Întrucât a-i postat întrebarea la această categorie, probabil că te interesează punctul de vedere biblic.
Biblia avertizează clar în legătură cu gravele consecinţe ale abuzului de alcool:
Efeseni 5:18: „Nu vă îmbătaţi cu vin, în care este depravare".
Proverbele 23:20, 21 îndeamnă: „Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei ce se îmbuibează cu carne. Căci beţivul şi cel lacom sărăcesc".
Iar în Isaia 5:11 se spune: „Vai de cei care aleargă dis-de-dimineaţă după băuturi ameţitoare şi stau până noaptea târziu şi se înfierbântă de vin!"
Dar aceasta nu înseamnă că Biblia înterzice folosirea moderată şi cu prudenţă. Ea vorbeşte de fapt, despre bucuria şi foloasele unui consum moderat:
Psalmul 104:15 spune că "vinul... înveseleşte inima omului" şi este prezentat printre darurile bune ce le face Dumnezeu oamenilor.
În Eclesiastul 9:7 se arată că ‘a-ţi mânca pâinea cu bucurie şi a-ţi bea vinul cu inimă bună’ este o răsplată pentru lucrările bune făcute.
Cunoscând proprietăţile curative ale vinului, apostolul Pavel i-a spus prietenului său Timotei ‘să nu mai bea apă, ci să folosească puţin vin din cauza stomacului lui şi a frecventelor lui îmbolnăviri’ (1 Timotei 5:23).
Poate cea mai mare dovadă că folosirea alcoolului cu moderaţie nu este interzisă, o găsim în exemplul lui Isus.
1 Petru 2:22 spune despre Isus că "n-a comis păcat". A folosit Isus alcool?
Primul miracol înfăptuit de el a fost transformarea apei într-un vin de calitate (Ioan 2:9, 10). Cu ocazia Paştelui evreiesc se servea vin, iar Isus a sărbătorit această sărbătoare. Şi chiar când a instituit Cina, a folosit vin (Matei 26:27, 29).
Deci, dacă Isus a folosit vin şi "n-a comis păcat", este clar că Dumnezeu nu interzice consumarea băuturilor alcoolice cu măsură.
Desigur, asta nu înseamnă că toţi ar trebuie să folosim alcool. Există multe motive din care unii, chiar dacă înţeleg că nu e greşit, aleg să nu consume băuturi alcoolice.
De exemplu, cineva care a fost alcoolic poate înţelege că şi un păhărel poate fi periculos.
O femeie însărcinată ar putea prefera să se abţină pentru a nu-i face rău fetusului.
Un şofer nu va folosi tărie pentru a-şi păstra reflexele neafectate(şi uneori şi portmoneul)
Iar alţii pot alege să se abţină pentru a nu poticni pe altcineva.
Nu, pentru ca si la Sfanta Impartasanie bei vin (cei drept putin). Oricum pacat este doar imbatarea.
Daca e moderat, poate ajuta trupului. Dar moderat. Devine o problema orice e consumat in exces. Chiar si mancarea. Pentru ca nu e sanatos si am putea spune ca intrucatva echivaleaza cu o incercare de suicid. Si daca tot intentionezi sa tragi o dusca moderata, macar incearca ceva natural - un vin de la tara, de exemplu. Decat sa bei toate facaturile si chimicalele de pe piata, mai bine treci pe ceai. Numai bine!