Da.
Rom. 1:20: „Calităţile sale nevăzute se văd clar de la crearea lumii, deoarece sunt percepute prin lucrurile făcute, aşa că ei sunt fără scuză".
O revistă ştiinţifică a spus: „Printre profani persistă ideea că savanţii au demonstrat falsitatea religiei. Se crede adesea că savanţii sunt necredincioşi, că Darwin l-a înmormântat pe Dumnezeu şi că, de atunci, o serie de descoperiri ştiinţifice şi tehnologice au înlăturat orice posibilă înviere a sa. Aceasta este o idee total greşită". — New Scientist, 26 mai 1977, p. 478.
Un membru al Academiei Franceze de Ştiinţe a spus: „Ordinea naturală nu a fost inventată de mintea umană, nici instituită de anumite puteri perceptive... Existenţa ordinii presupune existenţa unei inteligenţe organizatorice. Această inteligenţă nu poate fi decât a lui Dumnezeu". — Dieu existe? Oui, de Christian Chabanis, care îl citează pe Pierre-Paul Grassé (Paris, 1979), p. 94.
Oamenii de ştiinţă au identificat peste 100 de elemente chimice. Structura lor atomică dezvăluie că între ele există relaţii matematice complexe. Tabelul periodic al elementelor constituie dovada evidentă a existenţei unui proiect. Un astfel de proiect uluitor nu poate fi un simplu accident, un produs al întâmplării.
Ilustrare: Când privim un aparat de fotografiat, un radio sau un computer, recunoaştem imediat că este opera unui proiectant inteligent. Ar fi raţional atunci să afirmăm că lucruri mult mai complexe, cum ar fi ochiul, urechea şi creierul uman, nu au avut un Proiectant inteligent?
De fapt, raspunsurile tale sustin existenta unui proiectant inteligent sau a unor proiectanti inteligenti. Nu confirma insa natura proiectantului si nici daca el inca exista si inca se implica in ordinea acestei lumi.
Nu am fost intrebata despre natura proiectantului.Insa Biblia raspunde si la aceasta intrebare.Ioan4:24.Cat despre existenta sa, Biblia ofera din nou raspunsul.Psalmi90:2.
Da Dumnezeu ESTE, dar daca acesta exista nu poti capata un raspuns logic deoarece nu ai acces la logica lui Dumnezeu ci DOAR la cea umana. De aceia Dumnezeu a spus ca omul IL poate cunoaste doar prin CREDINTA si nu logic, motivul fiind enumerat mai sus (chestia cu logica). Aceasta este "logica" cunoasterii lui Dumnezeu. Mai exista un mod de cunostere al lui Dumnezeu care este experienta si relatia personala cu Acesta. SIgur nu este cazul tau, motivul fiind intrebarea ta. Pentru tine ramane doar Credinta.
Ai înțeles ce am vrut să îți spun. Apoi alte argumente :
Ps. 90:2: „Înainte să se fi născut munţii şi înainte ca tu să aduci în existenţă pământul şi solul roditor ca în durerile naşterii, din veşnicie în veşnicie tu eşti Dumnezeu".
Este raţional lucrul acesta? Este un fapt pe care mintea noastră nu-l poate înţelege pe deplin. Totuşi, acesta nu este un motiv să nu credem. Exemple: 1) Timpul. Nimeni nu poate stabili un moment anume ca început al timpului. Este adevărat că viaţa noastră are sfârşit, însă nu şi timpul. Noi nu respingem noţiunea de timp doar pentru că nu înţelegem toate aspectele legate de el. Dimpotrivă, chiar ne organizăm viaţa în funcţie de timp. 2) Spaţiul. Astronomii nu găsesc nici începutul, nici sfârşitul spaţiului. Cu cât scrutează mai mult universul, cu atât descoperă mai multe lucruri. Ei nu resping faptele; mulţi consideră că spaţiul este infinit. Acelaşi principiu este valabil şi în ce priveşte existenţa lui Dumnezeu.
Alte exemple: 1) Astronomii afirmă că temperatura din nucleul Soarelui este de 15.000.000 de grade Celsius. Respingem noi această idee pentru că nu putem înţelege pe deplin ce înseamnă o temperatură atât de ridicată? 2) Se afirmă că dimensiunile Căii Lactee sunt atât de mari, încât unei raze de lumină, cu viteza de aproximativ 300.000 km pe secundă, i-ar trebui 100.000 de ani pentru a o traversa. Înţelege mintea noastră ce înseamnă o asemenea distanţă? Totuşi, recunoaştem că există, pentru că este susţinută de dovezi ştiinţifice.
Care afirmaţie este mai raţională: Că universul este opera unui Creator viu şi inteligent sau că el s-a format printr-o simplă întâmplare, din materie nevie, fără intervenţia unei inteligenţe? Unii optează pentru a doua variantă, pentru că altfel ar fi nevoiţi să recunoască existenţa unui Creator ale cărui calităţi nu pot să le înţeleagă pe deplin. Dar se ştie că savanţii nu înţeleg pe deplin modul de funcţionare al genelor, care se află în interiorul celulelor vii şi care stabilesc cum se vor dezvolta aceste celule. Ei nu înţeleg exact nici cum funcţionează creierul uman. Dar cine ar putea nega existenţa acestora? Ar trebui să ne aşteptăm să înţelegem totul despre o Persoană care este atât de grandioasă, încât a putut să aducă în existenţă universul, cu structura sa complexă şi cu uluitoarele sale dimensiuni?
"Genesa (Facerea) 1
1. La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.
2. Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu Se misca pe deasupra apelor.
3. Dumnezeu a zis: "Sa fie lumina!" Si a fost lumina.
4. Dumnezeu a vazut ca lumina era buna; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric.
5. Dumnezeu a numit lumina zi, iar intunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua intai.
6. Dumnezeu a zis: "Sa fie o intindere intre ape, si ea sa desparta apele de ape."
7. Si Dumnezeu a facut intinderea, si ea a despartit apele care sunt dedesubtul intinderii de apele care sunt deasupra intinderii. Si asa a fost.
8. Dumnezeu a numit intinderea cer. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a doua.
9. Dumnezeu a zis: "Sa se stranga la un loc apele care sunt dedesubtul cerului si sa se arate uscatul!" Si asa a fost.
10. Dumnezeu a numit uscatul pamant, iar gramada de ape a numit-o mari. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.
11. Apoi Dumnezeu a zis: "Sa dea pamantul verdeata, iarba cu samanta, pomi roditori, care sa faca rod dupa soiul lor si care sa aiba in ei samanta lor pe pamant." Si asa a fost.
12. Pamantul a dat verdeata, iarba cu samanta dupa soiul ei si pomi care fac rod si care isi au samanta in ei, dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.
13. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a treia.
14. Dumnezeu a zis: "Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremurile, zilele si anii;
15. si sa slujeasca de luminatori in intinderea cerului, ca sa lumineze pamantul." Si asa a fost.
16. Dumnezeu a facut cei doi mari luminatori, si anume: luminatorul cel mai mare ca sa stapaneasca ziua, si luminatorul cel mai mic ca sa stapaneasca noaptea; a facut si stelele.
17. Dumnezeu i-a asezat in intinderea cerului ca sa lumineze pamantul,
18. sa stapaneasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun."
Genesa 2: 4-25
"4. Iata istoria cerurilor si a pamantului, cand au fost facute.
5. In ziua cand a facut Domnul Dumnezeu un pamant si ceruri, nu era inca pe pamant niciun copacel de camp si nicio iarba de pe camp nu incoltea inca: fiindca Domnul Dumnezeu nu daduse inca ploaie pe pamant si nu era niciun om ca sa lucreze pamantul.
6. Ci un abur se ridica de pe pamant si uda toata fata pamantului.
7. Domnul Dumnezeu a facut pe om din tarana pamantului, i-a suflat in nari suflare de viata, si omul s-a facut astfel un suflet viu.
8. Apoi Domnul Dumnezeu a sadit o gradina in Eden, spre rasarit; si a pus acolo pe omul pe care-l intocmise.
9. Domnul Dumnezeu a facut sa rasara din pamant tot felul de pomi, placuti la vedere si buni la mancare, si pomul vietii in mijlocul gradinii, si pomul cunostintei binelui si raului.
10. Un rau iesea din Eden si uda gradina; si de acolo se impartea si se facea patru brate.
11. Numele celui dintai este Pison; el inconjoara toata tara Havila, unde se gaseste aur.
12. Aurul din tara aceasta este bun; acolo se gaseste si bedelion si piatra de onix.
13. Numele raului al doilea este Ghihon; el inconjoara toata tara Cus.
14. Numele celui de al treilea este Hidechel: el curge la rasaritul Asiriei. Al patrulea rau este Eufratul.
15. Domnul Dumnezeu a luat pe om si l-a asezat in gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca.
16. Domnul Dumnezeu a dat omului porunca aceasta: "Poti sa mananci dupa placere din orice pom din gradina;
17. dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit."
18. Domnul Dumnezeu a zis: "Nu este bine ca omul sa fie singur; am sa-i fac un ajutor potrivit pentru el."
19. Domnul Dumnezeu a facut din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului; si le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca; si orice nume pe care-l dadea omul fiecarei vietuitoare, acela-i era numele.
20. Si omul a pus nume tuturor vitelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor campului; dar pentru om nu s-a gasit niciun ajutor care sa i se potriveasca.
21. Atunci Domnul Dumnezeu a trimis un somn adanc peste om, si omul a adormit; Domnul Dumnezeu a luat una din coastele lui si a inchis carnea la locul ei.
22. Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a facut o femeie si a adus-o la om.
23. Si omul a zis: "Iata in sfarsit aceea care este os din oasele mele si carne din carnea mea! Ea se va numi "femeie", pentru ca a fost luata din om."
24. De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa, si se va lipi de nevasta sa si se vor face un singur trup.
25. Omul si nevasta lui erau amandoi goi si nu le era rusine."
Observi cotradicitia?
Ai fost intrebata de Dumnezeu, si ai dat un raspuns despre proiectant.
Si intrebarea pretindea un raspuns logic, nu unul religios, asadar apelul la Biblie nu e acum justificat.
Aici deja raspunsul tau nu mai e logic, ci religios. Cum spuneam, raspunsul tau initial oferea sustinere logica in sprijinul unui proiectant. Pe acelasi raspuns se pot insa baza insa si adeptii unor teorii cosmogonice filosofice sau SF. In plus, nu poti dovedi logic ca proiectantul inca exista.
Raspunsul cel mai bun cred ca l-a dat Danut. Din punct de vedere logic, nu poti dovedi existenta lui Dumnezeu, asa cum este definit de teologia crestina.
Nu poti dovedi ca ceva nu exista.
La fel cum nimenu nu poate dovedi ca nu exista unicorni roz.
Incepi sa te indepartezi tot mai mult de subiect. Existenta lui Dumnezeu, asa cum este definit de Biblie si de teologia crestina, nu poate fi demonstrata logic. E ok acum?
Cam asta e treaba cu zeul crestin, cat despre ideea de creator iarasi e putin cam deplasata de ce?
Ai obsevat la teisti sustinatori ai ID, etc., urmatoarea afirmatia:
"Universul nu poate aparea din neant, pentru ca incalca legile fizici", dar e ok pana aici nu poate aparea din nimic totusi aceasta teorie da un raspuns aparent argumentului in favoarea BB fara interventia unui creator:www.descopera.org/teoria-haosului
Si spuneam ca ideea de creator e deplasata, pentru ca se afirma ca acest creator cu foartea vasta inteligenta fie a aparut din neat ( e o diferenta intre a aparea din "neant" un univers si o entiate, si anume universul nu e viu, nu gandeste, pe cand o asfel de entitate se presupune ca da), sau a existat din totdeauna, ceia ce iarasi e o absurditatea, care incalca legile fizici de care se plang teisti. Ca atare e imposibil sa exista o entitate creatoare, iar daca te uiti in istorie Dumnezeu, e un zeu al golurilor, al lipsei de cunoastere, ceia ce nu era cunoscut a fost pus pe seama zeilor.
Trebuie mai intai sa alegi logica: ce-a a lui Dumnezeu sau ce-a a oamenilor.
Vei cunoaste adevarul numai daca vei sincer in cautarea lui.
Biblia pentru unii este ca o mireasma de viata spre viata, iar pentru altii este ca o mireasca de moarte spre moarte. Pentru unii este ca un tepus in coasta, iar pentru altii este ca o lumina pe carerea vietii. Aceasta este ca o samanta cazuta pe un teren -fie pe un pamant bun, fie pe unul dur, nearat. Depinde de atitudinea inimii noastre. Toti oamenii sunt rai; dar unii vor sa nu mai fie asa -si gasesc un ajutor in Cuvant, iar altii aleg sa ramana de partea batjocoritorilor, gasind in Dumnezeu o piatra de poticnire de care se lovesc in tot timpul vietii lor.
Dumnezeu exista; dar El nu le este de nici-un folos celor ce nu cred in El, chiar daca El nu inceteaza sa reverse binecuvantari si asupra acestora. La sfarsitul incheierii acestui pamant, fiecare va avea parte de ceea ce a ales.
Un raspuns concret la intrebarea ta, este numai daca vei porni in cautarea Lui -in cautarea adevarului. Pentru ca fiecare trebuie sa-L cunoastem in mod individual.
Multe lucruri dupa care ne ghidam in viata nu stim de cand exista.De exemplu, timpul, nu-l vedem, dar viata ne-o organizam dupa el. Sper sa intelegi mai bine ideea din acest articol:http://www.jw.org/......-dumnezeu/
Deja nu mai ai nicio treaba cu intrebarea. Nu am spus ca Dumnezeu nu exista, am spus ca la intrebarea de fata e imposibil sa oferi un raspuns afirmativ si sa argumentezi LOGIC ca Dumnezeu exista. Doar despre asta am discutat.
Logica nu-ti foloseste ca sa raspunzi la intrebarea asta. E o chestiune de credinta. Pentru ca oricand poate veni unul cu o logica superioara tie si tot ce ramane este incertitudinea. Daca tu simti ca trebuie sa fie ceva mai mult de atat, daca tu simti ca religiile contin ceva autentic, daca tu simti ca Dumnezeu ar vrea ca prin religii sa ne intoarcem la El, atunci urmeaza ceea ce simti. Pe vremea cand se scriau scripturile nu existau psihologi, si totusi, vorbim despre aceleasi defecte umane, pe care nu le mai numim pacate ci incercam sa le umflam si sa le gasim scuze. Daca tu crezi ca sfintii au reusit sa faca minuni, sa vindece, sa vada viitorul, atunci poti crede ca s-au apropiat de Dumnezeu si s-au facut asemeni Lui. Asta e logica mea, dar dincolo de ea, exista dovezi pe care eu le am si n-o sa ma laud cu ele pentru ca ar insemna sa-mi pierd credinta. Simt, stiu si mi-e suficient. Sper c-a fost de folos!
Sper sa gasesti unele informatii logice in acel articol, eu le-am gasit.
Inclusiv credinta este un produs al gandirii si al caracterului, caracterul si gandirea sunt produsele realitatii, iar daca realitatea este logica si creata de Dumnezeu, inseamna ca prin logica se poate "ajunge" oarecum la el. Cu exceptia in care Dumnezeu a creat realitatea ilogica si impotriva firii lui. - Doar asa imi explic afirmatia ta "nu ai acces la logica lui Dumnezeu".
Una e sa fii limitat, sa nu poti concepe unele lucruri, dar e cu totul altceva ca "Dumnezeu" sa aiba alta logica. 2+2 trebuie sa rezulte 4 si pentru "Dumnezeu", in caz contrar a creat ceva fara sens, ilogic.
Sunt. Sa vedem. In primul rand, va trebui sa eliminam elementele de ideologie religioasa si sa discutam in mod obiectiv despre o presupusa entitate omnipotenta, creatoare si guvernanta a universului.
Primul argument logic. Fata de o presupusa entitate omnipotenta, atemporala si creatoare a timpului, omul va avea o intelegere limitata a ceea ce inseamna timp.
Al doilea argument logic. Fata de o presupusa entitate omniscienta, inginer al ratiunii umane, omul va avea o gandire limitata.
Ajungem acum la punctul 3, un partial argument logic, contruit apoi pe sprijinul biblic. "Dacă Dumnezeu ar fi fost creat de cineva, acea persoană ar fi fost Creatorul." Afirmatia este corecta din punct de vedere logic, cu precizarea ca cel care l-a creat pe Dumnezeu nu este obligatoriu si creatorul universului. El va fi, atat cat poate fi dovedit, doar creatorul lui Dumnezeu. Daca ne-am folosi de suportul religios, insa nu de cel crestin, ci de cel al Teogoniei lui Hesiod, am descoperi ca acest lucru este posibil. Zeus, zeitate suprema, este doar la a treia generatie divina. In termeni mai colocviali, zeul suprem este doar nepotul zeitatilor primordiale. Facem insa abstractie de sprijinul religios, pentru ca ne aflam in mijlocul unei argumentatii logice, si pentru ca nu mai putem apela la argumentul "Biblia arată că Iehova este cel care ‘a creat toate lucrurile’", ramanem intr-un impas.
In final, dupa ce articolul este dezbracat de tot esafodajul religios, enunturile logice nu mai pot sa demonstreze ca cel care a creat universul este Dumnezeul crestin si, in mod cert, nimeni altul. Din punct de vedere logic, daca Universul a fost creat de o entitate inteligenta, nu putem demonstra ca ea este Dumnezeu. La fel, daca admitem ca ea a creat totusi universul, nu putem dovedi logic ca ea inca il guverneaza.
"Existenţa noastră şi cea a întregului univers dovedesc că există un Dumnezeu etern. Cel care a pus în mişcare vastul univers, Cel care a instituit legile care îl guvernează trebuie să fi existat dintotdeauna. Numai el trebuie să fi dat viaţă tuturor celorlalte lucruri"
Argumentul nu este logic, ci doar religios. Daca martorii lui Iehova s-ar ocupa si cu studiul istoriei religiilor, nu doar al Bibliei, s-ar familiariza cu termenul Deus otiosus, tot un construct de tip religios, insa opus teoriei crestine referitoare la conceperea si guvernarea universului.
Dragule, este evident ca Dumnezeu a insusit omul cu logica DAR este evident ca Acesta dispune si de foarte multe alte "caracteristici" pe care noi nu le avem asa ca, chiar daca am avea "acces" la un fragment din gandirea Sa noi nu am intelege nimic. Pentru noi ar fi un haos iar pentru EL este cea mai perfecta teorie. Omul e foarte limitat si a devenit si mai limitat dupa potop de aici a si una din necesitatile relatiei Dumnezeu - om a fost ca Fiul Sau sa vina ca om printre oameni pentru ca Dumnezeu sa poata comunica direct cu omul. Chiar "abordarea" ta, logica dpdv omenesc dovedeste limita intelegeri noastre.
E simplu:
- Dumnezeu asa cum e descris cu atot-Atribut nu poate exista. De genul daca dzeu e atot-cunoscator dar nu conuaste pacatul, e atot-puternic si iubitor dar accepta suferinta, etc.
- Biblia e o carte foarte umana, plina de lucruri sarite de pe fix. Ateii sunt bucurosi sa le citeze!
- cu cat adaugi mai multe atribute la orice entitate, acea persoana e mai improbabila
- Dumnezeu se pare ca nu accepta evolutia, oamenii sinceri o fac!
- ieri m-am rugat la FSM ca "sa NU asculte rugaciunie crestinilor decat daca fac ceva ce FSM accepta" si iti zic ca a mers! Experientele mele personale sunt dovada absoluta ca FSM chiar exista in inima mea, si trebuie doar sa vezi ce bun e monstrul de Spaghetti
- la final: chiar daca exista, ce om moral ar sluji un zeu ce accepta suferinta copiilor mici si tot ce ii pasa e sexualitatea noastra inainte de casatorie!?
"Inclusiv credinta este un produs al gandirii si al caracterului, caracterul si gandirea sunt produsele realitatii"
Se rectifica, procesele mentale sunt un produs al creierului
Si creierul un produs al omului, iar omul produsul realitatii. Tot acolo s-a ajuns. Am scurtat si eu(am considerat ca nu e cazul...).
Creierul nu e un produs al omului, asta e o aberatie, asta ar insemna ca doar oamenii ar detine creier
ValeriuAlexandru întreabă:
frato întreabă: