Ca și la pariuri: ești liber să alegi și să crezi că o echipă va câștiga, și nimeni nu te poate opri să crezi și să alegi; numai că nu mereu este așa cum credem noi.
De aceea mai înainte de credință și alegere trebuie să existe cunoașterea. Pentru că așa fac cei mai mulți oameni încă din tinerețe: ei se încred unul în celălalt și se aleg unul pe celălalt, și la urmă ajung să se cunoască -cand nu se mai înțeleg între ei.
Normal ca poti crede ce vrei, ar fi absurd sa se opuna cineva alegerilor TALE, DAR fiecare va suporta EFECTELE "alegerilor" sale.
Raspuns pentru unii care habar nu au ce inseamna "dreptul" de a alege;
"Daca iti iei, de exemplu, nevasta frumoasa si actrita, trebuie sa ai stiinta ca aceasta 99% te va insela, este consecinta alegerilor tale. Daca iti iei nevasta urata si redusa mintal fi sigur ca 99% nu va fi invitata la premile OSCAR. Doua "consecinte" ale liberului albitru. Orice "actiune" are si o "reactiune". Alt exemplu, daca eu ma duc, ipotetic vorbind, la femei usoare si ma imbolnavesc de SIFILIS trebuie sa fiu sigur ca urmasii mei vor avea aceasta boala pana la a patra generatie cu urmarile ei. Liberul Albitru. Consecintele alegerilor mele.
Nu exista libertate de alegere in sensul absolut insa in sensul relativ exista libertate de alegere.
Nu vrea nimeni sa te opreasca. DAR. Este lipsa de onestitate intelectuala sa crezi ce vrei, ce ai vrea sa fie adevarat. Corect este sa crezi ce ti se demonstreaza.
Pot fi privit ca nebun in libertate fara sa fac puscarie. Sunt fete destule care cred nebuni.
Atata timp cat ma face fericit de ce nu? E mai sanatos decat drogurile, tigarile, alcoolul, sportul extrem. Pentru asta trebuie sa te convingi pe tine insuti ca exista Harap Alb. De ce crezi ca copiii sunt mai fericiti cand vine Craciunul? Pentru ca ei cred in povesti in timp ce invata ca 1+1=2. Nimeni nu poate opri pe cineva in China ateista sa se inchine la un bibelou daca crede ca ii produce bucurie in timp ce isi desfasoara meseria de inginer.
Păi liberul arbitru nu înseamnă că putem să facem chiar orice dorim, și de asemenea nu înseamnă că nu suportam consecințele. Că așa ne omorâm între noi pentru că așa am ales fiecare. Trebuie deci să existe niște legi care să limiteze liberul arbitru care ar dori să treacă de granițele sale. Sunt oameni care dacă ar avea puterea, ar pune bombe atomice chiar în nucleul pământului până când pământul nu ar mai exista. Liberul arbitru într-o conștiința călcată în picioare este extrem de devastator atât pentru persoana respectivă cât și pentru ceilalți oameni.
De aceea unor astfel de oameni nu li se poate da liberul arbitru: criminali, răufăcători, etc.
Observ ca tu stii ca ceea ce crezi, nu este adevarat; te sugestionezi si reusesti sa iti intretii o credinta foarte slaba, pe anumite perioade de timp. De fapt, asta fac toti fundamentalistii religiosi.
"Observ ca tu stii ca ceea ce crezi, nu este adevarat; te sugestionezi si reusesti sa iti intretii o credinta foarte slaba, pe anumite perioade de timp. De fapt, asta fac toti fundamentalistii religiosi." - gresit.