| i86e2 a întrebat:

Este compatibilă omnisciența cu liberul arbitru?
Întrebarea poate fi pusă așa: avem libertatea să alegem altceva decât prezice D-zeu ca vom alege? Dacă putem să alegem altceva, înseamnă că D-zeu poate greși, deci nu e omniscient. Dacă nu putem să alegem altceva, nu avem liber arbitru.
Să dau un exemplu clar. În biblie una din profeții e că vom reconstrui templul lui Solomon. Avem libertatea de a alege să nu facem asta? Dacă da, atunci D-zeu nu e omniscient. Dacă nu, atunci noi nu avem liber arbitru. Aceeași situație se aplică tuturor profețiilor biblice.

Răspuns Câştigător
| Hombre a răspuns:

O menta, religiosi se contrazic, cand ii intrebi de ce GOD n-a intervenit pentru stoparea razboiului mondial, sa zicem, ei iti spune ca avem liberul arbitru, iar pe de alta parte cand pacatuieti, nu urmezi calea, adevarul, pe Isus si alte trasnai, cica ti-o trage in mansarda la cazane. Deci frectie la picior de lemn.

39 răspunsuri:
| martzian a răspuns (pentru i86e2):

"Logica elementara e ca el stie ca aleg B, dar eu pot sa aleg A, deci el poate gresi." Serios? Chiar crezi asta? Tu POTI alege A dar vei alege B. Asta nu are legatura cu faptul ca El stie deja ce vei alege ci cu preferintele tale.

"Nu stiu de ce ma obosesc sa va explic." - Pai probabil pentru ca nu ai reusit sa te convingi pe tine insuti, inca... Problema ta este ca ai o intelegere limitata a ceea ce poate El. Si incerci sa faci legatura intre doua enunturi separate, pentru a trage o concluzie proprie, preconceputa.

Recapitulare:
1. Dumnezeu stie ca eu voi alege B (intre A si B)
2. Eu pot alege intre A si B. Voi alege B, totusi - nu pentru ca Dumnezeu stie ca voi alege B in loc de A, ci pentru ca asa am decis.
3. Faptul ca El stie ce se va intampla nu are nici o legatura cu faptul ca eu voi alege B. Este o alta poveste, un alt enunt. Sunt 100% responsabil de alegerea mea!

Nu stiu de ce nu te obosesti sa intelegi tu insuti, inainte de a te obosi sa le explici altora!

| i86e2 explică (pentru martzian):

De unde stie ce voi alege?

| EmaS a răspuns (pentru i86e2):

Pentru ca este omnistient.Si am ajuns iar de unde am plecat!

| i86e2 explică (pentru EmaS):

Multumesc pentru inca un raspuns circular. Cum functioneaza omniscienta asta, stii cumva?

| EmaS a răspuns (pentru i86e2):

Ultimul raspuns. Dumnezeu cunoaste totul, gandurile, faptele si toate alegerile noastre.Inca de la inceput El stia ceea ce se va intampla si de aceea a fost scrisa Biblia care cuprinde multe profetii care aveau sa se implineasca. Unele le traim chiar acum si urmatoarele se vor implini negresit, pentru ca Biblia este Da si Amin.

Intrebarea ta este de genul "manastire intr-un picior ghici, ciuperca, ce-i"...

"Cum functioneaza omniscienta asta, stii cumva?" - Rationamentul din spatele intrebarilor tale este nu doar unul naiv, dar si ingrozitor de rudimentar. Cu alte cuvinte, daca mergi la tara si ii spui lui mos Gheorghe depre navetele spatiale, simplul fapt ca el nu le-a vazut, nu a urcat in ele si mai mult... nu stie cum functioneaza, ii da dreptul sa considere ca a demonstrat faptul ca ele NU EXISTA?

Eu as merge, in locul tau, la El si l-as intreba. S-ar putea sa ai o surpriza, daca o faci cu sinceritate!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Hombre):

Pocaieste-te pacatosule! Treci in jacuzzi la apa sfintita sa vezi ce greu se spala un pacat! dupa aia mai comenteaza tu daca ai curaj happy.

| Sakura25 a răspuns:

D-zeu stie tot ce faci si ce vei face. Uneori intervine, uneori nu.Si sunt cazuri in care persoana in cauza ajunge pe drumul ales de El.D-zeu nu greseste, doar ne lasa sa ne facem de cap laughing, iar la un moment dat ne trage de ureche laughing