| 0987650 a întrebat:

La mine tocmai a tunat si este iarna cum este posibil asa ceva? Am auzit de la batrani ca nu este bine sa tune dupa o anumita data... Care este faza?

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Ieri in Timisoara, dupa ce s-a intunecat, a fost furtuna in toata regula. Tunete, fulgere, ploaie. A fost 16 decembrie. La revolutie, tot in Timisoara, pe 17 decembrie dimineata, la 5.30 a fost tot asa. Atunci m-am sculat sa merg ultima duminica la munca (pe vremea comunistilor se lucra adesea si duminica, simbata era mereu obligatoriu), si ma intrebam cum voi merge pe ploaie (cu bicicleta). Dar, ca ieri, nu a tinut mult. (a fost atunci insa constatat un eveniment extrem de rar: prezenta fulgerelor globulare). In seara acelei zile, mureau oameni la Catedrala... Daca stai sa te gindesti bine, 16 seara, 17 dimineata, e vorba de aceeasi noapte a anului, cea de pe 16 pe 17. Interesant, nu? Daca era vorba de o noapte de vara, cand e posibilitate mare sa se iste furtuni, nu era nimic deosebit, vorbim totusi de o noapte de iarna, cand prezenta furtunilor e aproape inexistenta. Daca e sa iei dupa sansa, e destul de slaba, dar uite ca totusi s-a intimplat

5 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Bineinteles ca este posibil sa tune, sa fulgere, sa ploua torential, sa ninga sau viscoleasca ....chiar daca iarna, vara sau orice alt anotimp!


La mine este toiul verii, dupa 3 zile de 40 de grade Celsius a fost furtuna si a inceput ploaia torentiala si apoi a cazut grindina mare cat mingea de tenis de camp. Asta in toiul verii!

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Vremea e chiar că vremea.

| cristi202 a răspuns (pentru Violleta2022):

La tine este posibil sa se intimple iarna (la noi), pentru ca acum in Australia e vara. happy

| Violleta2022 a răspuns (pentru cristi202):

Tunatul, fulgeratul si ploaia se intampla in absolut orice anotimp, indiferent ca-i vara, iarna sau toamna, indiferent ca esti in emisfera sudica sau nordica!

| cristi202 a răspuns (pentru Violleta2022):

La nivel planetar, ai foarte mare dreptate. Din cate știu, un fulger apare tot la 40 de secunde, statistic vorbind.
Dar, totodată e binecunoscut faptul că frecvența fulgerelor e mult mai mare in perioada calda a anului. Sau ai văzut tu fulgere pe cand ningea? Și știi de ce? Pentru că doar prezenta aerului cald la sol face probabilă apariția furtunelor și, in consecință, a fulgerelor. Într-o furtună, aerul cald, încins, de la sol se ridică brusc și înlocuiește aerul rece din înălțimi (aerul scade in temperatura pe măsură ce crește înălțimea, de aceea la munte și vara e răcoare, in medie cu 1 grad la 100 de m), și aceasta schimbare bruscă duce la descărcări electrice. Iarna nu este posibil acest schimb, pentru că aerul e rece și la sol. Daca chiar sunt furtuni iarna, acelea sunt produse doar de vintul puternic, nu și de schimbul de aer cald - rece. De aceea, orice ai spune, iarna vezi mult mai rar fulgere, și atunci trebuie sa fie aerul căldicel afara, cum a fost și în această situație, pentru a facilita acel schimb brusc de aer.