| Davyduchiha2001 a întrebat:

Gelozia este o forma a iubirii sau a neîncrederii? De ce întreb asta pentru ca am citit în Scriptură că avem un Dumnezeu gelos, și vreau sa vad părerea voastră cu privire la asta (gelozie ) e buna sau e rea?

27 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Serios? La Cele Zece Porunci scrie ca Dumnezeu e gelos. BOR, ca la nimeni altii, a tradus prin "zelos". Bibliile in alte limbi (engleza, franceza, spaniola, germana) au gelos, nu zelos.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

De exemplu: My Name is Jealous. Google it.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Romanii, cand nu sunt tinuti din scurt, isi fac treaba de mantuiala. Asa se explica greselile de traducere cu "zelos" si "malahii". Ei au tradus dupa ureche, amatoriceste.

| doctorandus a răspuns (pentru doctorandus):

Iar Maica Tereza facea totul pentru Biserica Catolica, dar traia ea insasi in lux. Adica nu facea totul pentru cei saraci, nici pentru cei bolnavi, nici pentru umanitate. Ci doar pentru Biserica.

| RaydolfPeatler a răspuns (pentru doctorandus):

Aici greșești. Grecescul zêlos înseamnă „zel", „ardoare", „râvnă", dar și „gelozie", „emulație", „rivalitate"; zelotés înseamnă „zelos" sau „gelos"; sensul e dictat de context. Până să vină cuvântul gelos din italiană limba română nu avea acest cuvânt. Limba română așadar a folosit direct cuvântul grecesc cu sensul contextual. Nu e o traducere absolut deloc greșită. Cuvintele evoluează și își schimbă conotațiile. La vremea când a fost făcută traducerea era o traducere foarte bună.

| doctorandus a răspuns (pentru RaydolfPeatler):

Zbarci:

(1) Vorbesc de traducerile din secolele XX si XXI; daca si in 1982 credea BOR ca trebuie tradus prin "zelos" erau mult ramasi in urma; idem pentru Biblia lui Anania; BOR face traduceri intr-o limba romana care nu se mai vorbeste de 200 ani;

(2) Cele Zece Porunci trebuie traduse din ebraica; stiu ca ortodocsii traduc dupa Septuaginta, deci traduc dupa o alta traducere;

(3) https://dexonline.ro/definitie/zelos/definitii nu confirma povestea ta;

(4) analiza grecescului zêlos nu prea are nicio legatura cu limba romana din secolele XX si XXI; chiar daca in secolele XVII si XVIII ar fi existat un astfel de sens, el nu mai exista de mult in limba la vremea traducerilor respective; deci nici macar nu se poate deduce din context ca "zelos" inseamna de fapt "gelos", d-aia se trezesc azi vorbitori de romana care nu stiu ca in Biblie scrie ca Dumnezeu e gelos; nici bunica-mea n-ar fi stiut ca zelos inseamna gelos.

Concluzia: e o traducere proasta, deoarece BOR nici macar nu si-a propus sa traduca Biblia corect.

| RaydolfPeatler a răspuns (pentru doctorandus):

Cuvântul a rămas acolo în timp ce limba s-a schimbat. Sensul nu e deloc departe între gelos și zelos. Nici cuvântul "gelos" nu indică întocmai sensul antic din greaca veche sau ebraică. Textul nu îl numește pe Dumnezeu "gelos" în sensul în care înțelegem noi în mod uzual acest cuvânt. Când Biblia spune "gelos" sau "zelos" când îl descrie pe Dumnezeu nu se referă la gelozia unei ființe umane.

| doctorandus a răspuns (pentru RaydolfPeatler):

Ha, ha, ha!

| RaydolfPeatler a răspuns (pentru doctorandus):

N-am prins gluma?

| doctorandus a răspuns (pentru RaydolfPeatler):

Ce spui tu nu sunt argumente, sunt scuze jalnice pentru o traducere jalnica.

Daca nici Cele Zece Porunci nu le pot traduce corect: sunt niste bieti ageamii. Dupa cum am spus: BOR nici macar nu are scopul de a traduce Biblia corect. Nu este deloc o prioritate pentru ei. Aia e doar o grija a protestantilor si eventual a catolicilor. BOR nici macar nu permite laicilor sa citeasca Biblia.

| RaydolfPeatler a răspuns (pentru doctorandus):

Cum adica BOR nu permite laicilor sa citeasca Biblia? Biblia se citeste la fiecare slujba si n-am auzit niciun preot zicand laicilor sa n-o citeasca.

| doctorandus a răspuns (pentru RaydolfPeatler):

Laicii BOR, pe cont propriu, nu au dreptul sa citeasca Biblia.

Mihăilă, Alexandru (2016). „Contactul cu Biblia ca premisă pentru hermeneutica biblică ortodoxă". În Ioniță, Alexandru M. Interpretarea Biblică între Biserică și Universalitate: perspective interconfesionale. Studia oecumenica. Andreiana. p. 155. ISBN 978-973-595-948-7. Accesat în 22 august 2023. "Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Biserica Ortodoxă a interzis laicilor să citească Biblia în cadrul unui sinod care a primit acceptul tuturor celor patru scaune patriarhale de atunci. În faimoasa Mărturisire de credință a patriarhului Dositei II Nottara al Ierusalimului, aprobată de Sinodul de la Ierusalim din 1672, la prima întrebare li se interzice celor fără instruire teologică specială (deci laicilor) să citească Biblia.17 Cu siguranță motivul acestei interdicții a fost teama de răstălmăcirea învățăturii de credință, mai ales că în secolul anterior izbucnise în apus Reforma, iar efectele ei erau în creștere.

17 I.N. Karmires, Ta dogmatika kai symbolika mnēmeia tēs orthodoxou katholikēs Ekklēsias, vol. 2, p. 768."

| Violleta2022 a răspuns:

Gelozia este o boala psihica serioasa, nascuta din neincredere si dorinta de a manipula persona iubita, ca sa poata fi controlata.

Bula
| Bula a răspuns:

Gelozia este manifestarea excesiva al iubirii, posesiva.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Nu stiu unde ai citit tu in scriptura că avem un Dumnezeu gelos.
Dumnezeu este iubire.
Gelozia este o emotie negativa, este neîncrederea in sine, indoaiala ca poti fi iubit pentru ceea ce esti. Este o proiectie a propriilor tale actiuni asupra celulilalt. Daca inseli, crezi ca si celalalt inseala. Daca minti, crezi ca si celalalt minte.
Poti avea ca partenera pe Maica Tereza, tu vei crede ca te minte si te inseala pentru ca tu faci lucrurile astea.
Gelozia este o oglinda.

| GligoresiLaruca a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Daca nu ai citit inca Biblia ai aici versetul:
Exodul 20:5
5Să nu te pleci înaintea lor și să nu le slujești, fiindcă Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, Care pedepsesc copiii pentru nelegiuirea părinților lor, până la a treia sau a patra generație a celor ce Mă urăsc

| T0Teu a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Scrie in multe locuri din Biblie ca Dumnezeu e gelos. asta imi da de gandit: ai citit vreodata toata Biblia cal coada?

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns (pentru T0Teu):

Asta te doare pe tine? Daca am citit eu Biblia?
Raspunde-i omului care a pus intrebarea!

| T0Teu a răspuns (pentru LaSteauaCareaRasarit):

Pai de ce vorbesti daca nu cunosti? rolling on the floor
I am raspuns, poti fi calm

| 1onurSimion a răspuns:

Când o să începii cu Adevărat să-l iubești cu Adevărat din tot cugetul tău din toată inima ta din tot sufletulu tău ai să-l înțelegi pe Dumnezeu cu Adevărat abia atunci!


Până nai să-l iubești pe Dumnezeu cu tot cu cugetul tău Până nai să-l ai în inima ta cu Adevărat da cu Adevărat pe Dumnezeu și numai pe Dumnezeu Până nai sa ai în sufletul tău pe Dumnezeu! Nu vei putea să înțelegi nici viața! nici pe tine însuți! Fără Dumnezeu! Suntem Absolut nimic!

| EestiSodalane a răspuns:

Unde scrie în Biblie că Dumnezeu e gelos e un fel de metaforă pentru că un om gelos este un om care bănuiește lucruri și are neîncredere din cauză că nu are cunoștințe complete despre soția sau soțul lui sau ei. Bineînțeles că Dumnezeu știe tot deci nu poate fi gelos în acel sens. Gelozia lui Dumnezeu se referă la faptul că Dumnezeu se consideră un soț al Bisericii sale și aceasta îi aparține numai Lui pentru că numai El o iubește cu adevărat și nu vrea ca ea să se ducă la alți idoli și zei. Când Israel cădea în idolatrie era asemănat cu o prostituată, iar păcatele adulterului și idolatriei întotdeauna au fost strâns conectate de Biblie.

| eliancodrut a răspuns:

Gelozia este o boala.
Tu crezi toate prostiile care sunt scrise in biblie?

| T0Teu a răspuns:

E o gelozie "buna", datorata iubirii nespuse a lui Dumnezeu fata de noi, oamenii. El a dat ce a avut mai scump pentru mantuirea noastră (pe Insusi Fiul Sau, singurul Sau Fiu). Daca El a dat tot, noi sa slujim idolilor sau sa Il respingem pe Dumnezeu? Normal ca e gelos si vrea sa Ii recunoștință pentru mantuirea oferita de El si sa Il iubim si sa Il slujim cu tot ce avem

| SVL a răspuns:

Gelozia în contextul Biblic are o altă conotație față de gelozia pe care o manifestă omul. Cea mai mare greșeală este să citești Biblia mot à mot. Pentru asta există exegezele Sfinților, care au tradus Sfânta Scriptură, pentru ca să o înțeleagă și oamenii de rând. Ea nu trebuie interpretată după bunul plac. În cazul Domnului, gelozia ține de faptul că Dumnezeu nu acceptă ca oamenii să se închine la idoli, El este Unic. Ceilalți dumnezei sunt zeii cu nenumărate nume, forme și atribuiri. Dumnezeu e gelos pe acești impostori. Dumnezeu e iubire – El s-a sacrificat pentru noi, este Tatăl nostru și așteaptă ca și noi să răspundem cu aceeași iubire.
Gelozia umană, pe de altă parte, reflectă incapacitatea omului de a iubi în mod corespunzător. Gelozia oricum există la orice om, dar ideal ar fi să nu o lăsăm să ne acapareze. Dacă iubești pe cineva trebuie să îi oferi libertate. Și Dumnezeu ne-a oferit libertate deplină în alegerile noastre. Gelozia nu previne infidelitatea. Nu putem controla libertatea și alegerile altuia. Dar dacă o persoană te înșală e normal să fii gelos, numai dacă ai certitudinea că te-a înșelat. Nu închipuiri, că altfel o iei razna...ca în romanul lui Camil Petrescu „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" ( că tot spuneau unii că romanele studiate pentru bacalaureat nu ajută tinerii cu nimic în viață...). Și chiar dacă te-a înșelat, dacă iubești acea persoană, îi respecți alegerea și te retragi frumos. Gelozia nu e bună, pentru că nu e constructivă și nu aduce niciun folos. Poate aduce în schimb obsesii și frământări intermitente.

| crazyn17nina a răspuns:

Unii consideră gelozia o reacție naturală într-o relație, deoarece indică o anumită grijă sau atașament față de o persoană iubită. În această viziune, gelozia poate reflecta frica de a pierde pe cineva drag sau dorința de a proteja o relație valoroasă. Acest tip de gelozie este adesea asociat cu un instinct natural de protecție și de dorința de a păstra ceva prețios.

Când Scriptura vorbește despre Dumnezeu ca fiind gelos, acest concept trebuie înțeles diferit. Gelozia lui Dumnezeu nu provine din neîncredere sau slăbiciune, ci din dorința Sa de a avea o relație exclusivă cu poporul Său. Gelozia Lui este văzută ca o reflecție a iubirii și sfințeniei Sale, cerând fidelitate și dăruire deplină. De exemplu, în Exodul 20:5, Dumnezeu este numit „Dumnezeu gelos" în contextul avertizării împotriva idolatriei, exprimând dorința Sa ca poporul său să fie complet devotat Lui.
În relațiile interumane, gelozia poate deveni distructivă atunci când este excesivă sau nefondată. În această formă, gelozia nu mai reflectă iubire, ci lipsă de încredere, nesiguranță și dorința de a controla. Gelozia exagerată poate duce la posesivitate, conflicte și chiar la pierderea relației.

| doctorandus a răspuns (pentru crazyn17nina):

Iahve din Biblie era un tiran scrantit la minte si obsedat sexual, pe deasupra.

| MihaelaAnaMara a răspuns:

Gelozia e manifestată din neîncredere dacă iubești ai încredere și nu ești gelos.Asta e părerea mea