Mi-am pus si eu aceste intrebari.Deci nu o consider o intrebare fara importanta. Apar experiente si imprejurari in viata in care, fara indoiala iti pui asemenea intrebare.
Am cercetat si eu, ca un biet neofit, cat m-a dus capul, afland ca religiile asiatice afirma reancarnarea, nici o religie nu infirma existenta lui Dumnezeu.
Acum, conform traditiilor, zonei geografice, fiecare populatie (comunitate sociala) si-a definit propria religie.
Am mai aflat ca religia are ca scop initial Morala. Morala se ocupa cu regulile de convietuire, in asa fel incat oamenii dintr-o societate sa poata sa nu-si faca unul altuia rau.
Reaincarnarea este cel mai explicit afirmata in religia BUDISTA, Brahmana.Este foarte discutata in religiile Crestine, dar iarasi contrazisa din motive de formalism ideatic.
Ca sa dau un exemplu, Karma este numita altfel in Crestinism:blestemul pana la a X persoana din familie, in cazul calcarii unor porunci.
Concluzia mea finala, desigur in acest moment, este ca Dumnezeu Exista, despre reancarnare inca nu pot discuta acum la cat stiu, la nivelul meu de intelegere, sau nu am voie.
"blestemul pana la a X persoana din familie, in cazul calcarii unor porunci."... si ce legatura are asta cu Karma?
Poti sa-mi zici ce-i Karma?
Eu nu umblu ca tine pe wikipedii! Stiu ce mi-au spus cartile citite, scrise de savanti.
Karma reprezinta (definitia mea, din ce am inteles), totalitatea datoriilor capatate (fara timp) din cauze legate de persoana ta! Atentie: Nu neaparat din vina ta!
Restul definitiilor se contrazic sau bat campii!
Asta e rezultatul cercetarilor mele neancheiate pana acum (ca nu am murit inca).
Ca sa-ti dau un exemplu pe intelesul tau: daca bunicu' tau a jefuit o banca acum 100 de ani, fie ca a platit fie ca nu, tu esti implicit incarcat cu povara acestui pacat! Ti-o explic si psihologic, nu in acest spatiu si nici acum.Deci vei plati! Daca nu o vei transmite (ca la leapsa ) mai departe.
Citeste Mahabharata si Ramaiana.
Deci mai foarte pe scurt, ca sa intelegeti toti:Karma este Mostenirea, Dharma este Predispozitia.(legate de legile Lui Dumnezeu-oricare le-ati avea). Mantuirea poate transcede Dharma si Karma, in sens pozitiv.La Crestini se numeste Soteriologie, domeniul care se ocupa cu aceste probleme permanent de actualitate.
Legatura este evidenta intre Karma si Dharma pe de o parte si Poruncile pe de alta parte.
Pe alta ordine de idei, asiaticii coroboreaza Metempsihoza(reaincarnarea) cu Karma si Dharma.
Sa stim cum functioneaza legile universului in care traim, ne poate ajuta sa suferim mai putin si sa intelegem cum este bine sa ne comportam in continuare, sa nu ne lasam manipulati de unii care se cred detinatorii adevarului absolut.
Cand stim ca tot ce ni se intampla este exact ceea ce meritam, macar nu mai incercam sa cautam pe cine sa dam vina.
Da. Allah (Dumnezeu) exista.Allah a pogorât minuni, revelații și a trimis mesageri pentru a oferi dovezi clare că El există și mai important decât
atât, ce anume ar trebui să facem după ce ne convingem de existența Sa.
"tu esti implicit incarcat cu povara acestui pacat"... GRESIT. Asta tine de crestinism nu de Karma.
"Nu neaparat din vina ta"... karma se refera doar la tine si la actiunile tale deci ce patesti sau ce "mostentesti" dupa ce te reincarnezi e din cauza ta.
Faci fapte bune, patesti bine. Faci nasoale, patesti nasoale. Daca mori, actiunile din aceasta viata se transfera in urmatoarea.
"Karma este Mostenirea"... mostenirea TA nu mostenirea din partea altora. Asta cu mostenirea din partea altora tine de crestinism.
E o diferenta uriasa intre karma si crestinism, o diferenta care nu e tocmai compatibila.
"scrise de savanti"... hai lasa-ma. Care savanti manceacas? Da si tu niste nume de savanti.
Ce parere ai despre karma?
Dupa mine reprezinta una dintre cele mai imorale sisteme propuse vreodata. Nu promoveaza nimic bun. Daca stai sa te gandesti poti spune ca toti oamenii saraci, fara noroc etc. au fost niste nenorociti in viata anterioare si merita pedepsiti.
Karma = cauza si efect la nivel moral;
= legea universala a cauzei si efectului aplicata la faptele oamenilor
Exista karma individuala si karma colectiva!
In hinduism copii mostenesc pacatele parintilor.
In budism karma nu este moștenită! Nu există karma colectivă in budism! Karma este personală.
Bine ca ai precizat.Iar in Crestinism, karma a fost inlocuita cu pacat (cea colectiva cu Pacatul Originar) si absolvita prin Botez si Impartasanie.
"karma a fost inlocuita cu pacat (cea colectiva cu Pacatul Originar) si absolvita prin Botez si Impartasanie."
Extraordinar, ce tare, vine un popa, te baga in scaldatoare si gata, esti iertat de pacatul stramosesc, oare atunci de ce s-o mai fi sacrificat Domnul Isus Hristos pentru omenire cand un popa e mai "tare" ca Dumnezeu? Voi astia de faceti asa comentarii ati citit Crezul Ortodox?
Nu vad nici o contradictie!
popa este mediatorul si nu te impartaseste nici boteaza cu popi!
Preotul mediaza Impartasania si si Botezul cu Trupul si Sangele Lui Iisus Christos!
Dar nu asta era discutia, era vorba doar o comparatie intre religii pentru a fi mai usor de inteles provenienta conceptului de 'reancarnare' asa cum a fost inteles de cam toate religiile importante si raspandite.
Ceea ce spuneai legat de Pacatul Originar, este corect (prin Sacrificiul Lui I C. DUPA CE A FOST BOTEZAT!
Faci parte din vreo secta? Sa nu-ti jignesc intelegerea!
Iar, spre stiinta ta, 'Popii' au instituit 'Crezul" in Bisericile Apostolice! Si nu Iisus Christos!
"In hinduism copii mostenesc pacatele parintilor"... asta-i in crestinism.
"Karma este personală"... si eu ce am zis mai sus?
Foarte amuzant cum unii ca tine incearca sa combine diverse credinte crezand ca se potrivesc. Ce gluma buna. Acum vad ca o arzi cu Karma, pana nu de mult o ardeai cu Chakra si alte chestii de genul acesta dar culmea, tu cica esti crestin.
Ce imi place mai mult e ca bagi chestii gen "am citit personal carti scrise de specialisti si savanti" ca sa pari ca ai credibilitate.
Https://ro.wikipedia.org/wiki/Hinduism
In hinduism există karma colectivă! Dar nici in hiduism nici in budism nu exista notiunea de pacat impotriva lui Dumnezeu!
Ce ai gresit este faptul ca ai vorbit in general despre Karma, desi notiunea difera in diferite religii!
"Karma este personală" - in budism!
Ia de-aici wikipeida nu tampenia in limba romana :
https://en.wikipedia.org/wiki/Karma#Karma_in_Hinduism
Ai citit scrierile hinduse?
Repet, treaba cu "copii mostenesc pacatele parintilor" tine de crestinism. Ai auzit de Adam si Eva si de pacatul stramosesc care se da din generatie in generatie? Tu cand te nasti, conform crestinismului te nasti in pacat, te nasti vinovat de ce au facut Adam si Eva. De-asta a venit cica Isus si de-asta esti botezat cand esti mic.
Ia uite ce zice wikipedia in legatura cu idiotenia zisa de tine cu karma colectiva :
As a man himself sows, so he himself reaps; no man inherits the good or evil act of another man. The fruit is of the same quality as the action.
Presimt ca tu nu stii ce inseamna Karma :
Karma (Sanskrit: कर्म; IPA: [ˈkərmə] ( listen); Pali: kamma) means action, work or deed;[1] it also refers to the spiritual principle of cause and effect where intent and actions of an individual (cause) influence the future of that individual (effect).
Care parte din AN INDIVIDUAL si future of THAT INDIVIDUAL nu o poti intelege?
Karma tine de individ. Karma nu te afecteaza pe tine pentru ce a facut stra stra stra bunicul tau. Karma nu te afecteaza nici pentru ce a facut vecinul tau ieri la 7 dimineata sau acum 20 de ani.
Apropo de wikipedia, citeste asta :
https://en.wikipedia.org/wiki/Hinduism
--------------------
Dar uite, ca sa scurtam discutia, prezinta-mi fragmentele din scrierile hinduse care sa-ti sustina punctul de vedere conform caruia: "In hinduism copii mostenesc pacatele parintilor".
"Ai citit scrierile hinduse?" Nu! Si nu cunosc asa de bine religia hindusa.
conform caruia: "In hinduism copii mostenesc pacatele parintilor" - in hinduism nu exista notiunea de pacat! (din cate stiu eu!)
Cat despre Karma colectiva in hinduism am citit asta:
"Not all thinkers agree with the notion of collective karma, arguing one should not suffer the consequences of others actions."
Am mai citit aici:
http://hindudharmaforums.com/archive/index.php/t-5796.html
http://www.veda.harekrsna.cz/encyclopedia/dharma.htm
Nu din motive de credibilitate vehiculez nume de specialisti ci doar din dorinta a nu se crede cumva ca imi apartin mie ideile emise.Cel mult imi poate apartine formularea mai fericita sau nu.
Un crestin Ortodox este un om destupat la cap, nu sunt sectant sa-mi interzica predicatorul in a discuta despre absolut orice tema care priveste cunoasterea. Nici iezuit sau Franciscan.
In plus voiam sa atrag atentia celor care au adus uimiti in Europa informatii despre religiile asiatice, ca si in Crestinism exista cam aceleasi idei doar imbracate intr-o alta forma.(ma refer la savantiilor, iarasi, atei).
Credinta mea este una, a ma preface ca nu vad alte opinii este altceva.
Ma bucur daca pot amuza. Daca te-ai uita pe postul Trinitas (postul de radio si Tv al BOR)ai putea urmari o gramada de discutii savante in care nu se pune la indoiala Credinta ci se cauta explicarea civilizata si documentata a unor fapte, fenomene, etc.
Iata parerea unor ortodocsi despre reancarnare. Ai acolo multi savanti si oameni de specialitate citati!
http://www.sfaturiortodoxe.ro/reincarnare.htm
"Nu! Si nu cunosc asa de bine religia hindusa."... si nu crezi atunci ca cel mai bine e sa nu te bagi in hinduism?
"in hinduism nu exista notiunea de pacat! (din cate stiu eu!)"... si daca nu exista notiunea de pacat, nu ti se pare ca afirmatia "In hinduism copii mostenesc pacatele parintilor" e gresita? Ba mai mult de atat, din moment ce e gresita, de ce ai mai dat-o in comentariul trecut?
Dupa cum am zis mai sus, treaba asta cu "copii mostenesc pacatele parintilor" se aplica crestinismului. Stii povestea cu adam si eva, isus, botezul etc nu?
"in Crestinism exista cam aceleasi idei doar imbracate intr-o alta forma"... GRESIT. Ideile din crestinism NU sunt compatibile cu ideile din alte religii. Ca tu vrei sa crezi ca sunt e altceva. In crestinism nu exista karma, chakra, reincarnare, etc.
Esti expert in hinduism? (Ma indoiesc de asta)! Tot ce stiu despre hinduism (si nu stiu multe lucruri) stiu de pe internet - nu am alta sursa!
Am studiat toate religiile si sunt interesat interesat de ce cred oamenii.
"stiu de pe internet"... nu-i nici o problema. Problema apare insa atunci cand iei informatiile din surse gresite. Spre exemplu, daca intrebi un crestin cum e cu hinduismul, cu reincarnarea, cu buddhismul, cu chakrele, cu animismul, etc sunt sanse foarte mari ca raspunsul lui sa fie bazat pe favoritism. Vezi userul oprescudorin. Normal ca pentru el reincarnarea e naspa si ca "Un crestin Ortodox este un om destupat la cap" deoarece el face parte dintr-o anumita categorie si se crede miezul din fanta.
"de ce cred oamenii"... sunt multe motive. Frica, ignoranta, indoctrinare, instinct de supravietuire, etc.
"Am studiat toate religiile"... in ce sens ai studiat? Te-ai informat de pe net? Singur? Ce site-uri ai folosit?
Asa pentru inceput, uite un site cu texte din diverse religii (plus alte chestii bonus) :
http://www.sacred-texts.com/
Daca prin Dumnezeu te referi la divinitatea crestina atunci cel mai probabil raspunsul la ambele intrebari e un „nu" rasunator.
M-am informat de pe net - singur! Diverse site-uri - atat in favoarea religiei studiate cat si impotriva acesteia.
Ah... mai erau doua carti pe care le-am citit:
- una numita "Catehism Ortodox", Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Alba Iulia
- si ce de-a doua "Karma si efectele ei" (Cele douasprezece inlantuiri ale producerii conditionate) - Geshe Sonam Rinchen (Invataturi transcrise de Ruth Sonam)
Ce de-a doua am cumparat-o de la librarie, si am citit-o cu foarte mare placere! (Cam mica cartea).