Întrucât a-i postat întrebarea la această categorie, probabil că te interesează punctul de vedere biblic.
Biblia avertizează clar în legătură cu gravele consecinţe ale abuzului de alcool:
Efeseni 5:18: „Nu vă îmbătaţi cu vin, în care este depravare".
Proverbele 23:20, 21 îndeamnă: „Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibează cu carne. Căci beţivul şi cel lacom sărăcesc".
Iar în Isaia 5:11 se spune: „Vai de cei care aleargă dis-de-dimineaţă după băuturi ameţitoare şi stau până noaptea târziu şi se înfierbântă de vin!"
Dar aceasta nu înseamnă că Biblia înterzice folosirea moderată şi cu prudenţă. Ea vorbeşte de fapt, despre bucuria şi foloasele unui consum moderat:
Psalmul 104:15 spune că "vinul... înveseleşte inima omului" şi este prezentat printre darurile bune ce le face Dumnezeu oamenilor.
În Eclesiastul 9:7 se arată că ‘a-ţi mânca pâinea cu bucurie şi a-ţi bea vinul cu inimă bună’ este o răsplată pentru lucrările bune făcute.
Cunoscând proprietăţile curative ale vinului, apostolul Pavel i-a spus prietenului său Timotei ‘să nu mai bea apă, ci să folosească puţin vin din cauza stomacului lui şi a frecventelor lui îmbolnăviri’ (1 Timotei 5:23).
Poate cea mai mare dovadă că folosirea alcoolului cu moderaţie nu este interzisă, o găsim în exemplul lui Isus.
1 Petru 2:22 spune despre Isus că "n-a comis păcat". A folosit Isus alcool?
Primul miracol înfăptuit de el a fost transformarea apei într-un vin de calitate (Ioan 2:9, 10). Cu ocazia Paştelui evreiesc se servea vin, iar Isus a sărbătorit această sărbătoare. Şi chiar când a instituit Cina, a folosit vin (Matei 26:27, 29).
Deci, dacă Isus a folosit vin şi "n-a comis păcat", este clar că Dumnezeu nu interzice consumarea băuturilor alcoolice cu măsură.
Desigur, asta nu înseamnă că toţi ar trebuie să folosim alcool. Există multe motive din care unii, chiar dacă înţeleg că nu e greşit, aleg să nu consume băuturi alcoolice.
De exemplu, cineva care a fost alcoolic poate înţelege că şi un păhărel poate fi periculos.
O femeie însărcinată ar putea prefera să se abţină pentru a nu-i face rău fetusului.
Un şofer nu va folosi tărie pentru a-şi păstra reflexele neafectate(şi uneori şi portmoneul)
Iar alţii pot alege să se abţină pentru a nu poticni pe altcineva.
Este mai bine sa te feresti.Pentru ca vezi tu, orice dependenta incepe cu un paharel, oun fum, o doza. De 22 de ani eu nu am mai gusta bauturi alcoolice, doar accidental cand era in bomboane de ciocolata!
Daca ti la stomcul tau un paharel e destul,dar si fara bautura poti trai,bine asta din magazine e otrava curata, bea o tuica de bihor, maramures, un vin de casa, ma refer sa fie natural nu fabricat, fabricat te duce in groapa garantat
Mai rau e ca isi distrugi banii,sanatatea, viata, o viata sanatoasa nu consta in bautura si in mancare sanatoasa legume,carne,fructe, sport, citit de cartii, acum nu o sa simnti o sa simnti la 40, 50 de ani dureri de ficat,stomac,operati, neuroni distrusi, isi nenorocesti familia,copii, unde vezi tu om sa duca o viata buna cu bautura sincer?
al dolea pericol fumatul =moarte garantata, zaharul, cafeaua, toate te duc in groapa
Sfintii Parinti spuneau ca intrebuintarea cu masura a vinului este sanatate. De aici reiese ca nu este pacat sa bei alcool, ci sa bei alcool fara discernamant. Din cauza deprimarii, insucceselor, problemelor familiale, dragostei neimpartasite, omul a ajuns sa bea fara masura, crezand ca le poate „ineca". Dar necumpatarea nu-i mai ofera omului sanatate, ci vatamare. A bea din ce in ce mai mult, nu inseamna a avea din ce in ce mai multe rezolvari la probleme. O astfel de cale nu face decat sa multiplice problemele. Apar tulburarile de atentie, deteriorarea memoriei, cosmarurile, insomnia, astenia, cresterea tensiunii arteriale, certurile care pot duce la destramarea familiei, violenta, trauma copiilor, etc. Nu dupa multa vreme cercul intereselor sale va fi redus la minimum. Omul ajunge sa traiasca intr-o lume ireala. Crede ca numai alcoolul ii poate oferi posibilitatea de a respira in aceasta lume „cenusie".
Pe buna dreptate Sfantul Ioan Gura de Aur ii socoate pe betivi mai rau ca pe caini si ca pe celelalte dobitoace necuvantatoare. "Niciun dobitoc", zice el, "nu mananca si nu bea mai mult decat are nevoie, si nimeni nu poate sa il sileasca sa manance ori sa bea dincolo de masura pe care o cere firea lui. Iar betivul si fara a fi silit umple tot mai mult pantecele sau, pana ce se vatama pe sine".
Este pacat sa-ti faci rau, un paharel nu are ce sa strice, nu este nociv da de obicei sti cum e, nu ne putem abtine numai la unu.
Exista o voie a lui Dumnezeu si aceasta este buna, placuta si desavarsita.Responsabilitatea noastra este sa o demonstram.
Http://www.youtube.com/watch?v=nOd7C9_3ZMk, terog opreste la 0:11 si zi-mi daca ii un semn Iluminatii:), daca vrei ca nu stiu ce sa zic:)
Da,in primul rand este un mare pacat fata de tine si fata de cei pe care-i influentezi cu asta. Daca ai bunt simt si te poti abtine doar la un pahar nu strica dar sa nu intreci masura.
Defineste ce este ala pacat? Pentru credinciosi este cuvintul din biblie iar pentru atei este altceva.Din pctul de vedere al unui ateu pacat este atunci cind actiunile tale aduc un rau tie sau unei alte personae.In cazul de fata daca tu bei atit cit trebuie fara sa faci exces, deci fara ca alcoolul sa iti dauneze organismului nu este nici un pacat.Asta este bine si pentru tine si pentru cei din jurul tau, pentru ca tu traiesti intr-o comunitate intr-o familie si le influentezi si pe ele. Daca vii beat sau te imbolnavesti familia ta sufera. locul unde tu muncesti ramine lipsa ma rog vorba vine dar vorbim aici theoretic. Poate esti un meserias forte valoros si prin excesele tale o sa se simta lipsa ta de la munca din famile daca esti bolnav si asa mai departe.Acum privind din pctul de vedere al religiosilor la unia nu-i bine deloc sa consumi acool pentru ca e pacat, altii tolereaza bautura dar in limite si asa mai departe.Deci raspunsul ar fi ca nu este pacat, pentru ca tu daca te supui majoritatii atunci ca esti sau nu religios cei mai multi oamenii tolereaza alcoolul.
Din ce secta faci parte? Scuza-ma ca intreb.Dar eu din ce am vazut catolicii sau ortodoxii beau vin adica alcool in limite.Si la biserica se bea alcool chiar se da si la copii la impartasanie sau cum ii mai zice.Omu nu a intrebat daca se imbata a intrebat daca bea alcool in limite.Vedeti voi omu una intreaba si noi alta raspundem.Mai ales voi credinciosii nu dai un raspuns clar unui om.Zii omului scur clar da este pacat sau nu este pacat.Nu il intereseaza pe el si nici nu a intgrebat de doze de 22 de ani si de ciocolata sau ca incepe cun paharel si ajuge la 22 de pahare.Paraca si alea 44 de pahare tot de la crestin vin nu? Tare dar aia nu se mai pune.Pe omul asta nul durea daca tu bei sau nu. Durerea lui era o nelamurire si voia sa stie daca e pacat sau nu.Numai bine.Si apropoo nici eu nu consum alcool dect la ocazii si fopsrte putin si nu sint relgios nicicum.