Nu.
Religia sustine crearea omului de Dumnezeu iar stiinta sustine teoria lui Charles Darwin, cea cu evolutia din primate (maimute).
Ar fi logic sa nu fie...practic sunt in antiteza, insa:
In biblie toate lucrurile sunt scrise ca figuri de stil (gen chip cioplit careinseamna icoana, statuie) si daca am pune cap la cap toate lucrurile ne-am da seama ca au o logica si este posibil.
Bună.
Știința niciodată nu a fost pe aceeași frecvență cu religia!
Pa, pa.
O legatura tot exista. Biblia a fost scrisa acum 2000 de ani. Oamenii erau in stare sa creada in orice minune si vrajitorie la acea vreme. Dar cu totii stim ca nu exista asa ceva. Omul modern, din zilele noastre, mai exact cel specializat in stiinta a incercat sa descifreze expresiile din biblie ca sa isi dea seama ce au vrut sa spuna oamenii din trecut sau ce au reusit ei cu vocabularul de atunci. Sa luam un mic exemplu: Moise este calauzit in desert de catre un stalp de foc, care daca stam sa ne gandim un pic ne putem da seama ca este vorba de o tornada de foc ( foarte frecvente si in zilele noastre, un search pe google te va lamuri). Asta nu neaga cu nimic religia, omul poate sa creada in continuare ca Dumnezeu a trimis acea tornada, omul nu vrea decat sa descopere decat un adevar rational, pana la urma la asta se rezuma stiiinta.
Sa fiu sincer, nu cred ca are nici o legatura, religia este un lucru total diferit de stiinta din punctul meu de vedere, cum a spus si wintage, religia spune ca omul a fost creat de Dumnezeu, iar stiinta ca ne tragem din maimute.
Am mai auzit fraze de genul "poate sa spuna stiinta dc canta pasarile?" "da"... "corect, insa poate sa spuna ce canta ele?" sau chestii de genul.
Stiinta nu poate explica unele lucruri, de ex, vindecarea rapida prin rugaciuni si credinta, asta omul o numeste un lucru anormal, pentru ca este ceva ce nu intelege.
Noi oamenii gandim limitat, desii ne mandrim ca tehnologia a ajuns pana aici, inca suntem foarte departe de ceea ce trebuie, noi folosim chestiile artificiale, in loc sa punem natura sa lucreze pentru noi, si stiinta distruge religia, distruge tot ce a creat Dumnezeu, etc.
Deci eu sustin ca este o "rivalitate" intre stiinta si religie, fiecare contrazicandu-se cu cealalta
Religia este parte draguta din viata omului care il face simplist si il indobitoceste ...incercand sa il faca pe el ca individ sa fie o persoana mediocra si il face(forteaza) sa creada ca are un Parinte suprem care la creat si ca religia lui este cea care il va duce catre adevar si rai.
Stiinta este partea mai grea care intotdeauna va pune sub semnul intrebarii orice il incojoara pe om si intotdeauna vor veni cu un raspuns logic bazat pe matematica,fizica,chimie,biologie depinde si in ce domeniu se incadreaza respectivul lucru,fenomen sau vietate...
Religia si Stiinta se vor bate cap in cap pentru totdeuna sau pana una dispare dar deja omul cred ca incepe a realizeze ca nu Religia le-a adus masini, televizioare, calculatoare sau internet...nu i asa? Cine va adus?
Pai logic ca omul potent care a dorit sa cunoasca, sa afle si sa inventeze si a refuzat ideea ca toate ii vor pica din cer...
Si daca ar fi sa facem un razboi dintre religie si stiinta(includem si tehnologia). desigur si logic ca stiinta ar castiga ...De Ce?
SIMPLU:Bata VS Pistol... U U U cine va castiga oare?
Da. Ambele clacheaza cand incearca sa explice intr-un mod logic, rational existenta Fiintei Supreme.
Eu cred ca exista. Religia are un singur raspuns la toate: "Asa a vrut/a facut Dumnezeu", iar stiinta spune: "Bine, asa a vrut D-zeu, dar de ce? Si cum a reusit sa faca asta?". Stiinta e o forma explicativa a religiei. Pt. ca daca toate lucrurile (om, viata, plante, fenomene fizice, chimice) au fost create de D-zeu, atunci le-a realizat int-un anumit mod, succesiv (un exemplu simplu: plante->apa evaporata->ploaie), si deci, rational.
Pe scurt si pe intelesul tau,
Stiinta raspunde la intrebari de genul: cum a aparut Universul, cum a aparut omul, etc.
Religia raspunde la intrebari de genul: de ce a aparut Universul, de ce a aparut omul, etc.
Atat stiinta cat si religia isi au locul lor bine stabilit, raspunzand fiecare in parte unor seturi diferite de intrebari!
Religia are rostul ei in viata fiecaruia. Ce ai scris tu acolo cu "vindecarea rapida prin rugaciuni si credinta" are partea ei de adevar. Ai auzit de efectul Placebo? Cand cineva crede ca ia un medicament care i s-a spus ca face bine (medicamentul poate sa nu aiba niciun efect) si omul avand convingerea ca ce i s-a dat e leacul la boala lui, reuseste sa se vindece. E o chestie de psihic. Omul are nevoie de cineva mai presus de omenire in care sa-si puna speranta. Chiar daca religia ar fi numai o adunatura de povesti si credinte in cineva inexistent, tot nu ar conta atat timp cat oamenii au vointa sa treaca peste greutati. Orice studiu iti va spune ca o persoana optimista se reface mai usor decat una pesimista. La asta se rezuma totul.
'Aici se afla slabiciunea pozitivistilor si a ateilor
de profesie, infatuati in convingerera ca ei au avut
succes in a scapa lumea nu numai de zei, dar si de
miracole. Frumusetea este ca trebuie sa ne limitam la
recunoasterea MIRACOLULUI, dincolo de care nu este
nici o iesire. A. Einstein.
Exista, totusi, ceva etern care se gaseste dincolo de
atingerea mainii sortii si dincolo de toate
deziluziile omului. Si acest etern se gaseste mai
aproape de persoanele in varsta decat de cei mai
tineri, care oscileaza intre teama si speranta. A.
Einstein.
Dar stiinta poate fi creata numai de catre aceia care
sunt complet patrunsi de aspiratia spre adevar si
intelegere. Aceasta sursa de sentimente izvoraste
totusi din sfera religiei. Tot acesteia ii apartine si
credinta in posibilitatea ca reglementarea valabila
pentru lumea existentei este rationala, adica lesne de
inteles ca ratiune. Nu pot concepe un om de stiinta
autentic, fara aceasta credinta profunda. A. Einstein.
Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramine anonim
Albert Einstein
Evolutionismul=casuta purcelului puturos facuta din paie pe care o pune jos lupul dupa ce servise mincare de post =fasole doar intoarce coada ia linia de ochire cu teava de esapament si incepe sa faca mai ceva ca motoreta Carpati de pe vremuri si se duce coliba de paie ateista parca ai tras cu AG 7 si ramine ateul ca purcelul atirnat de parul evolutiei ca evolutia =ioc
Narozii astia nu inteleg ca evolutia incearca sa explice dupa mintea limitata a omului ai ghicit CREATIA
Absolut nici una. Religia este un ghid, o poveste... Stiinta consta in date exacte dovedite prin experimentare.
Nu sunt povesti pescaresti. Daca ai spus ce ai spus, si sustii ca stiinta e cum ai spus, atunci cum explici faptul ca oamenii s-au vindecat instantaneu sau in 2-3 zile dupa atingerea moastelor, sau alte slujbe importante etc?
Sunt oameni batrani, care nu pot fi vindecati de doctori datorita varstei lor, si se duc la moastele sfinte, la biserici indepartate, atatea ore pe drum, le ating, si a doua sau a treia zi se duc la doctor si el le spune ca nu mai au nimic, cum explici asta?
Bine, eu nu ma iau la cearta cu tine, deloc, este ideea ta, si o sustii, e foarte bine, dar eu o tin pe'a mea, ca ajutorul de la Dumnezeu este mult mai puternic decat ajutorul stiintei
Jajaja, foarte frumos spus, e ceva de genu "Omul este naiv, si daca cineva ii spune ca se v-a vindeca, el se vindeca pentru ca asa i-a zis ala", dar ai formulat ideea asta mai frumos
Asa este, poate ca religia si tot ce se leaga de ea este doar o poveste, si nu e realitate, insa cine crede in Dumnezeu si in puterile lui, are de castigat. Daca El exista, are multe de castigat, si daca nu exista, nu ai pierdut nimic crezand in El.
Ce ai spus si tu mai sus, este adevarat, nu stiu daca pot sa dau un exemplu, ca nu-mi vine nici unul acum in minte,dar daca-mi aduc aminte pana cand ma plictisesc sa scriu ti-l dau.
Deci, omul are o putere foarte mare, insa datorita faptului ca nu vrea sa foloseasca tot creierul, sau ca inca nu s-a descoperit o cale sa o faca, puterile lui sunt limitate, si ma refer la puterile stiintifice, sa nu-ti imaginezi ca vb despre forta bruta, aia e altceva.
nu stiu daca ai inteles ce am zis eu pana acum, dar mi-a placut partea in care ziceai despre chestia de a crede in acel medicament, si persoana se vindeca mai repede daca crede ca el ii face bine.
Dar se poate sa treci peste anumite dureri si cu intrebari. Uite, de ex, cand ma doare pe mine maseaua, pentru ca am niste probleme cu ea, imi pun intrebarea "Ce simt eu? ce e aia durere? ce e acest sentiment?" si cu intrebarile astea uit de durere, pentru ca nu stiu daca ce simt eu e durere sau nu.
Bine, durerea in sinea ei stiu ce e, am citit pe net, dar nu asta vreau eu sa spun
Eu cred foarte mult in Dumnezeu, si cum ai zis tu, credinta asta ne ajuta sa trecem peste multe, gandindu-ne ca suntem ajuatti de Dumnezeu.
nu stiu daca am dat'o la intoarsa in raspunsul de azi, cred ca e total diferit de ceea ce am spus eu aseara, da e dimineata, ieri a fost seara, si gandeam total diferit
Oricum, mi-a placut raspunsul tau, si mi-ai "deschis" niste portite inchise in creier
Ms
As putea numi o legatura, religia antonimul stiintei ai putea spune.
Viata nu e numai stiinta. Daca sti ca si stiinta are o limita atunci...
Bre mai da drumul la TV si te mai uita si tu, Parca ai fi fost tractorist si esti obisnuit sa o iei pe miriste si sa umblii pe aratura. Bine ma tu nu crezi in Dumnezeu treaba ta dar ai tot pe aici ex cu nargal umflalai o sa zici ce este cu el pai uite era stanist 100% si pe patul mortii doborit de cancer vine un Preot si el se ratoieste ca tine ca nu renunta la convingerile lui si cum a rostit cuvintele acestea a luat patul in spinare ca vulpoiul usa si acum cinta si rupe biblii si este sanatos tun.
Uf,poate ai vrut sa spui intre credinta si stiinta, caci sunt si religii ca scientologia, uite definitia credintei cum este explicata de apostolul Pavel in epistola catre Evrei capitolul 11 versetul 1 din traducerea limbii romane moderne "11 Credinţa este aşteptarea sigură a lucrurilor sperate, demonstrarea evidentă a realităţilor care totuşi nu se văd." Iar la acest text subscriu multi oameni de stiinta.
*** bh cap. 2 pag. 20-21 par. 8 Biblia, o carte de la Dumnezeu ***
Biblia este exactă din punct de vedere ştiinţific. Ea conţine informaţii care depăşeau cu mult cunoştinţele oamenilor din perioada în care a fost scrisă. De exemplu, cartea Leviticul cuprinde legi date poporului Israel din antichitate cu privire la carantină şi igienă. Popoarele vecine nu ştiau nimic despre astfel de lucruri. În plus, pe vremea când oamenii aveau tot felul de concepţii greşite cu privire la forma pământului, Biblia vorbeşte despre el ca despre un cerc sau sferă (Isaia 40:22). Biblia spune cu exactitate că pământul este ‘suspendat pe neant’ (Iov 26:7). Desigur, Biblia nu este un manual de ştiinţă, dar este foarte exactă când se referă la subiecte ştiinţifice. De fapt, aşa ar şi trebui să fie o carte ce provine de la Dumnezeu, nu?
asdfgknjfd întreabă:
GeorgeCrow întreabă:
MadaTeIntreaba întreabă: