Bineinteles,dar nu in lumea fizica! Exista, cu siguranta ceva dupa moarte! nu bezna totala asa cum zic multi. ori mori si te nasti in alta parte, ori Raiul..cine stie, o sa vedem si asta!
Problema este de ce se zbat unii ca in ghearele mortii sa acopere ideea. De ce ii deranjeaza libertatea spirituala. De ce ii freaca ca eu sau x sau y credem in eternitate si nu se bucura de timpul lor finit. De ce nu sunt mai importante prieteniile, muzica, calatoriile decat obstructionarea libertatii spirituale a altuia.
Pai parca Universul era infinit d.p.d.v al stiintei.Acum e finit?
Parerile sunt impartite. Eu cum sunt fan Lawrence Krauss si inteleg mai bine ceea ce zice mi se pare mai credibila parerea lui, cea ca universul ar fi finit.
Universul e nemarginit, nu infinit. Termeni intre care nu se poate aseza semnul egal, cel putin nu in contextul stiintific.
Exista,iar in curand Dumnezeu va aduce paradisul pamantesc unde nu va mai fi moarte. Psalmi37:9-11,29,Apocalipsa21:3,4
Desigur ca exista Eternitate...
Omul nu e doar suflet! Sufletul NU ÎNCETEAZĂ niciodată să existe!
Cât de sinistru trebuie să fie un cult CARE SPUNE ALBULUI NEGRU ŞI NEGRULUI ALB: ei bine, iehoviştii, în mod conştient greşit, neagă dualitatea trup/suflet a omului, DEŞI CUVÂNTUL SCRIPTURII ESTE FOARTE CLAR, fără să lase posibilitate de interpretare diferită şi dubii:
"Nu vă temeţi de cei ce ucid "trupul", IAR "sufletul" nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena." (Matei 10, 28); - "trupul" și "sufletul" sunt prezentate ca două lucruri CATEGORIC DIFERITE!
După sfârşitul trupului, sufletul îşi va continua existenţa în veşnicie: "Şi ca "pulberea" (trupul, biologicul) să se întoarcă în pământ cum a fost, IAR SUFLETUL SĂ SE ÎNTOARCĂ LA DUMNEZEU, Care l-a dat."- Ecclesiast 12, 7;
Gresesti, mai, omul modern modern, crede ca cei ce au inventat miturile, le-au facut cu buna stiinta, dar cel care a inventat termenul de eternitate, era o persoana care nu era constienta de anumite lucruri de care noi suntem constient. Cat despre eternitate, consider ca vidul e etern. A fost nimic inaiet de univers si acel nimic va fi si dupa el.
Vidul de care vorbești e de fapt vid cuantic, unde apare tot timpul ceva, deci nimicul ăla nu e chiar atât de gol precum crezi.
Cam asa ceva.
Si daca acest univers s-a nascut din altele, asa cum te-ai nascut tu sau eu?
Da, e si asta o posibilitate, insa in acest acest caz ne invartim in jurul cozi, deoarece nu putem afla cu exactitate care e origina universului original (scuza-mi pleonasmul), momentan cea mai acceptatibila teorie mi se pare ca e Teoria Corzilor. Imi pare chiar foarte interesanta. Mai ales tiind cont ca acest univers a aparut datorita unor deformari spatio-temporale data de obiectele cu masa.
Asta trebuie pusa la "Stiinta si filosofie", ca sa nu ma injuri pentru ca iti voi da un raspuns putin mai dificil de "digerat".
Am sa-l simplific cat pot...
"Eternitatea" ar putea exista.
Infinitul, NU.
(ai spus undeva la aceasta intrebare:
"Pai parca Universul era infinit d.p.d.v al stiintei.Acum e finit?")
Diferenta in termeni e notabila, pentru a percepe "eternitatea", o fiinta trebuie sa fie "sensibila", adica sa fie capabila sa prelucreze informatii, "a gandi" si "a experimenta" sunt cele doua conditii pentru a fi numit "sensibil".
Exista doua cai pentru a prelungi longevitatea unor creaturi sensibile:
Una este de a supravietui cat mai mult timp posibil, CEALALTA, este de a grabi VITEZA gandirii si experimentarii.
Fizicienii fac presupunerea rezonabila ca experienta subiectiva a fiintelor asupra trecerii timpului depinde de viteza de prelucrare a informatiei.
In romanul "Dragon's Egg", Robert Foreword imagineaza un grup de fiinte care folosesc in gandire procese nucleare, nu electro-chimice (precum creierul uman).
Dat fiind faptul ca interactiunile nucleare sunt de mii de ori mai rapide decat cele chimice, o secunda pe scara timpului omenesc reprezinta echivalentul multor ani pentru respectivele fiinte.
Posibilitati ca timpul sa fie "intins", sa para o eternitate in mintile observatorilor au fost elaborate de Stephen Hawking, John Barrow, Frank Tipler, toate depind insa de detaliile fizice ale universului intr-o epoca apropiata de Big Crunch, de termodinamica, de relatii cuantice, ETC, toate, dificil de explicat scolareste, ca sa mai si priceapa unii cate ceva.
Complicat, nu?
Eternitatea ar putea exista doar ''la pachet'' cu existenta lui Dumnezeu... ceea ce ma indoiesc putin...
Daca vrei insa sa ramai etern(in inimile oamenilor) -adica sa ai parte de eternitate...''vesnica pomenire''-fa ceva care sa shimbe /revolutioneze lumea in bine si vei avea eternitate si dupa ce mori.
http://www.youtube.com/watch?v=PivWY9wn5ps
chiftelutacrocanta întreabă: