Nu se numesc nickname-uri. Cresteti in familii ortodoxe dar nu stiti nimic despre ce inseamna ortodoxie?
Cand un om se calugareste, trece la monahism, ii este schimbat numele cu a unui sfant pentru a-si aminti ca nu mai este al lumii si ca este o persoana noua acum. Pe Epifanie Norocel il chema Gavril Norocel.
Deci, nu ti se schimba numele cand te faci preot.
Minti, sunt nickname uri... Pe Dani de ce il cheama preafericitul? Ca e plin de bani, aur si Mercedesuri.
Acela e un titlu, primii ierarhi ai Bisericii primesc titluri.
Adica aia plini de aur si mercedesuri sunt preafericiti
aia care au doar vw sau skode sunt putinmaifericiti?
Chiar nu stiu cine stabileste titlurile si cum le stabileste. Nu am crescut in familie ortodoxa, am putine neamuri ortodoxe, deci nu prea sunt familiarizat cu aceste lucruri.
Bunicii mei au trait si prin anii 1940 si erau neoprotestanti.
Nu era interzis, dar nici libertate nu era. Nu puteau sa se intalneasca la biserica decat in programul spus de stat. Botezurile erau cam neagreate, in sensul ca se faceau noaptea, fara ca statul sa stie.
Se inflirtau membri de la securitate pentru a vedea cine merge acolo la biserica, cine se boteaza, ce predica pastorul. Daca erau din familii de neoprotestanti nu avea nimeni treaba, dar daca un ortodox se boteza la neoprotestanti era posibilitatea sa aiba probleme.
Da, poți să-ți pui ce nume vrei.De asta în urma unui ritual ce se numește hirotonisire, proaspătul popă ia un alt nume, dacă el dorește asta și dacă înainte a fost imaculat(călugăr). Eu așa știu.
Dacă nu știu bine vă rog să mă contraziceți, dar să-mi oferiți și informațiile necesare spre a-mi corecta ceea ce știu.
Daniel e numele lui.Îi spune preafericitul părinte că din punct de vedere religios el este preafericit că a primit un har de la Dumnezeu.Real astea-s funcțiile în beserica Ortodoxă. Fiecare conducător al ei are o funcție, la fel cum fiecare angajat are o funcție într-o firmă(muncitor, director de producție, etc), așa și popii au funcții ceva de genul înalt prea sfinția lui, preafericitul părinte, etc.
Asta e ceva cum sunt sunt medicii militari.E ciudat să citești la spital loc. col. dr. Nume Prenume, nu-i așa? Așa-i și la beserică. .
Că preafericitul popă e preafericit la cât de rău o duce, asta e realitate.Și numa ia bani nu și plătește taxe la stat.Și încă ia bani din două părți că e mai șmecher.Una din bugetul de stat, și ailaltă din taxa de beserică colectată în urma unui șantaj de la oameni(nu dai taxa la beserică, nu te îngroapă popa, nu că serviciul de mormântare a e gratis, dar dacă nu ai plătit contribuția(facultativă ar fi trebuit să fie, dar real e obligatorie) popa nu te bagă-n seamă.
Suna a nume de cocalar manelist. Gen Vali Vijelie, Dani Mocanu, Ion Namol. De ce ii zice "Preafericitul"? Cine are haur si valoare este preafericit.
Ortodoxia este adevarul. Oamenii or fi rai dar tu trebui sa fi bun si nu de fata cu ei neaparat ci in ascuns.Cu ei decat trupeste si sufleteste.Sufleteste cand te rogi.