| mentholinks a întrebat:

Iov saracul voia si el o explicatie pentru ce i se intamplase atatea nenorociri si apare Dumnezeu care incepe sa i se laude cu priceperea sa si ii inchide lui Iov gura. Pai e normal asa ceva? Nu e asta o marlanie, il lasi pe Satan sa-si bata joc in ultimul hal de om iar apoi te eschivezi de la adevar laudandu-te ca manelistii?

28 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Si ce vrei sa obtii prin aceasta intrebare?

| RAY a răspuns:

Satana nu tia batut joc de el,satana a spus hai sa il testam pe iov ce spui iahve,in prima faza iahve nu stia ce sa spuna =incredibil dar el parca stie totul apoi i spune ok fa orice vrei cu el doar sa nu il omori,ok,iar satana a facut tot ce a putut cu el, iahve nu stia rezultatul final,nu stia daca va reusi sau nu, povestea asta ne demonstreaza ca satana nu e rivalul lui dumnezeu, nu e rau, nu e asa cum spun sectanti, satana e doar un umil slujitor a lui iahve, tu daca tot crezi in iahve poate reusesti sa intri in religia ebraica va fi greu dar nu imposibil

| 6684464 a răspuns:

Saracul Iov, a fost chinuit si atat. A dus o viata de tortura. laughing
Ce inseamna sa nu citesti cat trebuie... -_-

| mentholinks explică (pentru 6684464):

Nu stii ce drama e sa pierzi totul peste noapte si sa-ti iasa o buba mare care te doare tare dar nu asta e important. Eu am vrut sa subliniez ca Dumnezeu in loc sa-i ofere vreo explicatie sau sa-i spuna adevarul a inceput sa i se laude. E ca si cum ai merge la un bolnav de cancer si incepi sa-i spui ce viata sanatoasa ai dus tu si nu ai facut cancer.

| Steregoi a răspuns:

Dumnezeu i-a aratat lui Iov ca el este cel care a creat toate lucrurile create si ca Iov poate spera in Dumnezeu si in puterea lui. Iov stia ca Dumnezeu a dat lucruri bune si le ia insa Iov nu l-a acuzat niciodata pe Dumnezeu ca i-a dat lucruri rele ci doar a spus ca Dumnezeu a dat Dumnezeu a luat lucrurile bune date. Dumnezeu, vorbind cu Iov, l-a asigurat ca Dumnezeu ia in considerare cauza lui iar apoi Dumnezeu i-a dat iarasi lui Iov ani multi si fericiti. Tie iti place sa iei in seama doar ce-ti convine si doar cum vrei tu spre ratacirea si pierzania ta. Iov era convins de integritatea lui si a sperat pana in ultima clipa ca Dumnezeu va rasplati loialitatea lui fata de Dumnezeu si asa a fost.

| Steregoi a răspuns (pentru RAY):

Cum adica Satan nu a facut rau Ray? Tu rationezi logic ce spui?

| Steregoi a răspuns (pentru mentholinks):

Incredera in Dumnezeu a fost testata si cu Eva. Dumnezeu a oferit numai lucruri bune iar Eva si Iov prin observare putea observa ca Dumnezeu da numai lucruri bune insa Eva nu a apreciat ce i se daduse si a dorit si lucruri interzise. Insa Iov a apreciat lucrurile bune ce i le-a dat Dumnezeu. Voi va tot plangeti de parca Dumnezeu se face vinovat de starea deplorabila in care a ajuns lumea. Omul prin Adam si Eva a ales sa treaca de partea lui Satan si sa cunoasca si raul iar Satan nu a putut intretine viata omului nici atunci si nu poate nici acum si de aceea murim noi toti oamenii la fel ca animalele. Testul este un lucru rau. Omul a ales sa cunoasca si lucrurile rele inclusiv testul din partea lui Satan cu permisiunea lui Dumnezeu deoarece Dumnezeu a creat libertatea de alegere. Eva a acceptat si nu s-a opus testului. Eva a acceptat testul dand ascultare amagirilor lui Satan si plimbandu-se prin preajma pomului interzis. Eva nu a fost hotarata ferm sa respecte legea lui Dumnezeu si s-a lasat testata sau ispitita. Dumnezeu este un Dumnezeu al cauzei si al efectului.

| doctorandus a răspuns:

Ideea e ca autorii cartii ar fi trebuit sa dea o explicatie foarte desteapta pe care s-o puna in gura lui Dumnezeu si stiau foarte bine ca nu-i duce mintea s-o scrie.

| mentholinks explică (pentru Steregoi):

Ce rau scrie in Biblie ca a facut Satan? Despre Dumnezeu scrie ca a facut multe, numai la pedepsele groaznice aplicate evreilor daca stai sa te gandesti.

| 6684464 a răspuns (pentru mentholinks):

Ai auzit vreodata "tot raule e spre bine"? Citeste toata partea.

| Steregoi a răspuns (pentru mentholinks):

Dumnezeu are doua optiuni pentru oameni: viata si moartea. Satan are doua optiuni pentru oameni: tortura si moartea. Cand Dumnezeu lua inapoi viata data de el, moartea survenea rapid. Satan l-a torturat pe Iov printr-o boala. Bolile oamenilor de azi si din toate timpurile sunt un rezultat al degenerarii cauzate de alegerea lui Adam si Eva pentru om. Dumnezeu nu vedea in Adam doar un om ci reprezentatul speciei umane. De el avea sa depinda soarta urmasilor lui si a tot ce se intampla pe Pamant intrucat omul ca stapanitor era raspunzator pentru tot ce se intampla pe Pamant. Alegerea lui Adam l-a determinat pe Dumnezeu, prin respectarea deciziei lui Adam ( libertate de alegere ), sa actioneze in consecinta si sa nu mai intretina trupurile oamenilor in mod perfect ca sa nu degenereze. Dumnezeu nu mai intretine perfect lucrurile de pe Pamant si in consecinta se vede aparentul haos din natura. Se vede ca cu planul perfect al lui Dumnezeu s-a intamplat ceva nefericit temporar datorita dragostei si libertatii de alegere. Omul a avut doua optiuni: sa invete ascultarea direct fara suferinta sau fara rau sau sa invete ascultarea de Dumnezeu in urma experientelor neplacute pe care le vedem azi in vietile fiecaruia dintre noi. Din nefericire multi nu invata ascultarea de Dumnezeu pana mor si in consecinta moartea lor e vesnica.

| RAY a răspuns (pentru Steregoi):

Omule nimeni nu face nimic fara voia lui iahve,nici eu nu scriu fara voia lui iahve,totul este planuit atent de el, nu exista nici un liber arbitru povesti, absolut totul este construit de catre iahve, tot el ma vrea ateu smecherul, practic prin mine isi implineste planul lui divin

| minrest a răspuns (pentru 6684464):

Tot insiti sa citeasca toata carte Iov; a citit-o, fii sigur, iar eu am citit-o de patru ori citind Biblia in intregime, si de mai multe ori cartea Iov separat. Dumnezeu i-a omorat lui Iov zece copii, iar dupa ce El a castigat pariul cu Satan, i-a dat alti zece. Dar nu Satan i-a omorat copiii? Nu, caci nu putea sa o faca decat ca imputernicit, Dumnezeul Teist detine intreaga putere in univers. Tu nu ai fi de acord sa ti se omoare copiii si sa ti se dea altii, dar cauti sa te sugestionezi, sperand ca te pui bine cu Dumnezeu. Nu merge asa. Daca Il scuzi pe Dumnezeu mintind in favoarea lui, arati ca Il consideri vinovat. O astfel de insulta nu ti-o va ierta pentru ca dai, stiu eu, 10% la biserica sau ajuti un om in varsta. El nu se considera vinovat, Isi asuma toata suferinta pe care chiar El a produs-o, direct, ca pret al creatiei. Tu insa Il insulti consideradu-L un asasin meschin, care are nevoie de alibiul tau. Nu te vad bine.

| minrest a răspuns (pentru Steregoi):

Din enuntul tau deduc ca exista doua divinitati, Una mai puternica si care vrea binele omului, numita Dumnezeu, iar alta mai slaba, care vrea raul omului, numita Satan. Nu esti crestin, ci dualist, ceva gen catar, bogomil sau maniheist. Astia cred intr-un zeu bun mai puternic, si un zeu rau, mai slab. Nu esti nici macar teist, pentru ca teistii cred intr-un singur Dumnezeu. Si nu ai desprins teoria asta din Biblie, ci ai gasit sprijin pentru ea din cateva pasaje ale Bibliei, interpretate tendentios.

| minrest a răspuns (pentru doctorandus):

Corect, autorul si-a spus: ''Stie Dumnezeu de ce ar fi facut asta, eu de unde as putea stii; dau un discurs dupa puterea mea, si cititorul o sa inteleaga''. Avea o parere nepermis de buna despre puterea de intelegere a cititorilor, se pare.

| minrest a răspuns:

Hai sa zicem ca ii faci asta unui om, cine stie din ce cauza. Dar sa tratezi asa un prieten... nu stiu. Se spune ca Dumezeu si Iov erau prieteni.

| Steregoi a răspuns (pentru RAY):

Libertatea de alegere este precum libertatea bilelor de a se misca in masina de extragere loto. Sau asa cum exista functia random in informatica. Insa nu este o miscare sau un random absolut. Daca scot stecherul din priza nu mai se misca nici o bila si nu mai se proceseaza nici o functie random. Omul e ca o masinarie biologica ce are implementat un fel de model cibernetic OSI. La nivelul fizic sunt legile fizice. Corespondent nivelului legatura de date este capacitatea de comparare logica. Corespondent nivelului retea e capacitatea de comunicare. Corespondent nivelului sesiune sunt legile morale.

| RAY a răspuns (pentru Steregoi):

Desi tu esti comunist de fel, un dictator care lupta impotriva libertati omului

| 6684464 a răspuns (pentru minrest):

" sperand ca te pui bine cu Dumnezeu" hai sa nu sarim la concluzii pripite laughing Spun ce consider adevarat.
"Totul este bine cand se termina cu bine" asta este adevarat, si in cazul crestinismului, +absolut. Oricum, ce a facut pe pamant este posibil sa si uite in vesnicie...

Perfect. Atunci ca sa nu sar la concluzii, retrag concluzia si hai sa analizam situatia. Sa luam intai cazul unui dictator care isi trimite oamenii sa omoare alti oameni. A cui e vina? A celor trimisi? Si a lor, dar daca nu erau timisi nu murea nimeni, raspunderea o are cine da porunca. Acum sa luam cazul lui Iov. Acum de ce nu mai dam vina pe factorul de decizie, Dumnezeu, ci pe executatnt, pe Satan? Tocmai de asta nici unul din prietenii lui Iov, si nici chiar Dumnezeu nu da vina pe Satan: responsabilitatea Domnului e clara si el si-o asuma. Singurul motiv pentru a da vina pe executant, pe Satan, singurul motiv posibil, e marturia mincinoasa in favoarea lui Dumnezeu. Tu poate te-ai luat mecanic dupa altii, dar scopul lor asta a fost. Acuma, tu zici ca daca i-a dat lui Iov alti zece copii, totul a intrat in regula. Stai putin, sunt oameni, nu busteni, zece oameni au murit in conditii groaznice. Iov, om drept si prieten al lui Dumnezeu, a jelit dupa zece copii, alti au fost mari pacatosi si nu au jelit dupa nici unul.

" ci pe executatnt, pe Satan?" Um... ce? Am spus ceva e genul? thinking
Presupunand ca nu esti un crestin, sau cel putin ca nu crezi intr-o viata vesnica(fericita laughing ) nu ai cum sa intelegi ca 100 de ani reprezinta nimic in comparatie cu vesnicia. Cata munca depui pentru a-ti cumpara o casa, dar pentru a-ti face una? Iti mai tai un deget, iti mai intra ceva in ochi, dar tu consideri ca merita, si asa e; iar asta nici macar nu este comparabil cu ORICE PATESTI aici pentru a fi in Vesnicie.

Oamenii aia au murit, si au murit si altii in conditii mai "groaznice" decat aceia, insa este foarte posibil ca aceeia sa fie in Vesnicie impreuna cu Iov; cu alte cuvinte, tristetea mortii lor este incomparabila cu fericirea din Vesnicie, Iar Dumnezeu este un Dumnezeu Drept, fi sigur ca a compensat si poate inca compenseaza ceea ce a facut.

Dar de ce ai crede ca Il cunosteau pe Dumnezeu? Nu ai motive sa crezi asta. Asa se ajunge langa Dumnezeu. Dumnezeu nu e un tiran scelerat care omoara oameni in mod sadic si apoi ii compenseaza- sau mai rau, ii face sa uite. Cel putin, nu e asa in intelegerea mea. Oamenii aia nici nu credeau in viata vesnica, se vede clar din cartea Iov. Explicatia pe care o dai tu e explicatia care se da unui copil care vede cum e calcat de masina un caine. DUPA CE AM PLECAT NOI, nenea de la volan a trezit cainele si i-a dat un os.

"Iar Dumnezeu este un Dumnezeu Drept, fi sigur ca a compensat si poate inca compenseaza ceea ce a facut."

Nu ar fi o dovada de dreptate. Ar fi un zeu josnic, un satrap sadic. Daca copiii nu Il cunosteau, iar El ii ia langa El, atunci ar putea sa ia pe toata lumea, sa va ia pe toti care nu Il cunoasteti. Doar si in viata voastra e destula suferinta de compensat. Dar fiindca nu e numai bun, ci si drept, nu va ia.

Este Absolut(Apoc. 1:8), nu este nici josnic, nici sadic, nici bun, nici rau, dar a iubit omul si ii da sansa la Vesnicie; este Dumnezeu, tot ceea ce face este pentru binele intregii existente.

Tu nu receptionezi ce citesti. Sau poate nu citesti complet. Daca Dumnezeu ar compensa oameni care nu Il cunosc, inseamna ca i-ar putea salva pe toti cei care nu cred. Simplu, nu? Doar este aceeasi categorie. Ar da dovada de bunatate, dar bunatatea fara dreptate e un nonsens, asa ca Domnul nu primeste pe nimeni CA COMPENSATIE.

Am crezut ca iti dai seama pana scrii altceva ca acei fii nu au cum sa nu stie de Dumnezeu avand in vedere ca Iov, tatal lor, stia foarte bine. E de la sine inteles ca le-a zis si lor, asa au crescut, ca niste credinciosi; din cate stiu, pe vremuri tatal era capul familiei si fix ceea ce i se pare lui cel mai important sa nu ii spua familiei?

Vad ca ai o capacitate de abstractizare slabuta, de fapt cand ai insistat sa citim cartea Iov in intregime mi-am dat seama de asta. Apreciez mult ca totusi ai incercat sa intelegi situatia, asta arata putina onestitate intelectuala, care te va ajuta mult candva.