Mi-ai ocolit întrebarea. Dacă ţi-e milă şi de animale, de ce nu le scuteşti de suferinţa Inutilă, care ţine de Tine, măcar pe ele, că de putut, poţi? Sau mila ta nu te împinge să treci şi la fapte şi eşti ca babele alea, care se roagă prin biserici pentru tine, dar nu ar mişca un deget ca să te ajute cu ceva real? Ţi-e milă, dar i-ai privi impasibilă cum sunt torturate pentru tine, ştiind că poţi să faci ceva, dar alegând să nu intervii? În acest caz, cu ce eşti mai bună decât invenţia sadică numită "Dumnezeul creştin"? Că parcă nu-l simpatizai. Numai eu observ ironia?
Sa-i scutesc de suferinta ar insemna sa-i eutanasiez, in rest n-am ce sa scutesc, pentru mine si plantele sunt vii, iar daca as zice ca fructele lor nu simt durere, nu-s atat de bogata cat sa imi permit sa mananc numai verdeturi. Si catelusei mele ii cumpar tacamuri de pui. La munca imi pun sandwich cu salam si alte chestii, chiar daca vad ca nu-i sanatos, se vede pe piele.
N-am ocolit-o, nu mi-a aparut raspunsul asta cand am raspuns. Daca ar fi dupa mine, tot ce ar fi omorat ar fi anesteziat intai. Am pasarele care imi fac mizerie pe terasa, le pun otrava de soareci. Odata ma uitam din camera cum mananca grau (otrava) de pe pervaz, mi-a fost mila, dar ramase fara pradatori, numarul lor a depasit limita acceptabila.
Să-i "scuteşti de suferinţa Inutilă, care ţine de Tine" (am subliniat, dar văd că tot degeaba).
Dar, mă rog, după ce ţi-am citit şi ultima parte a răspunsului, plină de sadism arogant, realizez că n-are rost să continui, chiar n-am cu cine... Scuze că te confundasem cu cineva nelipsit de empatie. Se mai întâmplă să mă înşel şi eu.
"Eu nu omor de distractie". Conform ţie, nici nu mănânci chestii sofisticate (bătând apropo la salata mea, dar scopindu-ţi şi şunca de printre dinţi). Deloc ipocrită!
Ce naiba îţi mai făceau şi porumbeii ăia săraci? Chiar nu puteai să-i laşi să fie?
Noi, ăştia, aroganţii şi ipocriţii planetei - oamenii, trebuie să învăţăm să împărţim ceea ce ne oferă ea şi cu alte specii. Asta îi tot explic şi bunicii, când mai strigă la porumbei că mai mănâncă şi ei vreun fruct prin grădină, că e şi lor foame şi trebuie să împărţim ceea ce "avem"(?) şi cu ei, că nu e vina lor că s-au născut porumbei (sau şoareci, sau muşte...). E bătrână, săraca, şi nu o să-i mai schimb mentalitatea şi obiceiurile, dar ceva-ceva, pe moment, înţelege până şi ea. O săptămână am căutat o capcană pentru şoareci inofensivă pentru ei, ca să-i pot elibera. Mai un pic şi n-ar mai fi avut bunica răbdare, s-ar fi apucat de masacru, dar încet-încet învaţă să empatizeze cu alte specii până şi ea. Poate nici pentru tine nu e prea târziu.
Nu mananc sunca, am zis ca salam, pentru sandwich, la munca, altfel pe acasa mananc des paine prajita cu ulei si usturoi. Nu vad unde-i ipocrizia.
Vrabiute. Imi mannca izolatia si fac caca peste tot, pervaz, terasa, flori (vara), haine, uneori intra si in casa, si turturelele, doua la numar, stau sub terasa, unde fac caca, si pene pe haine. Nu mai am grau, urmeaza sa cumpar. Pana n-a fost izolata casa de ce stateau altundeva? Si alea doua de ce s-au mutat aici daca aveau cuib la mama supararii?
Stai chill ca inteleg mai multe decat crezi, si bunica ta nu-i proasta, dar probabil tu nu stii ce inseamna sa ai doar cat muncesti, cu sudoare, nu cu tastat sau cine stie ce chestii pe care nu le-as numi "munca". Graurii iti golesc vita de vie rapid, pentru ca nu are cine sa-i rareasca, pradatorii lor au fost vanati de oameni.
"Similarly, agricultural animals live in a symbiotic mutualism with humans. Cows (Bos taurus), for example, benefit from their human-managed access to fodder, veterinary services, and protection from predators, while humans benefit from access to milk and meat."
http://science.jrank.org/......ecies.html
"Without a doubt, the symbiotic relationship between humans and domesticated food animals is also mutually beneficial."
http://www.raising-rabbits.com/symbiotic-relationships.html
Doar primele cautari google. A 3-a si a 4-a probabil identice, nu ma mai obosesc sa le caut deoarece,pentru mine, care inteleg in mod riguros semnificatia termenului, nu e nici cel mai mic gram de surprindere.
Daca o iei ca mutualism=flower power evident ca lucrurile de mai sus nu au sens.
Cum am spus, prin beneficiu se intelege avantajul pentru individ modelat ca simplu mecanism biologic avand principalul scop reproducerea, iar nu ca o fiinta inzestrata cu sentimente, trairi si vointa proprie.
Cand vorbesti de sentimentele vacii si dorintele ei ai trecut deja la filosofie.
Doar pentru că nişte unii afirmă nişte lucruri, nu înseamnă că sunt şi adevărate. Eu, de exemplu, şi mulţi alţii, trăiesc minunat fără să mănânc cadavre de animale şi nu simt că supravieţuirea mea e în vreun fel sub ameninţare din cauza acestui fapt, ba chiar din contră.
Filtrez informaţiile, nu le adopt pe toate pe nemestecate, fie că au sens, fie că nu. Îmi poţi cita şi din Constituţie, dacă e o prostie, e o prostie şi n-am să o accept. Că de nu eram aşa, poate credeam şi ce scrie în Biblie.
Biblia spune sa nu ucizi, orice are viata este considerat o fiinta, fie ea un animal, om sau planta. Religia sustine biblia, iar popa sustine religia. Nu e bine sa uzici un sobolan sau purice, dar daca esti nevoit si nu ai alta alegere atunci Dumnezeu te poate ierta, ce este important totusi, e sa incerci sa nu faci asta daca este posibil.
"If humans have succeeded as a result of domestication, so have the animals we domesticated. Like humans, domestic animals have increased their numbers far beyond their wild ancestors and they have spread to every continent on the globe. In addition, the diversification of domestic animals into numerous breeds has led to greater phenotypic variation than existed in the wild populations. In short, domestication is a mutualistic relationship that has made domestic animals far more successful and much more resistant to extinction than their wild ancestors while simultaneously strengthening mankind’s ability to survive.
[...]
Domestic cattle not only demonstrate the success of forming mutualistic relationships with humans, they also provide a clear example of a common strategy for perpetuating one’s genes, namely, kin selection. Kin selection is a strategy in which the ability of individuals to reproduce directly is reduced either because their own lives are put at risk protecting their close relatives or because their individual reproductive efforts have been curtailed and their efforts directed instead to aiding the reproductive success of their close relatives "
http://laboratoryofcomparativehearing.com/......search.pdf
"Similarly, agricultural animals live in a symbiotic mutualism with humans. Cows (Bos taurus), for example, benefit from their human-managed access to fodder, veterinary services, and protection from predators, while humans benefit from access to milk and meat."
http://science.jrank.org/......ecies.html
Read more: Symbiosis - Symbioses Between Humans And Other Species - Agricultural, Plants, Benefit, and Animals - JRank Articles http://science.jrank.org/......ecies.html
Peste tot scrie acelasi lucru. Poti sa si verifici.
Da, biblia spune sa nu ucizi:
Deuteronom, cap 13.
6. De te va îndemna în taină fratele tău, fiul tatălui tău, sau fiul mamei tale, sau fiul tău, sau fiica ta, sau femeia de la sânul tău, sau prietenul tău care este pentru tine ca sufletul tău, zicând: Haidem să slujim altor dumnezei, pe care tu şi părinţii tăi nu i-aţi ştiut,
7. Dumnezeilor acelor popoare, care locuiesc împrejurul tău, aproape sau departe de tine, de la un capăt până la celălalt al pământului,
8. Să nu te învoieşti cu ei, nici să-i asculţi; să nu-i cruţe ochii tăi, să nu-ţi fie milă de ei, nici să-i ascunzi;
9. Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, şi apoi să urmeze mâinile a tot poporul.
10. Să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei.
Parerea mea orica animal sufera indiferent ca e sobolan, om, liliac, purice etc
dar normal ca nu poti sta si sa vezi cum sobolanul te manca de viu sau un purice care poate avea ciuma etc
acum cu asa zisi crestini asa ceva nu exista, exista doar cu numele atat
Probabil că e rău, deoarece și șobolanii/ puricii/ liliecii sunt ființe vii.
Legat de ce ar zice cei din domeniul reiligiei, cui îi pasă?
"e rău, deoarece și șobolanii/ puricii/ liliecii sunt ființe vii."
Daca este rau ca o fiinta vie sa ucida alta fiinta vie atunci inseamna ca viata este rea prin ea insasi, iar toata aceasta cautare a "binelui" nu este nimic mai mult decat o pierdere de timp.