Nu are niciun sens ce ai zis. Pseudo inseamna ceva ce nu corespunde definitiei sau caracterului principal a unui lucru. Ori ai o religie ori ai o pseudo-religie. Adica ceva ce se da drept religie dar de fapt nu e.
Cum pot toate religiile sa nu fie religii? E o contradictie logica. N-ai invatat logica in clasa a 9a?
Multumesc ca m-ai luminat, daca nu imi spuneai tu nici nu stiam ce inseamna. Ma refeream la faptul ca orice religie are un numar de adepti limitat. Cat timp exista mai mult de o religie, toate religiile sunt pseudoreligii pentru cel putin un om
Nici asta nu e adevarat lol. De exemplu eu sunt creștin dar nu consider islamul o pseudo-religie. O consider o religie in tot dreptul de a se numi religie.
Atata doar ca o consider o religie neadevarata din punct de vedere a ceea ce învata, dar dpdv a faptului de a fi o religie o consider o religie.
Nu tu, nu trebuie sa o consideri tu. E suficient un singur om care sa considere asta
Nu, nu e suficient. Daca un singur om considera pamantul plat nu inseamna ca e plat.
Daca acel om considera ca e plat... PENTRU EL este plat .
Nu chiar, realitatea nu poate fi schimbata de opiniile unor oameni.
Daca eu ma arunc in lava crezand ca e rece tot o sa ard de viu, indiferent de opinia mea.
Nu am sustinut ca poate fi schimbata realitatea.
Religia, nu are o definitie clara, pentru ca este foarte complexa. Din intrebare nu se poate determina cu exactitate la ce s-a referit.
Poti lua religia ca strict - credinta in supranatural? dar are numeroase forme, in general, poti spune ca religia tine de credinta in ceva.
Apoi termenul pseudo se poate asimila ca "fals". Imi dai voie sa cred ca la asta se referea intrebarea?
"Religie" este un termen general si foarte complex. Trebuie tratat mai degraba din punct de vedere filozofic. Tu vi cu idei concrete. Religia nu este ceva concret
E adevarat ca religia nu are o definitie clara, dar asta e adevarat despre extrem de multe lucruri. Nici "prietenia" nu are o definitie clară, dar tot îi vezi pe oameni sa zica ca au prieteni.
Asta pentru ca întotdeauna vor exista zone "gri" în care e discutabil daca ceva e o religie sau o pseudo-religie, dar de asemenea exista si situatii despre care putem spune cu certitudine că vorbim de o religie.
Deci asta nu inseamna ca toate religiile sunt pseudo-religii asa cum ai zis tu initial. Chestia aia n-a avut niciun sens. A fost o contradictie logică în toata puterea cuvantului.
Iar asa ca o nota personala, nu consider religia ca fiind credinta in supernatural. Nu asta înseamnă religie.
Fiindcă există oameni care nu cred în vreo religie dar cred în fantome sau alte aparitii supranaturale.
Cuvântul "religie" în originalul latinesc desemna mai degrabă respectarea unui rit, a unui ritual, așadar religia este mai degrabă observarea unui ritual sacru și nu credinta în "supranatural".
Exista oameni care cred in Dumnezeu dar nu fac nimic in privinta asta. Pe ei nu-i consider religioși fiindca nu respecta niciun ritual.