Indoctrinarea religioasa in mod clar,gandirea magica bazata pe basme, cum sunt claviziuni, ghicitorile, bv in limbii, credinta etc
Ba hai sa o luam ca la carte, un crestin nu bate campii despre extraterestrii, cum poti sa te intrebi de ce romanii sunt asa superstitiosi si cand aud un c*c*t despre apocalipsa il mananca pe tot, romanilor li-se trage de la lipsa de cultura(adica nu frecventeaza bibliotecile)si miliardele de ore in fata pc-ului(fara sa se informeze de ceva important)fb, si tv.Cand Dumnezeu vrea sa aduca apocalipsa o aduce, nici cel mai mare proroc nu o poate prezice, citeste despre juramantul lui Dumnezeu cu oameni ca nu va mai aduce un potop si simbolul juramantului e curcubeul
Toate popoarele au oameni care sunt asa, nu doar romanii.
Mircea Eliade a mai spus ca toti oamenii si-au creat un Dumnezeu dupa chipul si asemanarea lor.
Nu, ca iar ne mai da doamne doamne vreun curcubeu, si nu vreau))).
In primele pagini ale bibliei scrie ceva de genul asta nu am chef sa dau detalii de aia nu am scris prea mult acolo sus daca ai chef citeste despre ce e vorba
Să știi că poate fi și sărăcia un motiv de a crede în Dumnezeu.Bine...poate fi sărăcie materială, sau sărăcie cu duhul.Sau ambele.
"Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor"
Din nefericire asa e, poate faptul ca se ia dupa cei care se pretind a fi inaltii crestinatatii, fara sa cerceteze Biblia, sa vada ca ea nu se bazeaza pe traditii si superstitii.
Superstițiile nu țin de înalții prelați ai creștinătății, cum tendențios se exprima cineva mai sus, ci de fluxul necontenit al datinilor și obiceiurilor populare, de folclor.
Ele fac parte din fondul "cultural" POPULAR al unei ţări, n-au a face cu Biserica. Germanii au Oktoberfest-ul, tu ca roman neaoş, ai căluşarii, mersul cu capra şi ursul de anul nou, busuiocul de sub pernă, etc… Nu te mândreşti cu asta?
Pentru noi nu trebuie să existe pretenția legăturii lor cu creștinismul. Ele poate și-au dezvoltat semnificații creștine (forțate, interpretate greșit), tocmai pentru a provita de autoritatea acestuia pentru a căpăta și ele în mod greșit credibilitate.
Spui de superstiții? Este bine să nu încurcăm lucrurile colegu’. Oamenii de cultură susțin că la baza culturii române nu stă doar CREȘTINISMUL (Ethosul popular, cultura populară, folclor, etc...)! La baza culturii și specificului simbolistic al acestui popor (presupun că ești român, și ar trebui atunci să știi) mai stau și LATINISMUL și DACISMUL. Adică o serie de reminiscențe simbolice transmise de 2000, în mod liber, fără joncțiune cu creștinismul, ci în mod paralel.
Pentru toate aceste manifestări culturale active sau latente există la catedra de LITERE- LIMBA ROMÂNĂ - disciplina de Etnologie și folclor. Toate superstițiile ce țin de ritualurile funebre fac parte din acest fond cultural al folclorului și nu au nici o legătură cu Biserica.
Biserica nu a obligat pe oameni să scoată inchizitorial, cu forța, prin constrângere această simbolistică ce ține parțial de cultura. A afirmat întotdeauna gravitatea superstițiilor dar teama unor grupuri izolate de a nu lăsa ceva neîmplinit pentru morții lor (teamă cât se poate de mare și nestăpânită) îi face pe unii să ducă un obicei inutil mai departe.
NIMIC ESENȚIAL nu s-a schimbat în Biserică de 2000 de ani. Obiceiurile care au comportat schimbări (texte de rugăciune, cantari, vestimentatie, arhitectura, simbolistica didactică) nu sunt tocmai elementele esenţiale ale Ortodoxiei, sunt sunt doar elemente "auxiliare", de nuanţă, ţin de un simbolism. Atât doar! De aici până la a spune că s-au schimbat învățături e o mare diferență. Este rea voință.
Nimic esențial nu s-a schimbat față de viața primelor comunități creștine, care aveau icoane, adunau și cinsteau osemintele martirilor din circurile romane unde erau torturați, și care au continuat ierarhia Bisericii peste veacuri.
Change întreabă:
RuxandraBianca întreabă: