Diferențele dintre cele două categorii au legătură cu Unicitatea Bisericii despre care este vorba în Noul Testament.
Acesta este punctul de plecare la care poți raporta diferențele constatate;
În mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, O SINGURĂ CALE. Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în cadrul mesajului lui Dumnezeu faţă de oameni, o contradicţie în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că există zeci de mii de culte şi credinţe total diferite, având fiecare învăţături care le exclud pe celelalte!
O credinţă unică ce este bine definită în Noul Testament: Biserica, pe care Mântuitorul o confirmă de la început şi până la sfârşit.
- Despre Unicitatea Bisericii și preoția creștină vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...
"Seriozitatea" afirmaţiilor Sale privind unicitatea sunt în legătură cu faptul că şi-a dat viaţa pentru ea, pentru ca acea Biserică să rămână Una Singură - Fapte 20, 28;
El a întemeiat-o, şi, în tot Noul Testament a conferit şi a suprapus prestigiul, sfinţenia şi puterea Sa peste aceea a Bisericii (prezentată la singular în toată Scriptura). El s-a identificat cu ea şi s-a numit pe Sine în repetate rânduri,, Cap al Bisericii".
In primul rând de Creștinii după Evanghelie, practică botezul "casei creștine", deci și a copiilor, prin cufundarea în apă. Dar credința acestora este că "mântuirea și trăirea unei vieți după voia Domnului nu se capătă prin botez, ci prin credința personală în Domnul Iisus Hristos". Ca și la alte culte neoprotestante, nu există cler sau ierarhi, toți credincioșii sunt frați. În cadrul adunării aceștia cântă în comun, dar nu există cor sau instrumente muzicale.
La cei ortodocsi e putin invers.
Uita-te la astia cum se bat pe Dumnezeu... tu du-te la fiecare vezi unde iti place... cu care rezonezi si unde te simti mai bine.
Crestinii ortodocsi fac parte dintre "Bisericile traditionale", pe cand crestinii evanghelici fac parte dintre "bisericile protestante". Prin urmare, intrebarea se reduce la deosebirea dintre Bisericile traditionale si "Bisericile" protestante. In esenta, protestantismul a fost o "contestare de stanga". Protestantii, in ansamblul lor, cred in Biblie ca unica sursa a adevarului de credinta, pe cand ceilalti cred in Biblie si in Traditie (Predanie) ca in doua surse ce se completeaza reciproc. Protestantii, ca orice miscare de stanga, sunt anti-ierarhici si anti-ecleziali. Ei cred ca, odata cu Marele Preot Isus, preotia sacerdotala a fost desfiintata si ca nu este necesara o autoritate ecleziala care sa interpreteze Biblia. Dimpotriva, crestinii ortodocsi sunt de parere ca Marele Preot Isus nu a desfiintat preotia, ci a asezat-o pe baze noi, dandu-i sens deplin. Ei cred ca, desi intregul popor credincios este PASTRATOR al tezaurului credintei, numai ierarhia are legitimitate de a INTERPRETA acest tezaur.
O singura cale: prin Isus Hristos, nu o singura religie! Confunzi credinta ce ne va mantui cu religia ( eticheta pusa de oameni).
Sunt protestani nu neo-protestanti, sunt directi mergatori ai lui Luther nu-s evanghelic dar m-am informat deoarece mai sunt cativa in sat la mine
La urma urmei, atât timp cât va exista credinţă, va exista şi religie pentru că suma principiilor concrete şi inconfundabile ale unei anumite credinţe, specificul ei intrinsec unic, reprezintă o religie unică.
Credinţă înseamnă de fapt un corp unitar de învăţături, acelaşi lucru care defineşte şi o religie.
Neinterpretându-se aleatoriu, suma acestor principii formează "un corp distinct". Acest "un corp distinct", această "realitate distinctă" putem să o numim fie credinţă, fie religie...
În mod logic, Dumnezeu a păstrat în raport cu umanitatea o cale de transmitere a învăţăturilor, sfaturilor, legilor, O SINGURĂ CALE.
Deoarece altfel, ar trebui să luăm în considerare o contradicţie flagrantă în cadrul mesajului lui Dumnezeu faţă de oameni, o contradicţie în însăşi esenţa divinităţii, dat fiind faptul că există zeci de mii de culte şi credinţe total diferite, având fiecare învăţături care le exclud pe celelalte! Numai creştinismul are vreo 39000 de versiuni!
Dar această contradicţie este de neconceput, iar Hristos Fiul lui Dumnezeu a insistat şi subliniat în tot Noul Testament că BISERICA SA ESTE UNA SINGURĂ!
Biserica e una singură. Hristos a subliniat obsesiv acest lucru! Numai cele 39000 de feluri de secte încă n-au citit în Biblie acest lucru - Biblia realizată şi apărată de aceiaşi Unică Biserică a Noului Testament!
Iar această credinţă unică, este bine definită în Noul Testament: BISERICA şi PREOŢIA, pe care Mântuitorul o confirmă de la început şi până la sfârşit!
- Despre Unicitatea Bisericii vorbeşte întreg Noul Testament : Efeseni 4, 13; Fapte 20, 28; I Corinteni 3, 11; Ioan 17, 22; Matei 16, 18; Efeseni 4, 4-6; I Corinteni 1, 12-13; Evrei 3, 14; Matei 18, 17, etc...
FeelsLIKEmusique întreabă: