| Maciuca_Denis_2000 a întrebat:

Mama mea pe cand eu nu existam a avut un copil în burta care a murit din cauza ca organismul ei nu a putut suporta, a fost nevoită să îl scoată de acolo pentru ca altfel i-ar fi pus sănătatea în pericol! Este pacat ce a făcut? Adica e ceva rau prin asta! Inca o data! Ii murise în burta!

Răspuns Câştigător
| ibaal a răspuns:

Nu este pacat. Era deja mort. Altfel murea si ea! Nu a fost nici vina, nici alegerea ei!

118 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Absolut, nu.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Inteleg ca unii sunteti credinciosi si credeti ca o sa va trasneasca daca va spalati duminica sau dati cu matura de Craciun... da pana la aberatii din astea precum mai bine mor decat sa fac un avort pentru un fat mort ca e pacat... deja asta nu mai e credinta, e o boala.

| Mircea08 a răspuns:

Nu a fost pacat ce a facut, dar tin sa mentionez ca cei care sunt cu adevarat crestini NU POT FACE PACATE si asta pentru ca ei nu sunt sub Lege (sunt sub Har) si unde nu este Lege nu este nici calcare de Lege iar unde nu este calcare de Lege nu este pacat (pacatul este calcarea de Lege).

| temporarPE5minute a răspuns (pentru Mircea08):

1 Ioan 1:8 Dacă spunem: „N-avem păcat", ne inducem singuri în eroare şi adevărul nu este în noi. 9 Dacă ne mărturisim păcatele, el este fidel şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de toată nedreptatea. 10 Dacă spunem: „N-am păcătuit", îl facem mincinos şi cuvântul său nu este în noi.
2 Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept.
Aceasta le-a fost creștinilor, deci "cei care sunt cu adevarat crestini NU POT FACE PACATE " nu e adevărat, creștinii sunt în continuare încă imperfecți și e normal să mai greșească, să păcătuiască. Altă treabă este dacă o fac intenționat, atunci " „Dacă păcătuim cu voia după ce am primit cunoştinţa deplină a adevărului, nu mai rămîne nici o jertfă pentru păcate" (Evrei 10:26)."

| Mircea08 a răspuns (pentru temporarPE5minute):

„Dacă păcătuim cu voia după ce am primit cunoştinţa deplină a adevărului, nu mai rămîne nici o jertfă pentru păcate" (Evrei 10:26)."
TU AI DAT VERSETUL! - eu il voi explica :
De ce spune ca " nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate" in cazul in care un crestin pacatuieste? - pentru ca un crestin NU PACATUIESTE, iar daca cumva nu traieste in conformitate cu invatatura lui Iisus, atunci pierde Duhul Sfant (primit la botez) deoarece Duhul nu sta intr-un loc intinat, si odata cu El (duhul) pierde si calitatea de crestin. Crestini sunt aceia care, asa cum scrie in citatul de mai sus, dat de tine, care AU AJUNS LA CUNOSTINTA DEPLINA A ADEVARULUI, adica au fost botezati de Iisus cu Duhul Sfant asa dupa cum reiese din citatul urmator :
"Întru Care şi voi, auzind cuvântul adevărului, Evanghelia mântuirii voastre, crezând în El, aţi fost pecetluiţi cu Sfântul Duh al făgăduinţei,"
(Epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel – 1/13)
De ce sunt botezati la auzirea cuvantului? (la primirea cunostintei depline a adevarului). Pentru ca cuvantul lui Iisus este Duh si viata :
"Duhul este cel ce dă viaţă; trupul nu foloseşte la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt Duh si viata "
( Sfânta Evanghelie după Ioan – 6/63)
In citatele date de tine cu Ioan, este mai greu de explicat si pot face asta doar daca iti trimit o explicatie amanuntita pe privat. In orice caz, scrie clar in Evanghelie ca cei care sunt crestini NU MAI SUNT SUB LEGE, sunt sub Har, si nemaifiind sub Lege nu mai pot pacatui deoarece unde nu este lege nu este nici calcare de lege.
"Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)

Mai scrie clar si faptul ca la botez esti curatat de toate pacatele - de aici rezulta clar ca un crestin nu are pacate, de aceea in rugaciunea crestinilor (Tatal nostru)nu scrie "iarta Doamne PACATELE " ci scrie "iarta Doamne GRESELILE" Eu cred ca tu faci parte dintr-o religie care are ca invatatura si vechiul testament dar si noul testament. Iisus a spus sa nu aveti o alta evanghelie si a mai spus :
Vai vouă, învăţătorilor de Lege! Că aţi luat cheia cunoştinţei; voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedecat."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 11/52)
In concluzie, crestinii nu au pacate si neavand pacate nu vor fi nici judecati, asa cum reiese si din citatele urmatoare :
"Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 3/16-18)
"Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă"
(Sfânta Evanghelie după Ioan – 5/24)
Daca nu esti de acord cu ce spun eu explica te rog citatele pe care ti le-am dat

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru temporarPE5minute):

Nu exista "pacat". Este doar o inventie stupida, o "vina" mostenita de la parinti in mitologia crestina. O aiureala de doi lei.

"rezulta clar ca un crestin nu are pacate, de aceea in rugaciunea crestinilor (Tatal nostru)nu scrie "iarta Doamne PACATELE " ci scrie "iarta Doamne GRESELILE"" - am înțeles poziția ta, totuși consider că și "greseala" și "păcatul" este una si aceiași (desigur, sunt unele păcate mai grave și unele mai puțin grave, dar e altă chestie asta).
despre Adam se spune că prin el a intrat păcatul în lume și cred că ești de acord că Adam a păcătuit. Romani 5:12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, fiindcă toți au păcătuit. . . 13 Căci până la Lege păcatul era în lume, dar păcatul nu i se pune la socoteală nimănui cât timp nu este o lege. 14 Totuși, moartea a domnit de la Adam până la Moise, chiar și peste cei ce nu comiseseră un păcat cum a fost încălcarea de lege a lui Adam, ( " cei care sunt crestini NU MAI SUNT SUB LEGE, sunt sub Har, si nemaifiind sub Lege nu mai pot pacatui deoarece unde nu este lege nu este nici calcare de lege. " - citatul de la romani arată că păcatul era înainte de a fi dată legea mozaică, da, noi nu suntem sub "lege" dar păcat este orice încălcare a poruncilor lui dumneeu, nu doar a legii.)
Aici treaba lui Adam e numită "păcat" dar în următorul verset e numită „gresală" - romani 5:15 Însă cu darul nu este ca și cu greșeala. Căci, dacă prin greșeala unui singur om au murit mulți, bunătatea nemeritată a lui Dumnezeu și darul său împreună cu bunătatea nemeritată a unui singur om, Isus Cristos, s-au înmulțit cu atât mai mult pentru mulți.

Ai menționat ""Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)" - dar dacă te uiți cîteva versete mai înainte, care au legătură, spune - 12 Păcatul să nu mai domnească deci în corpurile voastre muritoare ca să ascultați de dorințele lor. 13 Și să nu mai prezentați mădularele voastre păcatului ca arme ale nedreptății, ci prezentați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu ca vii, din morți cum erați, și prezentați-i mădularele voastre lui Dumnezeu ca arme ale dreptății. 14 Căci păcatul nu trebuie să stăpânească peste voi, deoarece nu sunteți sub lege, ci sub bunătate nemeritată.
Pavel îndeamnă să nu fim sclavi ai păcatului și ai corpului nostru imperfect și înclinat la păcat
ci să ne împotrivim și depunem eforturi de a face voința Tatălui.

"In concluzie, crestinii nu au pacate si neavand pacate nu vor fi nici judecati, asa cum reiese si din citatele urmatoare :
"Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 3/16-18)" - această concluzie s-ar contrazice cu ceea ce spune Biblia în altă parte 1 Ioan 1:8 Dacă spunem: „N-avem păcat", ne inducem singuri în eroare şi adevărul nu este în noi. 9 Dacă ne mărturisim păcatele, el este fidel şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de toată nedreptatea
Suntem imperfecți și păcătuim neintenționat, dar avem speranța că vom fi declarați drepți datorită jertfei de răscumpărare al lui Isus, de aceia "nu suntem judecați!" și următorul verset confirmă aceasta - 2 Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept. 2 El este o jertfă de împăcare pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru ale noastre, ci şi pentru ale întregii lumi.

" Eu cred ca tu faci parte dintr-o religie care are ca invatatura si vechiul testament dar si noul testament. Iisus a spus sa nu aveti o alta evanghelie " - am mai vorbit de aceasta și deja am spus că ne bazăm convingerile pe învățăturile date creștinilor nu pe "legea mozaică", dar studiem toată scriptura pentru a înțelege mai bine scopul lui dumnezeu și cum va realiza aceasta. 2 Timotei 3:16 Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte lucrurile, să disciplineze în dreptate, 17 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie pe deplin competent, complet pregătit pentru orice lucrare bună.
Cele bune.

Ai scris mult si ca sa-ti raspund ar trebui sa-ti explic toata Biblia. Nu voi face asta, dar iti voi raspunde la intrebari punctuale

Și tu ai dat multe citate și trebuia să răspund la toate, nu?

Asa este, dar am explicat UN SINGUR VERSET. Se pare insa ca nu am fost destul de explicit, probabil ca trebuia sa o iau de la pacatul primordial, desi acela NU ARE NICI O LEGATURA CU INVATATURA LUI IISUS. El este important doar pentru cei care nu sunt crestini, cei care se afla sub Lege. Aici este problema - Cei de sub Lege nu inteleg de ce a venit Iisus. Cum ne-a scos Iisus de sub Lege daca noi suntem in continuare sub lege? - asta e intrebarea la care mi-as dori sa raspunzi

Prietene, ori tu ceva încurci ori eu nu înțeleg!
" Cum ne-a scos Iisus de sub Lege daca noi suntem in continuare sub lege? - asta e intrebarea la care mi-as dori sa raspunzi" - iar eu aș vrea să-mi răspunzi - când am afirmat eu că suntem în continuare sub "legea mozaică"?!

Care este legea sub care suntem acum?

și apropo, scrii " pacatul primordial, desi acela NU ARE NICI O LEGATURA CU INVATATURA LUI IISUS." - Chiar scopul venirii lui Isus pe pământ, de a ne răscumpăra, nu are legătură cu păcatul lui Adam? Dacă nu păcătuia Adam nu mai era nevoie de o jertfă de răscumpărare, nu?
1 corinteni 15:21 Căci, având în vedere că moartea vine printr-un om, învierea morților vine tot printr-un om. 22 Fiindcă, așa cum toți mor prin Adam, tot așa toți vor fi readuși la viață prin Cristos.
romani 5:18 Astfel, așa cum o singură greșeală a făcut să vină condamnarea pentru oameni de orice fel, tot așa un singur act de justificare a făcut să fie declarați drepți pentru viață oameni de orice fel. 19 Căci, așa cum prin neascultarea acelui singur om mulți au ajuns păcătoși, tot așa și prin ascultarea acestuia singur mulți vor ajunge drepți

Hai sa incercam sa fim coerenti - care este legea sub care suntem acum?

1 corinteni 9:21 ...ci sunt sub legea lui Cristos...
Sau mai simplu - ceea ce a predat Isus personal și prin intermediul apostolilor mai târziu. (Mă refer la ceea ce au fost inspirați discipolii să scrie și se conține în scripturile grecești creștine, mai numite și noul testament.)

Corect!
Spune acum care este legea lui Hristos, cum se numeste incalcarea acestei legi, si care este pedeapsa incalcarii acestei legi?

"Spune acum care este legea lui Hristos" - deja am spus mai sus.
" cum se numeste incalcarea " - ca si orice încălcare a unei porunci, dispoziții, legi ce vine de la Dumnezeu - păcat! Mai sus deja arătasem că nu e diferență între denumirea de "păcat" și "greșeală".
" cum se numeste incalcarea " - moartea definitivă fără nici o speranță de înviere.

Accept ideea ca nu exista diferenta intre pacat si greseala, si ca de fapt toate sunt pacate. Trebuie insa sa recunoastem ca unele pacate aduc pedeapsa iar pentru altele nimeni nu este pedepsit - asta vreau, sa stiu cum faci diferenta intre pacatele care aduc pedeapsa si celelalte?
Stii ca se spune ca pacatul nu este luat in seama atata tmp cat nu exista o lege (asa cum era inainte de Moise)

"sa recunoastem ca unele pacate aduc pedeapsa iar pentru altele nimeni nu este pedepsit - asta vreau, sa stiu cum faci diferenta intre pacatele care aduc pedeapsa si celelalte?" - așa este, totuși pe de altă parte nu este vreo listă fixă de păcate grave și mai puțin grave, în plus aflăm că pot fi iertare chiar și păcate grave (1 corinteni 6:9 Cum? Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni regatul lui Dumnezeu? Nu vă lăsați induși în eroare. Nici fornicatorii, nici idolatrii, nici cei adulteri, nici bărbații folosiți pentru scopuri nenaturale, nici bărbații care se culcă cu bărbați, 10 nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici cei ce insultă, nici extorcatorii nu vor moșteni regatul lui Dumnezeu. 11 Și totuși așa erați unii dintre voi. Dar ați fost spălați, ați fost sfințiți, ați fost declarați drepți în numele Domnului nostru Isus Cristos și cu spiritul Dumnezeului nostru." - deci au fost iertați) Pe de altă parte păcatul lui Anania care pare mai mic a fost pedepsit imediat (Faptele 5: 15 Însă un om numit Anania, împreună cu Safira, soția lui, a vândut o proprietate 2 și a oprit în ascuns o parte din preț, soția lui știind și ea lucrul acesta. El a adus numai o parte și a pus-o la picioarele apostolilor. 3 Dar Petru a zis: „Anania, cum de ți-a dat Satan îndrăzneala să cauți să înșeli spiritul sfânt și să oprești în ascuns o parte din prețul terenului? 4 Cât timp ar fi rămas la tine, nu rămânea al tău și, odată ce l-ai vândut, nu erai liber să faci ce vrei cu el? De ce-ai hotărât în inima ta o astfel de faptă? Ai căutat să-i înșeli nu pe oameni, ci pe Dumnezeu". 5 Auzind aceste cuvinte, Anania a căzut și și-a dat ultima suflare. )
Depinde de atitudinea persoanei.
"Stii ca se spune ca pacatul nu este luat in seama atata tmp cat nu exista o lege" - cred că ținînd cont de tot ce spune Pavel referitor la lege și păcat, sensul este că "legea" i-a ajutat să înțeleagă ce este "păcatul", de ce sunt păcătoși și nu se pot răscumpăra singuri și cum urma să fie eliberați. (Romani 3:20) De aceea, nicio carne nu va fi declarată dreaptă înaintea lui prin lucrările legii, fiindcă prin lege vine cunoașterea exactă a păcatului.
vreau să evidențiez anume " prin lege vine cunoașterea exactă a păcatului."
Tu cum crezi?

Da asa este, prin lege vine cunoasterea pacatului. Cert este ca cei care sunt crestini nu mai sunt sub lege - este exact ca presedintele Romaniei, el nu mai este sub lege(are imunitate) atata timp cat e presedinte prin urmare nu poate fi pedepsit. Ce rost avea ca Iisus sa scoata crestinii de sub Lege daca ei pacatuiesc in continuare ca si inante? Iisus a lasa lucrurile clare, El nu ne baga in ceata asa cum fac mai marii bisericilor pentru ca enoriasii lor sa nu vada tot adevarul si asta ca sa nu-si piarda veniturile > Cand a spus ca toti crestinii nu mai sunt sub lege ci sub har ASA ESTE! Nu incalci legea (ca nu ai nici o lege) nu faci pacate - de aceea crestinii erau numiti sfinti, pentru ca nu aveau pacate si asta cu toate ca fiecare mai gresea cate ceva

"Da asa este, prin lege vine cunoasterea pacatului." - exact! " Ce rost avea ca Iisus sa scoata crestinii de sub Lege daca ei pacatuiesc in continuare ca si inante?" - mai păcătuiau /greșeau anume din faptul că oamenii au devenit păcătoși nu din cauza că erau sub lege ci din cauza lui Adam.
"Ce rost avea ca Iisus sa scoata crestinii de sub Lege" - legea și-a îndeplinit rostul de a ne conduce la Cristos și cu asta s-a terminat, nu mai îndeplinim ce le cerea legea evreilor.
"toti crestinii nu mai sunt sub lege ci sub har ASA ESTE!" - o traducere mai bună redă har cu " bunătate nemeritată", bunătatea nemeritată cu care ne trateaă Dumnezeu iertîndune păcatele.
"Nu incalci legea (ca nu ai nici o lege) nu faci pacate " - da, nu suntem sub "legea mozaică" dar nu înseamnă că nu avem legi de respectat nu? 1 corinteni 9:21 Pentru cei ce sunt fără lege m-am făcut ca și cum aș fi fără lege — deși, față de Dumnezeu, eu nu sunt fără lege, ci sunt sub legea lui Cristos —, ca să-i câștig pe cei fără lege.

Prin Adam s-a cunoscut raul - daca raul nu era cunoscut nu ar fi fost infaptuit? Sau inainte de a cunoaste raul, Adam nu l-a infaptuit niciodata? daca da, inseamna ca a pacatuit?
Cu legea lui Hristos e o alta tema care cere timp, o putem discuta dupa ce am lamurit legea si poruncile din vechiul testament

"Sau inainte de a cunoaste raul, Adam nu l-a infaptuit niciodata? daca da, inseamna ca a pacatuit?" nu prea ți-am înțeles ideea, dar primul rău a fost anume neascultarea și încălcarea poruncii, nu?
Referitor la "cunoașterea binelui și răului", cum înțeleg eu chestia. Nu că Adam n-ar fi știut ce este bine și ce nu, de fapt Iehova i-a spus ce este bine (să aibă griă de creație...) și ce era rău (să nu asculte șă să mănânce din pom). Ci mai degrabă cine are dreptul de a stabili ce este bine și ce nu. Cu alte cuvinte Satan a afirmat că oamenii nu vor avea nevoie de conducerea lui Dumnezeu ci vor putea să se autoconducă stabilind singuri ce este bine și ce este rău.

" Iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!"
"Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul".
Ce sa inteleg de aici? Inteleg in primul rand ca nu este suficient de explicit deoarece l-i s-a deschis ochii, si au inceput sa cunoasca binele si raul NUMAI dupa ce au mancat fructul oprit. Pe de alta parte Dumnezeu le-a spus Sa nu manance ca in ziua in care vor manca vor muri - ce a gandit Adam, ca a muri e ceva rau?
Si eu pot emite multe ipoteze, si sunt in stare sa fac o interpretare diferita cu tot felul de argumente care sa stea la baza, dar tocmai acest lucru nu trebuie facut! trebuie doar sa stim cum traim iar cele acum nestiute le vom afla la momentul potrivit PE TOATE si EXACT ASA CUM SUNT si nu prelucrate de mintea unor oameni

""Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul"." - Dar îți aduci aminte și cine a afirmat aceasta? Cine a zis "nuuu, vă minte Dumnezeu, nu vți muri! Dimpotrivă veți fi ca el și veți cunoaște ce este bine și ce rău!"
Deci adam a mîncat nu pentru că nu știa că moartea e ceva rău, (doar omul a fost creat să trăiască veșnic, și Adam cu siguranță a văzut animale murind și știa ce este moartea) ci fiindcă l-a crezut pe satan că nu va muri.
"Si eu pot emite multe ipoteze, si sunt in stare sa fac o interpretare diferita cu tot felul de argumente care sa stea la baza," - dacă va fi în armonie cu Toată Scriptura, sunt curios să le aud.
Eu însă cred aceasta deoarece și Biblia îndeamnă să nu ne încrdem în inima noastră care e înșelătoare ci să ne bazăm pe Dumnezeu, El este cel mai în măsură să stabilească ce este bine și ce nu și are și dreptul s-o facă.

Vrei sa spui ca Adam cunostea binele si raul inainte de a manca din fructul oprit? Intreb deoarece ai spus ca Adam stia ca moartea e ceva rau, si nu putea sa stie asta daca nu cunostea binele si raul.
Poti si sa nu raspunzi - vechiul testament pentru mine este o istorie nu ceva ce sa ma indrume cum sa traiesc

Da, cunoștea.

"Dar Dumnezeu ştie că în ziua în care veţi mânca din el vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul".
(facerea 3/5)
De aici reiese ca va cunoaste binele si raul numai dupa ce vor manca fructul oprit

Prietene, uiți iarăși cine a spus lucrul respectiv - Satan Diavolul, pe care Isus l-a numit tatăl minciunii!
A afirmat că vor fi ca Dumnezeu în capacitatea de a stabili ce este bine și ce rău.

"Şi a făcut Domnul Dumnezeu să răsară din pământ tot soiul de pomi, plăcuţi la vedere şi cu roade bune de mâncat; iar în mijlocul raiului era pomul vieţii şi POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI RAULUI."
(Facerea - 2/9)
Asta spune autorul nu diavolul
"A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă şi a zis: "Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, Iar din POMUL CUNOSTINTEI BINELUI SI A RAULUI să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!"
(Facerea - 2/16, 17)
iar asta a zis Dumnezeu!
Exista posibilitatea ca in Biblia voastre sa fie altfel, dar despre asta nu discut. Fiecare religie spune despre cei care au tradus ca sunt cei mai buni, cei mai extraordinari si ca ceilalti au tradus corect. Eu nu am interes sa cred pe nici unul deoarece nu apartin nici unei religii

| Mircea08 a răspuns (pentru Mircea08):

Erata - in loc de "ceilalti au tradus corect " trebuia "ceilalti au tradus incorect"

"Exista posibilitatea ca in Biblia voastre sa fie altfel" - nu, nu e altfel, dar e mai exactă și are un limbaj modern și ușor de înțeles.
Și totuși nu-i spune că va cunoaște ci că va muri. Pomul este numit așa, dar biblia ne arată și ce înseamnă aceasta.

Eu am o alta teorie, dar nu stiu daca e buna si de aceea mai bine sa nu am nici una decat sa am una cu semnul intrebarii, dar o voi spune totusi ca varinata logica la ceea ce tu sustii :
Pomul acela era numit asa pentru ca asa era - era pomul cunoasterii binelui si all raului, iar daca mancai fructe din el cunosteai binele si raul
Nu mai caut acum citatul, mai ales ca tu cunosti Biblia dar in noul testament scrie ca "tot ce faci, si nu este din credinta ca faci bine, este pacat" (citat aproximativ). Citatul este adevarat in orice perioada, deoarece Dumnezeu nu minte.
Revenim la pomul nostru si ne imaginam un om care cunoaste binele si raul. Atunci cand face ceva rau, STIE ca face rau, si daca il face totusi atunci e pacat. Inainte de a cunoaste binele si raul, daca ar fi facut aceeasi fapta nu era pacat deoarece era incredintat ca e bine, sau mai bine spus orice ar fi facut, nimic nu putea fi rau deoarece pentru el raul nu exista. Acesta este efectul negativ al cunoasterii binelui si raului. In Noul Testament Iisus a desfiintat problema pacatului primordial facand pe oameni sa revina la un comportament al omului care sa fie ca atunci cand omul nu cunostea binele si raul si anume :
- La botez se sterg pacatele facute pana atunci
- Am fost scosi de sub Lege ca sa nu mai facem alte pacate
- Exista versete in biblie care ne ofera o libertate TOTALA. Singurul lucru pe care trebuie sa il facem este sa traim NORMAL (anormal e sa furi, sa ucizi, sa minti etc). Dau exemplu de versete care se refera la libertatea crestinului :
"Toate să le încercaţi; ţineţi ce este bine;"
(Epistola întâia către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel – 5/21)
"Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi folosesc. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate zidesc"
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 10/23)

Interesantă teorie.
Dar un lucru care după părerea mea se contrazice. " Inainte de a cunoaste binele si raul, daca ar fi facut aceeasi fapta nu era pacat deoarece era incredintat ca e bine, sau mai bine spus orice ar fi facut, nimic nu putea fi rau deoarece pentru el raul nu exista." - Deci dacă Adam n-ar fi cunoscut ce e bine și ce nu, faptul că a mîncat din pom nu poate fi păcat ("ar fi facut aceeasi fapta nu era pacat deoarece era incredintat ca e bine,"), totuși Biblia arată că e păcat.
"In Noul Testament Iisus a desfiintat problema pacatului primordial " - nu chiar. Consecințele păcatului primordial al lui Adam a fost "moartea". (romani 5:12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, ). În prezent oamenii mor în continuare, deci efectul păcatului lui Adam încă n-a fost înlăturat. (dar cu siguranță va fi înlăturat în curînd, după armaghedon)

Revenind la geneza, Te înțeleg perfect! Întradevăr, dacă citești versetul - ideea pare clară "pomul cunoștinței binelui și răului" și încă și afirmația lui Satan "veți fi ca Dumnezeu cunoscînd binele și răul". Nu știu de ce Dumnezeu a hotărît să fie redate lucrurile în așa mod (poate ca să înțeleagă cei sinceri care vor face cercetări în scripturi cum se spune la Daniel 12:4 Iar tu, Daniel, ţine ascunse aceste cuvinte şi sigilează cartea până la timpul sfârşitului. Mulţi vor umbla încoace şi încolo şi adevărata cunoştinţă va creşte". în plus și Isus îi învăța prin pilde pe care nu le înțelegeau toți iar pentru unii chiar au fost motiv de poticnire).
Dar la fel și despre următoarele versete, pere clar cui i se adresează, unei reptile, unui șarpe - geneza 3:14 Și Iehova Dumnezeu i-a spus șarpelui: „Fiindcă ai făcut lucrul acesta, blestemat să fii între toate animalele domestice și între toate animalele sălbatice ale câmpului! Pe pântece te vei târî și țărână vei mânca în toate zilele vieții tale!
Totuși e cunoscut faptul că i se adresează de fapt lui Satan, fapt dezvăluit și de revelația (apocalipsa) 12:9 Astfel, balaurul cel mare, șarpele cel vechi, cel numit Diavol și Satan, care induce în eroare întregul pământ locuit, a fost aruncat jos. A fost aruncat pe pământ, iar îngerii lui au fost aruncați împreună cu el.

Hai să vedem în linii generale. De ce nu i-a distrus imediat Dumnezeu pe rebeli? De ce a lăsat să treacă atîta timp pentru a soluționa problema?
În Eden au fost ridicate două controverse, s pot oamenii conduce singuri, și 2 pot oamenii să rămînă fideli creatorului din iubire chiar și atunci cînd sunt supuși încercărilor?
Dacă ăi distrugea pe Adam și Eva, în mintea celorlalți îngeri putea să apară întrebarea "dar poate întradevăr oamenii n-au nevoie de conducerea lui Dumnezeu ci se pot conduce singuri stabilinduși norme, de bine și rău. De aceia le-a lăsat o perioadă pentru a se guverna singuri, iar istoria a demonstrat că guvernarea umană sub toate formele încercate a fost un dezastru.
Controversa referitor la integritate reiese clar din cartea Iov. 1:9 Dar Satan i-a răspuns lui Iehova şi a zis: „Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? 10 N-ai ridicat tu un gard în jurul lui, în jurul casei lui şi în jurul a tot ce are el? 11 Dar acum întinde-ţi mâna, te rog, şi atinge-te de tot ce are şi ai să vezi dacă nu te va blestema în faţă".
Evenimentele au demonstrat că Iov a rămas fidel chiar și în încercări. Cel mai bun răspuns la această controversă a fost dat de Isus care a demonstrat că un om perfect poate rămîne fidel chiar și cînd este pus la încercare și persecutat. Deci și Adam ar fi putut rămîne dacă ar fi fost recunoscător Lui Dumnezeu de la care primise tot și nu-și dorea ceva care nu-i aparținea alăturînduse lui Sataî în răzvrătire.
De acia avem convingerea că în curănd sistemul actual de lucruri va fi distrus, la fel Satan și ceilalți îngeri care i sau alăturat. Jertfa de răscumpărare a lui Isus va fi aplicată pe deplin astfel oamenii fideli obținînd viața veșnică pe care Adam a pierdut-o.

Cand am spus ca Iisus a desfiintat problema pacatului primordial m-am referit la faptul ca a facut asta doar pentru cei care sunt ai lui (crestinii), Pentru toti ceilalti este valabil intreg vechiul testament
Daca te referi la moartea fizica ai putea avea dreptate, dar eu ma refer la moartea sufletului. Cand Iisus spune ca cei care sunt ai lui vor trai vesnic nu se refera la moartea trupului deoarece si crestinii mor. In imparatia cerurilor vom primi o alta casa a sufletului, una indistructibila ("care nu rugineste si nu putrezeste")
Cand Adam a mancat fructe din pomul oprit nu cunostea binele si raul, dar a facut pacat deoarece a incalcat o porunca (pacatul este calcarea de Lege (dar si Legea a venit tot prin porunca). Deci el nu a stiut ca este rau daca mananca, dar stia ca va muri deoarece asa i-a spus Dumnezeu (asa cred eu). Greseala lui este ca (naiv cum era) a ascultat de sarpe
Oare Dumnezeu stia ca Adam va manca din pomul oprit?
Daca stia am convingerea ca ar fi gasit o solutie ca sa nu se intample asta. A lasat lucrurile asa deoarece din motive nestiute de oameni, pentru a ajunge in imparatia cerurilor trebuie mai intai sa traiesti pe pamant, asa cum pentru ca fluturele sa ajunga fluture trebuie sa fie mai intai larva a carei corp dispare si sufletul este imbracat in corp de fluture. La fel este si cu un pom, trebuie ca sa fie mai intai o samanta care sa putrezeasca in pamant si din care sa creasca pomul (sufletul nu se schimba ci numai casa lui)

In celalalt raspuns pe care ti l-am dat, lasam sa se intelegeaga ca Dumnezeu stia ce se va intampla si a lasat lucrurile asa deoarece oamenii, pentru a ajunge in imparatia lui Dumnezeu, trebuie mai intai sa traiasca pe pamant.
Diavolul si slujitorii lui (rebelii) au fost lasati pe pamant deoarece (cred eu) era nevoie de ei. Cu ajutorul lor se pot pune la incercare virtutile, iar omul daca nu ar fi calit in acest fel, adica sa traiasca in conditii in care ispita, manipularea, constrangerea si altele ca acestea sunt la tot pasul, nu ar putea (probabil ) sa fie chemat in imparatia cerurilor ca fiu al lui Dumnezeu sau in alte "functii" existente acolo si care astapta sa fie ocupate de oameni
Iti reamintesc faptul ca ceea ce sciu acum sunt doar niste parerei, iar discutia nu poate fi de nici un folos - discutam asaaa..ca sa treaca timpul
Inafara de faptul ca in mintea ingerilor ar fi putut sa apara niste intrebari privitoare la capacitatea oamenilor de a se conduce singuri, si despre care nu stiu nimic, restul celor spuse de tine sunt corecte

" nu cunostea binele si raul, dar a facut pacat deoarece a incalcat o porunca „ bine, dar automat se primește că știe că a încălca o poruncă este rău, altfel n-are sens să dai o poruncă dacă el crede că ori s-o respecte ori nu tot bine e.

Avem atunci o altă temă de discuție, pe ea e bazează multe și de aici pot veni și neînțelegerile.
Sufletul! Ce este? Are omul un suflet nemuritor care supraviețuiește morții corpului?

Da. Unii ii spun suflet, altii spirit, altii (orientalii) eu-l personal, dar in Biblie ii spune duh, duhul omului

Nu stiu cum este - am spus ca nu am studiat vechiul testament si nu stapanesc ceea ce este scris. Nu pot face legaturi cu alte versete pentru ca nu le stiu, ceea ce am facut in legatura cu noul testament a fost sa vad ce a spus Dumnezeu celor dinaintea lui Iisus ca sa pot intelege de ce a trebuit sa schimbe poruncile si in general cam tot ce a fost
" Si zicand :" Nou", Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire "
( Epistola catre Evrei A sf. Apostol Pavel - 8/12)

"" Si zicand :" Nou", Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire " - perfect de acord! Doar cu o corectare mică - e vorba de legământul încheiat cu națiunea israel pe baza legii mozaice, nu că nimic din ce s-a scris în afară de lege nu mai este adevărat și de folos.

Mulțumesc, cam așa și înțelesesem din postările tale.
Ceea ce cred e cam diferit, total diferit. happy
E un subiect mai amplu dar și important.
Să vedem la ce se referă Biblia când se referă la "suflet".
Gen. 2:7: „Iehova Dumnezeu l-a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul a devenit un suflet viu". (Să observăm că în acest verset nu se spune că omului i-a fost dat un suflet, ci se spune că el a devenit un suflet, o fiinţă vie.)
1 Cor. 15:45: „Chiar aşa este scris: «Primul om Adam a devenit un suflet viu». Ultimul Adam a devenit un spirit dătător de viaţă". (Aşadar, cuvântul „suflet" este folosit cu acelaşi sens atât în Scripturile greceşti creştine, cât şi în Scripturile ebraice.)
1 Pet. 3:20: „În zilele lui Noe,... puţini, adică opt suflete, au fost salvaţi prin apă".
Gen. 9:5: „Mai mult, voi cere înapoi sângele sufletelor voastre [sau „viaţa"; în ebraică néphesh]". (Aici se spune că sufletul are sânge.)
Ios. 11:11: „Ei au lovit cu ascuţişul sabiei toate sufletele [în ebraică néphesh] din el". (În acest verset se arată că sufletul poate fi lovit cu sabia, deci aceste suflete nu puteau fi spirite.)
Lev. 24:17, 18: „Dacă un om omoară vreun suflet [în ebraică néphesh] de om, trebuie să fie omorât negreşit. Iar cine a omorât un suflet [în ebraică néphesh] de animal domestic să dea despăgubire pentru el, suflet pentru suflet". (Să observăm că acelaşi termen ebraic redat prin „suflet" este folosit şi cu privire la oameni, şi cu privire la animale.)
Ca rezumat - omul, persoana vie este un suflet, nu se vorbețte în Biblie de suflet în afara corpului uman.
Adam avea perspectiva de a trăi veșnic pe pământ, dacă asculta nu murea. P, edeapsa a fost moartea, Dumnezeu nu i-a spus că dacă va fi neascultător atunci după moarte vei nimeri în iad ci pur și simplu că va muri. Care ste starea morților, sau ce se întâmplă după moarte?
Gen. 3:19: „În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea până te vei întoarce în pământ, căci din el ai fost luat. Căci ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce". (cum nu existase înainte de creare la fel se întorcea într-o stare de inexistență)
Mai este conștient după moarte?
Ecl. 9:5: „Cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic".
Ecl. 9:10: „Tot ce găseşte mâna ta să facă fă cu toată puterea ta, căci în Şeol [Locuinţa Morţilor, BC], locul unde te duci, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoştinţă, nici înţelepciune".
Ps. 146:4: „Spiritul lui iese, el se întoarce în pământ şi în aceeaşi zi îi pier şi gândurile
Ecl. 9:6: „Iubirea lor şi ura lor şi gelozia lor au pierit deja şi nu mai au parte niciodată de ceea ce se face sub soare".
Is. 26:14: „Ei sunt morţi, nu vor mai trăi. Zac neputincioşi în moarte şi nu se vor mai ridica".
Există vreo parte din om care supravieţuieşte morţii corpului?
Ezec. 18:4: „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri".

Am inteles, si iti spun care este parerea mea.
Daca omul moare, in sensul ca pentru el nu mai exista nimic, pe cine va judeca Dumnezeu la judecata de apoi.
In locuinta mortilor se afla cei ADORMITI care va trebui sa fie judecati. Crestinii, sau sfintii dinaintea crestinilor au mers direct in imparatie FARA JUDECATA. Morti definitiv nu cred ca pot exista atata timp cat nu au fost judecati pentru a primi aceasta "condamnare"
Inca ceva - sufletul care nu pacatuieste va trai vesnic? Iisus nu a pacatuit si a murit!

Legamantul era INSASI legea mozaica, adica tot ceea ce a trimid Dimnezeu prin Moise, iar cand s-a schimbat, s-a schimbat LEGAMANTUL, s-a facut UN NOU LEGAMANT. Cei care Cred in Iisus cred si in noul legamant, si au renuntat la cel vechi COMPLET. De aceea tot spun eu ca ei sunt scosi de sub Lege. Ceilalti care traiesc in conformitate cu Vechiul Testament sunt sub Lege si toate celelalte porunci, exact ca cei care au trait inainte de venirea lui Iisus. Cei care tin ambele testamente sunt cei care nu au inteles Evanghelia, sunt dezorientati, si de frica de a nu gresi tin ambele testamente. CE AM SCRIS ACUMA ESTE PAREREA MEA - adevarul il stie doar Dumnezeu

"Legamantul era INSASI legea mozaica," - se poate spune și așa, deși cred că mai corect este că legămîntul, care este și o înțelegere să zicem așa, a fost încheiat pe baza legii. Ok, nu-i tare importantă formularea.
" care traiesc in conformitate cu Vechiul Testament sunt sub Lege si toate celelalte porunci" - prietene, am mai zis-o - 1) nu țin legea mozaică, 2) vechiul testament nu conține doar legea mozaică.

Îmi place discuția. big grin
"pe cine va judeca Dumnezeu la judecata de apoi. " Unii vor fi înviați. biblia spune că plata pentru păcat este mortea. Pavel reconfirmă - romani 6: 7 Fiindcă cine a murit a fost absolvit de păcat.
Deci nu vor fi judecați iar pentru un păcat odată ce au plătit pentru el.
Pavel spune: faptele 24: 15 Și am în Dumnezeu speranța pe care o nutresc și oamenii aceștia: că va fi o înviere atât a celor drepți, cât și a celor nedrepți.
Referitor la cei drepți e clar. Cine sunt ce-i nedrepți? Cei care n-au știut de normele și cerințele lui Dumnezeu și n-au avut ocazia să ia poziție de partea lui sau împotrivă. Dumnezeu este drept și de aceia vor fi înviați, învățați și apoi judecați după faptele pe care le vor face după ce au primit cunoștință. Nu cele anterioare deoarece ai citit că cei care au murit sunt absolviți de păcat, au plătit cu moartea pentru păcate. Cei ca Iuda iscariot care au știut și totuși au ales partea lui Satan nici nu vor fi înviați, de fapt el este numit și "fiul pierzării".
" sfintii dinaintea crestinilor au mers direct in imparatie FARA JUDECATA. " - despre David, un om după inima lui Iehova, spune Isus - ioan 3:13 Niciun om n-a urcat la cer în afară de cel care a coborât din cer, Fiul omului.
faptele 2:34 De fapt, David n-a urcat la ceruri...
Despre Ioan botezătorul, mai mare ca el nu se ridicase nimeni dintre oameni, - „Adevărat vă spun că, dintre cei născuţi din femei, nu s-a ridicat nici unul mai mare decît Ioan Botezătorul. Totuşi, cel mai mic în împărăţia cerurilor este mai mare decît el". — Matei 11:11.
Deci n-a mers nimeni direct, înainte de Cristos.
" sufletul care nu pacatuieste va trai vesnic? Iisus nu a pacatuit si a murit!" - e ceva total diferit, Isus și-a dat viața ca preț de răscumpărare, n-a murit ci a fost ucis.
Aș vrea șă știu și ce crezi despre celelalte versete referitoare la starea morților. Deoarece concluzia pe care o tragem trebuie să fie în armonie cu toate versetele ce se referă la acest subiect (cum de fapt și spuneai mai înainte că faci atunci cînd studiezi biblia) și nu doar cu unele.
Succes.

"Cei care au murit " - se refera la cei nascuti din nou, adica morti pentru viata aceasta (desi ei traiesc ) si traind pentru cea viitoare
Nicidecum! Noi care am murit pacatului, cum vom mai trai in pacat? (Rom.6:2)
Iar daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si vietui impreuna cu El, (Rom.6:8)
Iar eu am murit! Si porunca, data spre viata, mi s-a aflat a fi spre moarte. (Rom.7:10)
Caci, eu, prin Lege, am murit fata de Lege, ca sa traiesc lui Dumnezeu. (Gal.2:19)
Vrednic de crezare este cuvantul: caci daca am murit impreuna cu El, vom si invia impreuna cu El. (2Tim.2:11)
La judecata de apoi Dumnezeu va judeca pe cei care nu sunt crestini.
Iisus nu putea fi ucis, si nici nu putea sa-si dea viata daca ar fi avut viata vesnica PE PAMANT. El are viata vesnica dar in rai.
Treaba ca nu a mers nimeni inaintea lui Ioan Botezatorul in rai este interesanta dar neadevarata.
"Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor. (Mat.22:32)
"Moise, când l-a văzut, s-a mirat de arătarea aceasta; şi, pe când se apropia să vadă ce este, a auzit glasul Domnului, care i-a zis: „Eu sunt Dumnezeul părinţilor tăi, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov." Şi Moise, tremurând, n-a îndrăznit să se uite.
(fapte 7/31, 32)
Deci inaintea lui Ioan au mai intrat si altii in rai - Eu nu stiu pentru ca nu m-a interesat subiectul acesta, am dat insa citate din care reiese ca au mai ajuns in rai si oameni care au trait inaintea lui Ioan.
Pe mine ma intereseaza mantuirea si viata crestinului

Legamantul era Legea. Din cate stiu legea mozaica este tot ce a venit de la Dumnezeu prin Moise.
In ce priveste legea mozaica, pot spune ca Iisus a confirmat ca prin Moise au venit porunci de la Dumnezeu. Daca cineva (nu tu) respecta acele porunci care nu sunt in contradictie cu Evanghelia este bine, dar daca nu recunoaste ca Iisus L-a scos de sub Lege si tine in continuare legea ca lege si nu ca pe niste invataturi bune, atunci nu este crestin. La fel si cu poruncile care intra in contradictie cu Evanghelia, deoarece tinandu-le pe aceste inseamna ca nu le tine pe ale lui Iisus deoarece nu poti tine doua porunci privitoate la acelasi lucru dar ele sunt diferite (ex. - ori ai voie sa te juri pe cate ceva anume, ori nu ai voie sa te juri pe nimic - nu ai cum sa le tii pe amandoua odata)
Ai spus ca nu tii legea mozaica - stiu ca martorii sunt singura religie (din cate stiu eu ) care intr-adevar traies in conformitate cu Evanghelia si pun accent pe aceasta. Exista insa niste lucruri pe care le-au inteles diferit din cauza ca au raportat noul testament la vechiul testament desi dupa parerea mea sunt doua lucruri diferite, si a explica versete din noul testament cu ajutorul celor din vechiul testament este ca si cum ai incerca sa afli cate Kg. are un Km.
Noi "am murit" fata de legea care ne tinea robi (robii pacatului)
" Dar acum ne-am desfacut de Lege, murind aceluia in care eram tinuti robi, ca noi sa slujim intru innoirea Duhului, iar nu dupa slova cea veche "
( Epistola catre romani a sfantului apostol Pavel)
"Astfel porunca data intai se desfiinteaza, pentru. neputinta si nefolosul ei"
(Epistola catre Evrei a Sfantului apostol Pavel –7/18)
Daca ceva din vechiul testament ar mai fi fost de folos Iisus ar fi propovaduit si acele lucruri, dar Dumnezeu a spus "NOU" si cu acest cuvant a invechit vechea scriptura.
" Si zicand :" Nou", Domnul a invechit pe cel dintai. Iar ce se invecheste si imbatraneste, aproape este de pieire "
( Epistola catre Evrei A sf. Apostol Pavel - 8/12)
Cum explici versetul urmator?
"Cei ce voiti sa va indreptatiti prin lege v-ati indepartat de Hristos, ati cazut din har."
( Epistola catre galateni a sfantului apostol Pavel 5/4)

Încetișor ajungem să analizăm două subiecte! :
pe scurt la acest pe urmă revin la principalul.
"Din cate stiu legea mozaica este tot ce a venit de la Dumnezeu prin Moise.
In ce priveste legea mozaica, pot spune ca Iisus a confirmat ca prin Moise au venit porunci de la Dumnezeu." - Foarte exact.
"au raportat noul testament la vechiul testament desi dupa parerea mea sunt doua lucruri diferite, si a explica versete din noul testament cu ajutorul celor din vechiul testament este ca si cum ai incerca sa afli cate Kg. are un Km" - nu sunt de acord. V.T. arată de unde s-a pornit, cum s-a ajuns...( mă refer la ceea ce nu ține de legea mozaică)
"Cum explici versetul urmator?
"Cei ce voiti sa va indreptatiti prin lege v-ati indepartat de Hristos, ati cazut din har." - la fel ca tine, căutînd să fie declarați drepți prin lucrările legii, lucru imposibil pentru oamenii păcătoși, ei îl resping pe Isus și jertfa sa.
"Dumnezeu a spus "NOU" si cu acest cuvant a invechit vechea scriptura. " - Mircea, fii atent despre ce zice că e învechit. evrei 8:13 traducerea martorilor - 13 Spunând „un legământ nou", el l-a declarat învechit pe primul...
Traducerea cornilescu (ca să nu zici că doar noi așa traducem) 8:13 Prin faptul că zice*: „Un nou legământ", a mărturisit că cel dintâi este vechi,...
Deci a fost făcut alt legămînt în locul celui mozaic. Dar înțeleg și de ce zici tu așa. Traducerea ortodoxă spune "testament" și nu "legămînt", de aici și confuzia. Dar sunt sigur că știi ce este un testament și înțelegi că Dumnezeu n-a încheiat cu Israeliții un "testament" ( testamentul e scris de o persoană pe moarte) ci un legămînt sau o înțelegere, sau o formulare modernă ar putea fi și un contract.

"Daca ceva din vechiul testament ar mai fi fost de folos Iisus ar fi propovaduit si acele lucruri," - le-a predicat evreilor care cunoșteau prima parte a Bibliei de aceia i-a învățat în principal ceea ce nu știau. Dar a făcut și referiri la acea parte a scripturii care nu intra în conținutul legii mozaice, la Adam cu Eva, la Iona care l-a prefigurat, la potopul lui noie care tot prefigurează armeghedonul, poate mai sunt dar nu-mi amintesc la moment. Și Pavel tot s-a referit la scripturile ce nu intrau în legea mozaică pentru a explica de ce a venit Isus și cum ne răscumpără (romani 5; 12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea. 5:19 Căci, așa cum prin neascultarea acelui singur om mulți au ajuns păcătoși, tot așa și prin ascultarea acestuia singur mulți vor ajunge drepți)
Deci a fost anulat primul legămînt și ceea ce ține de el și nu toată Scriptura care era pînă la Isus.

""Cei care au murit " - se refera la cei nascuti din nou, adica morti pentru viata aceasta" - întradevăr, se vorbește și despre o moarte simbolică, cei care se botează "mor" față de modul de viață din trecut și de atunci trăiesc pentru a îndeplini voința lui Dumnezeu, își dedică lui viața.
Dar aceasta nu se referă la tot ce spune Biblia despre moarte. faptul că moartea e consecința păcatului rămîne în vigoare și chiar și Pavel confirmă aceasta, la fel și faptul că la moarte persoana "plătește" pentru păcat și deci nu mai este pentru ce o judeca. De asemenea starea morților care am argumentat-o cu versete. Chiar și Isus, cînd a murit Lazar a asemănat moartea cu un somn profund, în timpul somnului omul nu este conștiemt ce se întîmplă în jurul lui. Dar Dumnezeu poate învia morții așa cum noi trezim un om care doarme.
Ioan 3:16 (cornilescu)Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
Cine va crede să obțină viața veșnică! Dacă sufletul e nemuritor atunci se primeste că oricum toți trăiesc veșnic, doar că după cum zic unii (ortodoxii și alții) unii în rai și alții ăn iad. Dar biblia nu spune " ca să obțină "raiul" ci viața veșnică".

"Iisus nu putea fi ucis, si nici nu putea sa-si dea viata daca ar fi avut viata vesnica PE PAMANT". - Adam dacă nu păcătuia- nu murea, trăia veșnic. Isus s-a născut ca om perfect cum a fost și Adam, și de asemenea putea trăi veșnic deoarece el n-a păcătuit, de aceia și este viața sa un echivalent pentru viața pierdută a lui Adam.

"Treaba ca nu a mers nimeni inaintea lui Ioan Botezatorul in rai este interesanta dar neadevarata.
"Eu sunt Dumnezeul lui Avraam si Dumnezeul lui Isaac si Dumnezeul lui Iacov"? Nu este Dumnezeul mortilor, ci al viilor. (Mat.22:32)" - Hai să vedem tot contextul și la ce se referă.
22:23 În ziua aceea, nişte saduchei, care spun că nu există înviere, s-au apropiat de el şi l-au întrebat 22:28 Deci, la înviere, soţia căruia dintre cei şapte va fi ea... Isus le răspunde - 22: 31 Iar despre învierea morţilor, n-aţi citit ce v-a spus Dumnezeu, când a zis: - citatul tău. Locuri paralele în scriptură - (Luca 20:37) Dar că morții vor fi sculați a dezvăluit chiar Moise în relatarea despre tufa de mărăcini, când îl numește pe Iehova «Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacob».
(Luca 20:38) El nu este un Dumnezeu al celor morți, ci al celor vii, fiindcă pentru el toți sunt vii".
Deci se referă la faptul că morții vor fi înviați, nu că cei morți sunt oarecum vii și conștienți, fapt ce ar face de fapt învierea nelogică.
"Deci inaintea lui Ioan au mai intrat si altii in rai " - de fapt după cum am văzut - nu! Mai ales că aceasta ar contrazice cuvintele lui Isus - „Nimeni nu s–a suit în cer, afară de Cel care S–a coborît din cer, Fiul Omului" (Ioan 3:13).
Totuși respectele mele pentru faptul că nu afirmi asta cu tărie ci doar presupui și recunoști că n-ai cercetat subiectul - " Eu nu stiu pentru ca nu m-a interesat subiectul acesta,".
Succes și o zi bună.

A incerca sa explici versete din noul testament cu ajutorul celor din vechiul testament suna cam asa :
"Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră, fiindcă nu sunteţi sub lege, ci sub har."
( Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel - 6/14)
A explica acest citat cu ajutorul vechiului testament suna cam asa :
„Tu eşti născut cu totul în păcat", i-au răspuns ei, „şi vrei să ne înveţi pe noi?" Şi l-au dat afară. "
(Ioan - 9/34)
Asa a dat replica preotii lui Iisus in conformitate cu vechiul testament, desi erau voci care sustineau ca si in perioada vechiului testament erau oameni fara de pacat :
"Sunt curat, sunt fara pacat, sunt fara prihana, nu este faradelege in mine. (Iov.33:9)
Cu alte cuvinte, pacatul nu are stapanire asupra noastra dar cu toate aste nu este om fara de pacat datorita pacatului primordial. Acest tip de explicatie este non-sens, nu are nici o logica
Daca notiunea de "vechiul testament" nu ar fi existat Cornilescu nu ar fi folosit-o. Eu cred ca testamentul vechi a fost fagaduinta data de Dumnezeu lui Avram si semintei lui. Cand spun "semintei lui" ma refer la Iisus si chiar si la crestini. Legea practic, nu face parte din vechiul testament deoarece a fost data mai tarziu si EA este legamantul facut de Dumnezeu cu evreii.
A fost anulat legamantul - De acord
Dar nu si toata scriptura - nu stiu, nu am studiat asta, deoarece nu zideste. Nu am studiat nici zeii Greciei antice, nici Coranul, nici vechile scrieri (budiste si nu numai )ale orientului, si asta pentru ca sunt crestin si ma raportez la invatatura lui Hristos. Restul este istorie, interesanta dar atat.

""Căci păcatul nu va avea stăpânire asupra voastră..." - cîteva versete înainte se explică în ce fel să nu stăpânescă păcatul asupra noastră - 12 Păcatul să nu mai domnească deci în corpurile voastre muritoare ca să ascultați de dorințele lor. 13 Și să nu mai prezentați mădularele voastre păcatului ca arme ale nedreptății, ci prezentați-vă pe voi înșivă lui Dumnezeu ca vii, din morți cum erați, și prezentați-i mădularele voastre lui Dumnezeu ca arme ale dreptății.
Adică ne împotrivim dorințelor păcătoase ale corpurilor noastre imperfecte, dacă le-am da curs am fi robii păctului fiindcă ne supunem. Dar ne împotrivim și facem ce este plăcut lui Dumnezeu.

"A explica acest citat cu ajutorul vechiului testament suna cam asa :
„Tu eşti născut cu totul în păcat", i-au răspuns ei, „şi vrei să ne înveţi pe noi?" Şi l-au dat afară. "
(Ioan - 9/34)
Asa a dat replica preotii lui Iisus in conformitate cu vechiul testament," - n-am înțeles de ce adică așa s-ar explica? Și replica rspectivă a fost adresată de fapt orbului vindecat, nu lui Isus.

"Cu alte cuvinte, pacatul nu are stapanire asupra noastra dar cu toate aste nu este om fara de pacat datorita pacatului primordial. Acest tip de explicatie este non-sens, nu are nici o logica " - am scris mai sus în ce sens nu mai are stăpînire asupra noastră.

"Daca notiunea de "vechiul testament" nu ar fi existat Cornilescu nu ar fi folosit-o. Eu cred ca testamentul vechi a fost fagaduinta data de Dumnezeu lui Avram si semintei lui. Cand spun "semintei lui" ma refer la Iisus si chiar si la crestini. Legea practic, nu face parte din vechiul testament deoarece a fost data mai tarziu si EA este legamantul facut de Dumnezeu cu evreii. " - nu ne prea înțelegem cu noțiunea.
În general, vechiul tetament este prima parte a bibliei de la geneza la Maleahi. El conține informații despre creare, despre legămîntul Avraamic (Iehova i-a spus: „Ieşi din ţara ta, dintre rudele tale şi din casa tatălui tău şi du-te în ţara pe care ţi-o voi arăta. Voi face din tine o naţiune mare, te voi binecuvânta şi îţi voi face un nume mare, iar tu să fii o binecuvântare pentru alţii. Îi voi binecuvânta pe cei ce te binecuvântează şi îl voi blestema pe cel ce te blestemă şi prin tine se vor binecuvânta toate familiile pământului" (Gen. 12:1-3). Aceasta este prima consemnare a legământului avraamic, legământul pe care Iehova Dumnezeu l-a încheiat cu Avraam.), legămîntul legii moaice, si alte detalii istorice. Confuzia era în traducerea ortodoxă care numește legămîntul legii "vechiul testament", de aceia nu e clar la ce se referă. N-am nici o obiecție că Cornilescu folosește denumirea "V.T." deoarece nu o face cu referire la lege ci la prima parte a Bibliei.
"nu am studiat asta, deoarece nu zideste" - cum să zic, spunea el Pavel -. 4 Căci tot ce a fost scris mai înainte a fost scris pentru instruirea noastră, pentru ca prin perseverența noastră și prin mângâierea din Scripturi să avem speranță.
happy

N-am vrut să comentez inițial ca să nu fie prea mult, dar nu m-am putut abține, mai als că s-ar lăsa o impresie falsă că ar exista oameni fără păcat în afară de Isus, oameni ce n-au moștenit păcatul originar.
""Sunt curat, sunt fara pacat, sunt fara prihana, nu este faradelege in mine. (Iov.33:9)"
altă traducere sună "9 «Sunt pur, n-am nicio fărădelege;
sunt curat, n-am nicio nelegiuire". Dar chiar luînd în considerare prima traducere - sunt cuvintele lui Elihu, nu ale lui Iov, și dacă folosești trimiterile de la versetul dat vezi ce a spus Iov despre sine - (Iov 16:17) deşi în mâinile mele nu există violenţă, iar rugăciunea mea este curată.
(Iov 23:11) Piciorul meu s-a ţinut de paşii lui; am păzit calea lui şi nu mă abat de la ea.
(Iov 29:14) Mă îmbrăcam cu dreptate şi ea mă acoperea. Justiţia îmi era mantie şi turban.
Deci nu afirmă că este fără păcat, altfel ar contrazice Biblia -( romani 3: 23 Căci toți au păcătuit și nu ajung la gloria lui Dumnezeu,) ci că respecta normele și legile lui Dumnezeu care le cunoștea la moment.

Atunci cand spune "sunt pur ", sau "sunt farta pacat" eu cred ca Iov este destul de explicit si nu mai este necesar ca noi sa subintelegem altceva din alte versete care nu sunt la fel de explicite
Asta e parerea mea, si eu am convingerea ca cei care sunt crestini sunt SFINTI (dealtfel asa se si numeau in vremea apostolilor) si sunt fara de pacat.
Si tot parerea mea este ca Iov afirma ca este fara pacat si nu exista nici un citat din cele pe care tu le-ai dat din care sa reiese ca ar fi facut vreun pacat. Tu pleci de la ideea ca nu este nimeni fara pacat, dupa care cauti sa gasesti vreo aluzie la faptul ca Iov ar face totusi cate ceva rau, dar daca punctul tau de plecare (nu este om fara pacat )este gresit? Iov spune ca nu are pacat!

"Caci pacatul nu va avea stapanire asupra voastra "
Daca spune ca nu va avea stapanire atunci ASA ESTE. Faptul ca in corpurile noastre sa nu mai existe dorinte care duc la pacat este logic deoarece crestinii TRAIESC POTRIVIT INVATATURII LUI IISUS, deci nu fac fapte rele. Crestinilor li se spune ca pacatul nu va mai avea stapanire asupra lor nu oamenilor de rand care traiesc sub Lege si alte multe porunci din Vechiul Testament
Pavel se referea la evrei - tot ce a fost scris inainte a fost ca un indreptar dat pana la venirea lui Iisus, si acest indreptar era intr-adevar pentru instruirea lor

Tu ai scris :
Ioan 3:16 (cornilescu)Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
Si exact asa este - crestinii care cred in Iisus au viata vesnica iar ceilalti sun asa cum soui tu - au pacate si vor fi judecati
Ai spus :
"Iisus putea trai vesnic ". Nu ai de unde sa stii
"viata sa este un echivalent pentru viata pierduta a lui Adam". Neclar (nu inteleg ).

"cand spune "sunt pur ", sau "sunt farta pacat" eu cred ca Iov este destul de explicit " - o mică corectare, deși am menționat-o, Nu Iov spune ci Elihu.
"Tu pleci de la ideea ca nu este nimeni fara pacat," - deoarece aceasta spune Biblia, și mă refer la păcatul moștenit. Și nu am avut în vedere că Iov păcătuia făcînd ceva rău, nu, în privința aceasta e un exemplu, ci la faptul că ca și toți oamenii a moștenit păcatul și ca rezultat - moartea.

Cum înțelegi tu "răscumpărarea"? Cum ne-a răscumpărat Isus? De ce pentru aceasta era neapărat nevoie să moară?
1 timotei 2:, 6 care s-a dat pe sine ca răscumpărare corespunzătoare pentru toţi — despre aceasta se va depune mărturie la timpul fixat
Ca să avem o bază comună de la care să pornim, altfel putem vorbi ca surdul cu mutul. happy

Orice mare preot, pentru a sfinti pe cei din biserica lui, trebuie sa aduca o jertfa (un taur, un berbec, etc) si cu sangele acestuia sa se sfinteasca pe el si pe ceilalti din biserica.
Iisus a devenit Mare Preot peste casa lui Dumnezeu, si ca orice mare preot trebuia sa aduca si El o jertfa, si El s-a adus pe Sine ca jertfa, o singura data (nu in fiecare an, cum aduceau ceilalti mari preoti ). In acest fel El a dobandit vesnic acasta titulatura (nu stiu cum sa o numesc) de mare preot, prin urmare am fost luati (CUMPARATI prin jerta lui, adica sangele lui cu care ne-a sfintit vesnic) de la celalti mari preoti, si vom avea mare preot pe Iisus si asta vesnic. In acest fel ceilalti mari preoti NU MAI AU CA ENORIASI PE CRESTINII LUI IISUS. Ei exista (sau mai bine spus ar trebui sa existe) pentru cei care nu sunt ai lui Iisus, si au ales sa traiasca in continuare sub Lege. Acestia au pacate si probabil au nevoie de cineva sa ii sfinteasca anual asa cum era inainte

Am inteles ce vrei sa spui. Oricum ai fi de corect tot vei avea cel putin un pacat, adica pacatul primordial. Ma intreb insa, cei care ajung sa traiasca in imparatia cerurilor vor fi cu totii pacatosi?

Acum te înțeleg mai bine dar totuși nu pe deplin.
"Orice mare preot, pentru a sfinti pe cei din biserica lui, trebuie sa aduca o jertfa (un taur, un berbec, etc) si cu sangele acestuia sa se sfinteasca pe el si pe ceilalti din biserica." - dar de ce anume ea necsară jertfa?
" El s-a adus pe Sine ca jertfa, o singura data (nu in fiecare an, cum aduceau ceilalti mari preoti )." - de ce nu puteau unul dintre ceilalți mari peoți să se aducă pe sine jertfă o dată?
Cum adică "am fost cumpărați de la ceilalți mari preoți?"

Am fost cumparati de la ceilalti preoti deoarece eram enoriasii lor. Acuma suntem enoriasii lui Iisus. De la cine altcineva puteam fi cumparati? SA SCHIMBAT PREOTIA!
Nici unul dintre ceilalti preoti nu capata titulatura de mare preot in cortul din rai deoarece nu primise porunca de la Dumnezeu sa faca aceasta jertfa (ei nu puteau bea acel pahar, nu aveau nivelul necesar de sfintenie). Jertfa era necesara pentru ca numai cu sange se poate sfinti ceva, iar sangele este viata, deci nu se putea lua sangele cuiva fara sa i se ia viata. Probabil ca de asta si Iisus a fost intepat cu lancea in coasta pentru ca sa se produca acea varsare de sange
TOT CE AM SCRIS ACUMA este o parere de a mea, eu nu am stat sa analizez lucruri care ma depasesc, si ma depasesc deoarece nu sunt informatii suficiente si fara informatii nu este indicat sa ai prea multe pareri deoarece pot f. usor sa fie gresite. Asa au facut multi pe desteptii si au ajuns la teorii care contrazic esenta Evangheliei - e ultima data cand mai scriu pareri de ale mele deoarece nu au nici o valoare, asa ca ma voi rezuma la acele idei care pot fi confirmate EXPLICIT de versete

"TOT CE AM SCRIS ACUMA este o parere de a mea" - am înțeles acest lucru, și cum zic rușii - orice părere are dreptul la ființă.
Să scriu și părerea mea referitor la răscumpărare, cam diferită de a ta.
Unele lucruri le-am mai scris și se primește că mă repet dar ca să fie un tot întreg voi scrie, sper să nu te superi. happy

Cuvântul „răscumpărare" se referă, în general, la două lucruri. În primul rând, este prețul plătit pentru eliberarea cuiva sau pentru a obține din nou un lucru vândut. În al doilea rând, este prețul care acoperă valoarea ori costul unui lucru.
Răscumpărarea este măsura luată de Iehova pentru a-i elibera pe oameni din păcat și moarte (Efeseni 1:7)
Adam a fost creat perfect, ca locuință a primit paradisul (grădina Eden) și avea sarcina de a umple pămîntul cu urmași perfecți ca și el, să extindă acel paradis pe tot pămîntul și să stăpînească peste creația animală.(Geneza 1:28-30) Urma să moară doar dacă încălca porunca simplă primită (geneza 2:16, 17). Totuși primii oameni l-au crezut pe Satan și au încălcat porunca. Astfel prin Adam a intrat păcatul și moartea ca consecință. (romani 5:12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, fiindcă toți au păcătuit.) Adam a avut urmași doar după ce a păcătuit și ca urmare toți urmașii au moștenit acel "defect" cauzat de păcat, imperfecțiunea, care duce l-a moarte, de aceia toți urmașii lui mor. Când Adam a păcătuit, el s-a „vândut" pe sine și ne-a „vândut" și pe noi ca sclavi păcatului și morții (Romani 7:14). Există vreo speranță pentru noi? Da, există. Răscumpărarea.
Dacă Dumnezeu pur și simplu îi ierta - el încălca propriile norme de dreptate, de aceia era nevoie de o răscumpărare.
Niciunul dintre noi nu ar fi putut plăti prețul de răscumpărare pentru viața perfectă pierdută de Adam. De ce? Deoarece toți suntem imperfecți, sau păcătoși (Psalmul 49:7 niciunul nu poate să-l elibereze pe fratele său,
nici să-i dea lui Dumnezeu o răscumpărare pentru el
 8 (și prețul de răscumpărare al sufletului lor este atât de mare,
încât rămâne neplătit pe timp indefinit), ( Jertfele aduse de Israeliți nu puteau acoperi prețul necesar -, Pavel a spus că, deşi aveau o anumită valoare, jertfele de animale nu făceau decât să le amintească israeliţilor că erau păcătoşi şi că aveau nevoie de o jertfă superioară pentru ca păcatele să le fie înlăturate complet. Da, Legea era „o umbră a lucrurilor bune viitoare, dar nu realitatea acestor lucruri" (Evr. 10:10 De fapt, deoarece Legea este doar o umbră a lucrurilor bune viitoare, dar nu realitatea acestor lucruri, oamenii nu pot niciodată cu aceleaşi jertfe pe care le oferă neîncetat, an de an, să-i facă perfecţi pe cei care se apropie de Dumnezeu. 2 Altfel, n-ar fi încetat oare oferirea acestor jertfe, dat fiind că aceia care îndeplinesc un serviciu sacru şi care ar fi fost curăţiţi o dată pentru totdeauna n-ar mai avea păcate pe conştiinţă? 3 Dimpotrivă, prin aceste jertfe se aduce aminte de păcate an de an, 4 căci este imposibil ca sângele de tauri şi de ţapi să înlăture păcatele. )
Pentru a putea fi plătită răscumpărarea, era nevoie de altă viață umană perfectă. De aceea, Biblia o numește „răscumpărare corespunzătoare" (1 Timotei 2:6 care s-a dat pe sine ca răscumpărare corespunzătoare pentru toţi — despre aceasta se va depune mărturie la timpul fixat ). Răscumpărarea trebuia să aibă aceeași valoare ca viața pe care a pierdut-o Adam.
Iehova l-a trimis pe pământ pe Fiul său mult iubit, Isus. El n-a avut un tată uman și n-a moștenit păcatul. De aceia Isus, care nu a păcătuit niciodată, și-a dat viața perfectă ca răscumpărare (1 Corinteni 15:45). Viața lui perfectă a putut fi folosită pentru a înlătura moartea în cazul tuturor copiilor lui Adam (1 Corinteni 15:21 Căci, având în vedere că moartea vine printr-un om, învierea morților vine tot printr-un om. 22 Fiindcă, așa cum toți mor prin Adam, tot așa toți vor fi readuși la viață prin Cristos)
Cum a fost plătită răscumpărarea? Isus și-a oferit viața ca jertfă de răscumpărare. În anul 33 e.n., în ziua de 14 nisan (potrivit calendarului evreiesc), Iehova le-a permis dușmanilor lui Isus să-l omoare (Evrei 10:10). După trei zile, Iehova l-a înviat pe Isus, dar nu ca om, ci ca ființă spirituală. Mai târziu, când Isus s-a întors la Tatăl său în cer, el i-a prezentat lui Iehova valoarea vieții sale umane perfecte, date ca răscumpărare (Evrei 9:24). Datorită faptului că răscumpărarea a fost plătită, noi putem să fim eliberați din păcat și moarte. ( Romani 3:23 Căci toți au păcătuit și nu ajung la gloria lui Dumnezeu, 24 fiind declarați drepți prin bunătatea sa nemeritată ca dar, datorită eliberării prin răscumpărarea plătită de Cristos Isus )

Tot ce ai scris acum e tot o parere, numai ca este parerea unuia dintre cei de la care inveti tu. In orice caz, eu nu agreez parerea lui, nici pe a mea macar, agreez doar ceea ce este CERT, ceea ce Dumnezeu transmite ca informatie prin Iisus CRESTINILOR.

Te înțeleg, las să fie tot părere. Totuși am argumentat Biblic totul. Atât din vechiul testament, (geneza și alte, care n-au treabă cu legea ci arată de de am ajuns în starea asta și de ce de fapt a fost nevoie de răscumpărare) cît și di noul testament care e adresat creștinilor și e de fapt în armonie cu cealaltă parte a bibliei deoarece de fapt are un singur autor.
P.S. Aș vrea să știu unde crezi că greșesc și să-mi arăti acest lucru cu Biblia.

O sa caut prin cele ce ai spus, dar acum sunt cam ocupat, cred ca maine.

Curăţindu-vă sufletele prin ascultarea de adevăr, spre nefăţarnică iubire de fraţi, iubiţi-vă unul pe altul, din toată inima, cu toată stăruinţa, Fiind născuţi din nou nu din sămânţă stricăcioasă, ci din nestricăcioasă, prin cuvântul lui Dumnezeu cel viu şi care rămâne în veac.
(Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru – 1/22, 23)
In acest verset se spune ca suntem NASCUTI DIN NOU DIN SAMANTA NESTRICACIOASA, si ca sufletele sunt curatate prin ascultarea cuvantului (curatate de pacate si nu se spune de nici o exceptie)
"Despre Acesta mărturisesc toţi proorocii, că tot cel ce crede în El va primi iertarea păcatelor, prin numele Lui. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toţi cei care ascultau cuvântul."
(Faptele Sfinţilor Apostoli – 10/43, 44)
Cel ce crede in IIsus va primi IERTAREA PACATELOR (nu este specificata nici o exceptie)
Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.
Sfânta Evanghelie după Ioan – 17/17
"Deci pocăiţi-vă şi vă întoarceţi, ca să se şteargă păcatele voastre,"
(Faptele Sfinților Apostoli – 3/19)
"Despre Acesta mărturisesc toţi proorocii, că tot cel ce crede în El va primi iertarea păcatelor, prin numele Lui. Încă pe când Petru vorbea aceste cuvinte, Duhul Sfânt a căzut peste toţi cei care ascultau cuvântul."
Va primi iertarea pacatelor fara a se preciza vreo exceptie. Daca ar exista o exceptie, si anume pacatul primordoal versetul care urmeaza nu mai poate fi explicat :
Dar daca umblam in lumina, dupa cum El insus este in lumina, avem partasie unii cu altii; si singele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curateste de orice pacat. (1Ioa.1:7)
Ne curateste DE ORICE PACAT!
Că de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om şi învierea morţilor.
In acest verset se spune ca moartea a venit printr-un singur om (moartea datorita pacatului), iar invierea mortilor (datorita iertarii pacatului) tot printr-un Om a venit. Deci IIsus a iertat pacatul lui Adam!
"Pentru că plata păcatului este moartea, iar harul lui Dumnezeu, viaţa veşnică, în Hristos Iisus, Domnul nostru."
(Romani - 6/23)
Plata pacatului este moartea - ce este viata pe care a daruit-o IIsus celor ce iL urmeaza?
" Şi darul fără plată nu vine ca prin acel unul care a păcătuit; căci judecata venită de la unul a adus osânda; dar darul fără plată, venit în urma multor greşeli, a adus o hotărâre de iertare."
(Romani 5/16)
"Căci, după cum prin neascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur Om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi."
(Romani 5/19)
NEPRIHĂNÍT, -Ă, neprihăniți, -te, adj. Care este fără prihană, fără păcat, fără vină, pur, curat, nepătat, imaculat;
Deci neprihanit inseamna fara pacat, si asa sunt crestinii, cei ce asculta de Iisus
"pentru ca, după cum păcatul a stăpânit dând moartea, tot aşa şi harul să stăpânească dând neprihănirea, ca să dea viaţa veşnică, prin Isus Hristos, Domnul nostru."
(Romani 5/21)
Bineinteles ca tu o sa spui ca tot ce am scris se refera numai la pacatele facute sub Lege, dar eu nu am inteles asa

"Bineinteles ca tu o sa spui ca tot ce am scris se refera numai la pacatele facute sub Lege," -Ba de loc.
De fapt tot ce ai scris arată că suntem eliberați din sclavia păcatului prin jertfa lui Isus, și cu asta suntem de acord ambii, discutam un pic despre alt subiect, cum anume suntem răscumpărați de jertfa lui Isus și de ce era nevoie ca el să ne răscumpere și nu un om obișnuit.
Un dezacord este doar cu privire la timpul cînd suntem eliberați definitiv din sclavia păcatului. Am fost deja sau vom fi, în viitor?
Ținînd cont că moartea intrată prin Adam încă domnește în noi e clar că n-am fost eliberați de ea.
""Căci, după cum prin neascultarea unui singur om, cei mulţi au fost făcuţi păcătoşi, tot aşa, prin ascultarea unui singur Om, cei mulţi vor fi făcuţi neprihăniţi."
(Romani 5/19)
NEPRIHĂNÍT, -Ă, neprihăniți, -te, adj. Care este fără prihană, fără păcat, fără vină, pur, curat, nepătat, imaculat; " - tu singur ai dat citatul și explicația, atrage atenția ce a spus Pavel " vor fi făcuți", nu "sunt făcuți neprihăniți".
Revelația (apocalipsa) de asemenea arată că eiberarea definitivă de sub păcat și readucerea la starea perfectă e de domeniul viitorului (apropiat de altfel) 21: 3 Atunci am auzit un glas puternic de la tron care zicea: „Iată! Cortul lui Dumnezeu este cu oamenii! El va locui cu ei și ei vor fi popoarele sale. Și Dumnezeu însuși va fi cu ei. 4 El va șterge orice lacrimă din ochii lor și moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut".
Și cum am mai scris, cred că convingerile care le avem trebuie să fie în armonie cu toată scriptura, dacă concluzia noastră contrazice vreun verset înseamnă că am tras concluzii greșite, nu că Biblia se contraice, nu?
Ioan le scrie celor care deja erau creștini 1 ioan 1:8 Dacă spunem: „N-avem păcat", ne inducem singuri în eroare şi adevărul nu este în noi. Și 2:1Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept.
Dacă cei ce deja sunt creștini tot mai pot păcătui și uneori o mai fac din cauza imperfecțiunii, înseamnă că încă n-am fost eliberați pe deplin din "moștenirea " rămasă de la Adam.

"pentru ca, dupa cum PACATUL A STAPANIT dand moartea, tot asa si HARUL SA STAPANEASCA dand neprihanirea, ca sa dea viata vesnica, prin Isus Hristos, Domnul nostru." (Rom.5:21)
O sa spui ca nu este precizat cand anume sa stapaneasca. Parerea mea este ca atunci cand il ai, atunci stapaneste, iar crestinii IL AU. Harul da viata vesnica, iar viata nu cred sa stea la un loc cu moartea (care stapaneste asupra crestinilor din cauza pacatului primordial).
Hai sa vedem ce urmeaza :
"intrucat stim ca Hristosul inviat din morti nu mai moare: moartea nu mai are nicio stapanire asupra Lui." (Rom.6:9)
"Fiindca prin moartea de care a murit, El a murit pentru pacat, o data pentru totdeauna; iar prin viata pe care o traieste, traieste pentru Dumnezeu." (Rom.6:10)
Deci aici se spune ca Iisus a murit pentru pacat, si asta in sensul ca NICI UN PACAT nu mai poate avea stapanire niciodata asupra Lui (eu asa am inteles, si asa e logic).
intrucat stim ca Hristosul inviat din morti nu mai moare: moartea nu mai are nicio stapanire asupra Lui. (Rom.6:9)
Daca moartea nu mai are stapanire asupra Lui este limpede ca in el nu mai exista nimic care sa duca la moarte (adica nu exista pacat )
Dar sa vedem ce efect are botezul asupra crestinului:
"Nu stiti ca toti cati am fost botezati in Isus Hristos, am fost botezati in moartea Lui?" (Rom.6:3)
Ce inseamna ca am fost botezati in moartea Lui?
"Noi deci, prin botezul in moartea Lui, am fost ingropati impreuna cu El, pentru ca, dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua. "(Rom.6:4)
Eu gasesc logic urmatoarele lucruri:
- "Am fost ingropati impreuna cu El". Nimeni nu este ingropat pana nu moare, deci suntem si noi morti pentru pacat EXACT CA SI IISUS.
- "dupa cum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, tot asa si noi sa traim o viata noua". Ce este nou in viata pe care o traim, daca traim ca si inainte cu pacatul primordial? Viata este una noua prin faptul ca nu mai stapaneste pacatul asupra noastra deoarece suntem morti pentru pacat, ci stapaneste HARUL CARE DA NEPRIHANIREA :
"pentru ca, dupa cum pacatul a stapanit dand moartea, tot asa si harul sa stapaneasca dand neprihanirea, ca sa dea viata vesnica, prin Isus Hristos, Domnul nostru. "(Rom.5:21)
Cand harul da neprihanirea? - simplu, atunci cand avem, iar crestinii IL AU

"aici se spune ca Iisus a murit pentru pacat, si asta in sensul ca NICI UN PACAT nu mai poate avea stapanire niciodata asupra Lui (eu asa am inteles, si asa e logic).
intrucat stim ca Hristosul inviat din morti nu mai moare: moartea nu mai are nicio stapanire asupra Lui. (Rom.6:9)
Daca moartea nu mai are stapanire asupra Lui este limpede ca in el nu mai exista nimic care sa duca la moarte (adica nu exista pacat )" -Așa! Cu o mică precizare - păcatul nici n-a avut stăpânire peste el nicio dată, Isus n-a păcătuit și nici n-a moștenit păcatul de la Adam.
Cît privește creștinii, spre deosebire de Isus care a murit literal, Pavel spune că noi suntem morți pentru păcat, dar desigur simbolic.
" Ce este nou in viata pe care o traim, daca traim ca si inainte cu pacatul primordial? "- eu zc că nou este că trăim deacum ca să facem voința Tatălui și că avem speranța vieții veșnice.
Tu socoți că creștinii sunt deja eliberați de păcatul moștenit. OK! Să ne aducem aminte că oamenii au început să moară din cauza păcatului lui Adam (romani 5:12 De aceea, așa cum printr-un singur om a intrat păcatul în lume și prin păcat moartea, și astfel moartea s-a extins la toți oamenii, fiindcă toți au păcătuit.) Dacă suntem eliberați - de ce toți oamenii continue să moară? Și cum înțelegi cuvintele lui Ioan - 1 ioan 1:8 Dacă spunem: „N-avem păcat", ne inducem singuri în eroare şi adevărul nu este în noi. Și 2:1Copilaşii mei, vă scriu aceste lucruri ca să nu comiteţi vreun păcat. Şi totuşi, dacă cineva comite un păcat, avem un ajutor la Tatăl: pe Isus Cristos, cel drept?

Proverbe 27:17 Fierul ascute fierul. Tot așa, un om ascute fața altui om.
Îmi place când oamenii judecă și aută să afle mai multe, ai cu cine discuta. Spre deosebire de majoritatea care cred un anumit lucru deoarece "așa am apucat de la străbuni", "așa spune popa" și așa fac toți".
Sper să continuăm tot așa
Succes

Hai sa gandim altfel. Daca tu stii ca toata lumea mai are un pacat si anume cel primordial, ce avantaj practic ai in plus fata de mine care cred ca nu am nici un pacat? Ce pierd eu?

Dacă mai simplu - unul din noi înseamnă că crede un lucru greșit (dar la 2 timotei spune pavel că un creștin va fi "pe deplin competent"). Și de fapt în dependență de ce credem în această privință din ea reies alte convingeri.
Și totuși, ce crezi cu referire la întrebarea precedentă, de ce încă murim?

Crestinii au viata vesnica cu sau fara pacatul primordial, cu sau fara respectarea sabatului, cu sau fara post, si fara a fi necesar sa cunoasca absolut tot ci sa faca ceea ce face din credinta, ca pentru Dumnezeu si raportat la virtutile din Evanghelie
Daca pentru tine este valabil versetul cu "deplin competent", pentru mine se potriveste alt verset :
"Pentru ca IN PARTE CUNOASTEM si in parte proorocim." (Cor1.13:9)

La moment lucrez la o comandă și de aceia răspund doat în zilele libere.
"Crestinii au viata vesnica cu sau fara pacatul primordial, " - adică? Asta și te întrebasem - dacă cum spuneai nu mai suntem păcătoși în nici un fel - de c toți totuși continue să moară?
""Pentru ca IN PARTE CUNOASTEM si in parte proorocim." (Cor1.13:9)" - dar mai departe spune - 10 dar, când va veni ceea ce este complet, ceea ce este parțial va fi înlăturat.
și încă - În prezent cunosc parțial, însă atunci voi cunoaște exact, cum și eu sunt cunoscut exact de Dumnezeu.
Am mai menționat înainte ce i se spusese lui Daniel 12:4 Iar tu, Daniel, ţine ascunse aceste cuvinte şi sigilează cartea până la timpul sfârşitului. Mulţi vor umbla încoace şi încolo şi adevărata cunoştinţă va creşte".
Totuși nu asta discutam ci cum ne răscumpără (și din ce) Cristos.
Deci?
happy

- Vom muri, acum in viata asta, dar vom fi inviati asa cum a fost si Iisus si vom trai vesnic (adica nu vom mai muri ).
- In viata asta vom cunoaste in parte - in viata vesnica de dincolo vom sti totul
In viata asta avem un statut, iar in cea urmatoare altul.
In viata asta ne este frig, foame si nu putem cunoaste totul - In viata urmatoare nu ne va mai fi frig, foame si vom cunoaste totul. Acuma imi este foame din cauza pacatului primordial?, sau pentru ca am o altfel de viata, diferita de cea de dincolo?

"este foame din cauza pacatului primordial?" - desigur că nu, ci pentru că așa am fost creați - avem nevoie de hrană pentru a trăi. Și Adam avea nevoie de hrană chiar și înainte de păcat.
" In viata urmatoare nu ne va mai fi frig, foame si vom cunoaste totul" - mai ții minte care era scopul lui Dumnezeu când l-a creat pe Adam, unde aveau să locuiască oamenii? Pe pământ sau în cer?

Nu intelege de ce ma tii pe un subiect, total lipsit de importanta, si nu abordezi subiecte cu adevarat importante. De ce nu spui nimic despre sabat, care este un subiect extrem de sensibil si neexplicat suficient in Biblie?, sau despre cum trebuie organizata o biserica crestina?, sau orice altceva actual (nu istorie) care este de folos ACUM!

Scuze prietene, dar cum este lipsit de importanță subiectul răscumpărării?
Nu e doar istorie. isaia 55: 10 Căci aşa cum ploaia bogată şi zăpada coboară din ceruri şi nu se mai întorc acolo până nu satură pământul şi nu-l fac să rodească şi să încolţească, pentru a da sămânţă semănătorului şi pâine celui ce mănâncă, 11 tot aşa va fi şi cuvântul meu, care iese din gura mea. Nu se va întoarce la mine fără rezultat, ci va face negreşit ce-mi place şi va reuşi în lucrul pentru care l-am trimis
Dumnezeu își va îndeplini scopul inițial, nu poate fi împiedicat de Adam cu Satan. Deci nu e doar istorie ci și ce va fi. De aceasta si discutam despre răscumpărare. Datorită ei vom obține viața veșnică pierdută, iar prin intermediului Regatului (sau împărăției) va readuce omenirea ascultătoare la perfecțiunea inițială și va transforma pământul în paradis.
Regele este Isus și împreună cu el sunt un grup relativ mic de oameni care sunt înviați la viață cerească, primesc corpuri spirituale și vor fi regi și preoți împrună cu Isus. (revelația 5:10 și ai făcut din ei un regat și preoți pentru Dumnezeul nostru; și ei vor domni ca regi peste pământ".
(Luca 12:32) Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a găsit de cuviință să vă dea regatul!
(Luca 22:29) Eu închei un legământ cu voi, așa cum Tatăl meu a încheiat un legământ cu mine, pentru un regat,
(2 Timotei 2:12) dacă vom persevera, vom şi domni cu el; dacă îl renegăm, şi el ne va renegawinking

Restul oamenilor ascultători vor locui pe pămînt. („Ferice de cei blînzi, căci ei vor moşteni pămîntul" (Matei 5:5) Psalmul 37:29 Cei drepți vor moșteni pământul
și vor locui pentru totdeauna pe el.)

Cît despre Sabat - făcea parte din legămîntul mozaic și deja nu este obligatoriu pentru creștini.
Era o zi dedicată lui Dumnezeu, închinării. Creștinii nu acordă închinării doar o zi.
Dacă dorești să discutăm despre organizarea adunărilor - se poate. Cum dorești.

Sabatul era ziua de odihna (nu de inchinare), iar in noul testament aceasta zi se schimba si se spune ca este "AZI", "azi" reprezentand ziua in care fiecare a ajuns sa cunoasca adevarul. Sunt multe de comentat aici, de aceea am spus ca e un subiect sensibil, iar in legatura cu acest subiect eu nu dau sfaturi.
Spuneam sa discutam despre organizarea bisericilor. Eu prin "adunare " inteleg ceva diferit de biserica. Cum trebuie sa fie organizata o biserica asa incat toti membrii sa aiba acelasi nivel de trai, (asa cum au fratii intr-o familie), toti sa aiba posibilitatea sa isi aduca aportul lor la binele bisericii in functie de darurile pe care le-a primit de la Sf. Duh, si asa mai departe? Daca imi spui cum s-au organizat martorii nu raspunzi la intrebare deoarece, dupa parerea mea, martorii au facut mai mult decat altii prin faptul ca se ajuta mult mai mult, dar asta nu inseamna ca au facut ce trebuie

Subiectul rascumpararii nu este lipsit de importanta, dar este un subiect simplu de inteles. Ceea ce ai scris tu se poate rezuma la faptul ca "Iisus ne-a sos de sub Lege". Eu nu sunt curioas sa stiu cine mosteneste pamantul, cine obtine functii in regat sau altele de acest gen. Mai este putin pana voi merge si eu pe lumea cealalta, si atunci o sa vad exact ce este

Termenul „sabat" provine dintr-un verb ebraic care înseamnă „a se odihni, a înceta, a se opri". Dar nu avea ca scop doar să se odihnească oamenii un pic. happy
„Aminteşte-ţi de ziua sabatului ca s-o sfinţeşti: şase zile să lucrezi şi să-ţi faci toată munca, dar a şaptea zi este un sabat pentru Iehova, Dumnezeul tău" (Exodul 20:8–10)
"-So sfințești ..pentru Iehova"
" incat toti membrii sa aiba acelasi nivel de trai," - am mai discutat, nici în primul secol nu aveau toți acelaș nivel de trai. Dar se ajutau cînd era nevoie, la fel facem și noi.
"sa aiba posibilitatea sa isi aduca aportul lor la binele bisericii in functie de darurile pe care le-a primit de la Sf. Duh,"- zi mai concret, ca să nu scriu prea mult și poate nu ceea ce ai în vedere.
" martorii au facut mai mult decat altii prin faptul ca se ajuta mult mai mult, dar asta nu inseamna ca au facut ce trebuie" - scrie cum după părerea ta ar trebui să fie organizată o adunare.

"Ceea ce ai scris tu se poate rezuma la faptul ca "Iisus ne-a sos de sub Lege"." -NU!
Ca rezumat ar fi -"ne-a răscumpărat de moartea pe care o moștenim de la Adam!" Isus nu ne-a "răscumpărat" din lege, legea a avut menirea ei spre ai conduce la Cristos. Atâta am discutat și tot degeaba? happy
" Eu nu sunt curioas sa stiu cine mosteneste pamantul, cine obtine functii in regat sau altele de acest gen." - adică nu ești curios să știi ce scop are Dumnezeu?
"Mai este putin pana voi merge si eu pe lumea cealalta, si atunci o sa vad exact ce este" - subiectul răscumpărării îl abordasem ca încă o dovadă a faptului că cei morți nu sunt conștienți, de aceia așteptăm învierea pentru cei dragi care au decedat (dacă la moarte ai merge în altă lume învierea n-are sens și biblia minte cănd spune Ecl. 9:5: „Cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic".)

Parerea mea nu conteaza, citeste Evanghelia si acolo scrie EXACT cum trebuie organizata o biserica (nu o adunare)

Am citit cum trebuie să fie organizată si cred ca asa si facem. Dar se pare ca tu ai o alta parere, spune-o, altfel ce discuţie mai este?
Şi la ce crezi ca se refera "biserică"? Eu cred că la comunitatea persoanelor adunate pentru un scop. Dar tu?

O spun, doar nu e secret!
Capul Bisericii crestine este Mare Preot Domnul nostru Iisus Hristos.
"Şi toate le-a supus sub picioarele Lui şi, mai presus de toate, L-a dat pe El cap Bisericii,"
(Epistola catre Efeseni a Sf. Apostol Pavel – 2/9)
Biserica crestina este o familie in care :
Tatal este Dumnezeu

"Şi voi fi vouă tată, şi veţi fi Mie fii şi fiice", zice Domnul Atotţiitorul."
(Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 6/18)
Fii Lui Dumnezeu sunt crestinii, deci toti frati intre ei
"Căci toţi sunteţi fii ai lui Dumnezeu prin credinţa în Hristos Iisus"
(Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel – 3/26)
Biserica crestina este asemanata si cu trupul lui Hristos, iar membri acesteia cu madularele trupului.
"Iar voi sunteţi trupul lui Hristos şi mădulare (fiecare) în parte."
(Intaia Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel – 12/28)
Asa cum madularele trupului se ajuta intre ele asa si fratii care alcatuiesc biserica trebuie sa se ajute intre ei, si exemplul urmator mi se pare a fi bun :
"când mâna doare, ochii plâng, iar când ochii plâng, mâna șterge lacrimile."
(Autor necunoscut)
Ca in orice familie, si membrii bisericii din vremea apostolilor aveau toata averea in comun

"Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte."
(Faptele Sfinţilor Apostoli – 4/32)
De obste : - care privește sau interesează pe toți, care aparține tuturor
(Dictionarul explicative al lb. romane )
Pana aici, este clar ca Biserica este o familie, o familie cu multi membri, si este organizata tot ca o familie. Asa cum familiile se organizeaza diferit, asa si bisericile vor fi organizate diferit in functie de felul de a fi al membrilor. Membrii bisericii au primit prin Duhul Sfant diferite daruri.
"Că unuia i se dă prin Duhul Sfânt cuvânt de înţelepciune, iar altuia, după acelaşi Duh, cuvântul cunoştinţei.
Şi unuia i se dă întru acelaşi Duh credinţă, iar altuia, darurile vindecărilor, întru acelaşi Duh; Unuia faceri de minuni, iar altuia proorocie; unuia deosebirea duhurilor, iar altuia feluri de limbi şi altuia tălmăcirea limbilor."
(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 12/8-10)
In functie de aceste daruri membrii bisericii vor contribui la bunul mers al bisericii in functie de ce daruri au primit ocupand niste responsabilitati pe care biserica le considera necesare, de ex. – unii se ocupa de agricultura, altii de meditatii cu copiii, altii de reparatii, unii care se pricep explica Evanghelia atunci cand se intrunesc etc, etc.
"Şi el a dat pe unii apostoli, pe alţii prooroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători, Spre desăvârşirea sfinţilor, la lucrul slujirii, la zidirea trupului lui Hristos,"
(Epistola către Efeseni a Sfântului Apostol Pavel – 4/11, 12)
In versetul de mai sus sunt date cateva exemple, dar asta nu inseamna ca sunt toate sau ca sunt obligatorii – sunt exemple! Fiecare ajuta familia in functie de ceeea ce se pricepe sa faca (de darul primit)
"După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora, ca nişte buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu."
(Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru – 4/10)
In cadrul bisericii se fac toate lucrurile de care membrii au nevoie :
"Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer. Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor."
(Sfânta Evanghelie după Matei – 18/18-20)
"Orice aţi face, cu cuvântul sau cu lucrul, toate să le faceţi în numele Domnului Iisus şi prin El să mulţumiţi lui Dumnezeu-Tatăl."
(Epistola către Coloseni a Sfântului Apostol Pavel – 3/17)
Din punct de vedere economic biserica este condusa de un episcop (administrator sau economist)
"Căci se cuvine ca episcopul să fie fără de prihană, ca un iconom al lui Dumnezeu, neîngâmfat, nu grabnic la mânie, nu dat la băutură, paşnic, nepoftitor de câştig urât, Ci iubitor de străini, iubitor de bine, înţelept, drept, cuvios, cumpătat, Ţinându-se de cuvântul cel credincios al învăţăturii, ca să fie destoinic şi să îndemne la învăţătura cea sănătoasă şi să mustre pe cei potrivnici."
(Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – 1/7-9)
"iconóm, iconomi s. m. 1. Intendent sau administrator de bunuri particulare sau publice, despre care dau socoteală stăpânilor lor; econom"
(Dictionarul lb. romane )
Obligatoriu, absolut toti sunt obligati sa respecte si legile statului :
"Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite.
Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotrivesc îşi vor lua osândă."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 13/1, 2)
Cine nu respecta legile statului sau invatatura lui Iisus va fi dat DEFINITIV afara din biserica
Iar pe cei din afara ii va judeca Dumnezeu. Scoateti afara dintre voi pe cel rau. (Cor1.5:13)
"Ca să umblaţi cuviincios faţă de cei din afară (de Biserică) şi să nu aveţi trebuinţă de nimeni."
(Epistola catre Tesaloniceni a Sf. Apostol Pavel – 4/12)
Foarte pe scurt, pot spune ca asa ar trebui sa arate o biserica.

"Tatal este Dumnezeu " bravo, mă bucur că nu susții trinitatea.
Și cu restul la fel de acord, cu excepția lucrului despre care am mai vorbit - ""Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte." - a fost cu ocazia penticostei cînd mulți din cei veniți la Ierusalim au devenit creștini și era necesr de ai susține financiar cât timp au rămas acolo ca să afle mai multe. Dar evenimentele relatate pe urmă arată că la creștini aceasta nu era o lege. De exemplu, când a fost prezisă o foamete care avea să afecteze grav Iudeea, creştinii din oraşul sirian Antiohia au hotărât „să trimită câte ceva. . . ca ajutor pentru fraţii care locuiau în Iudeea" (Faptele 11:28–30). Astfel, fraţii lor de credinţă aflaţi la strâmtorare au primit cele necesare vieţii. Această acţiune benevolă de ajutorare a fost o expresie a iubirii creştine (1 Ioan 3:18). Dar e clar că nu aveau averea în comun. 1 Ioan 3: 17 Dar cine are mijloacele de existenţă ale acestei lumi şi îl vede pe fratele său în nevoie şi totuşi îşi închide faţă de el uşa tandrei sale compasiuni, cum mai rămâne în el iubirea de Dumnezeu? - Dacă ar fi averea în comun îndemnul n-ar avea rost. 15 Dacă un frate sau o soră sunt goi şi lipsiţi de hrana zilnică, 16 iar unul dintre voi le spune: „Mergeţi în pace, încălziţi-vă şi săturaţi-vă", dar nu le daţi cele necesare corpului lor, la ce foloseşte? - aceiași idee.
, Pavel le-a spus corintenilor: „Faceţi şi voi aşa cum am dat îndrumări congregaţiilor din Galatia. În prima zi a fiecărei săptămâni, fiecare dintre voi să pună ceva deoparte la el acasă, potrivit cu ceea ce are, pentru ca aceste colecte să nu fie făcute când sosesc eu. Iar când voi veni, pe oamenii pe care îi veţi aproba prin scrisori, îi voi trimite să ducă la Ierusalim darul vostru generos" (1 Cor. 16:1–3). - fiecare la el acasă, deci la fel nu aveau toate în comun.
Dar se ajutau atunci cînd era nevoie, de aceia facem la fel.
În rest î general sunt de acord, deci ce aveai în vedere cînd spuneai că martorii nu fac cum cere scriptura?

O sa incerc sa explic cum traies fratii. Eu, cand eram mai mic si traiam impreuna cu cei doi frati la parinti acasa era intre noi o legatura extraordinar de stransa. Dupa casatorie, cand fiecare s-a dus la casa lui, s-a cam slabit acea legatura, iar cu timpul si mai mult. Motivul, dupa parerea mea, este ca am inceput sa iubim propria familie mai mult, sau mult mai mult decat pe frati. Evident ca pe oricine intrebi va spune ca asa e normal, doar ca eu am alta parere. Parerea mea este ca daca bunurile materiale sunt in comun, oamenii care fac parte din acea comunitate sunt mult mai apropiati unul de altul decat atunci cand sunt impartiti pe familii.
Vreau sa stiu un motiv pentru care nu e bine ca averea sa fie in comun. Faptul ca unul a invatat mai mult si acum castiga mai mult?, faptul ca unul a muncit o viata si a strans avere pe care nu este dispus sa o puna la comun cu altul care este sarac? Dar de unde au avut acestia putere de munca respectiv inteligenta ca sa invete?
"Căci cine te deosebeşte pe tine? Şi ce ai, pe care să nu-l fi primit? Iar dacă l-ai primit, de ce te făleşti, ca şi cum nu l-ai fi primit?"
(Epistola catre Corinteni a Sf. Apostol Pavel – 4/7)
Se spune ca atunci cand dai cuiva ceva sa nu stie stanga ce face dreapta. Intr-o familie asta se intampla - muncesc cei ce pot iar banii se duc la toti fara ca unul dintre cel care munceste sa stie exact unde se duc banii. Toti se ajuta intre ei fara a tine cont care ajuta mai mult si fac asta din tot sufletul, nu ca atunci cand familiile sunt "fiecare cu ale lui"
"Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prieteni lui "
(Evanghelia dupa Ioan – 15/13)
e drept ca nu multi sunt dispusi sa puna averea la comun cu fratii lui, si pentru asta au gasit tot felul de scuze, dar acestora le mai dau doua citate :
"Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi şi să nu căutăm plăcerea noastră."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 15/1)

"Purtaţi-vă sarcinile unii altora şi aşa veţi împlini legea lui Hristos."
(Epistola catre Galateni a Sf. Apostol Pavel – 6/2)
La voi in biserica sunt oameni saraci pe care nu reusiti sa-i tineti pe linia de plutire din punct de vedere economic? Daca spui nu, nu te prea cred deoarece am avut in scara un martor care venea des la mine sa-i dau bani, care nici nu mai putea sa-i mai dea inapoi si care a murit sarac lipit. Unde au fost fratii? Daca biserica ar fi fost cum spun eu ca ar fi bine sa fie, acel om ar fi trait la fel de bine ca si ceilalti frati. Cum poti sa dormi noaptea cand stii ca un frate se culca flamand? stiu, voi ajutati pe multi, dar numai in cazuri de forta majora, asa cum se face la sectia "urgenta" de la un spital. E foarte bine, majoritatea nu fac nici atat, dar eu vorbesc aici de crestini.
Nu stiu daca am spus sau nu faptul ca membrii unei biserici sunt liberi sa-si faca biserica cum vor in functie de felul lor de a fi, dar asta e la fel ca si cu orice altceva, fiecare are un alt nivel pentru "suficient"

" Parerea mea este ca daca bunurile materiale sunt in comun, oamenii care fac parte din acea comunitate sunt mult mai apropiati unul de altul decat atunci cand sunt impartiti pe familii." dar dacă analizezi puțin îți dai seam că nu e așa ușor și poate crea mai degrabă dezbinare decît unire. una este familia alcătuită din cîțiva membri și care locuiesc împreună și alta 80 - 100 de frați care locuiesc la distanță unul de altul, în cazul nostru în sate diferite, de la 10 la 30 km distanță. În plus fiecare are necsități diferite, unel familii sunt parțial alcătuite din martori, partenerul nu este martor... Dar principalul - nu este o cerință Biblică, Dumnezeu n-a spus că este neapărat nevoie să fie așa (deși dacă era mai bine cu siguranță o făcea)
"La voi in biserica sunt oameni saraci pe care nu reusiti sa-i tineti pe linia de plutire din punct de vedere economic?" -nu, nu sînt, nimeni nu se culcă flămînd.
"am avut in scara un martor care venea des la mine sa-i dau bani, care nici nu mai putea sa-i mai dea inapoi si care a murit sarac lipit." - nu pot să zic ceva deoarece nu cunosc faptul, era martor, fost martor, unul care asistă pur și simplu la întruniri sau studiază...
În general e logic ca cineva să împrumute de la un frate, și dacă frații știu că situația lui e mai grea nici nu pretind ca el să înapoieze. În plus Iehova e îngrijește de slujitorii săi și nici unul nu moare de foame. happy

Și ca să nu scriu mult despe cum e organizată congregația mai bine îți dau trimiterea și discutăm doar la ce ai întrebări, obiecții.
https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/1102014934

Tipul ala spunea ca e martor, iar faptul ca la voi unii au un statut iar altii altul nu am stiut.
Intr-adevar Dumnezeu si Iisus nu ne obliga sa facem o biserica anume. Iisus a lasat la aprecierea noastra cum sa o facem dar a dat si niste idei printre care si ideea de a avea averea in comun. E greu? nu facem asa! Pentru unii e greu si ce ati facut voi asa ca ei nu au facut nimic pentru ca e mai usor. In principiu e buna orice fel de organizare, fiecare face ce poate

"faptul ca la voi unii au un statut iar altii altul nu am stiut." - nu e nici un statut. Nu pot să știu care era treaba la bărbatul respectiv, era martor au nu. Dar o dată am întâlnit o doamnă care ne-a spus că în trecut a fost martoră, s-a dovedit că cîndva asistase la câteva întruniri. Poate fi și cineva care e de acord cu convingerile noastre și deși nu e martor se socoate pe el ca atare și poate ar vrea să devină.
Dar treaba cu averea este doar o latură a organizării. Sunt și altele, mult mai importante.

Asa e. Voiam sa scot in evidenta ca chiar daca cineva face greseli pe care un crestin nu le face sub nici o forma, nu este dat afara, si asa este in orice alta religie. Acest lucru chiar ma deranjeaza deoarece din cauza comportamentului gresit al unora care apartin unei biserici crestine, este criticat crestinismul

" si asa este in orice alta religie. " nu răspund pentru celelalte, dar la martori sunt excluși.

Asa spune fiecare indiferent de religia de care apartine. Eu am avut un prieten care a plecat in strainatate si a stat acolo mai multi ani. Acuma este in tara si nu mai pleaca deoarece este in varsta si are ceva probleme medicale. Dupa ce a venit am trecut pe la el si am jucat carti ("66"). Am ramas mirat ca imi facea semne (la jocul de "66" majoritatea fac semne ca sa stie coechipierul cam ce carti are in mana). I-am spus ca eu nu joc cu semne si nici nu le cunosc, dar dupa aceea a inceput sa dea informatii eronate cu privire la cartile pe care le avea pentru a duce in eroare adversarul. Cele doua atitudini eu le numesc "furt" si "minciuna", si am spus ca am ramas mirat deoarece inainte de a juca carti tocmai imi spunea despre Biblie si despre Yehova, ca un bun cunoscator, in calitatea pe care o avea de "Batran" in biserica lui. Sunt sigur ca fratii lui nu stiu asta, pentru ca daca ar sti ar fi pe lista de exclusi nu e asa?
Poate ca pentru mine e usor sa vad defectele altora, si asta din cauza ca nu apartin nici unei religii, dar cineva care minte sau fura chiar nu are ce cauta intr-o biserica crestina. Inteleg ca fratii sa fie mai toleranti cu lipsa milei, a indelungei rabdari, a obiceiului de a judeca cateodata pe altii, virtuti care pot fi insusite in timp (daca are de la cine lua exemplu)
Nu am treaba cu persoanele care fac parte dintr-o religie sau alta, nici cu dogma pe care o propovaduiesc. Ei pot spune orice, dar la fel si eu! Prin urmare, de cate ori vad ca cineva spune ca e crestin si da o invatatura care nu este crestina ma vad nevoit (din punct de vedere moral) sa corectez greseala, si asta imi doresc sa faca si altii cu mine, numai ca unora le este mai usor sa ma critice pe mine decat sa critice ceea ce spun.

rolling on the floor
Nimeni n-a afirmat că martorii sunt perfecți, nimeni nu-i perfect. Toți avem defecte. Dar vorbim despre păcate, păcate grave, nu despre lucruri minore care sunt la conștiința fiecăruia. poate el consideră că e un fel de strategie de joc, nu știu, nu cunosc nici jocul, și nici persoana.
Și apropo, nu spun așa toate religiile, majoritatea nu exclud pe nimeni.

Eu am spus - "Asa e. Voiam sa scot in evidenta ca chiar daca cineva face greseli pe care un crestin nu le face sub nici o forma, nu este dat afara, si asa este in orice alta religie."
Tu ai raspuns - "" si asa este in orice alta religie. " nu răspund pentru celelalte, DAR LA MARTORI SUNT EXCLUSI "
Iar acum razi si spui - "Nimeni n-a afirmat că martorii sunt perfecți, nimeni nu-i perfect. "
Stiu ca o sa gasesti o explicatie pentru neintelegerea de mai sus, si nici nu conteaza ca te-ai contrazis, conteaza ca te-ai tavalit de ras, si nu aveai sa razi de tine prin urmare ai ras de mine si eu nu vad sa fi scris nimic comic.

M-am rîs de istoria cu cărțile.
Am zis că pentru anumite păcate, menționate de astfel în scripturi, sunt excluși. Dar nu cere Biblia să fie exclus cineva pentru ceva minor.

Evanghelia spune foarte precis - daca cel caruia i-ai facut observatie recunoaste ca a gresit si spune ca se va stradui sa nu mai faca "ai castigat pe fratele tau", adica ramane ca si cum nimic nu s-a intamplat, dar daca el nu asculta si repeta greseala trebuie dat afara.
Noi spunem ca unele greseli sunt minore, dar sa nu uitam ca fiecare dintre noi este subiectiv si nu prea poate aprecia care greseala e mai mare sau care e mai mica. Pentru mine, de ex., minciuna este mai grava decat crima, si asta deoarece nu poti ucide un om de mai multe ori, dar minciuni poti sa-i spui toata viata, si poti sa-l duci in pragul nebuniei sau chiar sa-l faci sa se sinucida. Evident ca asta este doar parerea mea si majoritatea nu vor fi de acord cu mine.

Nici n-am zis că minciuna e ceva minor.
Mai este ceva, din cîte știu doar în România. Sunt două grupări care deși n-au nici o atribuție cu noi s-au numit asemănător - martorii lui Iehova credința adevărată și Asociația martorii lui Iehova. Satan depune eforturi mari pentru ai induce în eroare pe oameni, chiar și prin martori falși.

Referitor la o postere de a ta, ca să nu discutăm prin tot TPU. Din cîte am înțeles crezi că toi creștinii după moarte urcă la cer.
Ce crezi despre cuvintele lui Isus - : „Ferice de cei blînzi, căci ei vor moşteni pămîntul" (Matei 5:5) - nu cerul ci pămîntul?
Matei 11:11 Adevărat vă spun că printre cei născuţi din femei nu s-a ridicat niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul, dar cel mai mic în regatul cerurilor este mai mare decât el.

Despre treaba cu mostenirea pamantului nu am informatii complete si nu pot comenta
Ceea ce se spunea despre Ioan Botezatorul era valabil ATUNCI (Ioan era sub Lege). Crestinii au aparut dupa moartea lui Iisus.
Luca 16:16 "Legea şi prorocii au ţinut până la Ioan; de atunci încoace, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu se propovăduieşte; şi fiecare, ca să intre în ea, dă năvală."

Stiam eu ceva despre acele doua grupari dar nu stiu nimic despre ele

Și ce crezi despre Ioan, ce va fi cu el? Dar cu ceilalți care au trăit pînă la Isus, David de ex?

Aceia au avut o lege de respectat si vor fi judecati dupa lege

Și ce perspective au?

Dumnezeu stie. Nu consider necesar ca EU sa duc grija omenirii. Oamenii nu sunt ai mei ca sa am eu grija de ei, ei sunt ai lui Dumnezeu si va avea El grija de fiecare, si va face acest lucru mult mai bine decat mine

Îmi pare cam stranie poziția. Pe de o parte ești convins că toți creștinii merg la cer iar pe de altă parte recunoști că " Despre treaba cu mostenirea pamantului nu am informatii complete ".Și nu e vorba doar despre "Ferice de cei blînzi, căci ei vor moşteni pămîntul" (Matei 5:5)
Revelația 21: 4 El va șterge orice lacrimă din ochii lor și moartea nu va mai fi. Nici jale, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi. Lucrurile de odinioară au trecut".
În cer moarte nu există, e clar că e vorba de pământ, aici nu va mai fi moartea.
La 1000 de ani după armaghedon - revelația 19:7 Când se vor sfârși cei o mie de ani, Satan va fi dezlegat din închisoarea lui 8 și va ieși ca să inducă în eroare națiunile din cele patru colțuri ale pământului, pe Gog și pe Magog, ca să le adune pentru război
Deci vor locui oameni pe pămînt. Cît privește cei ce merg la cer Biblia arată că sunt relativ puțini, cum i-a numit și Isus - turmă mică. Rev. 20:6..., ci ei vor fi preoți ai lui Dumnezeu și ai lui Cristos și vor domni ca regi cu el în cei o mie de ani. Paralelă - (2 Timotei 2:12) dacă vom persevera, vom şi domni cu el;
rev. 14:14 M-am uitat și iată că Mielul stătea pe muntele Sion și cu el erau o sută patruzeci și patru de mii care aveau scrise pe frunte numele său și numele Tatălui său
144000 vor fi regi ți preoți cu Isus, ceilalți vor trăi sub domnia lor pe pământ, așa cum și a fost scopul inițial al lui Dumnezeu.
.

Nu ma intereseaza ce studii au facut unele religii cu privire la cum o sa fie in viitor. Pe mine ma intereseaza NUMAI CRESTINISMUL, iar crestinismul nu are legatura cu Vechiul Testament si nici cu Apocalipsa. Eu vreau sa stiu cum sa ma mantuiesc nu pe unde vor ajunge unii si alti dupa moarte. Am spus ca vor ajunge in imparatia lui Dumnezeu CRESTINII deoarece CRESTINII ma intereseaza pe mine pentru ca sunt crestin. Are Dumnezeu grija de cei dinafara bisericii crestine, nu trebuie sa-mi fac eu probleme

Creștinismul n-are legătură cu apocalipsa?
1 O revelație a lui Isus Cristos, pe care i-a dat-o Dumnezeu ca să le arate sclavilor săi lucrurile care trebuie să se întâmple în curând. El l-a trimis pe îngerul său și, prin el, i-a prezentat-o în simboluri sclavului său Ioan, 2 care a depus mărturie despre cuvântul dat de Dumnezeu și despre mărturia lui Isus Cristos, da, despre toate lucrurile pe care le-a văzut. 3 Fericit este cel care citește cu voce tare și cei care aud cuvintele acestei profeții și respectă lucrurile scrise în ea, căci timpul fixat este aproape.
Adică ce este dat prin Isus n-are treabă cu creștinii?

Apocalipsa nu este scrisa de Iisus, iar crestinii au o singura invatatura - cea a lui Iisus. Faptul ca Iisus a spus crestinilor niste semne legate de venirea lui este cu totul altceva. Iisus spune :
"Cugetati acelasi lucru unii pentru altii; nu cugetati la cele inalte, ci lasati-va dusi de spre cele smerite. Nu va socotiti voi insiva intelepti." (Rom.12:16)
Apocalipsa face parte dintre informatiile greu de descifrat adica "cele inalte" la care nu degeaba ne spune sa nu cugetam. De unde stim noi ca vom intelege ceea ce scrie acolo? iar daca nu intelegem EXACT si propovaduim gresit informatiile a cui este vina? si daca stim ce avantaj avem? decat sa ne batem capul cu ceva ce nu stim daca am inteles corect sau nu, nu e mai bine sa ne vedem de viata noastra, de mantuire?

" De unde stim noi ca vom intelege ceea ce scrie acolo?" -Adică Dumnezeu a inspirat scrierea deși știa că nuvom înțelege? La ce bun dar?
Rom.12:6 ne spune să nu ne umflăm de mândrie, nu să nu creștem pe plan spiritual cunoscând mai mult. În altă parte spune să nu gîndim despre noi prea multe ci să fim umili.
evrei 15:13 Pentru că oricine se hrăneşte cu lapte nu cunoaşte cuvântul dreptăţii, fiindcă este copil mic. 14 Însă hrana tare este pentru oamenii maturi, pentru cei care, prin folosire, şi-au exersat capacitatea de înţelegere ca să deosebească binele şi răul.
Deci nu să rămânem la învățăturile de bază ci să creștem.

Dumnezeu nu se adreseaza doar unei elite, ci tuturor oamenilor indiferent de cata scoala au facut. Nu cei pe care noi ii consideram destepti vor intelege Evanghelia, ci cei care fac voia lui Dumnezeu. Cei care slujesc diavolului vor citi dar nu vor intelege :
"Iar dacă Evanghelia noastră este încă acoperită, este pentru cei pierduţi,
În care Dumnezeul veacului acestuia a orbit minţile necredincioşilor, ca să nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, Care este chipul lui Dumnezeu."
(Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 4/2, 3)
Treaba cu "hrana tare " se refera la Evanghelie - comparativ cu Vechiul Testament, Evanghelia este muuuult mai stricta, adica nu mai este suficient sa pazesti legea si poruncile date in testamentul vechi, ci trebuie sa faci mult mai multe. Vechiul Testament este pentru cei care au "dintii de lapte" pe cand Noul Testament este pentru cei care cu adevarat traiesc potrivit invataturii lui Iisus. Cine nu traieste asa nu va intelege Evanghelia deoarece aceasta are o latura practica. Este ca si cum ai vrea sa inveti sa mergi pe bicicleta fara sa te urci pe ea, ci numai din explicatii.

„Dumnezeu nu se adreseaza doar unei elite, ci tuturor oamenilor indiferent de cata scoala au facut. Nu cei pe care noi ii consideram destepti vor intelege Evanghelia, ci cei care fac voia lui Dumnezeu. " și atunci de ce crezi că nu putem înțelege revelația (apocalipsa)?
" Vechiul Testament este pentru cei care au "dintii de lapte" pe cand Noul Testament este pentru cei care cu adevarat traiesc potrivit invataturii lui Iisus" -hai să vedem dacă așa este.
Despre ce vorbește pavel când a spus aceasta. Evrei 5:12 Pentru că, într-adevăr, deşi, având în vedere timpul, ar trebui să fiţi învăţători, aveţi din nou nevoie de cineva ca să vă înveţe de la început lucrurile elementare ale cuvintelor sacre ale lui Dumnezeu. Şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare. 13 Pentru că oricine se hrăneşte cu lapte nu cunoaşte cuvântul dreptăţii, fiindcă este copil mic. 14 Însă hrana tare este pentru oamenii maturi, pentru cei care, prin folosire, şi-au exersat capacitatea de înţelegere ca să deosebească binele şi răul.
6 De aceea, acum, că am lăsat învăţăturile de bază despre Cristos, să înaintăm spre maturitate, fără să punem din nou o temelie, şi anume căinţa de faptele moarte şi credinţa în Dumnezeu, 2 învăţătura despre botezuri şi punerea mâinilor, învierea morţilor şi judecata veşnică.
Deja trecuse mult timp de cînd respectivii deveniseră creștini, totuși aveau nevoie din nou cineva să-i reînvețe învățăturile de bază. Și că nu este vorba despre vechiul testament arată clar cuvintele - acum, că am lăsat învăţăturile de bază despre Cristos, să înaintăm spre maturitate, fără să punem din nou o temelie, şi anume căinţa de faptele moarte şi credinţa în Dumnezeu, 2 învăţătura despre botezuri şi punerea mâinilor, învierea morţilor şi judecata veşnică
Acestea nu țin de scripturile ebraice ci de Isus Cristos.

1) Apocalipsa nu face parte din invatatura lui Iisus
2) Daca eu nu inteleg ceva nu inseamna ca altul nu va intelege - Dumnezeu a deschis mintea spre invatatura alesilor Lui. Eu nu stiu daca fac parte dintre acestia, daca as sti ceva SIGUR nu as mai crede, deci as pierde credinta
3) Nu esti de acord cu parerea mea despre CE ESTE HRANA TARE, dar nici nu spui tu ce este asa ca ceea ce ai scris in continuare nu are noima. Ai dat citate si ai pus intrebari la care raspunsul il aveai dinainte

"1) Apocalipsa nu face parte din invatatura lui Iisus " - mă uimești tot mai tare!
Strict vorbind nimic nu e învățătura lui Isus - ioan 8:28...și că nu fac nimic de la mine, ci spun lucrurile acestea așa cum m-a învățat Tatăl.
Deci este de fapt Învățătura Tatălui pe care a transmis-o prin Isus.
Revelația 1:1 O revelație a lui Isus Cristos, pe care i-a dat-o Dumnezeu ca să le arate sclavilor săi lucrurile care trebuie să se întâmple în curând.
Din a cui învățătură face parte deci revelația (apocalipsa)?
3) "Ai dat citate si ai pus intrebari la care raspunsul il aveai dinainte" - răspunsuri biblice, nu ale mele, și-am dat citate.
""dar nici nu spui tu ce este asa ca ceea ce ai scris in continuare nu are noima" - deja am observat că n-are rost de abordat prea multe de o dată. Luăm căte puțin, este cum spuneai tu " Vechiul Testament este pentru cei care au "dintii de lapte" sau nu.