| PhaseMorphXR a întrebat:

Intrebare pentru crestini: Ati auzit/citit ceva de Sfântul Ignatie Briancianinov? Daca da, cum vi s-a parut? Il considerati un reper bun?

Răspuns Câştigător
| HowdidIgethere a răspuns:

Chiar si numai din parintii rusi e dificil de ales si recomandat.
Din ce am citit eu recomand viata Sf Serafim de Sarov, parintii de la Optina si Patericul Solovetului.
As vrea sa citesc ceva din Sf Ierarh Luca al Crimeii, Sf Tihon de Zadonsk si Sf Lavrentie de la Cernigov, insa timpul a devenit tot mai dusmanos.

12 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Nu si nici la biserica nu am auzit de el, probabil biblia a devenit in format electronic sa se actualizeze singura cu noutati.

| danay72 a răspuns:

Nu am auzit de el, pentru ca in Biblie nu apare.

| costis a răspuns:

Recomanda un parinte rus "Faramiturile Ospatului".
Cred ca despre el a spus staretul Leonid ca daca ar fi ramas la Optina, ar fi ajuns ca Sf Arsenie cel Mare.
Fiecare crestin, in functie de temperament, varsta se va opri la anumiti parinti duhovnicesti. Cu cativa ani in urma citeam prin cateva volume din Filocalie si mi-am dat seama ca nu voi putea retine si pune in practica prea mult. Asa incat prefer scrierile mai simple. Din pacate nici Vietile Sfintilor nu prea am timp sa le citesc, desi am simtit ca te apropie de cer.

| PhaseMorphXR explică (pentru danay72):

De inteles ca in afara Bibliei, lucrurile au relevanta mica spre nula? De pilda, scrierile marilor parinti, a sfintilor si parintilor din secolele trecute, sau chiar din secolele 1-4, Vietile Sfintilor, Ioan Gura de Aur, etc. etc.

| danay72 a răspuns (pentru PhaseMorphXR):

Dumnezeu ne cere sa respectam lucrurile spuse de El in Biblie. Apocalipsa22:18,19

| PhaseMorphXR explică (pentru danay72):

Bun, de-acord, si prin asta Dumnezeu ne cere sa evitam orice alta literatura? Indiferent daca ar putea sau nu veni in sprijinul Scripturilor/fi de ajutor?

| danay72 a răspuns (pentru PhaseMorphXR):

Nu sa eviti o alta literatura ci sa iti dai seama ca nu Dumnezeu a zis de acest sfant si ca nu are nici o legatura cu inchinarea pe care trebuie sa o aducem Lui. Apoi una din cele 10 porunci este foarte clara legat de inchinare, doar lui nu si la sfinti. Exod20:4,5

| milan9 a răspuns (pentru PhaseMorphXR):

Este un lucru esenţial faptul că in Biserica sfinţilor li se acordă doar "CINSTIRE" şi nu "inchinare" (nu divinizare, acordata numai lui Dumnezeu)...


| PhaseMorphXR explică (pentru danay72):

Daca prin "zisul" lui Dumnezeu ne referim la Biblie, atunci ar fi fost si imposibil ca Dumnezeu sa zica despre acest sfant, deoarece el a trait in secolul 19. Ascultarea de sfinti nu trebuie sa insemne "inchinarea" la sfinti, din contra, sfintii si ascetii retrimit la Dumnzeu (daca sunt autentici).

| danay72 a răspuns (pentru PhaseMorphXR):

Dar repet, Biblia este cuvantul de care asculta un crestin autentic, nu un om la fel de imperfect ca si noi. Daca face ceva bun, il apreciem, dar nu ne rugam si inchinam lui.

| milan9 a răspuns:

Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât
o confuzie cauzată de polisemia termenului, confuzie explicată prin faptul că acest termen provine din latinescul
lat."inclinare" – înclinare.

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…

Nu există nici o "speranţă" pentru cârcotaşi happy de a-L confunda pe Dumnezeu cu creaţia Sa minunată…

| PhaseMorphXR explică (pentru milan9):

Absolut.