Am vazut si eu documentarul respectiv la tv, si mi-a placut. Inrudirea stransa dintre oameni si cimpanzei e dincolo de orice dubiu. Geneticienii au stabilit pana si in ce perioada a trait stramosul comun pe care il impartasim cu cimpanzeii. Apartenenta noastra la familia primatelor e cat se poate de clara, si fara sa apelam la fosilele de hominizi descoperite in ultimii 100 si ceva de ani. Toate dovezile stiintifice arata ca omul a evoluat din astfel de animale. E normal ca cei care vor sa creada in biblie nu sunt tocmai multumiti de toate astea, si incearca sa mai salveze ce se poate. Mai inventeaza o aberatie, mai profita de o eroare normala care mai apare din cand in cand in orice stiinta, sau se prefac ca toate aceste dovezi nu exista. Cunosc o familie de pocaiti care a renuntat practic la orice sursa de informare doar de frica sa nu auda ceva ce le contrazice credinta.
Sunt mai multe teorii in legatura cu evolutia mersului biped la stramosii omului. Stim sigur ca el exista deja acum 3-4 milioane de ani la speciile de Australopithecus. Felul in care a aparut e inca dezbatut, dar e posibil sa fi avut legatura cu adaptarea la un mediu mai putin impadurit si dominat de savane. Altii spun ca a fost o adaptare la un mediu mlastinos, pentru ca a fost observat faptul ca gorilele apeleaza la mersul biped cand traverseaza o apa. Alta teorie spune ca mersul biped ne-a eliberat mainile, ceea ce a fost foarte important pentru ca astfel am putut sa vanam mai usor, sa ne facem unelte, sau sa caram diverse lucruri.
Cand am inceput sa folosim unelte e destul de neclar, dar faptul ca cimpanzeii le folosesc ne arata ca probabil stramosii nostri au inceput si ei sa le foloseasca destul de repede, poate chiar de pe vremea Australopitecilor. S-a descoperit recent o noua specie umana in Africa de Sud, numita Homo naledi, care s-ar parea sa reprezinte o tranzitie dinspre australopiteci spre Homo Habilis, care e o specie timpurie de hominid. Exista unele indicii ca Homo Naledi folosea unelte, si avea chiar si ritualuri de inmormantare. Au fost descoperite scheletele a 15 indivizi pe fundul unei pesteri foarte greu accesibile, ceea ce ar sugera ca au fost aruncati acolo dupa ce au murit. Nu se stie inca sigur nici perioada in care au trait, pentru ca nu au fost inca datate oasele. Cei care ar fi aruncat cadavrele in pestera ar fi avut nevoie de faclii pentru a vedea in intuneric, iar asta ar insemna ca o specie cu un creier putin mai mare decat al unui cimpanzeu avea capacitatea de a-si crea unelte destul de complexe si asemanatoare cu cele ale omului. Dar inca suntem la stadiul de speculatii, si trebuie sa se studieze mult mai mult aceasta specie pana sa ajungem sa avem certitudini. https://en.wikipedia.org/wiki/Homo_naledi
Asa, informatia asta se stie de ani buni, de cat a fost formulata teoriea evolutiei... bibliei nu ii va da nimic nicio lovitura niciodata pentru ca motoul "crede si nu cerceta" e prea extins
Da.dar tipa care observa cimpanzei, a lasat aparatul acolo si au fost filmati acei cimpanzei ridicandu-se in 2 picioare, sau cum vanau cu acele crengi, deci acum este ceva mai mult decat o simpla teorie acum sunt si dovezi filmate asupra comportamentului cimpanzeilor de campie care iata pentru a se putea adapta acelui mediu in viitor cine stie, v-a aparea o noua specie, iar noi vom disparea, acum zic habar nu am, dar probabil asa s-a intamplat si in trecut au fost civilizatii care au disparut, si au aparut alte datorita evolutiei.
In Africa au fost observati cimpanzeii care merg biped. De aici rezulta ca Dumnezeu nu exista. Genial.
Cum sa-ti spun, loviturile acestea nu se mai numara, deoarece Biblia a murit de mult.
Logic vorbind, interpretarea textuala a genezei ar fi trebuit sa dispara inca de pe vremea cand Darwin descoperea principiile evolutiei.
Dupa mine aia era o "lovitura" suficient de puternica, poate cea mai puternica.
Nu s-a intamplat insa nimic, oamenii si-au vazut de treaba linistiti, credinta lor neavand legatura cu logica.
Nu poti sa joci sah si sa castigi cu unul care muta calul pe diagonala. Daca el n urespecta principiile de baza ale jocului, victoria este imposibila.
Asa si aici, nu poti sa invingi cu argumente logice o credinta ilogica.
Nu, dar de aici si din multe alte descoperiri rezulta ca geneza Biblica e falsa.
Sau interpretarea literala a ei este falsa.
Trist ca nu intelegi.
Nu,de aici rezulta ca oamenii au aparut in urma evolutiei. si nu creati de vreun zeu
Mare scofala.
De catelusul asta ce sa mai zicem?
http://www.220.ro/......kswJkUY9S/
Bravo lui, si eu am avut o catea din rasa caniche medie- si inainte de ai da sa manance o faceam sa se ridice in doua labe si venea catre mine, o faceam sa se rasuceasca, e.t.c. caini inteligenti n-am ce zice, diferenta este ca ala din filmulet a fost dresat sa mearga in 2 labe, probabil tot vreun caniche mijlociu nu-mi dau seama caci era imbracat dar cam semana cu rasa caniche mijlociu, si caii la circ daca ai vazut se ridica in 2 picioare, sau maimute care merg cu labele din fata, la tv la circ, alea sunt mai tari ca cimpanzeii, dar toate aceste animalute au fost dresate sa faca asa ceva pentru a primi zaharelul. pe cand cimpanzeii de campie unde iarba este destul de mare pentru a supravietuii eventualilor inamici trebuie sa se ridice in picioare, iar cand vaneaza se folosesc de crengute pe care le ascute, ca un fel de sulite pentru a putea manca.Si aici putem vorbi de dresare a cimpanzeilor, dar de data aceasta dresorul este muma natura,
Ca spui tu asta nu e o problema, dar acum vreo 2 zile a spus asta chiar un candidat republican la presedentia SUA, care e si neurochirurg pe deasupra.
Da,tot in aceasta emisiune de pe digiworld, niste arheologi in urma unor sapaturi, in Turcia, au descoperit niste stalpi de piatra de zeci de tone asezate in cerc si sculptate, aceste constructii dateaza de acum 12.000 de ani( mai vechi ca pirammidele egiptene si mai vechi ca scrisul)pe acei stalpi de piatra au fost sculptate chipuri de animale, nu mai retin ce animale dar i-mi amintesc ca erau si pasari, ceea ce i-a cam uimit pe descoperitori pentru ca acum doisprezece mii de ani oamenii se ocupau cu vanatoarea si culesul, adica prin epoca pietrei.ciudata e natura asta, ne ofera tot felul de surprize.
Da, acele structuri descoperite in Turcia ne sugereaza ca primele civilizatii au aparut putin mai devreme decat se credea. Deci asta inseamna si ca am renuntat la viata nomada de vanatori-culegatori mai devreme. Oricum, se stia ca acum aproximativ 10 000 de ani am inventat agricultura, deci diferenta nu e atat de mare.
Daca esti un adevarat crestin si intr-adevar ti la religia crestina nu ne mai noua crestinilor, ca dumnezeu este calea, adevarul si viata, ma rog, Sublime89 este ateu, nu conteaza, nu-i spune lui, spune-i unui islamist care va sosi cat de curand in Romania, ca dumnezeul tau este calea adevarul si viata, si nu zeul lui, sunt curios ce-ti va raspunde )
Stii cum te-ai exprimat tu acum cu aceasta expresie'' Dumnezeu e calea adevarul si viata, exact ca un islamist care spune ''Allah akhbar'' sper ca nu esti si tu ca acei islamisti radicali, sau esti gata sa omori si tu in numele lui Dumnezeu- Allah, yhweh
Hm,ce s-a intamplat cu raspunsul userului sunt crestin as fi fost curios sa vad ce i-mi raspunde, unde a disparut oare?
RAY întreabă: