| Jardelin a întrebat:

Dupa atacurile si denigrarile nemaintalnite din ultimile 10 zile asupra Bisericii Ortodoxe, iata ca avem si o reactie oficiala in Parlament.

Ma bucur sa exprimat aceasta pozitie. Credeti ca trebuia sa exprime si Iohannis un punct de vedere similar?

Declarație politică a deputatului PNL Daniel Gheorghe: Biserica trebuie apărată

Dragi colegi,

Asistăm în ultimele săptămâni la un atac concertat la adresa Bisericii și a valorilor creștine.

Nu trebuie să uităm niciodată că Biserica face parte din valorile fundamentale ale națiunii române, pe care noi, ca reprezentanți ai poporului, avem obligația să le apărăm.

Vedem în aceste zile atât în România cât și în plan internațional un puternic discurs militant secularist, discurs ce are ca miză decreștinarea spațiului euro-atlantic.

Uităm însă adesea că viziunea creștină autentică este incompatibilă cu fanatismul religios, extremismul politic sau ideologiile totalitare. În schimb, cele mai mari crime din istorie au fost comise atunci când curente sau ideologii politice seculariste au ajuns să decidă destinele unor națiuni sau ale unor popoare.

Și avem numeroase exemple, precum Revoluția Franceză, Revoluția bolșevică, Revoluția maoistă sau chiar procesul de comunizare din estul Europei, proces care a ucis ori întemnițat doar în România sute de mii de persoane.

Miza acestei ideologii (căci da, ateismul militant a ajuns o ideologie) este să răstoarne valorile iudeo-creștine, printre care libertatea, respectul față de viață și demnitatea umană, moderația, spiritul critic și iubirea aproapelui.

Acceptarea faptului că numai Dumnezeu este Adevărul absolut contrazice pretențiile de a transforma persoane și idealuri umane, teorii sociale, filosofice sau politice, în valori supreme.

Din această viziune creștină decurg în mod natural drepturile eterne ale omului. Ele nu pot fi legiferate înăuntrul sau în afara societății, ele țin de natura umană.

Cultura libertății, trăsătură caracteristică a civilizației căreia îi aparținem, și instanțele concrete cum ar fi instituții legal-politice și sistemul economic, au fost dezvoltate pe acest fundament.

La baza Civilizației Iudeo-Creștine, din care facem parte, se află, înainte de toate, moștenirea religioasă. Toate realizările acestei civilizații, atât cele din plan moral cât și cele materiale, decurg din religie, din concepția iudeo-creștină privind omul, raportul lui cu realitatea – cu Dumnezeu, și apoi cu semenii săi, cu societatea, cu întreaga Creație.

În toate domeniile vieții sociale – cultură, justiție, politică, economie, tehnologie – rezultatele obținute de Civilizația Iudeo-Creștină sunt fără egal față de cele ale altor civilizații, bazate pe orice alte religii, chiar dacă și acestea se pot mândri cu creații valoroase. Și totuși, religia creștină este cea mai atacată și mai persecutată dintre toate religiile planetei.

Auzim în aceste perioade scandări de genul "Spitale, nu catedrale", slogan ce ne amintește tuturor de mesajul promovat de feseniști la începutul anilor 90, "Noi muncim, nu gândim".

Atacul la fundamentele morale ale poporului român este un proces ce are loc în România de peste șapte decenii: astăzi vedem cum intențiile comuniștilor sunt continuate de așa-zișii atei militanți, inclusiv de pe site-uri a căror finanțare este un mister pentru toată lumea.

Un lucru extrem de grav este acela că aceștia încearcă să-și impună propria agendă, ocolind mecanismele democratice. Statul român, deci și Parlamentul, trebuie să fie în slujba cetățenilor și să asculte de voința acestora și nu să-și aroge rolul de a educa poporul conform unei ideologii. De altfel, aceste este și mesajul oamenilor care au ieșit în stradă în aceste zile.

În încheiere, aș vrea să mă întorc la celebrul mesaj "Spitale, nu catedrale". În spațiul românesc, școlile, spitalele și instituțiile culturale s-au dezvoltat până în sec XIX în cadrul Bisericii - și avem exemple numeroase aici, precum Spitalul Colțea, Spitalul Brâncovenesc, Academia de la Sf. Sava, în Bucuresti, ori prima școală românească care a apărut de asemenea într-un cadru religios, în sec XVI, la Catedrala Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului.
Începând cu sec XIX, Statul și-a asumat construcția de spitale și de școli. Să nu uităm asta.

Ca și creștini, avem libertatea și chiar obligația de a critica BOR. Cred însă că trebuie să o facem plecând de la adevăr și de la fapte și nu din perspectiva unei proiecții ideologice. Da, Biserica Ortodoxă are probleme de comunicare, însă, în același timp, aceasta alături de Biserica Greco-Catolică, este cel mai important filantrop din România. În 2015, BOR a derulat cea mai mare campanile națională de donare de sânge. Trebuie spus faptul că în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cea pe care Eminescu o supranumea,, mama neamului românesc,,, funcționează 785 de instituții și servicii sociale dintre care 51 de instituții medicale. Aceste date nu sunt cunoscute, pentru că Biserica nu face acte de caritate cu televiziunile după ea.

Cred că Biserica românilor trebuie apărată și promovată ca un reper în absența căruia România riscă un dezastru moral.
Valorile și principiile creștine sunt și astăzi o redută în fața relativismului moral și a tentațiilor politice totalitare. Biserica trebuie să își păstreze rolul de factor de echilibru și de garant al dialogului dintre Stat și cetățeni.

Ieri s-au împlinit două decenii de la moartea lui Corneliu Coposu, un om politic ce face parte dintr-o generație de excepție ce a construit România Mare. Această generație a avut ca reper Decalogul și a înțeles că nimic nu se poate construi durabil în afara lui. Acestor demni înaintași care au afirmat valorile creștine și spiritul democratic avem obligația să le continuăm munca și să le respectăm moștenirea.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Daniel Gheorghe,
Deputat PNL

33 răspunsuri:
| Filip23 a răspuns (pentru KodrutZ):

5 minute pe zi? Uite-te numai la ultimele 4 raspunsuri pe care i le-ai dat lui Jardelin. Eu zic in timp ce esti maritat cu rubrica religie (ca orice ateu onorabil), sa trimiti nevasta la mine sa-mi arda o consiliere. (ideologica - ideologie ateista pura). Si tu in timpul asta posteeeeeeezi, si cugeeeeeeti, si posteeeeeeeezi, si iar cugeeeeeeeti.


Si in felul asta toata lumea va fi multumita. (aveti un crestin toba de idei ateiste + postari si cugetari garla. gandeste-te : postari+cugetari+crestin toba de ateism... ce poate fi mai frumos decat asta?)

| KodrutZ a răspuns (pentru Filip23):

Cum ziceam, scriu foarte repede. Cine a zis ca nefasta e atee?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Acceptarea faptului că numai Dumnezeu este Adevărul absolut.
Stop. O declarație nu transformă conținutul ei în fapt.
Faptele nu au nevoie de acceptare.
Adevărul este un proces, nu un fapt.
Dumnezeul creștinismului este unul din miile de zei.
Rolul Parlamentului este să legifereze, nu să facă propagandă religioasă.