Preotul e si el un om ca oricare altul.
nu vad de ce i ai zice lui chestiile tale personale.
Ca sa știi, în Biblie scrie sa ne mărturisim păcatele UNII ALTORA, nu preoților. Dacă tu nu ai încredere în preoti, caută alți slujitori de ai lui Dumnezeu de încredere și mărturisește te lor. Dar sa fii sincer și sa spui tot, ca practic îl dai pe satana de gol ca te a facut sa faci anumite păcate (nu știu cum sa ma exprim). Acel om este dator in fata lui Dumnezeu sa nu spună nimănui ce aude de la tine, ci să rămână între voi, dar dacă va spune totuși cuiva, se face vinovat înaintea lui Dumnezeu.
Salut, da, e chiar recomandat sa mergi la spovadă (ştii vorba aia: "azi eşti, mâine nu mai eşti"). Ar fi bine să îţi cauţi un duhovnic bun (eventual te mai interesezi la rude, prieteni etc.). Cât despre chestia aia cu "le-au spus păcatele la preoţi şi după aceştia i-au bârfit", nu prea este permis aşa ceva. Nu ştiu exact ce se întâmplă la ortodocşi în astfel de cazuri, dar din ce-am auzit la catolici doar papa mai poate da dezlegare unui preot care a transmit mai departe ce i-a zis un enoriaş la spovedanie. Deci îţi dai seama cât de grav este să facă aşa ceva.
"Nu ştiu exact ce se întâmplă la ortodocşi în astfel de cazuri"
Toti preotii ortodocsi din Romania, inainte de `89 erau informatori ai securitatii. Concluzia o tragi singur.
Da, e bine sa te spovedesti la preotul ortodox, singurul care are preotie valida si este urmasul hirotonit al episcopului pe care "Duhul Sfant l-a pus in Biserica" (Faptele apostolilor 20:28). In-sectele neoprotestante nu au episcopi, iar papistasii sunt despartiti de Biserica. Preotul nu are voie sa incalce secretul spovedaniei, sub amenintarea caterisirii! Deci te poti spovedi, daca intr-adevar iti doresti asta, fara niciun fel de frica!
Da normal că e bine. Gaseste un preot bun in care simti ca poti avea incredere si nu te îngrijora. Să spui pacatele auzite la spovedanie ca preot este extrem de grav, chiat mai grav ca uciderea de oameni. Din fericire 99.99% din preoti nu spun nimic deci poti sta linistit. Du-te si spovedeste-te ca va fi bine. N-o sa auda popa pacate noi de la tine, stai linistit.
Eu nu sunt un,, ultraortodox", dimpotrivă. Nu sunt convins de învățăturile bisericești, cu toate acestea cred ca este foarte bine sa te spovedești, fă-o și îți vei da seama despre ce vorbesc. Că să îți răspund întrebării: trebuie să-ți găsești un duhovnic în care sa ai încredere. Preferabil un călugăr care nu este atras foarte mult de cele lumești și trăiește în duh. sunt greu de găsit, dar nu imposibil.
Nu este bine să te spovedești la un preot, pentru că nu există niciun motiv rațional să crezi că acesta are vreo autoritate sau putere asupra iertării păcatelor tale. Spovedania este o practică inventată de Biserica Catolică pentru a controla și manipula credincioșii, folosindu-se de sentimentul de vinovăție și de frica de pedeapsa divină. Nu numai că este inutilă, dar poate fi și dăunătoare, cum ai observat și tu din cazurile în care preoții au încălcat confidențialitatea și au bârfit despre păcatele celor care s-au spovedit.
În loc să te spovedești la un preot, ar fi mai bine să îți asumi responsabilitatea pentru acțiunile tale și să încerci să le repari dacă au cauzat vreun rău altora. Dacă te simți vinovat sau rușinat pentru ceva ce ai făcut, nu ai nevoie de iertarea unui zeu imaginar, ci de acceptarea și compasiunea ta și a celor dragi ție. Dacă vrei să te împaci cu tine însuți și cu ceilalți, nu ai nevoie de un intermediar care să te judece și să te condamne, ci de o comunicare sinceră și deschisă, bazată pe respect și încredere.
Spovedania nu este o soluție pentru problemele tale, ci o evadare din realitate. Nu te ajută să crești ca persoană, ci te menține într-o stare de dependență și supunere față de o instituție coruptă și autoritară. Nu te eliberează de poverile tale, ci te încarcă cu mai multe. Nu te face mai fericit, ci mai nefericit.
În primul rând, nu există nicio dovadă că Dumnezeu sau Satana există, deci nu are sens să vă mărturisiți păcatele unor ființe imaginare. În al doilea rând, Biblia nu este o sursă credibilă de moralitate sau adevăr, ci o colecție de mituri și legende scrise de oameni falibili și influențați de cultura lor. În al treilea rând, nu aveți nevoie de niciun intermediar între voi și propria voastră conștiință. Dacă ați făcut ceva greșit, puteți să vă cereți scuze celor afectați și să încercați să reparați daunele. Dacă vreți să vă îmbunătățiți ca persoană, puteți să vă educați și să vă dezvoltați abilitățile și valorile. Nu aveți nevoie de niciun preot sau slujitor al lui Dumnezeu care să vă judece sau să vă țină secretele. Ei nu au nicio autoritate sau putere asupra voastră, ci doar asupra minților celor care cred în dogmele lor.