Nu crucea ci sulita, prima Cruciada a fost un dezastru iar in final trebuia gasit ceva ce sa redea increderea oameniilor, sa ofere un scop sfant cruciadei.
https://www.historytoday.com/archive/months-past/discovery-holy-lance
Din cauza lipsei organizarii : Doar o mica parte din cruciada erau soldati profesionisti mare parte erau civili + erau impartiti in mai multe grupuri. Pe langa ca au facut pagube materiale si masacre pana sa ajunga in teritoriu islamic Mare parte din cruciada taraniilor a fost infranta cu usurinta de Turci. Un mini documentar despre Prima cruciada daca stii putina engleza, poti pune parca subtitrarea in RO
https://www.youtube.com/watch?v=ydVFqpbIIwA
Apropo am citit pagina wiki ce ai dat sus in Romana, dupa care am citit si in engleza... si am observat ca exista diferente
Traducerile din engleza in alte limbi se fac de catre persoane mai putin profesioniste. Practic articole intregi apar in plus sau minus... De asta Citesc numai in Engleza
Eu nu stiu despre ce este vorba. Dar ma intreb altceva. Cei ce vin de la Ierusalim, aduc aschii de lemn, care cica ar fi din crucea Mantuitorului. Daca toti vizitatorii iau aschii, dupa atata timp, mai exista crucea? Iata manipularea!
In timpul primei cruciade a fost gasit un fragment din Sfanta Cruce. Dupa care cruciatii au facut ce stiau mai bine au ametit lucrurile, pana cand au pierdut-o dupa batalia de la Hattin cu Saladin. De atunci nu se mai stie nimic. Vezi si Runciman Istoria Cruciadelor.
De unde știau că a fost crucea lui Isus? Oricine le-ar fi oferit cruci ale lui Isus în schimbul unor sume consistente. Cererea creează oferta. Oricum musulmanii nu cred că Isus a murit pe cruce, așa că ei n-ar fi păstrat-o.
Crucea a fost luata prada de razboi de catre persi in 614.14 ani mai tarziu imparatul Heraclius a readus-o la ierusalim unde a si ramas(tosusi nu am gasit referinte). In timpul primei cruciade Crucea a fost ascunsa. Dupa cucerirea Ierusalimului, cruciatii au gasit-o torturand preoti ortodoxi care stiau unde este. Imi imaginez ca nimeni nu s-ar fi lasat torturat stiind ca este falsa. iarasi nici cruciatii nu erau ultimii prosti (ba dimpotriva) sa se lase dusi de nas si sa tina la mare cinste un duplicat.
Ce-i drept, in lume exista foarte multe false fragmente si care sunt tinute de bune.