Poti intreba ce doreste sa exprime privitorului o anumita icoana,care este cea mai expresiva,cat timp a durat lucrul,ce planuri de viitor are artistul, cum se numeste catedrala, de cine a fost fondata, cum se numeste pictorul catedralei, si numa stiu...^^oricum nu e greu...incearca sa dormi si sa te gandestila asta si sigur o sate trezesti cu idei ****succes!
Pictura exterioara sau doar pe un perete interior?
--Poti intreba de cand dateaza constructia catedralei, sa-ti spuna o mica istorie despre ea.
--Mai poti intreba ce semnifica diversele picturi, ce scene biblice reprezinta ele.
Depinde si cui iei interviul.
--Poti intreba de cand slujeste acel preot in catedrala si cum i se pare comunitatea de acolo.
Si intrebari iti vor veni pe parcurs ce el vorbeste.
Numai sa le stochezi in minte prin cuvinte cheie si sa le pui atunci cand termina de vorbit despre un anume subiect.
"Câţi bani s-au risipit pe ea şi din banii cui?"
"Cui şi la ce serveşte?"
"De tapet nu aţi auzit?"
"Iar de oameni care mor de foame sau din lipsa îngrijirii medicale, în timp ce vă ridicaţi biserici şi vă pictaţi pereţii, pe banii lor?"
"Cum dormiţi noaptea?"
Pai in primul rand intreba-l pe ala care o "sfinteste" in care porunca Dumnezeu cere sa se faca picturi si daca acele picturi pot fi sfintite de preotii unei biserici care se inchina Fiului Sau, pe care-l numeste Sef al cheilor Iadului, adica Diavol!
1. ce trairi are persoana respectiva fata de momentul trait; 2 o nota despre originalitatea picturii; 3 daca stie ceva despre pictor; 4 daca pictura o sa fie un factor decizional in a deveni un bun practicant
"De tapet nu aţi auzit?"
Cred ca au auzit, dar nu le-a trecut prin cap ca ar putea fi folosit in loc de pictura.
Daca Michelangelo sau Sandro Botticelli ar fi folosit tapet ar fi terminat Capela Sixtina in cateva zile dar nu se stie daca ar mai fi fost una dintre comorile artistice ale Europei.
Iubesc arta.
Problema e că pictatul costă. Să-şi tragă "sfinţii" la xerox şi să şi le lipească pe unde vor, dacă imaginaţia nu-i ajută, în loc să picteze pe banii poporului kilometri de pereţi inutili.
Iata cateva intrebari:
1. De ce dau popii bani pe asa ceva?
2. De unde au banii?
3. De ce nu fac ceva caritabil cu acesti bani?
4. De ce nu-i doneaza?
5. De ce construiesc catedrale cand oamenii mor din lipsa de spitale, iar copiii nostri nu au scoli?
6. De ce popii fura?
7. De ce inchina unor idoli falsi cand propriile lor porunci o interzic.
8. De ce trebuie sfintita si cine i-a imputernicit cu aceasta "putere"?
Daevarat. Bravo! Mai sunt si oameni care vad si judeca sanatos.
La cine este in masura sa+ti raspunda la intrebari, poti sa le folosesti cu tact, cum ar fi:Ce semnificatie au aceste icoane? sau daca Dumnezeu care ne-a creat a spus in careva porunca, sa fie folosite imagini, statui, margele, sau alte forme intermediare in inchinarea adusa lui? Sau daca cei ce spun ca sfintesc, cine le-a dat aceasta putere si autoritate? Valorile folosite puteau sa ajute oameni nevoiasi, iar daca acele chipuri sunt folosite la inchinare cata valabilitate au?
Referitor la unul dintre lucrurile neclare dar readuse in discuţie frecvent, si anume referitor la presupusii idoli, trebui spus ca nu mai exista astazi asa ceva. Cazul hindusilor nu intra in discutia noastra.
Ca dovada, iata ca deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau chiar STATUILE (sau "CHIPURILE CIOPLITE") ale HERUVIMILOR, şi asta char la porunca lui Dumnezeu!
Asta ce înseamnă? Inseamna că porunca a II-a se înţelege doar într-un strict context evreiesc de acum 3500 de ani, chiar si acolo referindu-se doar la ELIMINAREA CONCURENŢEI, a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu!
Ea nu se refera nicidecum la eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau zeci si zeci de obiecte de cult, inclusiv icoane recomandate chiar de Dumnezeu (tridimensionale chiar - "chipurile cioplite" ale heruvimilor din aur)…
Ai o parere foarte buna in general despre "bunavointa" oamenilor daca poti adresa o astfel de intrebare aici...
Toate cultele folosesc imaginea!
Toate denominaţiunile sectante au cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"! Fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!
De ce spun că au şi ei cel puţin 70 % din cultul "reprezentărilor"? Pentru că în fiecare cult creştin exploatează excesiv FUNCŢIA DE REPREZENTAREA A IMAGINII!
Astfel, „imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!
Icoana nu primeşte "personalitate proprie", ea are doar „funcţia" de a „reprezenta" o persoană reală (care există în realitate, în afara icoanei), are funcţia de a aminti persoana reprezentată, aşa cum cărţile, bibliile şi revistele şi filmele oricărui cult amintesc de persoanele biblice! Gândul de respect sau cinstire care însoţeşte privirea icoanei se îndreaptă spre personele respective, cu existenţă reală!
Cinstirea icoanelor este doar o formă de respect, care, trece dincolo de imagine, spre persoana reală (aşa cum raza de lumină trece dincolo de FEREASTA transparentă) şi ajunge acolo unde trebuie să ajungă!
NUUSTIU întreabă: