Leveticul 23 3. Sase zile sã lucrati; dar ziua a saptea este Sabatul, ziua de odihnã, cu o adunare sfântã. Sã nu faceti nici o lucrare în timpul ei: este Sabatul Domnului, în toate locuintele voastre.
Ok, deci...
Termenul ebraic ce s-a tradus la noi sărbători înseamnă de fapt ce am spune noi acum "programări".
Dumnezeu le-a dat niște lucruri de repetat an de an pentru a înțelege vremea venirii și lucrării Lui.
Acum noi știm că acestea reprezintă:
1. Paștele 23:5 -> De paște evreii aduceau jertfă pentru popor -> de paște Domnul Isus s-a sacrificat; o Jertfă cât pentru toate păcatele lumii.
2. Sărbătoarea Azimelor 23:6 -> Evreii eliminau drojdia din pâine -> În această sărbătoare Trupul fără păcat al Domnului Isus a fost băgat în mormânt.
Așa cum pâinea(=trupul) fără drojdie(=păcat) a fost frântă la Cina Domnului.
3. Sărbătoarea primelor roade 23:9-14 -> Evreii sărbătoreau primele roade din țara promisă -> Isus a înviat în această sărbătoare(prima roadă după Jertfire).
4. Pentecostul sau sărbătoarea cincizecimii 23:15-22 -> Evreii sărbătoreau coborârea Legii de pe Muntele Sinai -> Isus a promis trimiterea Duhului Sfânt iar Duhul Sfânt a coborât de ziua cincizecimii.
5. Sărbătoarea Trâmbițelor 23:23-25 -> Are legătură cu drumul și ajungerea poporului Israel în țara promisă -> Isus își va lua Mireasa/Biserica în această sărbătoare iar Harul se va îndrepta spre Israel.
6. Sărbătoarea Ispășirii 23:26-32 -> Ziua aceea era o zi de smerenie și pocăință -> In această sărbătoare, în vremea antihristului, în necazul cel mare, evreii se vor pocăi și smeri față de Isus Hristos, iar Acesta va veni să-i izbăvească și să ispășească păcatul o dată pentru totdeauna nimicind-ul pe antihrist și adepții împotrivitori ai Israelului.
7. Sărbătoarea Corturilor -> Evreii anticipau în această sărbătoare venirea Domnului pe pământ pentru a guverna și pentru a locui cu oamenii(de unde și erorile ce au dus la răstignirea Lui, ei credeau că dacă vine Dumnezeu, Acesta îi va salva de romani și că ei vor împărăți peste pământ) -> Isus își va începe Mileniul în această sărbătoare.
Felicitari pentru o asa evidenta dar in afara de LEGEA lui Dumnezeu, cele 10 Porunci care sunt vesnice RESTUL isi au IMPLINIREA finala odata cu Jertfa Primordiala Isus Hristos PE CRUCE. Deci TOATE isi gasesc FINALITATEA odata cu ruperea in Marele Templu a draperiei dintre Sfanta si Sfanta Sfintelor prin DEZGOLIREA locului Prea SFANT. Atunci si serviciul Preotiei si de Mare Preot a fost preluat de Hristos in CER iar oamenii nu pot fi decat frati.
"şi în ziua a şaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse"
În ebraică termenul "odihnit de toată lucrarea" se referă la consumarea timpului rezervat sentimentului de satisfacție când termini ceva; de exemplu când îți termini de construit casa și îți iei puțin timp să o admiri până reiei rutinele zilnice.
Dumnezeu nu s-a odihnit ci și-a admirat creația în acea zi.
El a sfințit a șaptea zi a săptămânii și a binecuvântat-o, este o zi pe săptămână în care omul trebuie să înțeleagă și să admire ceea ce Dumnezeu a făcut, face și va face.
Apropo, Dumnezeu este singura persoană/existență ce are dreptul să spună "Lăudați-mă!".
In Biblie NU SCRIE ca Dumnezeu a binecuvantat O ZI pe saptamana CI ZIUA a SAPTEA a BINECUVANT-O. Oricine poate intelege diferenta dintre O ZI si ZIUA A SAPTEA. Dar mai sunt unii ca re NU VOR sa inteleaga, dreptul si alegerea lor.
Văd că ești adventist(de ziua a șaptea).
Știi tu care este ziua a șaptea spusă de Dumnezeu în Geneza 2 și în Exod?
Dacă nici unii(cei pe care i-a interesat) dintre cei mai mari matematicieni, istorici și astronomi nu au înțeles exact care este ziua datorită schimbărilor multiple ale calendarelor și culturilor, crede-mă că nici tu nu știi.
Dacă ai înțelege ce este sabatul, ai înțelege de ce nu contează să știi exact în ce zi solară suntem ci ceea ce contează este să dedici o zi pentru suflet, pentru a-L cunoaște și a-L lăuda pe Dumnezeu.
Dacă ai înțelege sabatul ai înțelege și de ce apostolii se adunau în fiecare zi și mai apoi de ce s-a ales să se adune Biserica cel puțin o dată pe săptămână, indiferent de împrejurări, în ziua considerată zi de sabat.
Dacă ai înțelege ce a însemnat pentru evrei să stea atât timp robi în egipt, ai înțelege și de ce Dumnezeu nu-i lăsa să facă anumite lucruri ci să se dedice complet Lui în ziua de sabat.
-
Voi adventiștii de ziua a șaptea sunteți la fel ca penticostalii: dacă majoritatea lucrurilor spuse la amvon sunt corecte înseamnă că toate lucrurile sunt corecte. NU! Așa ceva este un sofism.
Nu mai spune oamenilor că știi tu care este ziua a șaptea spusă în Exod și că ei ar trebui să țină sabatul exact ca evreii în cultura mozaică pentru că s-ar putea să ajungi în fața lui Dumnezeu nu la Înviere ci la Judecată! Ai grijă, mai bine cercetează.
Chiar ca nu ai inteles nimic din Porunca a Patra si sensul ei. DACA omenirea spune ca sambata ESTE ziua a saptea a saptamanii atunci Sambata ESTE Sabatul lui Dumnezeu. Si DACA EXISTA Dumnezeu cum pot eu sa cred ca Dumnezeu NU si-a protejat Ziua de Inchinare? Este cea mai mare jignire pentru Dumnezeire adusa de cei ce IGNORA Poruncile lui Dumnezeu. Adica Dumnezeu FACE un Univers dar nu este in stare sa mentina o Zi de Inchinare? Creceteaza caci esti departe, or fi modificat si pierdut date DAR avem ISTORIA poporului evreu care au tinut EVIDENTELE timpului de la Moise si pana acum, deci DE LA SCRIEREA de catre Dumnezeu a celor ZECE PORUNCI. La asta nu v-ati gandit voi imoprivitorii lui Dumnezeu, NU s-a PIERDUT NICI un Sabat pana acum dragule. Iar Sabatul a fost DAT cand inca NU EXISTAU diferite popoare pe pamant ci DOAR doua fiinte. Cerceteza bine.
Îți mai zic o dată : Nu mai spune oamenilor că știi tu care este ziua a șaptea spusă în Exod(pentru că minți) și că ei ar trebui să țină sabatul exact ca evreii în cultura mozaică(pentru că iar minți) pentru că s-ar putea să ajungi în fața lui Dumnezeu nu la Înviere ci la Judecată! Ai grijă, mai bine cercetează.
"Adica Dumnezeu FACE un Univers dar nu este in stare sa mentina o Zi de Inchinare?" De la Isus încoace nu se mai ține o zi de închinare, ci fiecare zi este zi de închinare(vezi cum procedau apostolii). Dacă nu se poate să vă adunați toți în același timp în fiecare zi, atunci măcar o dată pe săptămână, la fiecare 7 zile pentru că Dumnezeu a sfințit ziua a șaptea(a șaptea după ce? după 6 zile de muncă în care ai făcut și lucruri inutile spre veșnicie).
Apropo, știi ce înseamnă a sfinți ceva?
"DACA omenirea spune ca sambata ESTE ziua a saptea a saptamanii atunci Sambata ESTE Sabatul lui Dumnezeu."
Nu, omenirea nu spune că sâmbătă este a șaptea zi. Unii spun vinerea, alții lunea, alții duminica și nimeni nu știe care este ziua scrisă în exod d.p.d.v. solar. Important este să dedici CEL PUȚIN o zi din 7 în 7 zile pentru că Dumnezeu a binecuvântat a 7-a zi, nu sâmbăta, nu duminica.
Repet: știi ce înseamnă a sfinți ceva?
DACA ai citi Biblia de care ti-e frica dupa cum citezi din EA ai afla ca in Biblia Ortodoxa Sinodala scrie de cateva ori ca Duminica este prima zi a saptamanii.
Daca ai avea ceva cunostinte Generale din diferite culturi ai STI ca in PORTUGALIA zilele sunt numite astfel, ziua intaia a saptamanii, ziua a doua a saptamani,. ziua a sasea a saptamani, SABAT sau SAMBATA pentru ziua a saptea. Daca incultura te bantuie nu trebuie acum sa o imprastii si pe net, tine-o doar pentru tine. Si inca ceva, tu spui: " Dumnezeu a sfințit ziua a șaptea(a șaptea după ce? după 6 zile de muncă în care ai făcut și lucruri inutile spre veșnicie)."
Nu am cuvinte pentru nivelul tau intelectual, nu intru in polemica cu cei care spun ca Dumnezeu a facut lucruri inutile. NU meriti atentie.
1. Zi-mi și mie unde am scris că Dumnezeu a făcut lucruri inutile?
2. Demonstrează-mi că duminica din Biblia Sinodală este aceeași cu duminica din exod. Spune-mi în ce an și ce zi a fost ziua din Exod și calculele pentru vremea noastră, luminează toți experții ce au spus că nu pot ști cu precizie.
1. Zi-mi și mie unde am scris că Dumnezeu a făcut lucruri inutile?
"Dumnezeu a sfințit ziua a șaptea(a șaptea după ce? după 6 zile de muncă în care ai făcut și lucruri inutile" Vezi mesjul anterior
"2. Demonstrează-mi că duminica din Biblia Sinodală este aceeași cu duminica din exod. |
In timpul Exodului prima zi a saptamanii nu se numea duminica fiindca inca nu existau romanii si nici latinii. Nu dau doi bani pe expertii tai. Citeste Cronicile care se tin sub ce a mai ramas din ultimul templu iudaic. Evreii Ortodocsi tin Cronicile inca de la timpul exodului si le tin si astazi dar nu le arata la toti terchea berchea din lume, adica "expertii" domniei tale.
Măi omule, tu nu știi ce este sabatul! Nu ziua este importantă ci cum te raportezi tu la Dumnezeu!
Dacă tot te legi de cultura ebraică, ia zi, care este diferența dintre șabbat, șabbaton și șabbat șabbaton și pe care o țineți voi în fiecare săptămână?
De ce sabatul este dat evreilor de Dumnezeu dar in Noul Testament nu ai să vezi nici umbră de poruncă pentru neamuri în sensul ăsta?
HAI SĂ O DĂM PE BIBLIE dacă nu ai încredere în experții credincioși(care, crede-mă, nici nu te apropii de cunoștințele lor).
Ia explică-mi, credinciosule, ce înseamnă versetul Matei 5:20? Ai întrecut-o sau nu(acea neprihănire)? Vedem imediat:
1. Evrei 4:9, știi de versetul ăsta? Despre ce popor ne vorbește Biblia când spune de poporul lui Dumnezeu?
2. Coloseni 2:16-17, de astea știi? Cum adică să nu judeci oamenii care nu țin sabatul?(știi măcar la care sabat se referă aici? că sunt 3 feluri) Tu judeci oamenii care nu țin sabatul? De ce? Știi că te împotrivești învățăturilor Bibliei?
3. Exod 31:16 cine să țină sabatul? Românii? neamurile? oamenii de pe întreg pământul? NU! Copiii lui Israel!
4. Exod 31:17 Semn veșnic între Cine și cine? Între Dumnezeu și israeliți!
5. Aici aș fi pus o demonstrație pentru faptul că nu mai știm în ce zi solară suntem raportată la cultura mozaică, dar nu te interesează expertizele.
Tu te legi de porunca din Decalog din Exod 20:8, ia zi: Ce înseamnă a sfinți ceva?!
Sabat vine de la "a lăsa de la". De la ce să lase? De la lucruri sfinte? evreii nu aveau voie să facă lucruri sfinte sau lucruri inutile în ziua sabatului? Nu vezi că nici nu știi cum să citești Biblia?
Te rog, nu are rost sa te chinui sa schimbi sensul Bibliei.
Inainte de a te chinui sa-mi spui ca Sabatul a fost DAT pentru evrei, EXPLICA matale DACA Adam a fost EVREU caci atunci TOATA omenirea este semita.
Geneza 2, 2. În ziua a saptea, Dumnezeu a sfârsit lucrarea pe care o fãcuse; si în ziua a saptea S-a odihnit de toatã lucrarea Lui pe care o fãcuse.
3. Dumnezeu a binecuvântat ziua a saptea si a sfintit-o, pentru cã în ziua aceasta S-a odihnit de toatã lucrarea Lui, pe care o zidise si o fãcuse.
CAND Dumnezeu A INFIINTAT Sabatul pe Terra EXISTAU evrei sau nu.
"Ia explică-mi, credinciosule, ce înseamnă versetul Matei 5:20"
PAI CA SA intelegi ce scrie in Matei 5, 20 trebuie vsa CITESTI ce scrie putin mai sus: Matei 5,
18. Cãci adevãrat vã spun, câtã vreme nu vor trece cerul si pãmântul, nu va trece o iotã sau o frânturã de slovã din Lege, înainte ca sã se fi întâmplat toate lucrurile.
19. Asa cã, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va învãta pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic în Împãrãtia cerurilor; dar oricine le va pãzi, si va învãta pe altii sã le pãzeascã, va fi chemat mare în Împãrãtia cerurilor.
Acest mesaj NU ESTE doar pentr evrei ci pentru TOATA omenirea. Matei 5
17. Sã nu credeti cã am venit sã stric Legea sau Proorocii; am venit nu sã stric, ci sã împlinesc.
Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea, nu sâmbăta, nu lunea, nu vinerea, nu duminica; ci a șaptea după 6 zile de muncă.
De ce nu sâmbăta? Ia zi, în ce zi a început Dumnezeu Creația? Nici nu era declarată o zi, prima zi a pământului a început când Dumnezeu a terminat Creația, iar următoarea zi a binecuvântat-o. În parcursul logicii tale îți dă a doua zi din săptămână. De aceea a și menționat: după șaze zile de muncă. De ce? De muncă!
Dacă ești răpit, ai stat câteva zile inconștient, și ai fost pus ca sclav undeva unde calendarul este total diferit de al tău, dar aveți(voi, sclavii) o zi pe săptămână liber, cum faci?!
-Nu mi-ai explicat nici care șabbat țineți voi la Biserică dintre cele 3 din VT demonstându-mi că nu ai habar ce sunt.
-Nu mi-ai explicat ce înseamnă a sfinți ceva demonstându-mi că nu știi la ce se referă porunca din Decalog.
-Nu ai comentat nici unul din versetele din NT pe care ți le-am dat demonstrându-mi că ignori partucularități din Cuvântul Lui Dumnezeu.
-Nu știi de ce Dumnezeu le-a dat porunci referitoare la ce să nu facă evreii în ziua de Sabat(și aici revin: nu-i lăsa să facă anumite lucruri pentru că erau sfinte sau inutile, domnule credincios?).
Mai târziu a venit Isus pe pământ și cărturarii cu fariseii aveau impresia că Isus demontează înțelesul sabatului și necurăției. De ce aveau impresia asta?
Ce înseamnă neprihănirea fariseilor și cărturarilor? Fariseii și cărturarii știau Scripturile pe de rost! Și nu doar în ebraică! TOT ceea ce ținea de Lege îndeplineau, dar mecanic! Noi trebuie să îndeplinim ceea ce ne-a spus Isus Hristos ÎNȚELEGÂND ce facem, asta înseamnă să întrecem neprihănirea fariseilor și cărturarilor!
Wikipedia=Etimologie: sabbatum (l.lat.) (sambatum în latina vulgară)[1][2] = literalmente sabat.
Din punct de vedere biblic sâmbăta este ziua a șaptea a săptămânii, Sabatul ebraic.
Eu tin sabatul zilei a saptea, sambata, nu m-a interesaza ce tin evreii.
Daca CITEAI porunca a patra aflai si ce inseamna A SFINTI, ce vrei sa fac cursuri biblice cu tine, citeste si singur. Nici problema fariseilor nu ai deslusit-o dar nu-mi bat capul cu tine, si tu ai aceiasi tendinta, nu ERA VORBA de o problema mecanica ci de MANDRIE asa cum seti si tu bantuit de ea. Studiasza Biblia.
Pai scopurile erau multe. In primul rand idolatrismul era o epidemie in lumea antica (nu ca n-ar fi si acum...)
De exemplu daca ai citit cartea Iesirii stii ca Moise dupa ce s-a coborat din muntele Sinai a vazut ca intreg poporul a inceput sa se inchine la vitelul de aur. Aceeasi oameni care au vazut cu ochii lor cum Dumnezeu i-a eliberat din Egipt si i-a condus afara sub forma de nor de foc, au inceput sa se inchine la un idol. Era nevoie de o zi sfanta (sarbatoare daca vrei) ca sa le reaminteasca oamenilor cine e Dumnezeul cel adevarat. Asta e doar unul din motive. Mai sunt multe si Dumnezeu le stie pe toate.