisericii. Asculta prietene, in tara asta plina de hoti, mincinosi, invidiosi si retardati lucrurile nu or sa mearga niciodata bine pana cand nu vom intelege ca nu trebuie sa ne frece grija celui de langa noi si vom pune noi insine osul si mintea la treaba si vom fi cinstiti.

Tara asta nu din cauza bisericii si a popilor nu are autostrazi si canale de irigatie! Ci pentru ca s-a furat in draci si cu nesimtire de 26 de ani, ca daca nu se fura si eram cinstiti aveam si autostrazi si Catedrala si spitale si ce mai vrei tu.

Cred in continuare ca tu esti platit sa scrii zilnic texte anti-biserica. Si tu si altii de pe aici. Iar daca nu sunteti platiti cred ca sunteti bolnavi de ura si de irationalitate, altfel nu-mi explic de unde vinde atata ura fata de cea mai umana institutie din Romania. Sa cheltuiesti 20 mil de euro anual nu e putin, sa aduci bucurie si mangaiere la sute de mii de suflete care au nevoie de sprijin este cea mai frumoasa dovada de omenie fata de semeni, si totusi in mintile unora aceste lucruri nu valoareaza absolut nimic pentru ca ori sunt platite ori sunt bolnave.

P.S. Catedrala de la Bucuresti are in componenta, surpriza... si un spital cu o unitate de primire urgente. Inca o dovada ca Biserica se gandeste numai la ea insasi, nu la oameni!

| Jardelin explică (pentru KodrutZ):

Inchei aici subiectul ca nu mai am nici un chef sa continui.

| KodrutZ a răspuns (pentru Jardelin):

1. Pai da, dar tu ai zis ca bor actioneaza ca un ONG. Ca au palarie de la aia pentru care lucreaza ca masina de adus voturi, e partea a doua.
2. Nu e vorba de media, ma raportez la ce cazuri stiu personal inainte de a ma raporta la media. "dar cert este ca pe de o parte sunt prost platiti si nu trebuie sa uitam ca toti au familie si copii" si profesorii sint prost platiti, dar daca tu ca profesor ceri bani parintilor, sari toti de c00r in sus. Daca ceri ca popa, dau si tac in cel putin 80% din cazuri. Daca nu iti permiti sa tii o haita de copii, exista mijloace de contraceptie. Pina sa fii popa, esti om. Sau asa ar trebui sa fie. Sa vezi ce casa are si cum o duce popa de la bunica-mea... de astia de pe la oras cu salariu de profesor si masina de 50k EUR, nu mai discut.
3. Nu stiu cum se lucreaza si cit de corecta e treaba, dar probabil o sa vada urmasii nostri la primul cutremur mai sanatos. Daca nu pica jos intre timp.
Exemple cu adevarat extraordinare despre cum se poate face treaba sint Spitalul din Slobozia si comuna aia din Constanta, Pestera. Legat de banii care ajung la nemernicia aia, permite-mi sa iti aduc aminte de un caz de anul trecut - sau doi ani. Securistul sef a cerut fonduri consiliilor judetene. Dobitocul de Adomnitei a dat vreo 30.000 RON de la fondul special, ca nu dadea de la ma-sa. Timp in care poate ai vazut cum arata laterala spitalului de copii. Suceava s-a abtinut de la a arunca cu bani.

Legat de ce crezi, asa sa fie! Doar ca nu gasesc banii aia pe aici oricit i-as cauta. Mama ei de treaba... Si poate ar fi bine sa te uiti un pic sa vezi cate tone de texte anti-bor (nu) scriu zilnic. Din cate stiu, sint platit sa scriu chestii legate de laptopuri, telefoane mobile, treburi de-astea. Si nu aici.
Apropos de "cea mai umana institutie din Romania," ca incheiere, ca totusi articolele alea de care ziceam mai sus nu se scriu singure:
1. http://revistapresei.hotnews.ro/......a-bani.htm
2. http://www.digi24.ro/......+telefoane
3. http://www.bzi.ro/preot-prins-in-flagrant-la-amanta-foto-si-video-153654
4. http://www.buciumul.ro/......resaliile/
5. http://www.contributors.ro/......-biserica/