O, da! Nu toti batrinii sint senili si traiesc de parca n-ar muri niciodata! Sint o multime de batrini in fata carora ma inchin, adevarate monumente de intelepciune si invatatura crestina. Unul dintre ei care mi-a fost tare drag a fost vrednicul de pomenire Parintele Iustin PIRVU pe care l-am vizitat de vreo 3-4 ori. Pe Parintele Ilie Cleopa nu l-am intilnit desi m-am dus o data le el, dar isi facea pravila si timpul nu mi-a permis sa stau mai mult la Sihastria.
Am o profunda compasiune fata de toti batrinii, iar pe cei imbunatatiti in Hristos ii respect cu toata inima. Parca sint si mai frumosi atunci cind cred in Dumnezeu!
Mai, e greu de pronuntat, putem doar presupune in cazul asta si trebuie sa tinem cont si de generalizare ...Cu siguranta insa cu cat imbatranim si ne apropiem de moarte cu atat ne gandim la aceasta chestiune mai mult, daca devenim mai apropiati de divin asta tine de fiecare individ (ma refer la cei credinciosi) si de felul in care accepta aproprierea inevitabilului.
Întradevăr, cei înaintaţi în vârstă trebuie respectaţi, după cum spune şi Scriptura
(Leviticul 19:32) Să te ridici înaintea părului cărunt, să arăţi consideraţie faţă de cel în vârstă şi să te temi de Dumnezeul tău. Eu sunt Iehova.
(Iov 32:7) Am zis: «Să vorbească zilele, mulţimea anilor să dezvăluie înţelepciunea».
(Proverbele 20:29) Frumuseţea tinerilor este forţa lor, iar splendoarea bătrânilor este părul lor cărunt.
Dar mai este o cerinţă esenţială pentru a fi apropiaţi de Dumnezeu -
proverbe 16:31 Părul cărunt este o coroană de frumuseţe când se găseşte pe calea dreptăţii.
In calendarul ortodox, si cred si in cel catolic, sunt o multime de persoane care au reusit sa fie mai apropiati de Dumnezeu, cei mai multi in varsta, dar si tineri.
Ca sa mentionez cateva nume de sfinti ajunsi la varste inaintate, trebuie stiut ca multi au atins aceste varste in conditii grele de hrana si de vietuire:
Sf Antonie cel Mare, Sf Macarie, Sf Iacob de Nisibe
Unii ar fi trait si mai mult daca nu le-ar fi fost curmata viata pentru credinta: Sf Ignatie, Sf Haralambie, Sf Policarp, Sf Maxim Marturisitorul
Insa au fost si intelepti tineri: Sf Mc Ecaterina, Sf Mc Elefterie, Sf Mc Fanurie.
Nu, desi stiu ca o sa moara in loc sa devina mai buni devin mai rai chiar nepasatori fata de mantuirea sufletului
Da sunt mai apropiati de inexistenta(moarte) si sunt mai apropiati(si mai asemanatori) cu dzeu
Da, deoarece se gandesc tot mai mult la sfarsitul ce o sa vina odata cu inaintarea in varsta. Bafta!
Teoretica da, odata cu inaintarea in virsta batrinii ar trebui sa fie mai apropiati de Dumnezeu. Numai ca oamenii nu prea au constiinta mortii si a trecerii in viata de dincolo, cea vesnica unde, in functie de starea de pacat sau de impacare cu Dumnezeu, vom fi ori in iad ori in Rai.
Omul cu cat e mai aproape de sfarsit, cu atat se teme mai mult de moarte, asa ca foarte multi se intorc spre religie din cauza acelei disperari. Omul s-ar agata de orice speranta.
Uneori este si asa cum zici tu. Insa de multe ori a fost pe dos, adica au primit moartea pentru apropierea de Dumnezeu.
Sf Ierarh Vasile al Amasiei i-a spus celui care incerca sa il cumpere (cred ca imparatul roman Liciniu) : "niciodata nu vei putea sa imi dai cat vrei sa imi iei".
La fel si Sf Mc Iuliu veteranul; eparhul a cedat in fata demnitatii acestui soldat inaintat in varsta, care a scapat din atatea razboaie cu viata, si a vrut sa il faca scapat, nu i-a mai cerut nimic, i-a propus doar sa isi ia solda si sa plece in alta parte.
Ca sa nu mai spun de cei care au renuntat la viata foarte tineri: Sf Mc Gheorghe, Sf Mc Dimitrie, Sf Mc Perpetua si Felicitas, Sf Mc Meliton si multi altii. Deci au fost mii la care disperarea de care zici nu a existat. Din contra, a fost diperarea celor care i-au condamnat, pagani sau atei.
Nu conteaza ce voi face pe patul mortii, ci ce fac acum cand am mintea limpede si pot gandi clar.
Si vrei sa spui ca toti mor vu mintea neclara? deja o iei pe alaturi
Oamenii care înaintează în vărstă devin mai conştienţi de latura spirituală a vieţii şi implicit pot să se apropie de Creatorul lor.
De fapt, Biblia arată că oamenii, indiferent de vârstă se pot apropia de Dumnezeu. (Iacov 4:8 - "Apropiaţi-vă de Dumnezeu iar el se va apropia de voi")
Vrei sa spui ca gandesti mai clar cand esti pe patul de moarte, batran sau grav bolnav, decat atunci cand esti in floarea varstei si perfect sanatos?
Stii de ce gandesti limitat? sa ti dau exemple de feluri de a muri cu mintea limpede si clara? Sa ti dau cateva exemple : Accidente auto si mori ori pe loc ori in cateva minute cu toate ca poti avea luciditate, accidente de munca cu amputari de membre si moarte prin hemoragie puternica, te injunghie un hot drogat si mori in 20 de minute, etc etc si toate cu mintea limpede.
De ce schimbi subiectul? Noi vorbeam despre "patul de moarte". Chiar tu m-ai intrebat mai sus ce voi face pe patul mortii.
Patul de moarte e o expresie care semnifica acea perioada de timp de dinaintea mortii, nu neaparat sa stai in pat. ce crezi ca aia de pe submarinul kursk au stat in pat asteptand moartea? ma faci sa rad si uite ti am mai dat un exemplu de cum e sa astepti moartea cu mintea limpede.
"Pe patul de moarte" e o expresie care descrie o suferinta lunga a unui om batran sau bolnav inaintea mortii. Si de obicei este vorba despre indivizi care sunt constienti ca urmeaza sa moara. Despre asta era vorba, nu despre accidente in care nu ai nici timp sa gandesti. Si apropo de Kursk, nu stiu cat de limpede era mintea lor dupa acel accident cumplit si tot acel stres, sa nu mai tinem cont si de faptul ca ramaneau fara oxigen si erau in bezna totala. Sigur gandeau toti foarte lucid.