Faza 1: Isus ne spune sa intoarcem si obrazul celalalt. Faza 2: Isus este palmuit, de un aprod al templului; il mustra pe aprod cerandu-i sa ii arate ce a gresit. Faza 3: Pavel este palmuit, de un mare preot; il insulta: ''te va bate Dumnezeu, perete varuit!''. Faza 4: Stefan este linsat de un grup de evrei; le tine un discurs menit sa ii atate si sa ii insulte. Observam ca de la faza 2 la faza 4 raspunsul este din ce in ce mai agresiv, nimeni ny intoarce obrazul. Este ceva care suna frumos, nu e pus in practica nici macar de Isus, este impracticabil.
Da, Isus a reprezentat clar un progres și mare parte din cultura vestică o datorăm lui.
Ma rog, pe plan stiintific n-a fost un progres, stiinta grecilor fiind aruncata la lada de gunoi.
Dar ideea de-a-i ajuta pe cei saraci este o idee crestina, grecii si romanii credeau in ideea de dominatie: stapanii e normal sa stapaneasca peste sclavi, cuceritorii e normal sa omoare localnicii necooperanti, etc. Ceea ce Nietzsche numea moralitatea stapanilor.
Ma rog, sunt multe lucruri care se pot atribui lui Isus, in orice caz bisericile crestine ajutau bolnavii si saracii, pe care altfel nu i-ar fi ajutat nimeni.
Principala idee noua si originala a lui Isus este teologica; el crede ca se afla la inceputul unei perioade in care Dumnezeu intervine direct in lume si in viata oamenilor; este ce numeste ''imparatia lui Dumnezeu''; de asemenea Isus considera ca are un rol in asta, ca Dumnezeu intervine la cererea oamenilor, facuta sub indrumarea lui Isus. Ideea e interesanta, dar pare a fi fost dezmintita de fapte. Nu vad sa intervina Dumnezeu mai direct in Europa secolelor opt si noua, in anarhia feudala si invaziiile permanente, mai eficace decat in perioada de civilizatie si bunastare din secolul unu i.e.n.