anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Exista vreun motiv pentru care icoanele ortodoxe sunt atat de "ciudate" spre deosebire de cele catolice care sunt cat de cat realiste?

Răspuns Câştigător
| LgMihail a răspuns:

Da. Iconografia in Ortodoxie are un stil aparte (degete prea lungi, fete diforme, etc.) tocmai ca sa nu ajungi sa apreciezi talentul pictorului si nici "frumusetea" propriu-zisa a icoanei. Catolicii nu au icoane. Dupa Schisma le-au interzis si au bagat statui. Acum au aparut "iconite", dar la catolici sunt tablouri renascentiste.

Icoana, in sens Ortodox, este o reprezentare simbolica a unui eventiment religios sau a unui Sfant. Se mai numeste (icoana) "Biblia celor neinvatati".
Simbolica icoanei ajuta rugatorul sa ajunga cu mintea la Divinitate sau la Sfantul caruia se roaga in momentul acela.

6 răspunsuri:
| alexandra5251 a răspuns:

In primul rand icoanele ortodoxe nu sunt „ciudate„ ci sunt lucrate in stilul bizantin, care atriuie personajului respectiv o infatisare cat mai apropiate de cea a sfințeniei și a desavarșiri totale.In cele catolice atribuie sfinților o infațisare pamanteasca nu cereasca ca icoanele bizantine. Daca obesrvi icoanele bizantine sunt mult mai frumoase decat cele in stil renascentist prin stilul de a directiona linia in desen si in culoare.

| Holocaust a răspuns:

Da.Pictorii le fac intr-un anumit mod.Crezi că au gura mai mică degeaba? Spun asta nu pentru că m-ar interesa religia,ci pentru că îmi place desenul şi am citit undeva.
Gura mică-ceva gen că s-au abţinut de la 'poftele trupeşti',şi mai erau chestii, dar le-am uitat.
La asta făceai referinţă, nu?

| Shinto a răspuns:

Icoana,in Ortodoxie,reprezinta dimensiunea spirituala, din aceasta cauza, reprezentarea nu e realista.Realismul tine de dimensiunea aceasta, marginita spatio-temporal. Icoana bizantina reprezinta intr-o maniera simbolica insusirile sufletesti ale sfintilor reprezentati, iar nu pe cele fizice.Si dupa ce stii astea, nu mai sunt asa "ciudate".

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Eu nu vad nimic real in ambele, decat desene animate cu un mos si fiul lui si alte persoanaje

| LineGuide a răspuns:

Ca sa intelegi:
-la icoanele ortodoxe gura sf. este ori mai mica ori mai ascunsa(pentru. ca la icoane nu se saruta fata);
-precum a zis si LgMihail sunt diforme pentru. ca oamenii sa nu se indragosteasca de frumusetea icoanei SI IN NICIUN CAZ DE PERSONAJUL BIBLIC!
-in anumite icoane M.Domnului are 3 maini!
-unele icoane sunt vechi, pictate de un nepriceput(din punct de vedere artistic), care nu avea o icoana in trecut si atunci a hotarat sa isi picteze una
Legat de icoanele catolice ele nu mai exista! Acum sunt decat picturi pe peretii caselor de adunari("bisericilor")si statui in int. acestora!

| Bizantino a răspuns (pentru LgMihail):

Persoanele din icoanele Ortodxe au degetele lungi, urechile lungi etc pentru a transfigura nu apartin lumii acesteia ci tind spre alta lume. Fata este galbena pentru a arata sfintenia, toate acestea sunt legate de canoanele Bisericii Ortodoxe, si dupa cum fratele Mihai zice despre catolici adevarat graieste. Ei nu au icoane ci tablouri umanizate.