| Alphawolf a întrebat:

Este posibil sa existe Dumnezeu si sa nu fie omniscient? Un Dumnezeu omniscient nu poate exista.

A fi omniscient presupune a cunoaste intreaga existenta desfasurata in timp infinit. Omniscientul nu permite nimic in afara lui, nu se compara cu nimic, el contine totul. Stie toate intrebarile si toate raspunsurile, toate gandurile(reale, imaginare, adevarate, absurde...), stie absolut totul. Nu face delimitari, diferente, pentru el nu exista granite, nici falsitati. El presupune a cunoaste existenta eterna comprimata in zero timp. Mai poate gandi? Poate exista? Nu cred, fara nicio sansa.

Răspuns Câştigător
| Valyvly a răspuns:

Recunosc ca m-ai pus in dificultate. Dar voi schimba putin foaia.

Dumnezeu este "ABSOLUT-ul". Nu exista ceva care sa nu'i fie cunoscut.
Absolutul reprezinta Totalitate/Perfectiune. Ajungand la Perfectiune, evolutia este completa.
Ca evolutia unui "lucru" sa fie completa, acel lucru trebuie moara. Un lucru care este perfect, este mort.
Intrebarea e: Cum poate Dumnezeu sa fie omniscient, omniscientul reprezentand perfectiunea care poate fii atinsa doar prin evolutia completa din moment ce EL exista?

43 răspunsuri:
| Valyvly a răspuns:

Sa presupunem ca, Dumnezeu face o schimbare. Va face diferente. Daca tu ai spus ca, omniscientul nu face diferente, nu inseamna ca ar gandi in plus daca ar incepe sa faca?

| Alphawolf explică (pentru Valyvly):

Omniscientul este etern si neschimbabil. Toate diferentele sunt in el. Pentru a face o schimbare este nevoie de o idee, insa atotstiinta sa inlatura acea idee. Ca sa poata sa faca o schimbare trebuie sa argumentezi ca omniscientul poate gandi.

| Valyvly a răspuns:

Specific. Exista adica este "viu"

| RaduMD a răspuns:

Nu, nu este posibil să existe un singur Dumnezeu DECÂT dacă este omniscient. Numai în credinţele politeiste ar fi, în principiu, posibil ca zeii să nu cunoască decât în parte. Mai mult decât atât, din punct de vedere filosofic, sistemul creştin este monist. Dumnezeu este singura existenţă absolută, faţă de care celelalte existenţe sunt relative. Pentru un sistem dualist, spre exemplu un sistem care ar accepta o dualitate fiinţială spirit-materie, încă ar mai fi posibil, poate, ca spiritul să nu fie omniscient. Dar, deîndată ce plecăm de la premiza că toată creaţia, vizibilă şi invizibilă, are un singur autor, nu putem crede că ar exista vreun aspect asupra căruia creatorul să nu fie la curent.

| EmaS a răspuns:

Exista Dumnezeu care cunoaste toate lucrurile.El a scris in Cuvantul Sau multe profetii care s-au implinit si care se vor implini cu siguranta!

| Alphawolf explică (pentru Valyvly):

Si eu am gandit ca tine, aceeasi intrebare mi-am pus si eu - motivul intrebarii mele. Omniscientul este plin, este mort, mai mult, nici nu a existat. Daca exista un Dumnezeu el neaparat trebuie sa fie limitat in cunoastere.

| Alphawolf explică (pentru RaduMD):

Eu inteleg ce zici tu, dar absolutul se anuleaza singur. E plin de sine, zace in el insusi. Absolut totul nu valoreaza mai mult decat nimicul absolut.

| Alphawolf explică (pentru EmaS):

M-ai umplut de argumente. Mai ai si altele?

| EmaS a răspuns (pentru Alphawolf):

Nu este suficient? Cuvantul care cu mii de ani in urma iti vorbeste despre lucruri care aveau sa se intample? Ce sanse sunt ca tu sa imi spui cu lux de amanunte ce are sa se intample in urmatorii ani si acestea sa se implineasca suta la suta?!

| Alphawolf explică (pentru EmaS):

Credinta ta nu e destul, cu ea nu poti argumenta. Trebuie sa-mi combati rational ceea ce sustin in intrebare.

| Zenicide a răspuns (pentru EmaS):

Poti sa dai un exemplu cu "lux de amanunte"?

| Valyvly a răspuns:

Alphawolf, ti-ai pus intrebarea asta?

Daca Dumnezeu ar fi omniscient, adica etern si neschimbabil, iar pentru a face o schimbare are nevoie de o idee dar ea este inlaturata de autostiinta LUI (lucruri spuse de tine), eu imi pun intrebarea: "Pe noi cum ne-a creat?" din moment ce un omniscient este "etern neschimbabil". Noi nu existam dintotdeauna. Am fost o idee pusa in aplicare.

autostiinta omniscientului nu ar respinge aceasta idee?

| Valyvly a răspuns:

In concluzie, DA. Este posibil sa fie un Dumnezeu sa nu fie omniscient.

Acum, sper sa ma ierte CEL DE SUS daca spun ceva gresit!

| Alphawolf explică (pentru Valyvly):

Este respinsa ideea. Din moment ce nu poate exista o "fiinta" atotstiutoare, mai putem vorbi de ideile ei? In plus, daca prin absurd ar exista creatorul omniscient, nu ar putea crea fara sa predestineze, nu-i permite atotstiinta.

| Alphawolf explică (pentru Valyvly):

In sfarsit un crestin(sper sa nu gresesc) la care credinta nu-i afecteaza gandirea.
Toata stima!

| ImmaDucK a răspuns:

Daca dumnezeu ar fi omniscient, omnipotent., el nu ar avea nici o dorinta, nu s-ar comporta, manifesta in nici un mod.

| martzian a răspuns:

"Omniscientul nu permite nimic in afara lui" - De unde ai aflat asta?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Tot ce stiu e ca ne-a cerut sa fim; inteligenti. unii sant mai mult, genti.ma uit la tine de pilda.

| Alphawolf explică (pentru martzian):

In sensul ca omniscientul cuprinde toata cunoasterea, nu este nimic necunoscut lui(in afara lui).

| Inferno a răspuns:

Timpul nu exista, ca sa fi omniscient nu trebuie sa stii toate actiuniile pe un timp nelimitat ci doar dintr-un anumit loc la un anumit moment.
Daca adimtem ca timpul nu este decat o iluzie, iar MISCAREA nu exista, atunci lucrurile stau diferit. Dar sa explic teoria care spune ca timpul nu exista el fiind doar un numar considerabil de imagini din univers, imagini care "derulate" in creierul uman pare a fi un film.

| Valyvly a răspuns (pentru Alphawolf):

Nici eu nu stiu daca gresesti sau nu. Cred in Dumnezeu, dar nu stiu daca ma pot numii crestin. Sincer, nu prea stiu ce inseamna sa fi crestin.
Sunt genul de om care,cand se tresezte dimineata, se aseaza in fund la marginea patului,inchide ochii si spune, "Doamne,ajuta-ma sa trec si peste ziua asta". Chiar daca unii spun "Daca nu te duci la biserica,nu te poti numii credincios", eu nu ma feresc sa recunosc ca nu ma duc. Nu am citit biblia niciodata. Poate nu am facut nimic din ce ar face un crestin adevarat. Dar cred cu tarie in Dumnezeu. Cum as putea sa nu cred? Cand EL mi-a dat puterea de a ma ridica de fiecare data cand am avut nevoie. Cand intram in belele la care rezolvare imi parea imposibila spuneam "Doamne, da-mi o cale de rezolave ca, prea m-am bagat singur in k." si mai mereu rezolarea venea de unde ma asteptam mai putin.
Sunt constient ca nu am facut mare lucru in semn de multumire pentru EL, chiar daca am oferit ajutorul de cateva ori celui care avea nevoie. Nu compenseaza nici macar un pic.

Ca sunt considerat crestin sau nu de ceilalti, nu prea conteaza. Nu am nimic impotriva sa imi ia cineva numele, atata timp cat, credinta in Dumnezeu nu mi-o va putea lua cineva vrodata

| Alphawolf explică (pentru Inferno):

Nu exista timp, miscarea nu exista? Eu sunt deschis la idei noi, dar nu pot lua de bun orice idee. Ce facem, luam in considerare orice teorie nedemonstrata cand vrem sa explicam lucrurile? Vad ca vrei sa schimbi intelesul cuvantului omniscient. Cum ai dedus ceea ce sustii? Eu nu pot admite ca timpul este o iluzie, nici ca miscarea nu exista, nici ca spatiul nu exista, nici... Daca vrei sa combati ceva, nu veni cu teorii aparute peste noapte.

| EmaS a răspuns (pentru Zenicide):

Pot, dar nu vreau. Pentru un necredincios oricate argumente ai aduce ele nu sunt suficiente.

| Alphawolf explică (pentru Valyvly):

Orice idee avuta despre Dumnezeu este datorita Bibliei. Cuvantul "Dumnezeu" din Biblie il stim. Desi eu nu sunt credincios, iti recomand sa citesti Biblia. Nu este o carte oarecare, merita citita. Daca nu ai citit Biblia, ideea de Dumnezeu ti-au inspirat-o alti. Afla tu singur.

| Inferno a răspuns (pentru Alphawolf):

Faptl ca timpul exista este tot o teorie nedemonstrata, si tu ai plecat de la ea cand ai scris intrebarea, eu am expus alta varianta.

| Hash001 a răspuns (pentru Alphawolf):

Sincer sa fiu, tu cauti o dezbatere, o argumentare cat mai civilizata dar crestinii la sange imediat se irita. Concluzie: Daca vrei sa faci o argumentare cat se poate de rationala nu o fa pe baza religioasa. De ce? Deoarece crestinul mereu o va tine pe a lui si omul de stiinta la fel. Concluzie2: Fiecare cu ale lui, nu se va convinge nimeni reciproc.
Nu sunt nici ateu nici credincios. Sunt undeva la mijloc, cred intr-o entitate.

| Alphawolf explică (pentru Inferno):

Oamenii speculeaza in orice directie, sunt persoane care chiar si evidentul il neaga, sau incerca sa-l combata pentru a iesi ei la lumina... cu o aberatie. Avem caracter si capacitati diferite, avem trairi diferite, avem "pasarici" la cap diferite, motiv pentru care gandim foarte diferit. Sunt oameni care in dorinta de a iesi la lumina se indoctrineaza cu o idee, dar ideea nu poate prinde contur, pentru ca este subiectiva.
Timpul il simtim pe pielea noastra, el nu se poate combate orice, cu atat mai putin cu o teorie ce nu poate fi inteleasa. Este nevoie de o terie reala, nu una fantastica.

| Inferno a răspuns (pentru Alphawolf):

Daca combina teoria relativitatii cu teoria mecanicii cuantice "t" dispare se simplifica t cu -t si avem o ecuatie in care timpul nu exista,deci o demonstratie matematica a faptului ca timpul nu exista.
Nu ai cunostinte de fizica indomeniu si vorbesti exact ca un om nestiutor pentru acela timpul e ceva sigur,dar este o adevarata dezbatere cu privire la ce este timpul. De ce curge intr-o singura directie, de ce legile fizicii pot actiona la fel de bine in trecut ca si in viitor? Exista chiar teorii care spun ca timpul nu este bidimensional ci are mai multe dimensiuni.
Ce este timpul? Nu poti spune ce este. Din punct de vedere stiintific este trecerea de la o entropie scazuta la una ridicata, cum explici faptul ca particulele subatomice nu sunt afectate de timp?
Timpul exista, dar nu este cea ce credem poate fi doar o perceptie gresita.

| Inferno a răspuns (pentru Alphawolf):

"Timpul il simtim pe pielea noastra..." Vorbesti de empiric intr-o conversatie de alta natura,nu ma intereseaza ca simte omul, omul vede si culori, asta inseamna ca exista?
Nu exista nici o teorie stiitifica care sa explice timpul si sa spuna ce este, toate sunt doar ipoteze. Ipoteza mea nu este cu nimic inferioara celei de la care ai plecat tu (timpul exista), din contra, eu am si formulele matematice de partea mea.